Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

A gerinc védelmében

Érdekességek2017. március 25.

A test szilárd belsõ tartórendszere a csontváz.

 

Felnõtt embernél ez kétszázhat különféle csontból épül fel, ám az újszülöttnél még háromszázötven külön darabból áll. Ezek huszonöt éves korra nõnek össze véglegesen. Az addig kialakult tartáshibák ekkor rögzülnek, s kezelésük nehezebbé válik.


A csontozat gyermekkorban fejlõdik a leggyorsabban, harmincéves korra éri el a legnagyobb szilárdságot. Szerkezetük állandóan változik igénybevételtõl, táplálkozástól függõen. Dr. Kéner Mária ortopédszakorvos arra figyelmeztet, hogy kezelés nélkül a gyermek- és kamaszkori tartáshibák rögzülnek, késõbb ezeket már nem lehet korrigálni. Általában a korai felismerés hiánya áll a felnõttkori hátfájások hátterében. A hibás testtartásnak messzemenõ következményei lehetnek, sajnos ez mára a hát- és derékfájással együtt civilizációs tünet.

Az emberi gerinc harminchárom csigolyából áll, ezek között porckorongok és tartószalagok találhatók. A keresztcsonti és farki csigolyák huszonöt éves korra összenõnek. A csigolyák, illetve a köztük lévõ gerincvelõ sérülésének tüneteibõl az orvos meg tudja határozni a gerincoszlop károsodásának pontos helyét. A gerincoszlopon négy görbületet láthatunk oldalról. A nyaki és az ágyéki szakasz elõre, míg a háti és a keresztcsonti ív hátra tart. Szembõl a gerincoszlopnak egyenesnek kell lennie.

 

Becsontosodott tartás

A fiataloknál gyakorta találkozunk hanyag tartással. Ez a gyors növekedés és az egészségtelen terheléstõl lehet. Okozhatja a túl nehéz, de folyamatosan csak az egyik vállon hordott iskolatáska is. A csapott vállak, a domború hát és az elõretolt csípõ jellemzõ ezeknél az eseteknél. Fõleg kamaszkorban gyakori, ám a rossz tartás felnõttkorba is átnyúlik, majd e korszak végén végleg csontosodik.

Kamaszkorban túlnyomórészt a lányoknál alakul ki gerincferdülés. Az elváltozás eleinte nem okoz panaszt, de enyhe esetekben is csak hosszú ülés után jelentkezhet az izmok fáradtsága. Súlyosabb a probléma, ha már fájdalomérzet is van, s ha az állapot tovább romlik, a gerinc ferdülése a mozgást is korlátozhatja. A normálistól eltérõ görbület legtöbbször a gerinc alsó szakaszán balra, felsõ részén jobbra domborodik, így a jobb váll és a bal csípõ áll magasabban. Az idejében megkezdett kezeléssel, gyógytornával megelõzhetõ a már látható deformáltság kialakulása. Ha azonban a gyermek késõbb sem kamaszként, sem fiatal korában nem kerül szakemberhez, a hibák már nem korrigálhatók. A rögzült elváltozás akár a mellkast is átformálja, ami zavarhatja a légzés és a szív funkcióját. Az alsó gerincszakasz elváltozása a gyomor mûködését befolyásolja. Nem egy esetben a korrigált gerincprobléma hatására csökkennek, jó esetben meg is szûnnek a vastagbél-, illetve egyes nõgyógyászati panaszok.

Ha a gerinc természetes görbületétõl az eltérés nem oldalra, hanem függõlegesen alakul ki, Scheuermann-betegségrõl beszélünk. Ezt az elváltozást oldalirányú röntgenfelvétel nélkül még a szakorvos is tartáshibának vélheti, s esetleg nem kezdi meg idejében a szükséges kezelést.

Bármilyen gerincbetegségrõl legyen szó, a korai felismerés nagyon fontos, ezért már kisgyermekkorban fel kell térképezni a tartáshibákat. Ha valaki tudja, hogy korábban gerincferdülése volt, annak mindaddig figyelnie kell az elváltozásra, amíg a növekedés, a csontok fejlõdése, épülése be nem fejezõdik. A késõn felfedezett eseteknél, amelyeket nem korrigáltak idejében fûzõvel, gyógytornával, akár a mûtét szükségessé válik.


forrás: Vital Magazin
hírek, aktualitások

Közösségben könnyebb elkapni a fertőzéseket

2019. szeptember 13.Az iskolakezdés stresszt jelent a gyermekek szervezetének és a közösségbe kerüléssel megnő a fertőzéses megbetegedésekre való fogékonyságuk – mondta a Cseh Áron, a Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

A gyermekorvos szerint a pedagógusok azzal tehetnek sokat, ha a szünetekben gyakran szabad levegőre viszik a gyerekeket, az osztálytermeket pedig rendszeresen szellőztetik. A szülők pedig az egészséges életmód és étkezés biztosításával tehetnek a legtöbbet gyermekük immunrendszerének erősítéséért – tette hozzá. Egyúttal szólt arról is, hogy a D-vitamin pótlását már az őszi időszakban érdemes elkezdeni.

Cseh Áron felhívta a figyelmet arra is, hogy a gyerekek gyakori fertőzéses eredetű felső légúti megbetegedése egyáltalán nem jelent kórós állapotot, ha más komolyabb tünet nem kapcsolódik hozzá. Példaként említette, hogy az óvodáskorúak esetében az évi 10-12 “lázas epizód” teljesen normálisnak tekinthető, egyúttal ezek a megbetegedések az immunrendszer érésének sajátos módját is jelentik.

Kóros tüneteknek azt kell tekinteni a gyermekorvos szerint, amikor például a gyerek súlygyarapodása, idegrendszerének fejlődése elmarad a kortársaiétól. Ezek az immunzavarok azonban nagyon ritkák – mondta.

Akár szívet is építhetünk őssejtekből

2019. szeptember 12.A születéskor gyűjthető őssejtek gyógyászatban betöltött szerepe állt a Czeizel Intézet által szervezett tudományos szimpózium fókuszában. A rendezvényen az Intézet vezetője, Merhala Zoltán mellett előadást tartott az őssejteket érintő laboratóriumi kutatások eredményeiről prof. Sarkadi Balázs kutató, a perinatális őssejtek új alkalmazási területeit pedig prof. Sean Murphy, a Wake Forest University oktatója ismertette.

A születéskor gyűjtött és megőrzött őssejteket már a gyógyászat számos területén alkalmazzák, a regeneratív medicinában betöltött szerepükben azonban még mindig rengeteg új lehetőség rejlik. „Az őssejtterápia jelenleg is több mint 80 betegség kezelésében játszhat fontos szerepet: főleg a vérképző szerveket érintő problémák esetében merül fel az alkalmazásuk, a jövőben pedig a cukorbetegségtől a bőrgyógyászatig kínálhatnak megoldást, a felhasználási területek listája pedig a folyamatos orvosi áttöréseknek köszönhetően napról-napra nő” – mondta el Merhala Zoltán, a Czeizel Intézet vezetője. „Ma már a köldökzsinórvéren kívül a köldökzsinórszövetből, a magzatburokból, vagy akár a méhlepényből is tudunk őssejteket gyűjteni, ezekkel a kincset érő alkotóelemeinkkel pedig a koraszülött gyermekek tüdejét is kezelhetjük, vagy a magzatban ultrahangon felfedezett szájpadlásfejlődési hibát korrigálhatjuk.”

Prof. Sarkadi Balázs, az MTA – TTK Enzimológiai Intézetének kutatója a laboratóriumi kísérletek kínálta új távlatokról számolt be. Az elmúlt tíz év kutatásainak eredményeképpen ma már sikeresen hoznak létre és tenyésztenek indukált pluripotens őssejteket, amelyekből minden szövetforma létrehozható. Így készülhet szívizomszövet, foggyökér, vagy emberi idegsejtekből álló „miniagy” is, ami jelenleg a toxikológiai vizsgálatok és a gyógyszerfejlesztés terén nyújt hatalmas előrelépést, de a 3D nyomtatásnak köszönhetően a jövőben akár egy teljes szív is születhet laboratóriumi körülmények között.

A horkolás nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet

2019. szeptember 12.

Rengeteg feleség, és nem kevés férj tudna beszámolni arról, milyen zavaró a hálótársuk horkolása. Azonban dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus a horkolás nem csak kellemetlen, de légzéskimaradás miatt veszélyes is lehet.Ezért horkolunk

Minden 10 férfiből 4 rendszeresen horkol és a nőknek is több, mint ötödét érinti ez a probléma. A horkoló hangot tulajdonképpen a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az az erre hajlamos személyeknél felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki.

A horkolás nyilvánvalóan kellemetlen a hálótárs számára, de akár veszélyes is lehet, különösen, ha a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni – ez az úgynevezett alvási apnoé jelensége. Mivel pedig minden egyes légzéskimaradás csak akkor történhet meg, ha a központi idegrendszer éber állapotba kerül, ezek a rendszeres mikroébredések megakadályozzák a jó minőségű alvást és egy idő garantált a tartós kimerültség, fáradtság. 

 

 

A légzéskimaradás nem csak a fáradtság miatt veszélyes

Aki éjszakai légzéskimaradással küzd, annak ugyan a közvetlen életveszéllyel nem kell számolnia, de tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenség milyen egészségkárosító hatásokkal járhat. A légzéskimaradások során a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Az alvási apnoéval küszködő beteg tulajdonképpen kisebb fuldoklások sorozatán esik át éjjelente, ami komoly stresszt jelent a szervezet számára.

Ez a stressz az, ami számos betegség rizikófaktora, így a magas vérnyomásé, a diabéteszé, a szívinfarktusé vagy stroke-é.  Rövid távon pedig az ilyen módon zavart éjjeli alvás olyan nappali hatásokat eredményezhet, mint fizikai és szellemi fáradtság, nehéz ébredés, nappali aluszékonyság, koncentrációzavar, csökkenő libidó, pszichés problémák, esetleg szívritmuszavar. Ezen kívül azzal is számolni kell, hogy ezek a veszélyes közvetve a hálótársat is veszélyeztetik a megzavart alvás miatt.