Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gigantikus, átverős diétabiznisz - és ami kimaradt belőle

Érdekességek2018. november 10.

Dr. Oláh Andor még azt írta elő, hogy vegetáriánus, laktovegetáriánus étrendet kövessünk, ha egészségesek akarunk lenni. Ma már gasztro-faksznit választhat a lakosság nagyjából 3%-a. Akinek van választása, aki tud olvasni, és aki némileg egészségtudatos. Értük folyik a harc. De hogy látja ezt a természetgyógyász? Hartmann Ferenc újra megmondja!  

Az egészséges élet 9 pilléréről szóló cikksorozatunk második részében most a táplálkozásról gondolkodunk el. (Az első része itt olvasható, és a méregtelenítésről szól.) 
Dr. Oláh Andor orvos - természetgyógyász (1923-1994) érdeklődése a múltszázad 50-es éveiben fordult a természetes gyógymódok felé. Miközben szellemi példaképe Mahatma Gandhi volt nagy elszántsággal kutatta fel a magyar népi orvoslás értékeit is. Véleménye szerint a múlt és a jelen természetgyógyászati vonatkozású tapasztalatait ötvözni kell az egészségmegőrzés érdekében és ehhez változásokra van szükség. Létrehozta a reforméletmód fogalmát, lefektette az egészséges élet kilenc alapelvét, amelyet Reformkonyha c. ( Dr.Oláh – Vadnai – Kállai 1985) könyvében is népszerűsített. 

Ennek második fontos pontja a táplálkozásról szólt, melynek lényegét a mértéktelen hús, zsír, cukor fogyasztás ellenpéldájaként a vegetáriánus, ill. laktovegetáriánus táplálkozásban határozta meg. Ez a táplálkozási modell a múltban nem volt teljesen idegen hazánkban sem.


Idézet a könyvből: 
„1883-ban alakult meg a Magyarországi Vegetárius Egyesület (később Magyar Vegetárius Egyesület). Az 1910-es években székhelye Budapesten a Rákóczi út 9. szám alatt volt. Az alapszabály szerint az egyesület egyik célja: „Mértékletességet ébreszteni, valamint ezen erények iránti hajlamot tágabb körökbe vinni, meghono¬sítani." A 30-as években nemcsak vegetárius éttermek voltak Budapesten, hanem természetes gyógymód-szanatóriumok is a fővárosban és vidéken. Ilyen volt például ifj. dr. Rusznyák István „hústalan diétás üdülőpanziója" Balatonföldváron, ahol - orvosi irányítás mellett nap és légfürdő, vízkúra, gimnasztika, masszázs, strand, hús nélküli diétaformák, böjt, Schroth- és nyerskoszt kúrák állottak a betegek rendelkezésére. Később 1948. a „fordulat éve" után, a személyi kultusz éveiben, csírájában elfojtottak minden ilyen jellegű tevékenységet, megszüntették a vegetárius egyesületet is „minden hasznos létesítményével együtt. Megszakadt a természetgyógyászati, életreform könyvek kiadása is, egé¬szen 1985-ig.”
 
1990-ben Oláh doktor iskolájában kezdetem ismerkedni a természetgyógyászattal. Személyesen tapasztaltam meg azt az elhivatottságot, amivel a reforméletmódot népszerűsítették. Nem voltak még újabb és újabb irányzatok. Ekkoriban kezd nyílni a „szabad termékpiac” amely később elönti az országot nyugatról érkezett táplálék-kiegészítőkkel és divatos étrendekkel. Az egészség üzletté alakul és a nagy számban magukat önjelölten szakértővé előléptető – gyakorta képzetlen! ál-természetgyógyászok egy jelentős része (ma is) próbál pénzt csinálni a hiszékenység, tudatlanság kihasználásával. 

Divatnyavalyák drága kezeléssel 
Kezdetben vitaminhiányosak voltunk, később a Candida támadott minket. Felborult a sav-lúg egyensúlyunk, antioxidáns és oxigénhiányunk is lett. Manapság a glutén és a laktóz tizedeli sorainkat, nem a mozgáshiány. De mindenre volt és van megoldás. Kiéheztetjük a gombát, lúgosítunk, oxigénnel dúsított vizet iszunk. Nap és légfürdők? Vízgyógyászat? A reform életmód már a múlté?  
 
Tekintsük át miként állunk a reformkonyha alapgondolataival ma. 
A reformtáplálkozás fő irányvonala a vegetáriánus étrend népszerűsítése volt.  Ez soha nem lett igazán elterjedt. Kínában, pl. a lakosság 4-5 % - a, Olaszországban 10, Lengyelországban 3, Spanyolországban 3% - a tartozik ebbe  körbe.  Magyarországon csak becsült érték van és ez a szám nem éri el a 2 %-ot.  
 
Kajacsata – másképp
Abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy hazánkban „táplálkozás háború” dúl. Már nem a gyorséttermek jelentik a fő ellenséget. Olyan régi életfontosságú táplálékok, mint a tej, a gabona, a hús vagy éppen a zöldség képeznek barátot vagy ellenséget attól függően, hogy fogyasztójuk melyik oldalon áll, milyen hitrendszer szerint választja meg eledelét. 
Mindenki saját igazát hangoztatja miközben mérgezőnek nevezi a számára nem szimpatikus ételt. Kevés helyen hallunk arról viszont, hogy az evés természetes folyamat, a biológiai élet elkerülhetetlen része semmi más. A táplálék megválasztásának nem elvi (hitrendszeri) vagy áltudományos érveknek kell érvényesülni, hanem a józanésznek. 
Ma a „helyes” táplálkozásról könyvek tömegei jelennek meg és természetesen minden valamire való női magazin is tartalmaz jobbnál jobb táplálkozási ötleteket. Sokszor azonban azt tapasztaljuk, hogy nemcsak nem helyes a megválasztott divatos étrend, hanem néha káros is. 
Ha körülnézünk tudatosabb, nem a magazinok egészségromboló, gyors diétáit tartó pácienseink és ismerőseink körében, érdekes képet kapunk.
• Az egyik ember saját vércsoportja szerint választja meg a táplálékát.
• Vannak vegák, vegánok, nyersevők, 
• Olyan is akad, aki „Norbi update” rendszerét követi.
• Mások Atkins urat tartják mérvadónak.
• A természetgyógyászat iránt érdeklődők többen a makrobiotikát szeretik, a szigorúbbak Mazdaznan elvek szerinti táplálkozást tartják jónak.
• Sokan kedvelik a Paleolit rendszert, 
• Vannak, akik testtípusuk szerint táplálkoznak, mert „nem vagyunk egyformák”
• Vannak, akik zsírdiétát, mások kalória számlálós, vagy zsírmentes diétát tartanak
A sor szinte végtelen hosszan folytatható. 
 
A cikknek nem célja, hogy állást foglaljon a témában, de annyit azért megjegyzünk, ha megvan a lehetőség ahhoz, hogy valaki válasszon a táplálkozásformák között, akkor a világ lakosságának kisebb, szerencsésebb feléhez tartozik.

A kedves olvasó figyelmébe ajánlom azt a tényt, hogy a táplálékkal való kombinációs „játék” csak ott lehetséges, ahol van sokrétű (sokszínű) élelem. Ma az általános vélekedés szerint a mértékletesen összeállított vegyes táplálkozás megfelelő az emberek nagy részének, de ugyanilyen jó a helyesen felépített vegetáriánus étrend is. Evvel legalább alkalmanként élni kellene. Oláh doktor munkája ehhez adott támpontot. Érdemes a mai gazdasági és élelmiszerpiaci megfigyeléseink birtokában újra gondolni - érdemes újraolvasni!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen tünetekkel kell mindenképpen nőgyógyászhoz fordulni?

2025. június 23.



Egy nőnek nagyon fontos figyelnie a teste jelzéseit, és tudnia azt, mi az, ami szokásosnak, normálisnak tekinthető, és mi az, ami figyelmeztető jelnek számít, és amit mindenképpen látnia kell nőgyógyásznak is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ – Prima Medica szülész-nőgyógyásza, a daganatos nőgyógyászati kórképek specialistája azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek akár (természetesen korántsem minden esetben) daganatos megbetegedésre utalhatnak, és amelyek ellenőrzése elengedhetetlenül fontos. 

A nőgyógyászati daganatok tünetei változatosak lehetnek

A nőgyógyászati jellegű daganatok – így a méhtest-, méhnyak-, petefészek-, hüvely-, szeméremtestrák – tünetei nem azonosak mindenkinél, hiszen részben az egyes típusok is különböző tüneteket adhatnak, részben pedig minden szervezet eltérően reagálhat. Mindazonáltal vannak olyan, a legtöbb esetben megjelenő panaszok, jelek, amelyek feltétlenül nőgyógyászati kivizsgálásra szorulnak. Ezek az alábbiak:  
– Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás szinte minden nőgyógyászati daganat tünete lehet.
– Túl gyorsan kialakuló teltségérzet vagy étkezési nehézség, puffadás, alhasi- és/vagy derékfájdalom gyakori tünet petefészekrák esetén.
– Medencei fájdalom vagy nyomás szintén utalhat petefészek- és méhtestdaganatra.
– Gyakori, sürgető vizelési inger és/vagy szorulás jelezheti a petefészek- és hüvelyi daganat jelenlétét.
– Ha viszketés, égő érzés, fájdalom, érzékenység tapasztalható a szeméremtestben, vagy megváltozik a bőrszín vagy a bőrfelszín – sebek, hegek jelennek meg – az a szeméremtestrák tünete is lehet. 

Mi sül ki ebből?

2025. június 23.

Erős Antónia és Sárközi Ákos együtt!

Idén új zsűrije van a Magyarország Cukormentes Tortája versenynek, melyben a cukrász és a dietetikus tagokon kívül fitneszvilágbajnok és Michelin-csillagos séf is pontoz. A bírálók Budapesten, a Zila kávéházban rendezett elődöntőn választották ki a továbbjutókat. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a cukrászok a fehér mák, a bergamott, vagy épp a kardamom felhasználásával alkottak meg. De a sláger ízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint a barack, a dió, a csokoládé, a fekete ribizli, a meggy. Öt torta jutott a döntőbe:


Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal cukrászda (Vác)
Bíborköd – lawal-Papp zsófia, Papp cukrászda (Makó)
Cseppharmat – lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, levendula és Kert cukrászda (Szigetszentmiklós)
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán cukrászda (Hódmezővásárhely)
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád kávéház (Balatongyörök)

Fogakat növesztünk, miközben az MI átveszi az irányítást?

2025. június 22.



A fogregenerációtól a mesterséges intelligencia alkalmazásáig – a Clinident összeállítása a jövő fogászatának néhány ígéretes innovációjáról szól, köztük arról a japán fejlesztésről is, amely természetes módon pótolhatja a hiányzó fogakat.

Globális népegészségügyi kihívás

A fogászati problémák világszerte jelentős népegészségügyi kihívást jelentenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 3,5 milliárd ember, a világ lakosságának közel fele küzd valamilyen szájüregi megbetegedéssel. A leggyakoribb ezek közül a fogszuvasodás, amely a felnőtt lakosság 60-90%-át érinti, míg az iskoláskorú gyermekek körében ez az arány eléri a 60%-ot. A fogágyproblémák szintén elterjedtek: a 35 év feletti korosztály mintegy 50%-át érintik ezek a betegségek, amelyek kezelés nélkül fogvesztéshez vezethetnek. Különösen aggasztó, hogy a 65 év feletti populáció harmada bizonyos régiókban – beleértve Kelet-Európát is – teljesen fogatlan. A fogproblémák nem elszigetelt jelenségek: szoros összefüggést mutatnak számos krónikus betegséggel, köztük a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel és légzőszervi problémákkal. A rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia ezért nemcsak a fogak egészségének, hanem az általános egészségi állapot fenntartásának is kulcsfontosságú eleme.

A magyarok 80%-a csak panasz esetén fordul fogorvoshoz

Magyarországon a fogászati helyzet az európai átlagnál lényegesen kedvezőtlenebb képet mutat. A Népegészségügyi Központ és a KSH felmérései alapján a lakosság mintegy 90%-a érintett valamilyen fogászati problémával. Már fiatal korban jelentkeznek az első jelek: a 12 éves gyermekeknek átlagosan 2-3 szuvas, tömött vagy hiányzó foguk van. A felnőtt lakosság hozzáállása is problematikus: 80%-uk nem vesz részt rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon, kizárólag panasz esetén fordul szakemberhez. Ez a reaktív megközelítés gyakran bonyolultabb és költségesebb kezelésekhez vezet, mint a megelőzésre épülő stratégia alkalmazása. A fogágybetegségek különösen elterjedtek a középkorú és idősebb korosztályban, gyakran vezetnek fogvesztéshez.