Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gin rövid története

Érdekességek2022. szeptember 20.

Nem kell ismernie a történelmet ahhoz, hogy élvezze a mi kis történetünket. Miután elolvasta, talán egy kicsit jobban fogja értékelni a modern gin-tonikot - amelyet nem egy nyomornegyedben, hanem egy szép, tiszta lepárlóüzemben készítettek kénsav hozzáadása nélkül! Igyunk a ginre - és arra, hogy milyen messzire jutott 300 éves történelme során.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Holland eredet

A "gin" szó a holland "jenever" szóból származik, ami borókát jelent. A hollandok már a középkorban borókabogyóból készítettek szeszes italt, így eléggé biztos alapon állíthatjuk, hogy a gin onnan származik.

A középkorban úgy gondolták, hogy a borókabogyó olyan dolgok ellen védelmet nyújt, mint a fekete halál. A bubópestis Európa lakosságának egyharmadát kiirtotta.

Végül az emberek rájöttek, hogy a szeszes italok inkább azért jók, mert leitatják az embert, mintsem azért, hogy elhárítsák a fertőző és halálos betegségeket. A harmincéves háborúban Hollandiában harcoló 17. századi angol katonák a jenevert "holland bátorságnak" nevezték, mert például segített megacélozni őket a csata előtt.

A túlélő katonák elvitték az italt Angliába - és ebből alakult ki az, amit mi gin néven ismerünk.

A gin és Anglia

A gin azonban csak az 1688-as "dicsőséges forradalom" után kezdett igazán népszerűvé válni Angliában, amikor Vilmos és Mary átvette a hatalmat.

Népszerűségének egyik oka az volt, hogy Vilmos holland volt, és a felsőbb osztályok egy holland szeszesital fogyasztásával akarták kifejezni támogatásukat iránta. Emellett blokádot vezetett be a francia importra - köztük a brandyre is. A sört is súlyosan megadóztatták. Így az árérzékeny városi szegények áttértek a ginre.

Amikor Anna királynő (aki 1702-től 1707-ig uralkodott) feloldotta a gin lepárlására vonatkozó korlátozást Londonban, elszabadult a pokol, és több száz lepárlóüzem jelent meg. Ezek nem rendelkeztek engedéllyel - és nagyon kétes minőségű gint készítettek. Valószínű, hogy "Mother’s Ruin"-t ittak - még a mai legcukrosabb és legszörnyűbb "ginlikőröknek" sem olyan rossz az ízük, mint a 18. századi ginnek.

A 18. században az egymást követő kormányok pánikba estek, hogy a ginőrület kezd kicsúszni a kezükből, ezért megpróbálták megadóztatni és korlátozni a lepárlását - változó sikerrel.

A gin történetének korai évszázadaiban az egyik kissé aggasztó kérdés, hogy gyakran terpentinnel és kénsavval párolták. Örömmel jelentjük, hogy ez ma már nem így van. A 19. század közepéig a gin édesebb volt, mint amit ma megszoktunk - a cukrot azért használták, hogy elfedjék a tényleges gin borzalmas ízét. Az Old Tom gin egy példa erre. A mai Old Tom ginek messze elmaradnak 19. századi elődeiktől (hála az égnek).

19. századi fejlesztések és a birodalom

A 19. századi lepárlási technológia segítette a London Dry gin - a leghíresebb ginfajta - kifejlesztését.

A gin akkor vált népszerűvé a britek körében a birodalom trópusi területein, amikor a malária elleni kinint tartalmazó tonikvízhez adták. A kinin rendkívül keserű volt, ezért a gin segített a torkon való lejutásában. A birodalom unatkozó, stresszes és izzadt adminisztrátorai most már örömmel vártak egy G&T-t (vagy több G&T-t) a napi imperializmus után és minden este vacsora előtt.


Modern idők és a gin

A 19. század óta a gin sosem ment ki a divatból. Az olyan koktélok, mint a Martini, romantikus, sőt hősies jelleget kölcsönöztek a ginnek (bár a legtöbb csapos azt tanácsolja, hogy a Martinit inkább keverve, mint rázva fogyassza - ellentétben Bond úrral).

A legutóbbi "gin-reneszánsz" során javult a színvonal - de megjelentek furcsa és néha nem is olyan csodálatos főzetek is. Ezek a gin definícióját tágították - akárcsak a ginlikőrök, amelyek közül sokban valójában egyáltalán nincs boróka íze.

De általánosságban elmondható, hogy a 21. századi gin izgalmas és innovatív ital - a minőség emelkedett, a választék hatalmas, és a gin elmúlt 300 éves hihetetlen történelmét tekintve csak egy biztos: további változások várhatók.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.