Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gin rövid története

Érdekességek2022. szeptember 20.

Nem kell ismernie a történelmet ahhoz, hogy élvezze a mi kis történetünket. Miután elolvasta, talán egy kicsit jobban fogja értékelni a modern gin-tonikot - amelyet nem egy nyomornegyedben, hanem egy szép, tiszta lepárlóüzemben készítettek kénsav hozzáadása nélkül! Igyunk a ginre - és arra, hogy milyen messzire jutott 300 éves történelme során.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Holland eredet

A "gin" szó a holland "jenever" szóból származik, ami borókát jelent. A hollandok már a középkorban borókabogyóból készítettek szeszes italt, így eléggé biztos alapon állíthatjuk, hogy a gin onnan származik.

A középkorban úgy gondolták, hogy a borókabogyó olyan dolgok ellen védelmet nyújt, mint a fekete halál. A bubópestis Európa lakosságának egyharmadát kiirtotta.

Végül az emberek rájöttek, hogy a szeszes italok inkább azért jók, mert leitatják az embert, mintsem azért, hogy elhárítsák a fertőző és halálos betegségeket. A harmincéves háborúban Hollandiában harcoló 17. századi angol katonák a jenevert "holland bátorságnak" nevezték, mert például segített megacélozni őket a csata előtt.

A túlélő katonák elvitték az italt Angliába - és ebből alakult ki az, amit mi gin néven ismerünk.

A gin és Anglia

A gin azonban csak az 1688-as "dicsőséges forradalom" után kezdett igazán népszerűvé válni Angliában, amikor Vilmos és Mary átvette a hatalmat.

Népszerűségének egyik oka az volt, hogy Vilmos holland volt, és a felsőbb osztályok egy holland szeszesital fogyasztásával akarták kifejezni támogatásukat iránta. Emellett blokádot vezetett be a francia importra - köztük a brandyre is. A sört is súlyosan megadóztatták. Így az árérzékeny városi szegények áttértek a ginre.

Amikor Anna királynő (aki 1702-től 1707-ig uralkodott) feloldotta a gin lepárlására vonatkozó korlátozást Londonban, elszabadult a pokol, és több száz lepárlóüzem jelent meg. Ezek nem rendelkeztek engedéllyel - és nagyon kétes minőségű gint készítettek. Valószínű, hogy "Mother’s Ruin"-t ittak - még a mai legcukrosabb és legszörnyűbb "ginlikőröknek" sem olyan rossz az ízük, mint a 18. századi ginnek.

A 18. században az egymást követő kormányok pánikba estek, hogy a ginőrület kezd kicsúszni a kezükből, ezért megpróbálták megadóztatni és korlátozni a lepárlását - változó sikerrel.

A gin történetének korai évszázadaiban az egyik kissé aggasztó kérdés, hogy gyakran terpentinnel és kénsavval párolták. Örömmel jelentjük, hogy ez ma már nem így van. A 19. század közepéig a gin édesebb volt, mint amit ma megszoktunk - a cukrot azért használták, hogy elfedjék a tényleges gin borzalmas ízét. Az Old Tom gin egy példa erre. A mai Old Tom ginek messze elmaradnak 19. századi elődeiktől (hála az égnek).

19. századi fejlesztések és a birodalom

A 19. századi lepárlási technológia segítette a London Dry gin - a leghíresebb ginfajta - kifejlesztését.

A gin akkor vált népszerűvé a britek körében a birodalom trópusi területein, amikor a malária elleni kinint tartalmazó tonikvízhez adták. A kinin rendkívül keserű volt, ezért a gin segített a torkon való lejutásában. A birodalom unatkozó, stresszes és izzadt adminisztrátorai most már örömmel vártak egy G&T-t (vagy több G&T-t) a napi imperializmus után és minden este vacsora előtt.


Modern idők és a gin

A 19. század óta a gin sosem ment ki a divatból. Az olyan koktélok, mint a Martini, romantikus, sőt hősies jelleget kölcsönöztek a ginnek (bár a legtöbb csapos azt tanácsolja, hogy a Martinit inkább keverve, mint rázva fogyassza - ellentétben Bond úrral).

A legutóbbi "gin-reneszánsz" során javult a színvonal - de megjelentek furcsa és néha nem is olyan csodálatos főzetek is. Ezek a gin definícióját tágították - akárcsak a ginlikőrök, amelyek közül sokban valójában egyáltalán nincs boróka íze.

De általánosságban elmondható, hogy a 21. századi gin izgalmas és innovatív ital - a minőség emelkedett, a választék hatalmas, és a gin elmúlt 300 éves hihetetlen történelmét tekintve csak egy biztos: további változások várhatók.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Hogyan előzhetjük meg a vírusfertőzéseket?

2025. december 12.

A vírusok elleni védekezés első és legfontosabb lépése a higiéniai szokások kialakítása és azok betartása.

A megfelelő óvintézkedések betartásával, higiéniai szokásainkkal csökkenthető a fertőzésveszély, és megvédhetjük gyermekeinket és magunkat is a fertőzéstől, megbetegedéstől. A gyermekközösségekben a felső légúti betegségek cseppfertőzéssel könnyen és viszonylag gyorsan terjednek.

Egy-egy tüsszentés, köhögés során számos vírus és baktérium kerülhet a levegőbe.

Bizonyos vírusok a használati tárgyakon, játékokon vagy akár az ajtókilincseken is túlélhetnek. A gyermek a szennyezett tárgy érintésével átviheti magára a kórokozót, megérintve az arcát, vagy szájába veszi a kezét és ennek eredményeként a fertőzést könnyebben elkaphatja.

A vírusok elleni védekezés egyéni és közösségi felelősség. Megfelelő megelőző intézkedésekkel hozzájárulhatunk a fertőzéses esetek halmozódásának, esetleg járvány kialakulásának visszaszorításához, és természetesen gyermekünk, magunk és a családtagjaink egészségének védelméhez.

Ez a megelőzés nem igényel bonyolult lépéseket, de a megfelelő higiéniai szokások kialakítása és gyakorlása, az immunrendszerünk erősítése, és a tudatos odafigyelés jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Higiéniai szabályok

Meg kell tanítani a gyermekeinket a megfelelő higiéniai szabályokra és azok betartására, mely rendkívül fontos a különböző fertőző betegségek megelőzése szempontjából. Mutassunk példát, és figyeljünk a megelőzésre és tartsuk is be ezeket, hiszen a szülői példából tanul a gyermek is.

Rendszeres és alapos kézmosás

A kezünk nap mint nap különböző felületekkel érintkezik, könnyen válhat a vírusok közvetítőjévé. Ezért kiemelkedően fontos a kezek megfelelő tisztítása. A helyes kézmosási technika elsajátítása és napi rutinná tétele jelentősen csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.