Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A görög a legjobb? De a magyart is imádjuk ...

Érdekességek2018. augusztus 18.

Zamatos íze, édes illata, sokoldalú felhasználási lehetősége és számtalan jótékony hatása mellett nem véletlen, hogy egész évben az egyik legkedveltebb gyümölcs. Kiváló választás, akár önmagában, akár salátába darabolva vagy pikáns kiegészítőjeként a főfogásnak. A hűvösebb idő beköszöntével is - befőttként, kompótként - bármikor élvezhetjük az őszibarack jótékony hatásait.  

Őszibarack a szépség és az egészség megőrzéséért
Azt már kevesen tudják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de hihetetlenül értékes anyagokat rejt magában: rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A hölgyek örömére a finom íz mellett kitűnő arcpakolás, gazdag alfa-hidroxi gyümölcssav tartalmának köszönhetően igazi csodafegyver a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében. Kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.  A szépségápolás mellett pedig a fogyókúra kitűnő kiegészítője is lehet: az őszibarack 80-90%-a víz, így kiváló folyadékpótlásra, és energiatartalma is alacsony, 100 g gyümölcshús csupán 38 kalóriát tartalmaz.

Nem utolsó sorban pedig rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás. Sárga antioxidáns xantofill színanyagainak köszönhetően rákellenes hatást fejt ki, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően pedig kiváló hatással van a csontjaink erősségének megőrzésében és a csontok regenerálódásának elősegítésében. További előnye, hogy jelentős magnézium-, és káliumforrás a szervezet számára.  A nyári forróságban, illetve a stresszes időszakban különösen ajánlott napi 2-3 barack elfogyasztása, különösen a szívbetegek számára. Magas magnézium tartalmának köszönhetően pedig javítja a közérzetet és segít enyhíteni a feszültséget. Rendszeres fogyasztása segít, hogy megőrizzük szívünk egészségét és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Tippek, nem csak konyhatündéreknek
Befőttként, kompótként egész évben élvezhetjük jótékony hatását, hisz a hőkezelések során csekély mértékben veszít csak a tápanyagtartalmából. Végtelen mennyiségű elkészítési módjának köszönhetően nélkülözhetetlen hozzávalója lehet főztjeinknek: számtalan desszert mellet kiváló kiegészítője vagy akár alapja lehet főételeknek is. A sült húsoknak például kellemes, pikáns ízt kölcsönöz az édes gyümölcs. Fél óra alatt már igazi mediterrán fogást varázsolhatunk az asztalra, ha a csirkemellet néhány kanál barackkompóttal megbolondítjuk. Az igazi ínyencek sült kacsamell mellé karamellizálva is fogyaszthatják. Meleg vagy hideg leves formájában is kitűnő finomság, de lekvárként kenyérre kenve is finom reggeli vagy vacsora lehet, ha épp nincs időnk a konyhában sürögni-forogni.
 

Ha igazán különleges finomsággal szeretnénk meglepni a családot, érdemes igazi görög, lédús barackot beszereznünk.  Ha erre nincs módunk, akkor sincs baj.  Kevesen tudják, hogy nem csak a friss gyümölcsök egészségesek és táplálóak, ugyanez érvényes a konzervált változatra is. A zamatos őszibarackokat az érés csúcspontján szedik be és néhány órával később már konzerválják, így megőrizve a magas tápanyagtartalmat, ráadásul bizonyított, hogy a folyamat során magasabb lesz a gyümölcs C-vitamin és antioxidáns tartalma. Sajnos a nyers gyümölcsök és zöldségek esetében általában más a helyzet: gyakran ideje előtt, a tápanyagtartalom maximalizálása előtt leszüretelik, és több nap is eltelhet, amíg eljut a kiskereskedésekbe.


A konzervált őszibarackhoz bármikor könnyen hozzájuthatunk, és télen sem kell méreg drága összegeket költenünk. Ma már a tartósítószerektől sem kell tartanunk, ugyanis a modern technikának és a légmentes csomagolásnak köszönhetően a konzervált őszibarack nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert. Minden háziasszonynak és a mediterrán hangulat szerelmeseinek érdemes legalább egy őszibarackkonzervet tartania az éléskamrában, hogy télen is becsempészhessék az igazi görög vacsorák hangulatát az otthonunkba.
 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.

Nem minden fájdalmas vizelés fertőzés

2025. október 23.

A hólyagfájdalom szindróma (interstitialis cystitis) krónikus, nem fertőzéses eredetű állapot, amely tartós, hólyagtáji fájdalommal, gyakori vizeléssel, éjszakai felkelésekkel és akár szexuális együttlét során jelentkező panaszokkal járhat. A diagnózis egyik kulcsa, hogy először ki kell zárni a húgyúti fertőzést és más betegségeket. A kivizsgálás és a kezelés személyre szabott, és több szakterület együttműködését igényli.

„Sokan »visszatérő felfázásnak« gondolják, pedig valójában hólyagfájdalom szindrómáról van szó. Itt nem az antibiotikum a főszereplő, hanem a betegedukáció és az egyénre szabott, lépésről lépésre felépített kezelési terv” – hangsúlyozza dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológusa.

Nem érdemes halogatni: mi a titka a tudatosabb szemápolásnak?

2025. október 23.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az éves szemvizsgálat a legfontosabb lépés, még akkor is, ha valaki úgy érzi, nincs problémája a látásával.

A képernyős munka során beépített szünetek, a természetes fény előnyben részesítése, és amennyiben mesterséges világításra van szükség, a meleg fényű, szem-barát LED izzók választása mind hozzájárul a hosszú távú szem-egészséghez. Azoknak, akik szemüveget viselnek, érdemes figyelemmel kísérniük a lencsék állapotát – a régi, karcos vagy nem megfelelő erősségű lencsék gyakran több kárt okoznak, mint hasznot. A táplálkozás szerepe sem elhanyagolható a szemápolásban. Az A-, C- és E-vitamin mellett a lutein és zeaxantin különösen fontosak a retina egészségéért,  ezek a zöld leveles zöldségekben, tojásban és narancssárga gyümölcsökben található tápanyagok. A megfelelő hidratálás és UV-védelem szintén alapvető fontosságú. “A szem egész életünkben hűségesen szolgál minket. A negyvenes évek után tudatos odafigyeléssel és rendszeres szakorvosi ellenőrzéssel még évtizedekig fenntartható a kiváló látás élménye. Szakértők tapasztalatai szerint a kulcs valóban a megelőzésben és a korai beavatkozásban rejlik” – tette hozzá Boros Mária optometrista.