Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gyereknek is kell az arckrém?

Érdekességek2018. március 11.

Dr. Budai Marianna szakgyógyszerészt kérdezte egy kisgyereke arcbőre miatt aggód édesanya.

A hideg téli szél és a fűtött lakások sok esetben száraz, meleg levegője nagy igénybevételt jelent a bőrnek. Ennek száradás, hámlás, kipirosodás, viszketés lehet a következménye. Mindez leginkább a kézen és az arcon – a téli ruházatban is szabadon maradt testrészeken – jelentkezik.

Nem, épp ellenkezőleg. Nagyon jól teszi, hogy megoldást keres a bőrpanaszra.
A kipirosodott, száraz bőr nem csak az esztétikai látvány miatt ad okot aggodalomra. A viszketés miatt a gyermekek az érzékeny, sérült bőrterületeket kapargatni kezdik, és a kezükkel a legkülönfélébb baktériumokat, gombákat juttathatják be a bőrükbe, így fokozva a tüneteket, és ezzel gyulladást is okoznak.
Valamilyen alkalmas készítménnyel télen is védeni kell a gyermeke bőrét, hogy a szabadban tartózkodás csak egészséges kipirosodással járjon, ne pedig száraz, hámló, kivörösödött bőr legyen az eredménye.


Elsőre azt gondolnánk, hogy a kiszáradt bőr hidratálást igényel, azaz az elveszett víztartalmat kell visszajuttatni a bőrbe, ami egy magas víztartalmú géllel vagy lágy állagú krémmel könnyedén kivitelezhető. Ez tévedés! Képzelje csak el, ha a meleg lakás elhagyását megelőzően magas víztartalmú készítménnyel kennénk be a gyermek bőrét! Az szinte „ráfagyna” a gyermek arcára, kezére – sokkal inkább rontva, mint javítva az állapotán.

Télen a vizes állagú készítmények helyett sűrű, inkább kenőcsös állományú, olajos, zsíros tapintású szerekre van szükség! Lényeges a visszazsírozás, azaz annak a zsírtartalomnak a visszapótlása, ami az időjárás viszontagságai miatt és a nem megfelelően megválasztott tisztálkodó- és fürdetőszerekkel nap mint nap lemosódik a bőrről.

Amennyiben a megfelelő készítmények által kialakított, védő zsírréteg fedi be a bőrt, a párolgás csökkent mértékű, a bőr kevésbé veszít víztartalmából, nem lesz száraz, nem pirosodik ki.

Biztosan hallotta már, hogy az észak-amerikai őslakosok is medvezsírral kenték be a bőrüket, hogy megvédjék magukat a hideg viszontagságaitól.

Igen, védeni kell a gyermek arcbőrét és a kezeit is! Sőt, ne feledkezzünk meg az ajkak bekenéséről sem, mivel azok kisgyermekeknél a nyáladzás miatt fokozottan ki vannak téve a kipirosodás, kicserepesedés veszélyének.

Használjon a téli időszakban zsíros tapintású, kenőcsös állagú termékeket a gyermek bőrének bekenésére! Az ideális téli bőrvédő készítmények jelentős olajtartalommal rendelkeznek, értékes összetevőkben dús növényi olajokat – mint például a körömvirágolaj vagy a jojobaolaj – tartalmaznak.

Fürdesse a gyereket testhőmérsékletű vízben! 37 °C-os víznél nincs szükség melegebbre, ugyanis a túl meleg víz fokozza a bőr kiszáradásának a veszélyét.

Fürdetőszerek és sampon vásárlásakor lehetőleg hipoallergén termékeket válasszon, amikben nincsenek mesterséges szín- és illatanyagok vagy parfüm. Javaslom, hogy olyan termékeket vásároljon, amelyek a tisztító, habzó összetevők mellett olajokat (paraffinolaj, különféle növényi olajok) is tartalmaznak, amelyek a bőr védőrétegének a kialakításában nyújtanak segítséget.

Ügyeljen arra is, hogy a lakásban télen is ideális legyen a páratartalom, ez 40 és 60% közötti értéket jelent. Figyeljen arra is, hogy a gyermek fogyasszon elegendő mennyiségű folyadékot!

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!