Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gyermekek és az influenza

Érdekességek2018. március 04.

Az influenza különösen nagy veszélyt jelent az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a gyermekek, főként a csecsemők számára...

Az influenza fertőzés tünetei - főként csecsemőkorban - súlyosan érintik a gyermekeket, jelentős a szövődmények kialakulásának kockázata. A fertőzés a közösségbe járó (óvoda, iskola) gyermekek között terjed leggyorsabban, influenzajárvány idején 3 gyermek közül 1 biztosan megfertőződik. Összehasonlításképpen, a fertőzésveszély a 18 év feletti lakosság esetében 10-ből 1 felnőttre módosul. A gyermekek központi szerepet játszanak az influenza terjedésében egy-egy közösségen belül.

Megfigyelték, hogy más gyermekes családhoz viszonyítva azok a családok, ahol iskoláskorú gyermek is van, kétszeresen ki vannak téve az influenza veszélyének. Azokban a családokban, ahol a gyermek influenza vírussal fertőződik, 36 százalékban a gyermek legalább egy családtagját továbbfertőzi.

A tünetek felismerése

Az influenza tünetei könnyen megkülönböztethetőek a megfázástól, a szülők mégis gyakran összekeverik a betegségeket. Ismeretek hiányában influenzajárvány idején a vírus futótűzként terjed a családok, iskolák közösségében. Az influenzát hirtelen fellépő magas láz, köhögés, végtagokban és a hátban érezhető fájdalom, fejfájás és 2-3 hétig tartó kimerültség tünetei jellemzi. A gyermekeknél további tünetként orrfolyás, hányinger és hányás, valamint hasmenés jelentkezhet. Ezzel szemben a megfázás fokozatosan jelentkezik, jellemzője a kaparó vagy gyulladásos torok, orrfolyás, tüsszentés, köhögés és néhány esetben 38C-fok alatti láz. A gyermekek évente 6-8 alkalommal fáznak meg. Szemben az influenzával a közönséges megfázás esetében a tüneteket gyors felépülés követi.


Diagnózis

A helytelen diagnózis azt eredményezheti, hogy az influenzás gyermekek nem kapják meg a szükséges kezelést, a betegség tovább tart, a gyermekek fertőzik környezetüket és magas a szövődmények kialakulásának kockázata. Az 5 év alatti gyermekeknél nehéz az influenzafertőzést diagnosztizálni, hiszen a kis betegek nem tudják elmondani panaszaikat. Ezeknél a gyermekeknél az influenza könnyen összekeverhető más légzőszervi fertőzésekkel (pl.: RSV), mivel a betegség kezdeti tünete az influenzához hasonló magas láz, és légzőszervi panaszok. Az RSV fertőzés ideje alatt fennálló nehéz légzés túlsúlya - amely nem az influenza tünete - elősegítheti a helyes diagnózist. Alapvető fontosságú, hogy a szülők az első jeleket követő 48 órán belül orvoshoz vigyék gyermeküket.

Szövődmények

Az influenza gyermekkorban lehangoló és fájdalmas betegség, amely súlyos szövődményekhez vezethet. A gyermekkori influenzafertőzés olyan légzőszervi betegségek kialakulásához vezethet, mint a hörghurut, a tüdőgyulladás, vagy az asztma. Az influenza szövődményeként felléphet középfülgyulladás is, amely több mint 24 százalékban előfordul a vírussal fertőzött gyermekeknél. A középfülgyulladás hallási problémákat okozhat, ami a beszédképesség fejlődésének késleltetéséhez vezethet. Aggasztó az influenzával összefüggő szövődmények gyakorisága. Alapvető fontosságú az influenza helyes diagnosztizálása és kezelése, a legrövidebb időn belül.

Influenzafertőzés során előforduló szövődmények előfordulásának gyakorisága Európában

Szövődmények Gyakoriság %-ban kifejezve
Asztma (5-12 évesek) 17 %
Középfülgyulladás (1-12 évesek) 24 %
Höröghurut (1-12 évesek) 3 %
Tüdőgyulladás (1-12 évesek) 3 %

A szülők alábecsülik az influenzafertőzést

A gyermekek minden életkorban ki vannak téve az influenzafertőzés kockázatának és a szövődmények kialakulásának, melyek akár tartósan befolyásolhatják későbbi fejlődésüket és egészségüket. Általánosságba véve elmondható, hogy sajnos az influenza egészségkárosító hatásait a veszély mértékéhez viszonyítva a szülők lebecsülik: az édesanyák egyharmada nincs tudatában annak, hogy az influenzával fertőzött gyermekeknél milyen szövődmények léphetnek fel.

Védelem az influenza ellen

1. A védőoltás

A védőoltás az influenza elleni harc egyik sarokköve, melyet a WHO, valamint infektológus szakorvosok is ajánlanak minden veszélyeztetett csoport számára. Az oltás kifejlesztésében évről évre a WHO információit használják. Az oltások a hatékonyságát különböző klinikai vizsgálatokkal igazolták. Ideális lenne, ha mindenki megkapná a védőoltást- hazánkban sajnos csak (több európai országhoz hasonlóan) a veszélyeztetettek és a 65 évnél idősebbek juthatnak hozzá ingyenesen. hiába hogy a gyermekek nem jutnak hozzá kellő mértékben a védőoltáshoz (Európában az egészséges gyermekek 5 százalékát oltatják be a szülők).

2. Vény nélkül kapható készítmények és az antibiotikumok

Influenzaveszélyes időszakban jól megfigyelhető az antibiotikumok és a recept nélkül kapható gyógyszerek (pl.:a köhögéscsillapítók) megnövekedett alkalmazása. Azonban az antibiotikumok és a recept nélküli gyógyszerek nem támadják meg a betegség alapvető okát: magát a vírust. Éppen ezért korlátozottan alkalmazhatóak az influenza tüneteinek és a vírus által okozott szövődmények gyógyítására.

3. Neuraminidáz gátló gyógyszerkészítmények

Már az 1960-as években a panadémiák eredetének vizsgálata alapján a kutatók tisztában voltak azzal, hogy egy olyan gyógyszer, amely a vírus replikációjának bármely lépését gátolni tudja, megakadályozhatja, hogy a vírus betegséget okozzon, illetve megrövidítheti a már fennálló betegség időtartamát. Később a kutatók felismerték azt is, hogy neuraminidáz segítsége nélkül a vírusok nem tudnak sejtről-sejtre terjedni. E véletlen felfedezésnek és hosszú kutatómunkának köszönhetően sikerült kifejleszteni az úgynevezett neuraminidáz gátló szereket, melyek hatékonysága független az "A" és "B" variánsú influenzavírus antigén szerkezetének változásától. Nagy előnyük tehát az, hogy hatékonyak lehetnek nemcsak drift, de a mindannyiunk által rettegett schift járvány esetén is, amikor más védekezési lehetőség nem marad. A neuraminidáz gátlók az influenza fertőzés lefolyását attól függően befolyásolják, hogy az első tünetek megjelenésétől számítva milyen hamar kezdik el őket alkalmazni.

A neuraminidáz gátló készítmények jelentősége felnőtteknél 36 - 48 órán belül alkalmazva:

- Oki kezelésnek minősülnek, vagyis nem csak a tüneteket csökkentik

- Mindkét A és B típusú influenzavírusra hatékony

- Rezisztencia kialakulása nem várható

- A kapszula formula lehetővé teszi, hogy a hatóanyag a szervezet valamennyi helyére eljusson

- Nem befolyásolja az immunválaszt

- 50%-kal csökkenti az influenza szövődményeinek kialakulását

- 40%-kal csökkenti a tünetek súlyosságát

- A beteg nem fertőzi közvetlen környezetét

- Csökkenti a betegállomány időtartamát (1,5-3 nappal)

- Csökkenti a hospitalizációt

- Csökkenti az egyéb gyógyszerek felhasználását, főleg az antibiotikumok használatát (felmérések szerint ilyen esetekben 40%-ban írnak fel antibiotikumot)

Az újabb kutatások eredményeként - és az ennek megfelelően létrehozott új gyógyszerformának köszönhetően - a neuraminidáz gátló készítmények már 1 éves kor feletti gyermekeknél is eredményesen alkalmazhatók az influenza elleni küzdelemben. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy gyermekek esetében a neuraminidáz gátló készítményeket az influenza tüneteinek megjelenésétől számított 48 órán belül alkalmazva:

- az influenza tüneteinek hevessége és időtartama 36%-al,

- középfülgyulladással kapcsolatos szövődmények kialakulásának lehetősége 44%-al,

- a láz időtartama 24%-al csökkent.

A hagyományos tüneti kezelés időtartamához viszonyítva az új terápia lehetővé teszi, hogy a gyermekek 44%-kal rövidebb idő alatt épüljenek fel a betegségéből. A munkaadóknak, a társadalombiztosítónak és a szülőknek is egyaránt fontos eredmény, hogy a neuraminidáz gátlókkal kezelt gyermekek gyorsabb gyógyulása 20%-al csökkentheti a szülők táppénzen töltött idejét. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a kezdeti tünetek megjelenésétől számított 12 órán belül megkezdett kezelés további 3,1 napos csökkenést eredményez a betegség időtartamában.

A terápiás alkalmazás mellett - az újabb kutatások eredményeként - fontos szerep jut a neuraminidáz gátlóknak az influenza megelőzésében is mindazok számára, akik nem védhetők elég eredményesen vakcinációval, vagy valamilyen okból egyáltalán nem kaphatnak influenza elleni védőoltást, illetve mindazoknak, akik a járvány időszakában tartanak a fertőzés lehetőségétől. Ennek megfelelően már prevenciós és gyermekgyógyászati céllal is alkalmazhatóak ezek a vényköteles készítmények Magyarországon.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!