Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gyilkos hétfő reggel szindróma - segítünk túlélni!

Érdekességek2018. július 21.

Minden harmadik magyarra halálos veszélyt jelentenek a hétfő reggelek - különösen 35 éves kor felett. A "hétfő reggel szindróma" egy stressz-tünetegyüttesnek a neve, ami a vérnyomás, a légzés és a lelki feszültség együttes hatása a szervezetre.  

Ez a szindróma valószínű okozója a sztróknak, az infarktusnak és több stressz-eredetű betegségnek.

Egy japán kutatás szerint a hétfő - és főleg a hétfő reggel - a legveszélyesebb nap a héten. A legtöbb ember persze ezt kutatás nélkül is pontosan tudja - gyakorlatilag mindenki, aki ezen a szép, derűs reggelen egy vidám séta helyett a munkahelyén csücsül.

Hazánkban igen elterjedt a magas vérnyomás betegség - körülbelül minden harmadik ember érintett valamilyen formában. A statisztikák szerint a hétfő reggel számukra különlegesen gyilkos hatású. Hétfő reggel azért emelkedik a halálos kimenetelű szív- és érrendszeri betegségek száma, mert a nyugodtabb, békésen töltött vasárnapi nap után hirtelen zúdul az emberre egy sor olyan stressz, amit a szervezet egy idő után nem képes jól kezelni.


Hétfő reggel - több kutatás szerint - minden ember vérnyomása megemelkedik a munkahelyen. Ezt még tetézzük, a kávé fogyasztásával, esetleg a hétfőn, munkakezdésre időzített stresszelő értekezletekkel. Néhány év alatt ez biztos recept a megbetegedésre. Hazánkban különösen a vidéken élők esetében és a 35 év felettieknél fokozottan veszélyes, hogy ők még egy stresz-faktort beiktatnak az életükbe. Ez pedig a munkahely féltése.

A Gordio Tanácsadó Csoport 2004-es felmérése szerint minden második magyar munkavállaló magas munkahelyi stressznek van kitéve. További negyven százalék közepes mértékű stressztől szenved, vagyis majdnem minden magyar érintett a fejlett ipari országok népbetegségében.

Hazánkban a túlmunka mellett a következő okok szerepelnek nagy súllyal a munkahelyi stressz kialakulásában:

A stressztől a munkavállaló és a munkaadó is szenved
A munkavállaló minden áldott nap gyűlöl bemenni a munkahelyére, a hangulat feszült, az ügyfeleket pocsékul fogják kiszolgálni, és aki teheti elhúzza a csíkot a vállalattól, amilyen hamar csak lehet. A munkaadó emiatt folyamatosan új embereket toborozhat és taníthat be. Ám ha egy vállalat rossz híre elterjed a munkaerő piacon, nehezen is kap megfelelő embereket. A dolgozó – ha túl hosszú ideig ilyen munkahelyen dolgozik – saját egészségét kockáztatja. Áldozata lehet a munkahelyi mobbingnak is. 

HarmoNet tipp: Kinyírunk kolléga – Pszichoterror a munkahelyen>>> 

Arra azonban a munkavállalónak is van módja, hogy a jobban érezze magát a munkahelyén, hiszen az egész tulajdonképpen apró láncszemekből áll össze. Mindannyian ismerünk rémes munkahelyeket, ahol egy elzárt kis osztályon van egy jó kollektíva.

Mi a titkuk? Az egész hétfő reggelenként kezdődik!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.