Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A hamubasült pogácsa tradíciója - spirtuális jelkép a mesében

Érdekességek2025. március 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Gondolkodtál már rajta, hogy is festhet egy olyan pogácsa, amit hamuban sütnek meg? Szerinted ehető lenne a végeredmény?

Gondolkodtál már rajta, hogy is festhet egy olyan pogácsa, amit hamuban sütnek meg? Szerinted ehető lenne a végeredmény? A minap pogácsa sütés közben gondolkodtam ezen. Milyen jelentősége lehet a hamubasült pogácsának, ha azt népmeséinkben a mese elején említik, s ráadásul az Édesanya készíti legkisebb fiának az indulás előtt. Utána néztem a dolognak és az alábbi okfejtésre bukkantam.
 

Hová indul ez a hős? Útra, életútra, beavatási útra

Szerves műveltségben járatos tanítóink szerint népmeséink az égen játszódnak, a csillagok között, az égig érő paszulyon, a kis és nagy Napév történései szerint halad a mesehős célja felé. Miféle energiát hordoz a hamubasült pogácsa, ha ott lapul az útra váló gyermekember tarisznyájában? Szinte kimeríthetetlen energia szükségeltetik ahhoz, hogy sikeresen járjon a csillagok útján. Milyen segítséget ad hősünknek? Mert kell, hogy adjon, hiszen ez a tápláléka. Ad is! Emlékezz csak, amikor a mesehős ad belőle például egy egérkének, az azonnal segítőjévé válik az úton.

Élelem, élelmiszer a hamubasült pogácsa? Élő a magyar nyelv is, és mindent elárulnak a szavak!
Ha élni akar a mesehős a csillagúton: Élelmet – Él – elem – élő elemet kell ennie. Élelmiszert – Él – el(e)m – i – szert – szertartással kell elfogyasztania. Miért hamubasült? Ha az előbb elképzelted a hamubasült pogácsát, akkor benned is felmerült ez a kérdés.
Hamubasült – ha – Mu – ba – sült
Mu: az elsüllyedt kontinens
Mu: múlt, elmúlt, hamuvá lett. Ez persze csak egy lehetséges teória a sok közül.


Ki süti ezt a pogácsát? - Az édesanya!

Az ősök az anyai vonalon áramlanak felénk. A születésen keresztül folytonos a vonal. Anya, Nagyanya, Dédanya, Ükanya, Szépanya…. Szép Szűz Mária, Földanya, Nagyboldogasszony! Mit is süt bele az édesanya ebbe a pogácsába? Az ősök tudását, életét, üzenetét, szeretetét. Ez, a múltat idéző pogácsa a mesehős tápláléka, s ha ez a tápláléka (kimeríthetetlen energiaforrás), mindent elérhet! Dei mért pont pogácsa? Miért nem lángos, vagy más étel?

Pogácsa – Pogá(ny) – csa (...)

„...Tanú vallomások alapján az évi aratások befejezése után, a mai Péter és Pál apostolok ünnepe táján tartották az úgynevezett „nyár-ősz” ünnepet, amelynek legfőbb pontja az új lisztből készült apró, friss cipó kiosztása volt. Ezek elkészítése a Táltosok feladata volt, és szimbolizmusát azok is megőrizték, régi hagyományként, akik már az új valláshoz tartoztak. Az ételek elkészítését különleges szertartások kísérték. Az apró, manapság pogácsának nevezhető süteménynek a lakosság nagy értéket tulajdonított. Énekszó kíséretében osztották szét a hívők között."
Írja Fehér M. Jenő: A középkori magyar inkvizíció című könyvében

Miből és hogyan készül a pogácsa?

Először is kelt tésztából. Kelt – Kel(e)t tészta. Az éledést, az életre támadást jelképezi. A sárga és kerek pogácsa nap szimbólum is lehet. Az életből, gabonából. Az édesanya lelkülete is hasonlatos lehet a kelő Napéhoz, amikor Nagy Útra készülő fiának készíti a pogácsát. Tele bátorítással, féltő szeretettel, védő-óvó gondossággal, a megújulás reményével. Elkészítése, fogyasztása, emésztése állomásokra bontható, ezek megfeleltethetőek az állatöv jegyeinek, s a teljes ciklus a Naputat írja le precessziós irányban, azaz a nagy Napévet. Tanulságos üzenet ez!

Formája kerek, mint a világ! Tetején ráccsal, ami az ősi tudáson, hiten ma feszülő rácsot jelképezi, de felszabadítható. Ma elérkeztünk ide, súlyos évszázadok után, itt a megfelelő pillanat. Ahogy a mesehős élő élelmet visz magával az útra, úgy nekünk is élő élelmet kell enni. Ez nagyon fontos dolog, s a mai ember ezzel törődik a legkevesebbet.

Honnan tudom, hogy egy élelmiszer él-e?

Ellenőrizhetem egyáltalán? Igen! Akár belső bioenergetikai képességeimmel, megérzéseimmel, akár műszerrel, ingával a Bonvyn-skála segítségével. Ma egy egészséges ember rezgésszáma 11000 Bonvyn körül van. A mai, gyárilag előállított élelmiszerek rezgésszáma ezen érték alatt van, de az emberi kéz munkája által életre kelthető. Például: otthon készült étel, sütött kenyér, kerti gyümölcsök stb.

Tehát élő élelmet kell enni, s ez általában is igaz, főleg igaz ősi szent ételünkre, a pogácsára.Ha-mu-ba-sült pogácsát kell enni. Fogyasztásakor, emésztésekor a hagyományosan beépülő fizikai energia (fizikai test) mellett szellemi energia (lélektest) is beépül az emberbe. Mindig annyi, amennyire fogadókész az ember, ahová eljutott élete útján. Megemésztésével, felélésével átadja a nekünk éppen megfelelő, a bennünket segítő, támogató energiát (parányt), rezgést. Egy húron pendülünk – mondja a magyar, azaz együtt rezgek környezetemmel.

Ha 4000-en a rákkal (mint betegség)
Ha 11000-en az élő emberrel
Ha 15000-en a szellemvilágba lépek
Ha 40000-en egy öreg tölgy faunjával
Ha 65000-en egy szent kút nimfájával
Ha ……. egy táltos csikóval, a Turullal és így tovább!

Talán nem élem meg tudatosan, de a tudattalanul is hatnak rám ezen „energiák”, ha egy húron pendülök velük.

A lényeg:

A ha-Mu-ba-sült nem rejt semmilyen titkot, hiszen titkok nincsenek, csak az ismeretlen. Kimeríthetetlen energiájából éppen annyit ad át, amennyit képesek vagyunk felvenni, hasznosítani! Ezt az él-ő él-el(e)m-et fogyasztva (s kínálva az utunkba kerülő segítőknek, pl. kisegér) ki-ki járhatja saját útját, élheti saját meséjét! Célba érhet, de el is bukhat! De van cél és van remény.

Mi Gyenesdiáson ha-Mu-ba-sült pogácsát készítünk Teremtőnk akaratából. Ünnepi alkalmakra, de rendszeres fogyasztásra is küldünk.

**************************
Szerzőnk: 
Nagy Péter (pogácsasütő) Gyeesdiásról (telefon: 06-83-317-013)


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)

Mi a véleménye a neurológusnak a migrén piercingről?

2025. április 28.

Aki krónikus migrénnel küzd, szinte mindennel hajlandó megpróbálkozni, amitől a panaszok enyhülését reméli. Így jutnak el néhányan a migrén piercingig, amelyről dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa mondta el a szakmai állásfoglalást és a véleményét.

Miért fontos a migrén kivizsgálása?

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben rendszerint neurológushoz fordulnak, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat, akár belgyógyászati, akár szemészeti, fogászati téren és bizonyos esetekben képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is szükséges lehet.
– A migrénes fejfájás kivizsgálása és kezelése mindenképpen orvosi feladat, már csak azért is, mert a nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító további fejfájást generálhat, vagyis a kezelési mód lesz a kiváltó ok is egyben – hangsúlyozza dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa.
– Általában a rohamok súlyossága és gyakorisága határozza meg, milyen gyógyszert javaslunk. Vannak azonban általános szabályok, amelyek minden migrénes rohamnál igazak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor tudni kell, hogy specifikus rohamgyógyszert havi 10 alkalomnál többször nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem.
Létezik megelőző kezelés is, az úgynevezett profilaxis, ami akkor javasolt, ha havi 4-5 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó, az alkalmazott kezelésre nem reagáló fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Ide tartozó szerek például bizonyos antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, bétablokkolók– csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett. Ugyancsak beválhat krónikus migrén ellen a Botox-terápia. A Botox-injekciókat a fej és a nyak területére injektáljuk, hogy a benne található exotoxin nevű anyag csökkentse azt a feszültséget, görcsösséget az adott izmokban, ami kiváltója lehet a migrénes rohamoknak. A kúraszerűen alkalmazott Botox-terápia már 10-14 napon után hatékony lehet, és ha 3 havonta megismételjük a kezelést, akár tartósan is meg lehet szabadulni a rettenetes migrénes fejfájástól. 

Milyen más módszerekkel próbálkoznak a migrénesek?

Egy 2002-es felmérés szerint a fejfájós páciensek 85%-a alkalmazott már valamilyen alternatív terápiát, és 60%-uk hatékonynak is érezte azt. Az American Headache Society és egy másik szervezet a Petasites hybridus (acsalapu) nevű gyógynövénnyel kapcsolatban fogadta el azokat a kutatásokat, amelyek szerint csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát. (Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy alkalmazáskor rendszeresen ellenőrizni kell a májenzimek szintjét.) Kevésbé erős bizonyítékok támasztják alá néhány további étrend kiegészítő hatásosságát, de van, akinél beválik a magnézium, a B2 vitamin, a Q10 koenzim és a melatonin. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik a masszázs, a jóga, az akupresszúra és az akupunktúra is.