Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A hangja bánhatja: óvatosan a jeges italokkal!

Érdekességek2024. augusztus 10.

Fotó: 123rf.com

Ha valaki elveszti a hangját, annak leginkább hangszalag- és gégegyulladás az oka – mondja dr. Holpert Valéria a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa, akit arról kérdeztünk, hogy a nyári forróságban elfogyasztott jeges italok és fagylaltok befolyásolhatják-e hangszalagjaink egészségét.

Rekedtség, fátyolos hang és némaság 

A hangszalag- és a vele együtt jelentkező akut gégegyulladás főként vírusos felső légúti fertőzések miatt alakul ki, de előfordulhat bakteriális fertőzések kapcsán is – ismerteti dr. Holpert Valéria. Jól ismert és gyakori probléma a hang túlerőltetéséből fakadó krónikus gége – és hangszalaggyulladás is, amivel főként a tanárok, színészek és énekesek, call centerekben dolgozók körében találkozhatunk. Ilyenkor a vizsgálat során a hangszalagok vaskosak, szélük lekerekített, hangképzéskor nem zárnak, ezért a páciens azt tapasztalja, hogy hangja könnyen kifárad, fátyolossá, rekedtté válik, vagy akár el is némul. A hangszálgyulladást a hang megváltozása mellett nyelési nehezítettség, torokfájdalom és torokkaparás is kísérheti. 

Valóban rossz hatással van a hideg a hangszalagjainkra?

A hangszalag és a gége elváltozásait irritatív anyagok is kiválthatják – mondja Holpert doktornő, aki a különféle maró anyagokat, a füst, por, gázok belélegzését, illetve a refluxbetegséget említi meg elsőként. Ezt követik a jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások, neurológiai betegségek vagy rendellenességek, pajzsmirigy-problémák és a gégét ért traumák. A kémiai irritáció is okozhat enyhébb, a nyálkahártya felszínét érintő elváltozásokat – magyarázza a szakember, aki azt tanácsolja, hogy kerüljük a túlzottan forró (fűszeres) ételeket és italokat, és óvatosan fogyasszuk azokat a jeges finomságokat, amelyeket néhány perccel a fogyasztásuk előtt vettünk ki a hűtőszekrényből. Azok, akik számára hangjuk mindennapi munkaeszközként szolgál, különösen érzékenyek lehetnek a szájon át belélegzett száraz hideg levegőre, vagy a hidegebb ételek, italok fogyasztására.

Ezek hatására ugyanis a hangszalagjaik is megduzzadhatnak, ami által hangszínük, hangterjedelmük változását tapasztalhatják. Verebély Ivánról, a legendás színészről például köztudott volt, hogy hűvösebb időben már nem szólalt meg kint; és mielőtt még kilépett volna a színházból a hideg levegőre, előtte percekig állt a kijáratnál a két kapu között, hogy szoktassa magát a külső hőmérséklethez.


Ha elment a hang, jöhet a fül-orr-gégész

A hangszalagok gyulladásos problémái esetén fül-orr-gégészeti szakrendelés felkeresése javasolt – mondja dr. Holpert Valéria, aki szerint egy akut gyulladás akár egy-két hét alatt is kikúrálható, ám egy krónikus gyulladás esetén ettől hosszabb időt vehet igénybe a felépülés. 

A gyógyítás legfontosabb eleme a hangkímélés (beszédtilalom) és a gégediéta, ami azt jelenti, hogy a betegnek kerülnie kell a nyálkahártyákat irritáló ételeket (a túl hideg vagy forró, fűszeres és szénsavas ételeket-italokat) és természetesen a dohányzást is. Nagyon fontos azonban, hogy ez idő alatt is sok folyadékot fogyasszon. Szükség szerint gyulladáscsökkentőt és a nyákoldó készítményeket is felírunk a páciensnek. Ha pedig a hang túlerőltetése miatt kialakult rossz hangképzési technika okozza a tüneteket, akkor a foniátriai vizsgálat után hangterápia is szükség van.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.