Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A hólyaghurut kezelése gyógynövényekkel

Érdekességek2020. március 29.

A hólyaghurut (cisztitisz) sűrűn előforduló fertőzés a nőknél, amely fájdalmas betegség, és még munkaképtelenséget is okozhat. Kezelésére számos gyógynövény alkalmazható „szelíd” gyógymódként. Íme néhány az értékes gyógyfüvek közül, amellett, hogy a hólyagfertőzés ellen több nyomelem, köztük a réz is hasznosnak bizonyulhat.

Fotó: gettyimages.comHanga

Miért hasznos? 
A hanga (Erica carnea) vizelethajtó, húgyúti fertőtlenítő, a vizeletkiválasztó szerveket nyugtató hatású növény. A vizelet mennyiségét növelve gátolja a baktériumok szaporodását, és segít a gyulladás csillapításában.

Ajánlott alkalmazás:
Gyógyteaként: Hagyjunk ázni 2 kávéskanálnyi szárított, hántolt hangát 20-25 cl forró vízben, 10 percen át, szűrjük le, és igyunk belőle 3-4 csészével naponta.

Kapszula formájában szintén kapható, és hangaméz is készül belőle (a fanyar ízű tea édesíthető vele). 

Szegfűszeg és citrom esszenciális olaj

Miért hasznos?
A szegfűszeg (Eugenia caryophyllata) esszenciális olaja fertőtlenítő hatású, tisztítja a húgyutakat anélkül, hogy a bélflóra és a hüvelyflóra egyensúlyát felborítaná. A citrom esszenciális olaj (citrus llimon) segíti a májműködést, serkenti az immunrendszert. A két olaj együttesen még hatékonyabb húgyúti fertőzések, cisztitisz esetén is.

Ajánlott alkalmazás:
Mindkét esszenciális olajból tegyünk 1-1 cseppet egy kenyérbél galacsinra vagy egy semleges tablettára. Vegyük be egy pohár vízzel, étkezés közben, háromszor naponta, 3-5 napon át. 

Mindkét olaj kapszula formájában is kapható.

Ellenjavallt terhes és szoptatós anyák, epilepsziás betegek, 12 év alatti gyermekek és májelégtelenségben szenvedők esetében

Réz  

Miért hasznos?
A réz olyan nyomelem, mely segíti a fertőző és gyulladásos állapotok gyógyulását. Kiváló kiegészítője a gyógynövény alapú kezeléseknek. (Pl. a hüvelyesek, a máj, a búzakorpa, a földimogyoró, diófélék bővelkednek benne.)

Ajánlott alkalmazás: 1-2 réz tartalmú ampulla javasolt naponta, a hatóanyagot a nyelv alá juttatva vagy egy pohár vízben oldva, utasítás szerint.

Kapható még, koncentrált hatóanyag tartalommal, tabletta és kapszula formájában is.


Vörösáfonya

Miért hasznos?
A vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea) kiemelten hatékony mindenféle, de különösen húgyúti bakteriális fertőzések kezelésére és megelőzésére. Antimikrobiális hatásának köszönhetően az Escherichia coli nevű baktériummal szemben képes felvenni a küzdelmet, mely baktérium 90%-ban  a hólyaghurut előidézője Mindez „A” típusú proantocianidin (PAC – antioxidáns flavonoid) tartalmának tudható be, ami védi a nyálkahártyát a kórokozó baktériumok megtapadásától.

Ellenjavallt vesekő, magas húgysavszint meglétekor, vagy véralvadásgátló szedése esetén.

Fotó: pixabay.comAjánlott alkalmazás:
Részesítsük előnyben a koncentrált vörösáfonya őrleményt, mely társítható antibiotikummal, ha ilyen kezelésre van szükség. Por alakban keverhetjük vízzel, joghurttal, vagy akár zabkásával is. Ha teát készítünk belőle, 1 teáskanálnyi áfonyalevelet adjunk hozzá 250 ml forró vízhez.

Vörös áfonya kivonatok sokféle formában (táplálék-kiegészítő kapszulák, zselék stb.) kaphatók. A vörösáfonya bogyójából nyert leve szintén hatékony ital. Lehetőleg bio-áfonyalét fogyasszunk, cukor nélkül, mert a cukor „táplálja” a baktériumokat. Fele arányban vízzel hígítva 3-4 pohárral igyunk belőle naponta.

Masszázs a fájdalom enyhítésére

Az alhasi masszázs szinte azonnal segít a hólyaghuruttal kapcsolatos fájdalom enyhítésében. A masszázsolajban lévő hatóanyagok áthatolnak a bőr barrier (hidro-lipid) védőrétegén, és hozzáárulnak a gyulladás, göcsök, fertőzések mérsékléséhez. 

Masszázsolaj recept:
Keverjük össze a következő összetevőket!
– 1 leveseskanálnyi semleges növényi olaj (sárgabarackmag vagy jojoba olaj) 
– 2 csepp  trópusi bazsalikom (Ocimum basilicum) esszenciális olaj
– 2 csepp citromos eukaliptusz (Eucaliptus citriodora) esszenciális olaj
– 2 csepp esszenciális teafaolaj (Melaleuca alternifolia)
Ezt a masszázsolaj-keverékkel masszírozzuk az alhasi tájékot, és időnként a hát alsó részét, 3-4 alkalommal naponta

Jó tanácsok a gyógyuláshoz

– Igyunk minimum másfél liter vizet naponta.
– Töröljük étrendünkből a savas élelmiszereket, italokat (fűszeres ételek, kávé, szénsavas üdítő, fehérbor stb.)
– A vizeletet ne tartsuk vissza, a vizeletürítés legyen rendszeres és teljes.
– Tartsuk fenn a bélflóra és a hüvelyflóra helyes egyensúlyát pl. rendszeres probiotikum kúra útján. 
–  Ha a tünetek 48 óránál hosszabb ideig tartanak, láz jelentkezik vagy vér van a vizeletben, továbbá hátfájdalom is  kínoz minket a cisztitisz idején, illetve évente több, mint négy alkalommal visszaesünk, forduljunk orvoshoz.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.