Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A jól járás szégyene és büszkesége

Érdekességek2021. november 27.

A jól járás fura dolog. Én nagyon szeretek jól járni. Szeretek kapni, nagyon is! Adni is, ugyanannyira, de kapni is nagyon! Arra törekszem, hogy akikkel kapcsolatba kerülök, azok jól járjanak. Velem ők, s végül én velük - ez sokszor főleg rajtam múlik. Megfigyeltem azonban, hogy különösen a spirituális emberek körében van egy furcsa fukarság. Valami aljas irigység arra, ha valaki jól jár, nem is nagyon, csak legalább egy kicsit jobban, mint holmi misztikus értékrend szerint ők maguk jártak. Beindul a fejükben a számológép, jönnek a beszólások, az irigység, egóval dobálódzás. Akik szerint úgy sem fog menni, akik szerint úgy ahogy vagy, csak probléma vagy, s bezzeg ők, az érdemtelen mellőzöttek, őrájuk kifigyel oda? Persze amikor már fent vagy ezredszer is a siker sísáncának napfényben fürdő tetején, és esélyes vagy a nyerésre, akkor olyan könnyűnek látszik. Sífelvonó, megfelelő öltözék, lámpafény, műhó, hűhó ...  

Amikor ezredszer is gyalog másztál fel a tetejére, amikor még nem volt elég jó a ruhád és fáztál, amikor még nem volt elég jó a szerkód, mert nem tudtad megvenni a legjobbat, akkor még nem láttak. Egy voltál a sokból. Amikor kitartottál, akkor elérted azt amire vágytál, s akkor már jöttek. Aki sokszor lesiklott már úgy igazán, profimódra, olyan rendes ruhában, igazi versenyen, fair play, az már nem is hallja meg őket. De először mindig felhallatszik a hangjuk a lelátóról. A sípálya persze lehet bármi. Egy vállalkozás, egy szervezet amely sikeres, egy ügy, vagy egy hálózat amit felépítettél. Lehetsz a színpadon is, a lényeg, hogy elöl.
 
Szinte elvárják, hogy ne járj jól. Szinte zavarban vannak, ha ők maguk véletlen jól járnak.  Turkálóban vásárolt holmiikban, óvatosan kerülik, hogy meg ne dicsérd csinosságukat. Kérkedve nélkülöznek, tobzódva abban, mennyire kevéssel is beérik ők. Piedesztált faragnak áldozati bárányságból, közben büdös szappan szaguk van és rémes, gyakran zsúfolt, kínai és poros plüss tárgyi kultúrában léteznek napról napra. Nem választás volt hogy nem tévéznek, hanem kényszerűség. 
 
Szipolyszemük éhes nem csak a jó szóra, hanem az ételre is olyan sokszor, de akkor falnak, amikor más nem látja. Titokban, félhatkor féláron vett e számokkal telezsúfolt húsos hasét, papírzacskó rejtekéből. Társaságban csakis az otthonról, kis dobozban hozott vega kaját. Nem értik, hogy akkor kerek az élet, ha a büfés is jól jár. Hogy nekik azért nincs, mert nem is juthat annak, aki ennyire szűken gondolkodik.

Kis csupor pótkávét visznek, s ha meghívod őket, nem hívnak vissza sosem, legfeljebb íz nélküli, jellegtelen kis süteményüket kínálják, amikor nyúlsz érte kicsit visszarántva a dobozkát. Minden szeletke apró. Ha még nem vagy elég rutinos, elfogadod. Nincs benne se cukor, se só – ahogy az életükben sincsen semmi jellegzetes íz

Minden ingyenes programon ott vannak, mindent meghallgatnak, de soha semmit nem fogadnak meg. Soha, semmit nem integrálnak az ingyen nyert tudásból, soha semmit nem is bízhatsz rájuk, amivel ők is jól járnának, mert az utolsó pillanatban, téged cserben hagyva menekülnek ki belőle. Az elején persze sokan megpróbálják az esélyadást – rájuk lehet majd később haragudni. 
 
Ők mindig büszkék tudnak lenni rá, ha nem járnak jól és míg meg nem érted, örökké bűntudatot keltenek benned. Akkor jársz igazán jól, ha soha többé nem is figyelsz rájuk, meg a mondókájukra.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.