Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A karácsony ízei Európában

Érdekességek2018. december 25.

A különböző nemzetek eltérő, olykor mégis egyező karácsonyi gasztronómiai szokásaiból most villanásnyi ízelítőt adunk. De vigyázat!

Ne essünk túlzásba az evés-ivás terén, mert hamar felboríthatjuk emésztőrendszerünk megszokott ritmusát.

Elkerülni az emésztési problémákat

A franciák világszerte híresek egyedi gasztronómiai fantáziájukról. Mégis, karácsonykor „kötelező” gesztenyés pulykát tenniük az asztalra, desszert gyanánt pedig sok helyen kedvelik a karácsonyi, kalácsszerű, „hasáb” süteményt. De a cukrozott gesztenye és a csokoládé is elengedhetetlen kellékei az ünnepnek. 


Az angolok és az írek szintén behódolnak a karácsonyi pulyka hagyományának. Ezt általában az elmaradhatatlan „plum-pudding”, azaz a karácsonyi fűszeres és mazsolás sütemény követi, olykor leöntve valamilyen finom likőrrel.

A spanyolok jellegzetes ünnepi édessége a „touron”, amely nugát alapú, és mandulával, mogyoróval készül (Madrid környékén szeretik leginkább). A katalánok előnyben részesítik a karácsonyi gyümölcsös kalácsot és a cukrozott gyümölcsöt.

A németek 400 évvel ezelőtt honosították meg a díszes fenyőfaállítás szokását karácsonykor. De ilyen hosszú múltra tekint vissza náluk az is, hogy egy speciális, fűszeres süteményt kínálnak az ünnepen. Ebben az a különleges, hogy kis cédulákat rejtenek el a tésztában, az alkalomhoz illő szöveggel.

A skandinávoknál mi is lenne más a karácsonyi asztalon, mint valamilyen finom halétel! Európa északi népeinél nem hiányozhat a füstölt lazac vagy a hering sem előételként, finom tradicionális italok kíséretében. Ilyenek az „aquavit” vagy a „glogg”, azaz a meleg, fűszeres vörösbor és a pikáns fehérbor.

Az olaszok a „pannetonét”, a jellegzetes karácsonyi süteményt részesítik előnyben. Ez a cukrozott gyümölccsel, mazsolával készült kalácsféle már az egész világon elterjedt.

A görögökről se feledkezzünk meg: az ő jellegzetes ünnepi édességük a gyümölccsel, dióval bőven megrakott „kourabiedes” piskóta. Folytathatnánk a sort az ünnepi különlegességek gar-madájával. Ehelyett azonban azt javasoljuk, hogy tapasztaljuk meg azokat személyesen!

Az emésztési problémák ellen

Érdekes megfigyelnünk, hogy a tradicionális húsételek közül a „könnyedebbek” (hal, pulyka) váltak kedveltté, hisz az ünnepi nagy étkezések amúgy is megterhelik a gyomrot. Lehet, hogy a fűszeres sütemények sem véletlenül kerülnek ilyenkor az asztalra. Hisz számtalan fűszer – amit édességhez is használnak – rendelkezik emésztést elősegítő hatással.

A gyömbér, ánizs, csillagánizs, édeskömény, szerecsendió és -virág könnyíti a gyomor és a belek munkáját, és mérsékelheti a teltségérzetet.
Persze ez nem indok a mértéktelen evésre. Teltségérzet, puffadás, rossz közérzet, nehéz emésztés. Muszáj, hogy az ünnep velejárója legyen? Nem, de ennek érdekében tenni is kell valamit. Figyeljen a mennyiségre, jobban, mint az összetevőkre. Mert lehet töltött káposztát is enni, és disznótorost, ha nem viszi túlzásba az ember. Csak ezt nehéz megállni, de meg kell próbálni. Nincs lehetetlen.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.