Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kávé segíthet karcsúnak maradni?

Érdekességek2023. december 01.

A napi kávéivás az egyik legegyszerűbb módszer lehet a nem kívánt kilók leadására, mutat rá egy közelmúltban készült tanulmány. Érdemes hát közelebbről megismerni, hogy a kutatók szerint mi állhat a háttérben.

A fotó illusztráció: pixabay.comA kávéfogyasztás általában vegyes kritikát vált ki az azzal foglakozó szakemberek körén. A pozitív tanulmányokhoz rendszerint társulnak negatív alternatívák, különféle, sokszor eltérő információkat hagyva kedvenc italunkról. Az a hír azonban, hogy a rendszeres kávéivás segíthet a testsúly csökkentésében, bizonyára nem vált ki ellenérzést. 

Megfelelő zsírégetés

Testünk kétféle zsírt tartalmaz: fehéret és barnát. A kalóriát raktározó, fehér zsír az, amelytől a legtöbben szeretnénk megszabadulni, ha fogyni szeretnénk, vagy fogynunk kell a zsírtöbblet egészségkárosító hatása miatt. A barna zsírszövet viszont előnyös a testsúly csökkentése szempontjából, mivel a kalóriák égetésével vesz részt a szervezet hőtermelésében (hidegben aktiválódik). Minél több van belőle, annál kevesebb fehér zsír rakódik le szervezetünkben. Bár sajnos a leggyakrabban csak a nyaktájékon található meg. Érdekes módon azonban sok karcsú embernél viszonylag magas a barna zsír aránya, míg a túlsúllyal rendelkezőknél általában alacsonyabb.

A hőtermelés érdekében a barna zsír égeti a cukrot és más zsírokat, és általában csak akkor aktiválódik, ha testünk hideg, fázunk. Egy angol tanulmány, mely az első a maga nemében, a kávéivásnak a barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálta, érdekes eredményeket elénk tárva. A kutatócsoport non-invazív (külső beavatkozás nélküli) hőképet készített abból a célból, hogy megnézze a barna zsírtartalékokat a vizsgált személyeknél, mielőtt ittak egy csésze kávét, és utána is. Így a hőképen megfigyelhették, hogy a kávéfogyasztás hatására aktiválódott-e a nyak körül található zsír, látható-e pl. felforrósodás.


A fotó illusztráció: pixabay.com

Potenciális előnyök

A tanulmány kimutatta, hogy már egyetlen csésze kávé serkenti a barna zsír aktivitását, ami potenciálisan elősegítheti a fogyást. A barna zsír ugyanis egy speciális fehérjét tartalmaz, ami az ún. uncoupling protein-1 (szétkapcsoló fehérje, UCP1). Aktiválódása esetén ez az oka annak, hogy a barna zsír gyorsan képes sok hőt termelni – grammonként kb. 300-szor többet, mint bármely más szövet. Mindez tetemes kalóriaégést eredményez, ami előmozdíthatja a testsúly csökkenését. De ez nem minden: a barna zsír aktiválása szintén segíthet a vér cukor- és zsírszintjének szabályozásában.

Eddig a kutatást olcsó, pezsdítő kávémárka felhasználásával végezték – naponta fogyasztott kávénknak sem kell fantasztikus keveréknek lennie! Amellett már a napi egy csésze kávénak is működnie kell a fogyás szempontjából – vélik a kutatók. Ugyanakkor még nem vizsgálták, hogy tej hozzáadása módosítja-e a reakciót. Tehát, amíg többet nem tudunk, és fogyni akarunk, igyuk a kávénkat feketén!

Fogyás mindenkinél?

Mint az új tanulmányoknál gyakran előfordul, lehetséges buktatók is előfordulnak. Ebben az esetben az egyik az, hogy eddig úgy tűnt, a barna zsír csak rövid ideig aktiválódik a kávé által. Másodszor, a kutatók még nem igazolták a szervezet hosszú távú alkalmazkodását a fogyáshoz – bár nem is zárták ki. Harmadik tényező, hogy eleve mennyi barna zsír van a testünkben. Mindnyájunknak van barna zsírja, de mint említettük, a túlsúlyos vagy elhízott embereknél kisebb mennyiségben. A csökkent barna zsírfunkció valószínűleg hozzájárul a túlsúly növekedéséhez. A kutatók még vizsgálják azt is, hogy a barna zsír mennyiség növelhető, illetve aktivitása fokozható-e. További kutatás tárgya, hogy a koffein a zsírégető táplálék-kiegészítőkben ugyanolyan hatásúak-e, mint a kávé.

A kutatási eredmények potenciális következményei meglehetősen jelentősek, mivel az elhízás komoly egészségügyi problémát jelent, többek közt a cukorbetegség terjedése miatt is. A barna zsír aktiválása része lehet a megoldásnak mindkettő kezelésében. 

Fotó: pixabay.com

3 további ok, amiért egészségi szempontból is érdemes kávét fogyasztanunk:
– Növelheti az élettartamot
Egyes kutatások szerint napi 3-4 csésze kávé meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Amellett legtöbbünk komoly általános egészségügyi előnyöket élvezhet a kávéivás folytán (kivéve a terhes nőket és a törés kockázatának kitett személyeket).

– Védhet degeneratív idegrendszeri betegségektől
Egy amerikai vizsgálódás szerint két, a kávéban található vegyület összefoghat a Parkinson-kór elleni küzdelemben. A kutatók úgy vélik, hogy a koffein és a kávébab bevonatában lévő anyag kombinációja egyes eseteben megvédhet ezen betegség kialakulásától. Eközben egy korábbi tanulmány azt veti fel, hogy a kávé csökkentheti mind a Parkinson-, mind az Alzheimer-kór esélyét.

– „Riasztás” első látásra
Tudtuk, hogy nemcsak a kávéivás, hanem pusztán olyasmi, ami eszünkbe juttatja a kávét (pl. a képe) elősegítheti elménk éberségét és élénkebb működését? A Torontói Egyetem egyik tanulmányának készítői legalábbis ezt bizonyítják…


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A fenntartható táplálkozás gyakorlati szempontjai

2025. július 02.



Nincs általános és globális fenntartható étrend. Egy étrend akkor fenntartható, ha az adott nemzet földrajzi elhelyezkedéséhez, környezeti adottságaihoz, gasztronómiai szokásaihoz, vallási előírásaihoz alkalmazkodik. Hatalmas jelentőséggel bír a fenntarthatóságon belül a reklámokból oly jól ismert „vedd a hazait!” Valóban tisztában vagyunk azzal, mikor minek van szezonja? A nagy élelmiszerláncok januártól decemberig kínálnak szinte minden zöldséget, gyümölcsöt. A szezonális termékek közti eligazodásban – az áron kívül – segítségünkre lehet az MDOSZ Terítéken az egészség FB oldala, ahol elérhető az ún. szezonális táblázat (1. táblázat).




Fenntarthatósági szempont
Tevékenység


Húsfogyasztás
Az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése
Heti legalább 1 húsmentes nap beiktatása Hús kiváltása egyéb teljes értékű fehérjékkel (tojás, tejtermékek)


Halfogyasztás
Heti legalább egy alkalommal fogyasszunk halat
Válasszuk az MSC jelzéssel ellátott termékeket
Fogyasszunk minél több hazai halt


Élelmiszerhulladék
Tervezzük meg előre az étrendünket Bevásárlás előtt készítsünk listát és ne menjünk éhesen vásárolni Figyeljünk a szavatossági időre és a termékek megfelelő tárolására Vigyünk magunkkal többször használatos zsákot és szatyrot a termékeknek


Globalizáció élelmiszerkilométer
Válasszunk helyi termékeket Ellenőrizzük a termék címkéjén a származási országot Fogyasszunk idényjellegű zöldségeket és gyümölcsöt


Egészséges táplálkozás
Csak annyi táplálékot vigyünk be, amennyire szervezetünknek ténylegesen szüksége van Étkezzünk rendszeresen és változatosan Ha nem szükséges, ne zárjunk ki semmit az étrendünkből Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket



Az utazási hasmenés fő tünetei

2025. július 02.



Külföldön az emberek általában szívesen próbálják ki a helyi konyhát. Vannak azonban, akiknek érzékeny a gyomruk és az idegen ételtől gyomorrontást kapnak: ennek tünetei szintén hányás, hasmenés, gyomorgörcsök. Ez azonban diéta és bő folyadékfogyasztás mellett hamar elmúlik. A komolyabb betegségről, az utazási hasmenésről akkor van szó, ha az utazónál megérkezése után három napon belül, legalább napi három alkalommal híg székletürítésre kerül sor, valamint a vezető tünetek közül (alig visszatartható székelési inger, hastáji fájdalom vagy puffadás, hasi görcsök, émelygés, láz, hányás, véres vagy nyálkás jellegű széklet) legalább három fellép.

A legfontosabb a megelőzés

A rossz hír az, hogy az alkoholfogyasztás, mely a közhiedelem szerint „fertőtleníti az emésztőcsatornát” – nem igaz. Példa rá Hemingway, aki sűrűn alkoholizált utazásai közben (is), mégis, afrikai útjáról mint „az Önök vérhasban szenvedő tudósítója” számolt be olvasóinak. A megelőzés biztos módja a biztonságos, nem fertőzött ételek és italok fogyasztása. Erről a Zsebdoktor utazóknak c. könyv „Egzotikus vidékek – egzotikus ételek” című fejezetében részletesen olvashat.

A diétás megszorításokat és a biztonságos étkezésre vonatkozó szabályokat az utazók többsége nem tartja be, az erre való törekvés mintegy két nap után lanyhul. Mivel az utazási hasmenés tipikusan az elutazás utáni harmadik napon lép fel, a kezdeti óvatosság az első két napban – úgy tűnik – meghozza a gyümölcsét. A megelőzésképpen szedett antibiotikumok – más káros mellékhatásaikon kívül – sem akadályozzák meg a hasmenés kialakulását, főleg azért, mert nem minden utazási hasmenést okozó mikroba érzékeny az adott antibiotikumra.

Ezért nehéz egyedül formába lendülni otthon

2025. július 01.

Hogyan lehet mégis tartós a fejlődés?

Sokan hajlamosak magukat okolni, ha otthon nem jönnek az edzés eredmények, pedig a valóság ennél jóval árnyaltabb. A négy fal között edzeni nemcsak kényelmes, hanem tele van nehézségekkel is: könnyű elveszíteni a lelkesedést, elcsúszni a rendszerességen, vagy épp tanácstalanul válogatni a rengeteg online videó között. Fodor Réka fitnesz szakértő szerint nem a kitartás hiánya a fő akadály, hanem az, ha nincs egy jól felépített terv, személyre szabott segítség és bátorító közösség.

A szakértő szerint a siker kulcsa a részletekben és a tudatosságban rejlik.

„Az otthoni edzés nem szükségszerűen könnyebb vagy kevésbé hatékony, mint az edzőtermi, de csak akkor hozza a kívánt formát, ha helyesen végezzük” – hívta fel a figyelmet a Barackcsapat online edzésplatform alapítója.

Túlzott lelkesedés vs. teljes rendszertelenség

Fodor Réka szerint az egyik leggyakoribb buktató a túlzott kezdeti lelkesedésből fakadó túledzés, vagy éppen ennek ellenkezője, a rendszertelenség.

„Sem a pihenőnapok nélküli, mindennapos intenzív mozgás, sem a hetekig tartó kihagyások nem vezetnek optimális eredményre. Előbbi könnyen túlterheléshez és sérüléshez, utóbbi pedig motivációvesztéshez és a fejlődés elmaradásához vezethet. A megoldást egy okosan felépített, fokozatosságot biztosító edzésterv jelentheti, amely figyelembe veszi az egyéni terhelhetőséget és biztosítja a szükséges regenerációt.” – meséli Fodor Réka.