Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kínai dietetika és tradicionális „energia-étrend” jótéteményei

Érdekességek2022. május 11.

A kínai dietetika alapja a szerveztünk működéséhez szükséges energia, amely az elfogyasztott élelmiszerekből ered, és kering a szervezetünkben. Az ezzel összefüggésben alkalmazott, tradicionális, gyógyító étrend célja, hogy megelőzzük vele testünk vitalitásának csökkenését és a súlygyarapodásból eredő, különféle egészségi bajokat. Fedezzük fel az energiát adó, egészséges táplálkozás fő elveit és gyakorlatát, hogy profitáljunk belőle.

Fotó: gettyimages.comA dietetika a hagyományos kínai orvoslás (Traditional Chinese Medicine -TCM) egyik pillére, több más olyan talpköve mellett, mint pl. az akupunktúra, az akupresszúra, a kínai gyógyszerkönyv (pharmacopoea), a masszázs, a csikung mozgásforma és meditáció vagy a mozgás- és légzésterápiát egyesítő tajcsi.

A kínai energia diéta nem a legismertebb terápiás módszer, mégis, a kínai gyógyszerkönyvben az egyik legfontosabb tétel, mivel az esetek többségében segít megoldani az egészségi gondokat. A kínai dietetika célja mindenekelőtt a megelőzés,, és a törekvés arra, hogy a lehető leghosszabb ideig, jó egészségben éljünk. A gyógyítás is célkitűzése, amihez ismerni kell az élelmiszerek terápiás értékeit. Ha egészségügyi problémáik vannak, a tradíciót követő kínaiak általában a vitalitást elősegítő, energiát adó élelmiszereket és növényeket, szezonális, individulaizált  étrendet  iktatnak be táplálkozásukba.

A fő elvek

A kínai gondolkodás egyik alapfogalma, a jin és jang két ellentétes, egymást kiegészítő princípiuma (mint az árnyék és a fény), melyek mindig mozgásban vanank, továbbá ciklikus módon kölcsönösen előidézik egymást. Élelmiszer tekintetében a jin a friss, a hideg, a keserű, a savas, a sós, a lágy és a nedvesítő, míg a jang a langyos, a meleg/forró, az édes, a csípős, a kemény, a szárító. A meglehetősen jin alkatú embereknek (hideg, sápadt, nyugodt jelleg, puha széklet, túlsúlyra való hajlam) jót tesz a jang típusú étrend. Míg azoknak a személyeknek, akik inkább jangnak érzik magukat (hőérzet, izgatottság, zárkózottságra való hajlam, szájszárazság, székrekedés), inkább a jin élelmiszerek ajánlottak.

Az emésztés tüze 

A lép és a gyomor központi szerepet játszik a kínai dietetika megközelítésben, mivel az emésztőrendszer meghatározó szervei. A tradicionális kínai dietetika szerint a gyomor olyan, mint egy üst, amely befogadja az ételt, ami a lép jang jellegének köszönhetően péppé válik – mindez olyan, mint a tűz az üst alatt. A lép felfelé mozgatja a tápanyagokat a szervezetben, a gyomor lefelé, a belekbe továbbítja a salakanyagokat a bélben. A két mozgás összekapcsolódik és kiegyensúlyozza egymást. Ha az egyikben zavar keletkezik, akkor a másikban hasonlóképpen probléma lép fel az emésztésben. A lép a szárazságot, a gyomor a nedvességet részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy étrendünkben mindig a helyes mértéket kell tartani, és kerülni a túl szárazat, meleget, nedveset, vagy a túl hideget.

A vitalitást elősegítő élelmiszerek

Az „energetikai diétához” elengedhetetlen paraméter az élelmiszer jó minősége, friss állapota, az általa közvetített vitalitás. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy az elfogyasztott élelmiszer legyen olyan, mint egy éretten szedett, színes, lédús gyümölcs, éppen leszedett zöldség vagy kifogott hal….

Ahhoz, hogy élvezhessük egy élelmiszer előnyeit, fontos, hogy helyi és szezonális, továbbá minél kevésbé feldolgozott legyen. A szezonon kívüli termesztés élettelen talajon, a besugárzás, a túlzott finomítás, a mikrohullámú főzés stb. csökkenti az élelmiszerek vitalitás- értékét. A föld nyugati féltekén ezt a paramétert nem vesszük eléggé figyelembe. Hiszen a feldolgozott élelmiszerek kevés energiát adnak, és több evésre késztetnek, hogy ugyanannyi energiához jussunk.


ÉTRENDI ÖSSZETEVŐK

Az energiát „ébresztő” reggeli

Nem kérdéses, hogy kihagyjuk-e ezt az étkezést, mivel elengedhetetlen a szervezetünk működésének az éjszakai pihenés utáni energikus indításához. A megfelelő táplálkozás reggel: meleg ital (kávé, tea, gyógynövény forrázat…) cukor nélkül, ami elősegíti az emésztést;   alacsony glikémiás indexű gabonafélék (kovászos kenyér, gabonapehely), amelyek egész délelőttre energiát adnak; tojás, sonka mértékkel, melyek „felébresztik” a vesét, energiaszervünket, amely a lépet és a gyomrot „janggal” látja el. 

Kerülendő hibák: a reggeli pl. fehér kenyérrel, péksüteménnyel, lekvárral, narancslével. Túl sok cukrot és feldolgozott élelmiszert tartalmaz, amelyek nem táplálóak, és reggelente az édes utáni vágyhoz vezetnek.

Ebéd, a nap fő étkezése

Javasolható, hogy kövessük a kínai konyhát pl. abban, hogy fogadjuk el az egy fogás elvét. Az előételeket kerülni kell, mert gyakran majonézes hidegkonyhai, szószos (túl zsíros) készítményekből vagy nyers zöldségekből állnak, amelyek „hideg természetüknél” fogva már az étkezés kezdetétől gyengítik a lép energiáját.

A kiegyensúlyozottság érdekében az egytálételnek, egy fogásnak 50% főtt zöldséget, 30% gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket, valamint 20% húst vagy halat kell tartalmaznia. Ázsiában a hús kíséri a zöldségeket, és nem fordítva.

Kerülendő hibák: ha kevés időnk van enni, az ebédet gyakran kapkodva, stresszes állapotban fogyasztjuk, ami fáradtsághoz és délutáni nassoláshoz vezet. De rossz emésztést, refluxot és puffadást is eredményezhet. Az étkezés töltsük nyugalomban, kellő időt hagyva rá. Nem ajánlott továbbá hideg élelmiszert ebédelni (pl. szendvicset, salátát, tejterméket…), ami nehezíti az emésztőrendszer tüzének működését, és hosszú távon fáradtságot és súlyproblémákat okozhat.

A könnyű és zöldségekben gazdag vacsora

A vacsora készítésekor bőven hagyjunk helyet a párolt és főtt zöldségeknek, leveseknek. Ekkor is elfogadhatjuk, hogy egy fogást fogyasszunk, mely 60%-ban főtt zöldségeket és 40%-ban gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket tartalmazzon. Este kerülni kell a  jang típusú (forró energiát adó) élelmiszereket (pl. a húsos ételeket).

Kerülendő hibák: sokunk sietve fogyasztja a reggelit, nem szán időt egy igazi ebédszünetre, és ennek eredményeként éhesen érkezik a vacsorára. Így az ebéd helyett a vacsora válik nap fő étkezésévé. Ez jelentős hiba, mert estére gyenge az emésztés tüze, és korlátozottak az energia igényeink, hiszen lefekvésre készülünk. Amellett egy túl kiadós vacsora azzal a kockázattal is járhat, hogy csökken az étvágy a reggelinél, és ezáltal kiegyensúlyozatlanná válik  egész másnapi táplálkozásunk.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Tudományosan is igazolt a természetes gyógyító: újra hódít az árnika

2025. december 12.

Újra reflektorfénybe került a népi gyógyászat régóta ismert, talán legsokoldalúbb gyógynövénye. Friss kutatások is bizonyítják, az Arnica montana hatékony gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatását. Ősszel, a túrák, sportesemények és aktív hétvégék idején ez a természet egyik legerősebb regenerálója lehet.

Friss tudományos vizsgálatok szerint az árnika kivonatai képesek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat az immunválasz szabályozásán keresztül, míg gél formában alkalmazva gyorsítják a sebgyógyulást és mérséklik a duzzanatot. Ezzel a népi gyógyászatban régóta ismert „csodaszert” a modern kutatások is igazolják, és az ősz egyik alapgyógyítójává teszik.

Ez a hegyvidéki sárga virág 2000 méter feletti magasságban terem, és nyáron kézzel gyűjtik. Rendkívül érzékeny a környezeti változásokra, ezért minden cseppje igazi kincs.

Az árnika külsőleg alkalmazva gél formájában enyhíti a húzódásokat, izomfájdalmakat és gyulladásokat. Sportorvoslásban, masszázsterápiában, de plasztikai beavatkozások után is előszeretettel használják: csökkenti a véraláfutásokat, duzzanatot és fájdalmat, és elősegíti a gyorsabb regenerációt.

A látást fenyegető betegségek

2025. december 11.

A lehetséges felnőtt páciensek, aki megfelelően egészségtudatosak, az alábbi fő betegségkategóriákról kell, hogy tudjanak.

Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma egy neurodegeneratív betegségcsoport, ami jó kezelhető abban az esetben, ha a kezelés megfelelő erősségű, és elég korán megkezdik. A betegség lényege, hogy a látóidegben futó idegrostok visszafordíthatatlanul és nagy mértékben károsodnak. Ez azonban csak meglehetősen későn válik nyilvánvalóvá a páciens számára. Kezeletlen nyitott csarnokzugú glaukóma esetében akár 10-12 évig is eltarthat, amíg az ép látásból súlyos látótérkárosodás alakul ki. Ezért lenne fontos, hogy 40 éves kor felett mindenki vegyen részt jó minőségű szemészeti kivizsgáláson, még látási panasz nélkül is.

Szürkehályog

Ez a szemlencse teljesen normális változásával járó állapot, ami az öregedéssel mindenképp bekövetkezik, és műtéttel jól kezelhető. Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a szürkehályog nem zárja ki más szembetegség jelenlétét, és nemritkán ezen betegségek (például glaukóma, makula degeneráció) okozzák a látás jelentős megromlását, nem pedig a szürkehályog.

Nehezen kap levegőt? Lehet, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenved!

2025. december 11.

Ez a mottója a COPD betegség idei világnapjának, amihez kapcsolódva nagyszabású konferenciát szervezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI). Ennek célja – az elmúlt évekhez hasonlóan – a légzőszervi megbetegedésekkel kapcsolatos szakmai és társadalmi párbeszéd erősítése kiemelten a korai felismerést, a hatékony megelőzést és a legmodernebb kezeléseket illetően. Ezenkívül lehetőség nyílt a legújabb kutatási eredmények, hazai és nemzetközi szintű kezdeményezések, valamint egyes innovatív egészségügyi megoldások bemutatására a szakpolitikai irányok megismerése mellett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD napjaink egyik leggyakoribb, de megelőzhető és kezelhető krónikus betegsége. Mivel világszerte – és Magyarországon is – egyre több embert érint, az ellene való küzdelem immár népegészségügyi prioritás. A 2025-ös világnap fókuszában a megelőzés, az egészségpolitikai együttműködések erősítése és a betegek életminőségének javítása áll. Ezzel összhangban a konferencia délelőttje a COPD szakmapolitikai megközelítésének jegyében telt. Elsőként kormányzati és betegszervezetek meghívott képviselői járták körbe a megelőzés és az ellátás kapcsolatát egészségügyi vezetői szemszögből. Ezt követően a betegútszervezés kérdésköre került terítékre. Ennek során Dr. Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója hangsúlyozta: „A nemzeti COPD regiszter adatai világosan megmutatták, hogy a betegség visszaszorítása csak akkor lehet eredményes, ha a korai felismeréstől a rehabilitációig egységes, adatalapú betegútszervezésben gondolkodunk – ez az a szemléletváltás, amely a következő években a COPD-ellátás egészét meg fogja határozni.” A krónikus légzőszervi megbetegedések visszaszorítását célzó „JARED” európai uniós projekt bemutatásakor Prof. Dr. Horváth Ildikó, az OKPI tudományos és oktatási igazgatója kiemelte: A JARED az első olyan európai kezdeményezés, amely egységes ellátási szemlélettel közelíti meg a krónikus légzőszervi betegségek teljes rendszerét, és külön büszkeség, hogy a program nemzetközi koordinációját az Országos Korányi látja el – olyan megoldásokat dolgozva ki, amelyek a megelőzésben, a korai diagnózisban és az egészségegyenlőség javításában is valódi előrelépést hozhatnak.  Ezután a tüdőgondozók hagyományos és a közösségi hálózatok innovatív szerepe következett az ellátások fejlesztésében. A délután folyamán a COPD megelőzésének lehetőségei álltak a középpontban. Szóba kerültek még a betegség kialakulásának környezeti (pl. levegő minősége) és gyermekkori etiológiai (biológiai-kémiai) kockázati tényezői. Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a lehető legkorábbi felismerés fontosságát, aminek egyik módszertani eszköze a tüdő kapacitását és a légutak állapotát mérő légzésfunkciós vizsgálat. Fentieken túl a résztvevők megismerhették a legújabb klinikai ajánlásokat (pl. a GOLD 2026 irányelveit), illetve a praxisközösségek és a multidiszciplináris együttműködések már kialakult jó gyakorlatait. A tematikus előadások során pedig nemcsak aktuális információk hangzottak el, hanem közös szakmai gondolkodásra is lehetőség nyílt.