Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kínai dietetika és tradicionális „energia-étrend” jótéteményei

Érdekességek2022. május 11.

A kínai dietetika alapja a szerveztünk működéséhez szükséges energia, amely az elfogyasztott élelmiszerekből ered, és kering a szervezetünkben. Az ezzel összefüggésben alkalmazott, tradicionális, gyógyító étrend célja, hogy megelőzzük vele testünk vitalitásának csökkenését és a súlygyarapodásból eredő, különféle egészségi bajokat. Fedezzük fel az energiát adó, egészséges táplálkozás fő elveit és gyakorlatát, hogy profitáljunk belőle.

Fotó: gettyimages.comA dietetika a hagyományos kínai orvoslás (Traditional Chinese Medicine -TCM) egyik pillére, több más olyan talpköve mellett, mint pl. az akupunktúra, az akupresszúra, a kínai gyógyszerkönyv (pharmacopoea), a masszázs, a csikung mozgásforma és meditáció vagy a mozgás- és légzésterápiát egyesítő tajcsi.

A kínai energia diéta nem a legismertebb terápiás módszer, mégis, a kínai gyógyszerkönyvben az egyik legfontosabb tétel, mivel az esetek többségében segít megoldani az egészségi gondokat. A kínai dietetika célja mindenekelőtt a megelőzés,, és a törekvés arra, hogy a lehető leghosszabb ideig, jó egészségben éljünk. A gyógyítás is célkitűzése, amihez ismerni kell az élelmiszerek terápiás értékeit. Ha egészségügyi problémáik vannak, a tradíciót követő kínaiak általában a vitalitást elősegítő, energiát adó élelmiszereket és növényeket, szezonális, individulaizált  étrendet  iktatnak be táplálkozásukba.

A fő elvek

A kínai gondolkodás egyik alapfogalma, a jin és jang két ellentétes, egymást kiegészítő princípiuma (mint az árnyék és a fény), melyek mindig mozgásban vanank, továbbá ciklikus módon kölcsönösen előidézik egymást. Élelmiszer tekintetében a jin a friss, a hideg, a keserű, a savas, a sós, a lágy és a nedvesítő, míg a jang a langyos, a meleg/forró, az édes, a csípős, a kemény, a szárító. A meglehetősen jin alkatú embereknek (hideg, sápadt, nyugodt jelleg, puha széklet, túlsúlyra való hajlam) jót tesz a jang típusú étrend. Míg azoknak a személyeknek, akik inkább jangnak érzik magukat (hőérzet, izgatottság, zárkózottságra való hajlam, szájszárazság, székrekedés), inkább a jin élelmiszerek ajánlottak.

Az emésztés tüze 

A lép és a gyomor központi szerepet játszik a kínai dietetika megközelítésben, mivel az emésztőrendszer meghatározó szervei. A tradicionális kínai dietetika szerint a gyomor olyan, mint egy üst, amely befogadja az ételt, ami a lép jang jellegének köszönhetően péppé válik – mindez olyan, mint a tűz az üst alatt. A lép felfelé mozgatja a tápanyagokat a szervezetben, a gyomor lefelé, a belekbe továbbítja a salakanyagokat a bélben. A két mozgás összekapcsolódik és kiegyensúlyozza egymást. Ha az egyikben zavar keletkezik, akkor a másikban hasonlóképpen probléma lép fel az emésztésben. A lép a szárazságot, a gyomor a nedvességet részesíti előnyben, ami azt jelenti, hogy étrendünkben mindig a helyes mértéket kell tartani, és kerülni a túl szárazat, meleget, nedveset, vagy a túl hideget.

A vitalitást elősegítő élelmiszerek

Az „energetikai diétához” elengedhetetlen paraméter az élelmiszer jó minősége, friss állapota, az általa közvetített vitalitás. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy az elfogyasztott élelmiszer legyen olyan, mint egy éretten szedett, színes, lédús gyümölcs, éppen leszedett zöldség vagy kifogott hal….

Ahhoz, hogy élvezhessük egy élelmiszer előnyeit, fontos, hogy helyi és szezonális, továbbá minél kevésbé feldolgozott legyen. A szezonon kívüli termesztés élettelen talajon, a besugárzás, a túlzott finomítás, a mikrohullámú főzés stb. csökkenti az élelmiszerek vitalitás- értékét. A föld nyugati féltekén ezt a paramétert nem vesszük eléggé figyelembe. Hiszen a feldolgozott élelmiszerek kevés energiát adnak, és több evésre késztetnek, hogy ugyanannyi energiához jussunk.


ÉTRENDI ÖSSZETEVŐK

Az energiát „ébresztő” reggeli

Nem kérdéses, hogy kihagyjuk-e ezt az étkezést, mivel elengedhetetlen a szervezetünk működésének az éjszakai pihenés utáni energikus indításához. A megfelelő táplálkozás reggel: meleg ital (kávé, tea, gyógynövény forrázat…) cukor nélkül, ami elősegíti az emésztést;   alacsony glikémiás indexű gabonafélék (kovászos kenyér, gabonapehely), amelyek egész délelőttre energiát adnak; tojás, sonka mértékkel, melyek „felébresztik” a vesét, energiaszervünket, amely a lépet és a gyomrot „janggal” látja el. 

Kerülendő hibák: a reggeli pl. fehér kenyérrel, péksüteménnyel, lekvárral, narancslével. Túl sok cukrot és feldolgozott élelmiszert tartalmaz, amelyek nem táplálóak, és reggelente az édes utáni vágyhoz vezetnek.

Ebéd, a nap fő étkezése

Javasolható, hogy kövessük a kínai konyhát pl. abban, hogy fogadjuk el az egy fogás elvét. Az előételeket kerülni kell, mert gyakran majonézes hidegkonyhai, szószos (túl zsíros) készítményekből vagy nyers zöldségekből állnak, amelyek „hideg természetüknél” fogva már az étkezés kezdetétől gyengítik a lép energiáját.

A kiegyensúlyozottság érdekében az egytálételnek, egy fogásnak 50% főtt zöldséget, 30% gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket, valamint 20% húst vagy halat kell tartalmaznia. Ázsiában a hús kíséri a zöldségeket, és nem fordítva.

Kerülendő hibák: ha kevés időnk van enni, az ebédet gyakran kapkodva, stresszes állapotban fogyasztjuk, ami fáradtsághoz és délutáni nassoláshoz vezet. De rossz emésztést, refluxot és puffadást is eredményezhet. Az étkezés töltsük nyugalomban, kellő időt hagyva rá. Nem ajánlott továbbá hideg élelmiszert ebédelni (pl. szendvicset, salátát, tejterméket…), ami nehezíti az emésztőrendszer tüzének működését, és hosszú távon fáradtságot és súlyproblémákat okozhat.

A könnyű és zöldségekben gazdag vacsora

A vacsora készítésekor bőven hagyjunk helyet a párolt és főtt zöldségeknek, leveseknek. Ekkor is elfogadhatjuk, hogy egy fogást fogyasszunk, mely 60%-ban főtt zöldségeket és 40%-ban gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket tartalmazzon. Este kerülni kell a  jang típusú (forró energiát adó) élelmiszereket (pl. a húsos ételeket).

Kerülendő hibák: sokunk sietve fogyasztja a reggelit, nem szán időt egy igazi ebédszünetre, és ennek eredményeként éhesen érkezik a vacsorára. Így az ebéd helyett a vacsora válik nap fő étkezésévé. Ez jelentős hiba, mert estére gyenge az emésztés tüze, és korlátozottak az energia igényeink, hiszen lefekvésre készülünk. Amellett egy túl kiadós vacsora azzal a kockázattal is járhat, hogy csökken az étvágy a reggelinél, és ezáltal kiegyensúlyozatlanná válik  egész másnapi táplálkozásunk.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.