Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kókuszolaj 5 bizonyítottan kedvező hatása az egészségre

Érdekességek2022. szeptember 27.

Fotó: gettyimages.com

A kókuszolaj egyedülálló zsírsav kombinációjának köszönhetően bizonyítottan kedvező hatással van egészségünkre.Nézzük, melyik az 5 legfontosabb életminőségünket befolyásoló tény, ezzel a hihetetlenül értékes olajjal kapcsolatban!

1. Azok a népek a legegészségesebbek, amelyek sok kókuszt fogyasztanak

A kókusz a nyugati világ számára egy egzotikus étel, amelyet főként egészségtudatos életmódot folytatók fogyasztanak. Ezzel szemben a világ számos részén a kókusz a napi étrend alapvető részét képezi generációk óta.
A legjobb példa erre a polinézek életvitele; kalóriabevitelük több mint 6 százaléka kókuszból származik, és a legnagyobb telített zsírsav fogyasztók a világon. Ennek ellenére rendkívül jó egészségi állapotnak örvendenek, a szív- és érrendszeri betegségek pedig szinte ismeretlenek számukra.

2. A kókuszolaj csökkenti az éhséget

Mivel a kókuszolajban lévő ketontestek étvágycsökkentő hatással bírnak, fogyasztása segítséget nyújthat a fogyókúrázóknak is.
(A ketonok a zsíranyagcsere termékei, a májban glukagon hatására képződnek. A véráramban keringenek, és a legtöbb aktív szövet energiaforrásként használja a ketonokat, el tudja égetni azokat.)
A kókuszolaj nagyon gazdag közepes szénláncú zsírsavakban, aminek előnye, hogy szervezetünk közvetlenül alakítja energiává ezeket az emésztés során.

3. A kókuszolaj gyógyító hatása

Az utóbbi években számos kutatás bizonyította, hogy a kókuszolaj bizonyos betegségekre is gyógyírt jelent. Fogyasztása során, annak közepes láncú zsírsavjai a májban ketontestekké alakulnak, így a kókuszolaj különösképpen hatásos a keton-képzés indukálásához. A ketogén terápia lényege, hogy kevés szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírt fogyasztunk, amely által növekszik a ketontestek száma a szervezetben. Tapasztalatok bizonyítják, hogy ez a speciális diéta rendkívül hatékony a gyermekkori epilepszia és az Alzheimer-kór kezelésében, még olyan esetekben is, amikor a hagyományos gyógyszeres kezelés nem hozott sikert.


4. A kókuszolaj megóvja a hajat a töredezéstől, táplálja a bőrt, és fényvédőként funkcionál

Amellett, hogy egészséges, kiváló szépségápolási termék is egyben.  Tapasztalatok bizonyítják, hogy kiváló gyógyír a száraz bőrre, növeli a bőr víztartalmát, ezáltal biztosítja hidratáltságát.
A kókuszolaj ápolja a hajat, megóvja a töredezéstől. Egy tanulmány arra is rámutat, hogy hatékony fényvédő, hiszen a nap ultraviola sugárzásának 20 százalékát blokkolja.
Szájöblögetőként használva elpusztítja a szájban található baktériumokat, elősegíti a fogak egészségét, és elűzi a kellemetlen szájszagot.

5. A laurinsav a kókuszolajban elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, távol tart a fertőzésektől

A kókuszzsír csaknem 50 százalékban tartalmaz  laurinsavat, melynek köszönhetően erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt számos baktériummal és vírussal szemben. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már a hatvanas évek óta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.