Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A koraszülés egyaránt múlhat a férfin és a nőn is

Érdekességek2019. április 30.

Világnapot jellemzően olyan dolgok kaphatnak, melyek jelentősek, vagy melyekre szeretnék felhívni a figyelmet, mert vagy egyre kisebb számban fordulnak elő, vagy egyre nagyobban. Ez utóbbi a szomorú apropója annak, hogy a koraszülöttek is kaptak világnapot. Pedig a koraszülések a legtöbb esetben elkerülhetőek, megelőzhetőek. A témában Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre.

Fotó: 123rf.comKoraszülések

Sajnos a statisztika nem éppen kedvező. Világviszonylatban ma 15 millió baba születik túl korán, vagyis a 37. hét előtt egy évben. Ez döbbenetesen nagy szám, de még rosszabb a kép, ha azt is hozzátesszük, hogy csak 1995 és 2005 között 22%-kal nőtt a koraszülések száma.

A legrosszabb helyzetben az északi államok, Dánia, Finnország, Norvégia, stb. vannak, itt egyes helyeken az arány 51%-os is lehet, ami kifejezetten elkeserítő. Minden második szülés koraszülött babát eredményez, akit nem lehet hazavinni, akivel még akár hónapokig is egy kórházban kell lenni, izgulni a kis életéért, rettegve tölteni a mindennapokat.

A hazai helyzet valamivel jobb. Itthon a statisztika 12-14% körüli, ami még mindig igen magas, tekintve, hogy az orvostudomány milyen fejlett. Ugyanakkor ez az adat megyénként eltérő.

A koraszülés nem betegség, hanem állapot

Ezt azért érdemes tisztázni, mert a legtöbb esetben a koraszülést nem betegség idézi elő, vagyis mi magunk tehetünk ellene! Sokszor hallhatjuk, hogy a kismamának fontos az étkezés, a mozgás és a nyugalom. Sajnos a fejlett társadalmakban egyiket sem éppen könnyű teljesíteni.


A stressz, mely a kismamákat a munkahelyükön éri komoly tényező a koraszülések bekövetkezésében. Azonban elképesztő, hogy a statisztika szerint a koraszülések több, mint 70%-ért egyszerűen a felszálló fertőzések a felelősek melyek a tápanyaghiányos állapot következményei (főleg a cink és a réz hiány váltja ki ezt, hiszen ezek az anyagok antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkeznek a szervezetben).

Persze a dolog nem olyan meglepő, hiszen ha nincs meg a kellő „üzemanyag”, vagyis a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő kombinációja, akkor a szervezet nem tud tökéletesen működni, és főleg nem tud egy olyan hatalmas terheléssel járó feladatot tökéletesen elvégezni, mint amilyen a várandósság és a szülés.

Akkor az étkezéssel van a baj?

Ratkó Tünde elmondta, hogy alapvetően a felszálló fertőzésekkel van a gond van, az étkezés egy kicsit más tészta. Napjainkban még akkor is kifejezetten nehéz a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele, ha bio élelmiszereket veszünk, és mindent magunk készítünk. Az ok többrétű. Egyrészt az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben. Ezt köszönhetjük a tömegtermelés fokozásának, a vegyszerezésnek és a környezeti ártalmaknak.

Az ok másik oldala mi magunk vagyunk. A stressz, a szmog, a vegyszerek, a tartósítószerek és más, hasonló környezeti ártalmak elleni védekezése a szervezetnek egyre több energiát, vagyis egyre több tápanyagot igényel. Hiába lakunk jól, ha a bevitt tápanyagmennyiség igen csekély, ettől még a szervezet nem fog megfelelően működni, amire pedig kiemelt szükség lenne a várandósság időszakában, de a mindennapokban is nagyon fontos.

A megoldást a várandósvitaminok jelenthetik, de ezekből a piac telítve van, és csak nagyon kevés az a készítmény, mely tényleg hatékony. Ennek oka, hogy a legtöbb egyszerűen nem veszi figyelembe, hogy a várandósság eltérő trimesztereinek eltérő a tápanyagigénye is, és ezt célzottan kell kiszolgálni. Már maga a bevitt anyag minősége sem mindegy, hiszen ha nem szerves (pl.: cink-citrát, réz – glükonát) formában vannak jelen, akkor a felszívódási arányuk elenyésző, míg szerves formában 80%-kal javul!

(Fotó: pixabay.com)Kiemelten fontos az is, hogy a cink és a réz jelen legyen a készítményben, hiszen ezeknek az anyagoknak a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatása is van, ami pedig véd a koraszülést kiváltó felszálló fertőzések ellen!

Fontos kiemelni, hogy a kismamák számára – ha az orvos másképp nem határoz – a szex nem tiltott dolog. Azonban, hogy a minimalizálni lehessen az esetlegesen kialakuló bakteriális, vagy gombafertőzéseket, minden együttlét alkalmával használjon a pár óvszert!

A férfiak számára kialakított készítmények esetében is fontos a szerves anyagok jelenléte

A férfiak sem dőlhetnek hátra

Mára már tudjuk, hogy a koraszüléseknek erős indikátora a rossz minőségű sperma is. Hiába sikeres a megtermékenyítés, ha a férfi nem figyel az egészségére, az a babán mutatkozhat meg. Az erősebbik nem sajnos ugyanúgy tápanyaghiánnyal küzd, mint a hölgyek, csak ezt sokkal kevesebbszer emelik ki a hírek. Számukra is fontos a megfelelő tápanyagpótlás, főleg akkor, amikor a terhességet tervezi a pár, hiszen az örökítőanyag minősége, és mennyisége is ettől függ, ezek a tényezők pedig meghatározzák a termékenységet, és beleszólnak a baba életébe is, a koraszülés, a genetikai gondok, vagy egy esetleges vetélés lehetőségén keresztül!

A férfiak számára kialakított készítmények esetében is fontos a szerves anyagok jelenléte, hiszen szervezetük pontosan ugyan úgy képes ezeket az anyagokat hasznosítani, mint a nőké. Esetükben pedig a tápanyagpótlás nem csak a szervezet tökéletesebb működését, és a normál termékenységet teszi lehetővé, de plusz adalékként még a fizikai teljesítményt is növeli.

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a koraszülést okozhatja ikerterhesség, genetikai gondok, más betegségek, placentaleválás, illetve sok más esemény is, így a várandósság során a szakemberek segítsége mindenképpen fontos!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.