Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A koraszülés kockázata jelentősen csökkenthető odafigyeléssel!

Érdekességek2022. november 25.

Érdemes megismerkedni azokkal a kockázatokkal, melyek képesek növelni a koraszülés esélyét. Különösen fontos kiemelni, hogy ezeknek a kockázatoknak egy jórésze bizony megelőzhető, és ehhez igazán csak az kell, hogy a szülők felkészüljenek a várandósságra, támogassák azt. Igen, a szülők, vagyis a koraszülés lehetősége az édesanyán és az édesapán is múlik!

Fotó: gettyimages.comA témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Koraszülés

Melyik babát tekintjük koraszülöttnek? Azok a kicsik, akik a 36. gesztációs hét előtt érkeznek erre a világra, koraszülöttek. Természetesen a súlya is mérvadó a babának, de nem ez alapján kerülnek ebbe a kategóriába. Súlyuk szerint a WHO a koraszülötteket 3 kategóriába sorolja, melyből az 1500 g alatti születési súllyal rendelkezőek az “igen kis súlyú újszülöttek”, míg az 1000 g alatti súllyal érkezők az “igen – igen kis súlyú újszülöttek”

A súly is egy fontos kérdés, de a koraszülöttek esetében a problémát az jelenti, hogy túlságosan kevés időt töltenek az anyaméhben, vagyis a fejlődésük nem tökéletes, ennek megfelelően életben maradási esélyeik rosszabbak, mint az időben érkező babáké.

Mi lehet a gond?

A sorozatokban és filmekben a koraszülések jellemzően nem tűnnek olyan nagy problémának, a valóságban azonban ez az állapot komoly veszélyeket rejt. A koraszülöttek szervei bár kifejlődtek, kicsik és éretlenek, ennek megfelelően a működésük még nem tökéletes.

A bőrük vékonyabb, szakadékony és az alatta lévő zsírrétek vastagsága még nem megfelelő. Ez az oka annak, hogy a kicsiket szinte azonnal inkubátorba helyezik, hiszen a bőrük fejletlensége miatt sokkal könnyebben kihülnek, és a vízvesztésük is nagyobb – ezt képes korrigálni az inkubátor.

Mivel a máj és az epe fejlettsége sem megfelelő, a koraszülöttek a sárgaságra is hajlamosabbak.

Az állapot egyik legveszélyesebb velejárója a fokozottabb vérzékenység. Ez hajlamosabbá teszi a kicsiket többek közt az agyvérzés kialakulására, melynek következtében sokszor maradandó sérüléssel is számolni kell. Ez kisebb vagy nagyobb mértékű mozgáskorlátozottságot eredményezhet, és sajnos az értelmi képességek elmaradásával is járhat.

A koraszülöttek immunrendszer sem működik kielégítően, ennek megfelelően pedig sajnos sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre is.

Alapvetően már maga a születés is veszélyeket rejt a baba számára, ez a koraszülöttek esetében fokozott. Nehezen ellenőrizhető, ezért korrigálni sem tudják időben, így a halláskárosodás sajnos igen gyakran fordul elő. A látás és az idegrendszer sérülései szintén a veszélyek között szerepelnek.


Táplálás

A 32-34. gesztációs hét előtt a szopóreflex még nem, vagy nem megfelelően alakult ki, így az ilyen korban érkező babák táplálása nehézkes – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A még ennél is fiatalabb babák esetében a nyelési mechanizmussal is gondok lehetnek, éppen ezért a táplálás a legtöbb esetben szondán keresztül, vagy vénásan történik. A szondán lefejt anyatejet juttatnak a baba gyomrába, a lehetőségekhez mérten az édesanya tejét.

Ez azért fontos, mert kutatások igazolták, hogy a koraszülő kismamák teje jelentősen eltér a normál időben érkező babákat szülő nők tejétől. Az összetétel béli eltérés alkalmasabbá teszi a tejet a koraszülöttek táplálására, vagyis az anya szervezete igyekszik mindent megtenni, hogy a csöppségnek javítsa az esélyeit.

Miért?

A koraszülés kialakulásának számtalan oka lehet a genetikai tényezőktől kezdve a terhesség alatt, vagy akár előtte jelentkező betegségekig. Tény, hogy hazákban a koraszülések aránya 8-10% körül alakul, ami bár elsőre nem tűnik olyan nagynak, de ha belegondolunk, hogy ez azt jelenti, hogy minden 10. baba koraszülött, akkor már látjuk, hogy ez nagyon magas arány. Főleg, hogy a nyugateurópai országokban ez az arány közel a fele a nálunk jelentkezőhöz képest.

Ahogyan azt említettük, a koraszülés létrejöttének lehetősége mindkét szülőn múlhat – ennek ellenére a legtöbb esetben csak az anya oldalát vizsgálják.

Vannak olyan tényezők, melyek megfelelő tápanyagellátottság mellett kikerülhetőek – többek közt ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek zöme javasol valamilyen várandósvitamint a terhesség alatt. Fontos azonban, hogy sok összetevős készítményt válasszunk, hiszen számos olyan hiányállapot léphet fel, melyek a koraszülés esélyét növelik. Így például a réz és a cink, melyek jelentősége sokszor elhanyagolt, pedig jelenlétük a szervezetben antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatásokkal is bír, így nagy segítséget jelentenek a felszálló fertőzések elkerülésében. A vaginális fertőzések felszállóvá válása okozza a vetélések és koraszülések mintegy 70%-át! Persze tartsuk szem előtt, hogy messze nem elég bevinni a kérdéses anyagokat, azok hasznosulására is hangsúlyt kell fektetni. Alapvetően akár 80%-kal is jobban hasznosulnak a komplex készítmények hatóanyagai, abban az esetben, ha szerves kötési formában vannak jelen( ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent (pl.: cink-citrát réz-glükonát), így erre mindenképpen érdemes figyelni. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a terhesség három trimesztere, három fejlődési szakasza nem ugyan olyan arányban és nem ugyan azokat a tápanyagokat igényli. Vagyis a kiválasztott készítmény ezt a tagoltságot is figyelembe kell vegye – mindezekkel pedig minimalizálható az a rizikófaktor, mely az édesanya tápanyagellátottságán múlik.

A férfi is számít!

Sokszor hagyjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a férfiak “hozzájárulása” a babához 50%, vagyis abban is jelentős szerepet játszanak, hogy a baba egészséges legyen, és időben érkezzen. Elsőre talán fura, hogy a férfinek is szerepe van a koraszülés kialakulásában, de igaz.

A terhességre való felkészülés nem csak a nők, hanem a férfiak számára is fontos. A megfelelő tápanyagellátottság ugyanis alapfeltétele a megfelelő minőségű és mennyiségű spermiumnak. A mennyiségi kérdés a fogantatás létrejöttében játszik jelentős szerepet, a minőség azonban emellett több dolgot is befolyásol.

A spermatogenezis során létrejövő ivarsejtek minősége szintén a tápanyagellátottság függvénye. Az alacsonyabb minőségű spermiumokban a DNS sérülésének esélye is nagyobb, illetve csökken a megtermékenyítés valószínűsége is, de nem lesz lehetetlen. Az alacsony minőségű spermiummal létrejött megtermékenyítés után azonban jelentősen megugrik a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának esélye.

Honnan lehet tudni, hogy a spermium minősége nem jó? Sajnos sehonnan, mivel a mennyiséget, a mozgékonyságot és a morphológiát lehet vizsgálni, ezt a kérdést azonban csak nagyon nehezen. A megoldás így a lehetséges gond elkerülése tápanyagpótlással. Erre pedig egyre nagyobb szükség van a jelentősen romló élelmiszer beltartalmak miatt.

A férfiak esetében is fontos, hogy kifejezetten számukra kialakított vitaminkészítményt válasszunk, hiszen igényeik eltérnek a nőkétől. Emellett pedig akár a várandósvitaminok esetében, itt is fontos kérdés a komplexitás, illetve a szerves kötések megléte, hiszen a férfiak szervezetében is jelentősen növelik a hasznosulást!


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.