Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A koronacsakra; fejtető csakra; hetedik csakra; avagy a Szahaszrára csakra

Érdekességek2021. június 18.

A hetedik csakra a koronacsakra, misztikus köd lengi körül, ugyanis azt tartják a koronacsakra energiájáról, hogy ez ébred fel utoljára, ez köt össze az éggel, a felsőbb világgal, magasabb önvalónkkal, vagy az Istennel.  

A koronacsakra a csakrarendszer hetedik síkja, ez egyenlő a mi kultúránk "hetedik mennyországával". Ez a sík a teljes felszabadultság, az abszulut szabadság tudatának az állapota. A koronacsakra síkján túl jutunk a moráli értékeléssel és ítélkezéssel, eljutunk a Paradicsomba, ahol nem szükséges megkülönböztetni a jót és a rosszat. Három alapvető elem itt működik: az univerzális tudat, a fény és az emelkedett tudatú ember. A koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk életünkért és megbízunk az intuícióinkban.

A Koronacsakra jellemzői: 

Elnevezése: ezerlevelű lótusz, Ahasrara vagy Szahaszrára csakra
Elhelyezkedése: a kutacsoknál
Eleme: nincs, mert nem az anyagi síkhoz tartozik
Endokrin mirigyei: tobozmirigy
Hormonjai: melatoin
Érzékelése: nem tarozik hozzá érzékelés, a magasabb rendű világokkal van kapcsolata az "érzéken túli észlelés" maga
Színei: a szivárvány színei, fehér fény "gázláng" színe
Polaritása: egyszerre női és férfi is
Temperamentuma: mester
Mantrája: om, om mani padme hum,
Megerősítése: legyen meg a te akaratod
Szimbolikája: Túl van a szimbolikán
Archetipikus képe: az ezer szirmú lótuszvirág
Istene/Istennője: nincs, a dualitás itt már feloldódott, egyé vált az "egyisten" 
Tarott megfelelői: a Nap, a Mindenség, a feltámadás, 
Kövei: hegyikristály, gyémánt
Illóolajai: nincs (éter) 
Asztrológiai megfelelője: nincs

A koronacsakra elemzése:

A koronacsakra a csakrarendszer hetedik síkja, ez egyenlő a mi kultúránk „hetedik mennyországával”. Ez a sík a teljes felszabadultság, az abszulut szabadság tudatának az állapota. A koronacsakra síkján túl jutunk a moráli értékeléssel és ítélkezéssel, eljutunk a Paradicsomba, ahol nem szükséges megkülönböztetni a jót és a rosszat. Három alapvető elem itt működik: az univerzális tudat, a fény és az emelkedett tudatú ember. A koronacsakra szintjén már nem félünk, felelősséget vállalunk életünkért és megbízunk az intuícióinkban.


A koronacsakra harmonizálása:

A koronacsakra a legmagasabb tudati szintet szimbolizálja. Ez olyan sík, amelyet nagyon kevés ember képes elérni. Ehhez a síkhoz már nem tartoznak képek, csupán olyan szimbolikák, mint a szentek glóriái.
A koronacsakra szintjén az anyag és a szellem eggyé válik. Így az ember szellemi erejével uralja az anyagot, a saját tetét is. Ezzel elérhető, hogy mesterei legyünk saját gondolatainknak. A koronacsakra külön nem stimulálható, hanem a többi csakra harmonikus működése által kezd éli, magától, külső behatás nélkül.

A koronacsakra betegségei:

A legtöbb csakrával ellentétben a koronacsakra zavarai ritkán okoznak klasszikus betegségeket, általában lelki, pszichés betegségekben, személyiségváltozásokban érzékelhetőek a zavarok.

Az, aki elhatárolja magát a bölcsesség, a belső hang elő, netán visszaél ezekkel, annak számolnia kell a zavarokkal. 

A parkinson-kór, az alzheimer-kór, a dementia, a depresszió, az epilepszia mind a koronacsakrára visszavezethető betegséghez tartozik. 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.

Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre

2025. szeptember 09.

A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.

Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?

Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.