Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kozmetikumok helyes tárolása

Érdekességek2019. augusztus 25.

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra és az azzal összefüggő teendőinkre.

Fotó: 123rf.comGyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket pl. a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon tudjuk-e, milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz.

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően kozmetikai szereink fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár?

A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykéjében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.


Legyenek védve a melegtől!

Arra is ügyeljünk, hogy a kozmetikumokat ne tegyük ki a napsütés, a nagy meleg káros hatásainak, mert az UV sugarak rontják a minőségüket. Amellett mindenfajta hőhatásra megváltozik a készítmények kémiai szerkezete, a víz könnyebben elpárolog belőlük és a zsíranyag (olaj) különválik a többi alkotórésztől, előidézve a termék megromlását. És vigyázzunk pl. a kézitáskában tartott rúzsokra is, mert ha a táskát hőforrás (pl. radiátor) közelében vagy a napon felejtjük, a melegtől megolvad a rúzs viaszösszetevője.

Fotó: 123rf.com

Fontos a sminkeszközök tisztítása is

A sminkeléshez használt eszközök tovább tartanak, és nem okoznak esetleges bőrproblémákat, ha rendszeresen tisztítjuk őket. A kis szivacsokat, ecseteket, a szemhéjfestéket felvivő applikátort legalább hetente egyszer kevés samponos langyos vízzel mossuk ki. Mivel rendszeresen érintkeznek a bőrünkkel és a kozmetikummal, mindenkor tökéletesen tisztának kell lenniük. Hiszen a sminkelőecsetek és társaik igazi baktériumforrások. Tisztán tartásukkal megelőzhetők az eltömődött pórusok, pirosodások, apró kiütések, pattanások az arcbőrön.

Használjunk spatulát az arckrém kivételekor!

Ügyeljünk rá, hogy közvetlenül ne az ujjunkkal nyúljunk bele az arckrémes tégelybe, annak érdekében, hogy a baktériumok behatolását – esetleges szennyeződések révén – elkerüljük. Sokkal hasznosabb kis simítólapátot (spatulát) használni – amelyet olykor mellékelnek is a termékhez –, majd azt minden használat után leöblíteni. A spatulával azután tehetünk kb. diónyi krémet az ujjunkra. Ne felejtsük el, hogy az arckrém használata előtt alaposan mossunk kezet.

Tároláskor védjük a levegőtől is a kozmetikai szereket!

Fontos, hogy minden használat után jól csavarjuk rá a kozmetikum fedelét, kupakját, a levegő okozta káros hatások megelőzésére. Ugyanezt tanácsos tennünk a samponok és tusgélek esetében is. A kozmetikai (és tisztálkodási) szerek jobban kitettek ugyanis a baktériumoknak és az oxidációnak, ha tároláskor a levegővel érintkeznek. Továbbá ilyenkor a termékek víztartalma is könnyebben elpárolog – egyes szerek nagyon hamar kiszáradnak, használhatatlanná válnak.

Ügyeljünk a szavatossági időre!

Figyeljünk az egyes kozmetikai szereknek a csomagoláson feltüntetett eltarthatósági idejére, és – ha nem akarunk bőrproblémát – tartsuk is azt be! A szavatossági időt az első felnyitás idejétől számítsuk, és lejárta után ne használjuk a megváltozott állagú és illatú készítményt, bármennyi maradt is belőle. Ne felejtsük el megnézni az eltarthatósági időt már vásárláskor, hiszen a csomagolást később általában eldobjuk, és sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha már a boltban figyelünk erre a jelzésre. A lejárt krém okozta bőrbetegségeken kívül pl. a szempillaspirál vagy szemceruza időn túli használata akár kötőhártya-gyulladást is kiválthat.

Ha az utolsó cseppig használjuk…

A legjobb, ha fejtetőre fordítjuk a kozmetikai szer tubusát vagy tégelyét, hogy kinyerjük a maradék készítményt is belőle. Előfordul, hogy kettévágjuk a műanyag tubust: ez a módszer csak a kisebb megmaradt mennyiség azonnali felhasználására alkalmas, mert a készítmény – a levegővel érintkezve – legközelebb már biztosan kiszárad.

A csomagolás is számít

A kozmetikai szerek összetevői közt gyakran találunk antioxidánsokat (E-vitamint, szőlőmagkivonatot, Q10-et stb.), melyek a bőrre gyakorolt kedvező hatásuk mellett javítják a termékek eltarthatóságát is. Tudnunk kell még, hogy a csomagolás is jelentős szerepet játszik az eltarthatóságban és a szennyeződésektől, naptól, hőtől, nedvességtől való védelemben. Ebből a szempontból az átlátszatlan, sötét színű, vastag műanyagból készült tégelyek, tubusok ajánlottak.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.