Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kozmetikumok helyes tárolása

Érdekességek2019. augusztus 25.

Jelentősen meghosszabbíthatjuk kozmetikai szereink élettartamát, ha odafigyelünk megfelelő tárolásukra és az azzal összefüggő teendőinkre.

Fotó: 123rf.comGyakran tartjuk sminkkészletünket, arckrémünket pl. a fürdőszobai szekrénykében – ami nem megfelelő hely számukra. De vajon tudjuk-e, milyen okok vezetnek szépészeti, bőrápoló termékeink megromlásához? Néhány tudnivaló és hasznos tanács a válaszadáshoz.

Tartsuk a kozmetikumokat száraz helyen!

Típusuktól függően kozmetikai szereink fő alkotórészei közé tartozik többek közt a víz. Márpedig a vizes készítmények sérülékenyebbek a mikrobák támadásaival szemben, mint más termékek. Még ha a tartósítószerek csökkentik is a szennyeződések káros hatását, tartsuk kozmetikai szereinket száraz, szellős helyen, és ne a fürdőszoba párás, nedves, meleg levegőjében, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását. Ez utóbbi milyen kockázattal jár?

A hatóanyagok gyengülnek a krémekben, az illatok, színek elváltoznak a sminkszerekben – röviden szólva megromlanak. A legjobb a lakás olyan részében, szekrénykéjében tárolni őket, amely nem esik túl közel a fürdőszobához, mégis hamar hozzáférünk a sietős hétköznapokban. Mindamellett tanácsos megjegyeznünk: a 100%-ban növényi olajtartalmú szerek biztonságban vannak a bakteriális támadásoktól, míg a púderek különösen hajlamosak rá, hogy beszívják a környezetükben lévő nedvességet, és így gyorsan romoljanak.


Legyenek védve a melegtől!

Arra is ügyeljünk, hogy a kozmetikumokat ne tegyük ki a napsütés, a nagy meleg káros hatásainak, mert az UV sugarak rontják a minőségüket. Amellett mindenfajta hőhatásra megváltozik a készítmények kémiai szerkezete, a víz könnyebben elpárolog belőlük és a zsíranyag (olaj) különválik a többi alkotórésztől, előidézve a termék megromlását. És vigyázzunk pl. a kézitáskában tartott rúzsokra is, mert ha a táskát hőforrás (pl. radiátor) közelében vagy a napon felejtjük, a melegtől megolvad a rúzs viaszösszetevője.

Fotó: 123rf.com

Fontos a sminkeszközök tisztítása is

A sminkeléshez használt eszközök tovább tartanak, és nem okoznak esetleges bőrproblémákat, ha rendszeresen tisztítjuk őket. A kis szivacsokat, ecseteket, a szemhéjfestéket felvivő applikátort legalább hetente egyszer kevés samponos langyos vízzel mossuk ki. Mivel rendszeresen érintkeznek a bőrünkkel és a kozmetikummal, mindenkor tökéletesen tisztának kell lenniük. Hiszen a sminkelőecsetek és társaik igazi baktériumforrások. Tisztán tartásukkal megelőzhetők az eltömődött pórusok, pirosodások, apró kiütések, pattanások az arcbőrön.

Használjunk spatulát az arckrém kivételekor!

Ügyeljünk rá, hogy közvetlenül ne az ujjunkkal nyúljunk bele az arckrémes tégelybe, annak érdekében, hogy a baktériumok behatolását – esetleges szennyeződések révén – elkerüljük. Sokkal hasznosabb kis simítólapátot (spatulát) használni – amelyet olykor mellékelnek is a termékhez –, majd azt minden használat után leöblíteni. A spatulával azután tehetünk kb. diónyi krémet az ujjunkra. Ne felejtsük el, hogy az arckrém használata előtt alaposan mossunk kezet.

Tároláskor védjük a levegőtől is a kozmetikai szereket!

Fontos, hogy minden használat után jól csavarjuk rá a kozmetikum fedelét, kupakját, a levegő okozta káros hatások megelőzésére. Ugyanezt tanácsos tennünk a samponok és tusgélek esetében is. A kozmetikai (és tisztálkodási) szerek jobban kitettek ugyanis a baktériumoknak és az oxidációnak, ha tároláskor a levegővel érintkeznek. Továbbá ilyenkor a termékek víztartalma is könnyebben elpárolog – egyes szerek nagyon hamar kiszáradnak, használhatatlanná válnak.

Ügyeljünk a szavatossági időre!

Figyeljünk az egyes kozmetikai szereknek a csomagoláson feltüntetett eltarthatósági idejére, és – ha nem akarunk bőrproblémát – tartsuk is azt be! A szavatossági időt az első felnyitás idejétől számítsuk, és lejárta után ne használjuk a megváltozott állagú és illatú készítményt, bármennyi maradt is belőle. Ne felejtsük el megnézni az eltarthatósági időt már vásárláskor, hiszen a csomagolást később általában eldobjuk, és sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha már a boltban figyelünk erre a jelzésre. A lejárt krém okozta bőrbetegségeken kívül pl. a szempillaspirál vagy szemceruza időn túli használata akár kötőhártya-gyulladást is kiválthat.

Ha az utolsó cseppig használjuk…

A legjobb, ha fejtetőre fordítjuk a kozmetikai szer tubusát vagy tégelyét, hogy kinyerjük a maradék készítményt is belőle. Előfordul, hogy kettévágjuk a műanyag tubust: ez a módszer csak a kisebb megmaradt mennyiség azonnali felhasználására alkalmas, mert a készítmény – a levegővel érintkezve – legközelebb már biztosan kiszárad.

A csomagolás is számít

A kozmetikai szerek összetevői közt gyakran találunk antioxidánsokat (E-vitamint, szőlőmagkivonatot, Q10-et stb.), melyek a bőrre gyakorolt kedvező hatásuk mellett javítják a termékek eltarthatóságát is. Tudnunk kell még, hogy a csomagolás is jelentős szerepet játszik az eltarthatóságban és a szennyeződésektől, naptól, hőtől, nedvességtől való védelemben. Ebből a szempontból az átlátszatlan, sötét színű, vastag műanyagból készült tégelyek, tubusok ajánlottak.


forrás: Patika Magazin.hu
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.