Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kreatív ötlet megvalósításának tényezői

Érdekességek2018. szeptember 22.

Amikor valami nagyon újszerű gondolat vagy ötlet megjelent a tudatunkban az mindig csodálatos érzés. Lehet ez megoldás egy problémára, előremutató konklúzió egy helyzetben, egy művészi alkotás kezdeti lépése, egy új dallam, kép, vagy egy tudományos kérdésre való válasz megjelenése.  

A történelem már sokszor bizonyította, hogy amikor egy, az emberiség számára fontos találmány, tudás, ismeret szükségessé vált, egyszerre akár több kutató tudatában is megjelent, egymástól teljesen függetlenül. S végül azoknak az életében teljesedett ki, akik képesek voltak a racionális elméjükkel megszerzett tudást kiegészíteni az intuitív tudással. Azt követően pedig bátorság kell a világban való megnyilvánulást felvállalni. Ez ugyanolyan fontos része a folyamatnak, mint a kreatív pillanat.

Az ember elérhet olyan ismereteket, tényeket, és gondolatokat, amelyek teljesen eltérhetnek az egyéni, személyes emlékeitől és tapasztalataitól. Azt lehet mondani, hogy az ismeretszerzésnek létezik egy olyan formája, amely túl van az érzékszervi benyomásokon és az ahhoz kapcsolódó automatikus értelmezésen. A híres zeneszerző, Schubert azt mondta egyszer a barátainak, hogy az ő munkássága mindössze abból áll, hogy emlékszik olyan dallamokra, amelyekre sem ő, sem más korábban nem gondolt, de ettől még létezik.


A kvantumfizika rámutatott arra, hogy a látható, érzékelhető, tapintható valóságdimenzió mögött létezik egy sokkal finomabb mező, mely túlmutat még magán az energián is, mely tiszta információból és lehetőségekből áll. Egyre több ember ismeri fel napjainkban azt, amelyet az évszázadok során nagyon sok neves gondolkodó, bölcs és tanító magyarázott, hogy az ember elraktározott információja nem korlátozódik a saját emlékeire, tapasztalataira, és az általa tanultakra. Tehát minden ember képes az Elme és Tudat megfelelő használatának segítségével hozzáférni ahhoz az információból és fényből álló mezőhöz, amelyből minden születik, és amiben minden eltűnik. A híres feltaláló, Edison például többször leírta visszaemlékezéseiben, hogy ötletei egy rajta kívül álló forrásból származnak. Egy alkalommal, amikor gratuláltak neki a találmányához, azt mondta, hogy az ötletek és megoldások már eleve ott vannak körülöttünk, csak nyitottá kell válni rájuk, ha ő nem, akkor valaki más kitalálta volna helyette.

Azonban a megvalósítás és a világ felé való kommunikáció nem mindig könnyű. Melyek lehetnek azok a nézőpontok, melyek elősegítik a folyamat megértését? Mik azok a lelki minőségek, melyeket ha kifejlesztesz magadban akkor könnyebben megvalósítod céljaid és álmaid

Ez a folyamat nem csak a világot megváltó ötletek esetében igaz. Amikor választ keresünk egy kérdésre, vagy amikor egy elfelejtett nevet próbálunk megkeresni az emlékezetünkben hasonló jelenség játszódik le.. Tudjuk, hogy a név ott van, különben nem is keresnénk. Agyunk egyszerűen megpróbálja végigpásztázni a tárolt adatokat, amíg fel nem ismeri a megfelelő információmintát. Ha pillanatnyilag nem is jut eszünkbe a megoldás, attól még nem adjuk fel.

Tehát a bátorság mellett a másik lényeges tulajdonság amelyet erősítenünk kell magunkban, az a kitartás és a célorientáltság. Nem szabad, hogy az első kisebb vagy nagyobb kudarc eltántorítson célunktól.

Amikor egy új megoldás, válasz vagy ötlet után kutatunk, egyszerűen tudnunk kell, hogy a megoldás már létezik valahol és nekünk egyszerűen annyi a feladatunk, hogy megtaláljuk. Dr. Norbert Wiener, a zseniális tudós a kibernetika atyja, saját tapasztalatát elmondva így fogalmazott: „Amikor a tudós egy problémán dolgozik, amelyre tudja, hogy van megoldás, teljesen megváltozik a hozzáállása. Rájön, hogy a táv 50 % - át már megtette és a megoldás közelébe került.”

Emlékezzünk vissza saját tapasztalatunkra, amelyben sikeresen elértük célunkat. Bármilyen alkotó munkával kezdjünk is foglalkozni, akkor vagyunk igazán sikeresek, ha a célt kitűztük magunk elé, amely lehet, hogy kezdetben talán bizonytalan és elmosódott, de ahogy dolgozunk, cselekszünk rajta, úgy kap egyre határozottabb formát és egy ponton egyértelmű lesz, hogy megvalósul. Ha a dolgot komolyan gondoljuk és vágyunk őszinte, szívből jövő, ez nagyon nagy intenzitást ad a cselekedeteinknek, és az elme természetes teremtő ereje akcióba lendül. Ekkor észrevesszük azokat a visszajelzéseket a kvantummezőből - ami létrehoz, fenntart és körülvesz minket -, amelyek egyre inkább a célunk vagy a vágyunk megvalósításához vezetnek.

Tehát összefoglalva három tulajdonságot kell jól elsajátítani az ihletettség utáni szakaszban.

Ezek mindenki számára elérhető és elsajátítható képességek, s azok akik ezeket birtokolják, azokat a világ is elkezdi segíteni, s egyre könnyedebben és örömtelibben képesek céljaikat elérni és vágyaikat megvalósítani.

Kívánom mindenkinek a folyamat rendszeres átélését.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.