Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A látásproblémák is okozhatnak tanulási zavarokat

Érdekességek2021. november 11.

Elkezdődött a tanév, a gyermekek újra beültek az iskolapadba. A kezdeti lelkesedést azonban hamar felválthatja a figyelmetlenség, türelmetlenség. Mielőtt azonban megdorgálnánk, járjunk utána annak, hogy miért viselkedik így. A magatartásproblémáknak ugyanis korábban nem sejtett szervi okai is lehetnek, amelyek sokszor csak az iskolakezdés után derülnek ki.

„Ha a gyermekünk az órán nem figyel, rendetlenkedik vagy akár elveszíti az érdeklődését, hamar rásüthetik, hogy figyelmetlen vagy magatartászavaros. Pedig a tünetek mögött akár rossz látás vagy hallás is állhat. Gondoljunk csak bele, ha a kisdiák látása nem jó, nem látja megfelelően a táblát, nem tudja elolvasni a betűket vagy a számokat, nem fogja őt lekötni az új információ, unatkozni kezd. Feszültté, ingerültté vagy figyelmetlenné is válhat, ráadásul kisiskolás gyermekünk nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy miért viselkedik így. Ezért nagyon fontos, hogy érezze a támogatást mind a szülők, mind pedig a pedagógus részéről, akik együtt, valamint szükség esetén szakorvos bevonásával közösen kideríthetik a probléma valódi okait” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

Melyek a legjellemzőbb szemészeti tünetek?

Ha a gyermekünk szeme:
– gyakran piros,
– szemhéja lelóg,
– kancsalságot észlelünk nála,
– gyakran panaszkodik fejfájásra,
– állát leszegve vagy felemelve néz,
– hunyorogva nézi a táblát vagy olvas,
– olvasás, írás során szinte belebújik a könyvébe, füzetébe,
ezekben az esetekben javasolt szemészorvos felkeresése. Ilyenkor  ugyanis megalapozott lehet egy olyan szervi probléma, amely akár okozhat tanulási nehézséget és fegyelmezetlenséget is.


Milyen problémákat okozhat a rossz látás az iskolában?

– Olvasási, írási, tanulási nehézséget
– Írása fokozatosan romlik, hosszabb idő után egyre csúnyábban, ferdébben ír
– Nem látja a táblát, így nem tudja követni a tananyagot, lemarad
– Az órák alatt szórakozottá, nyüzsgővé válik
„Abban az esetben, ha a családban előfordult kancsalság, tompalátás, vagy több szemüveges családtag is van, kiemelten fontos a szem vizsgálata a gyermekünknél már egészen kis kortól kezdve. Ha a gyermekünket rendszeresen elvisszük szemvizsgálatra, kizárhatjuk az esetleges problémákat, és megelőzhetjük a későbbi tanulási nehézségeket” – tette hozzá a doktornő.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.