Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A legfontosabb tudnivalók a pikkelysömörről

Érdekességek2023. május 04.

A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek. Bőrbetegség vagy sem? Nézzük, mit érdemes tudni a pikkelysömörről!  

Bőrbetegség vagy sem?

A pikkelysömör (psoriasis), bár tünetei miatt a legtöbben bőrbetegségként gondolnak rá, valójában egy krónikus autoimmun betegség. A pikkelysömörös betegek immunrendszere nem működik megfelelően, emiatt az immunsejtjeik megtámadják bőrüket. Ez az „indokolatlan támadás” a bőr hámsejtjeinek a természetesnél gyorsabb osztódásához vezet. Egészséges esetben a bőr hámsejtjei nagyjából 1 hónap alatt cserélődnek le (ennyi ideig tart míg a bőr mélyrétegeiből az új hámsejtek a felszínre jutnak, ahol elhalnak, majd lehámlanak). A pikkelysömörös betegek bőrsejtjei mindössze néhány nap alatt jutnak el a bőr külső rétegéhez, de mivel ennyi idő kevés ahhoz, hogy megérjenek, és lecserélődjenek, a felesleges sejtek plakkokban gyűlnek össze a bőr felszínén.

Így jönnek létre az ezüstfehér, pikkelyszerű megvastagodások. A foltok igen sokfélék lehetnek, az egészen apró, alig néhány kiütéstől, az akár teljes testrészeket borító bőrelváltozásokig. A foltok jellemzően a könyökön és térden jelennek meg, de gyakori a talpon, tenyéren, fejbőrön, arcon és nyaktájékon is. Ritkább esetben előfordulhatnak a körmökön, a száj vagy nemiszervek környékén.

A pikkelysömör során, az egész szervezetben gyulladásos folyamatok alakulnak ki, ezért ez a betegség súlyos szövődményekkel is járhat. Társbetegségei lehetnek: a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a veseproblémák és a depresszió. Semmiképpen se kezeljük csupán bőrbetegségként tehát.

Gyógyítható a pikkelysömör?

A pikkelysömör jellemzője, hogy kétféle szakasz váltakozik a betegség során:

A tünetes szakaszok, melyeket fellángolásnak is nevezünk. Ezek az időszakok néhány hétig vagy hónapig is eltarthatnak.

A tünetmentes időszakok, amikor a tünetek csökkennek vagy teljesen meg is szűnnek. Ezeket a szakaszokat remissziónak nevezzük.

A pikkelysömör nem gyógyítható betegség, de tünetei enyhíthetőek, illetve a tünetmentes időszakok meghosszabbíthatóak a megfelelő kezeléssel.


A pikkelysömör fajtái

1. Plakkos pikkelysömör: A plakkos pikkelysömör a leggyakoribb fajtája a pikkelysömörös megbetegedéseknek. Az egyéb típusokba a betegek mindössze 10-20%-a sorolható. A plakkos pikkelysömör vörös, gyulladt foltokban jelentkezik. Felülete hámló, ezüstfehér színű. A foltok gyakran viszketnek, és kellemetlen égő érzéssel párosulnak. Leggyakrabban a könyök, térd és fejbőr felületén jelennek meg.

2. Guttált pikkelysömör: Főként gyermekkorban fordul elő, és a pikkelysömörös esetek mindössze 8%-át teszi ki. Kisebb, apró kiütések jellemzik leginkább a felkaron, törzsön vagy combon, fejbőrön. Néhány ritka esetet kivéve mindössze pár hétig tart, és kezelés nélkül el is múlik.

3. Inverz pikkelysömör: Az inverz pikkelysömörnél nagyobb, egybefüggő, fényes, vörös foltok jelennek meg a hónaljban, a mellek alatt, az ágyék táján vagy a fenék alatti redőkben. A bőr nem hámlik, de izzadás és dörzsölés hatására rosszabbodhat az állapota.

4. Eritrodermás psoriasis: Ez egy kevésbé gyakori pikkelysömör fajta, de sajnos annál súlyosabb. A test szinte teljes felületén bőrpirosodást tapasztalhatunk, mely égő érzéssel párosul. De más, súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, melyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

5. Köröm pikkelysömör: A pikkelysömörös betegek mintegy 50%-a körömproblémákkal is küzd. A tünetek lehetnek egészen minimálisak (pl. pontozottság), de akár a köröm súlyos károsodásáig, a körömlemez elvesztéséig is terjedhetnek. Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör esetén nagyon gyakoriak a körömtünetek.

6. Psoriasisos arthritis (pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás): Ezekben az esetekben a betegek egyszerre tapasztalnak pikkelysömört és ízületi gyulladást. Az esetek 80%-ban az ízületi gyulladás évekkel a pikkelysömör kialakulása után jelenik meg és rendkívül változatos klinikai képet mutat. Enyhe esetben az ízületek duzzadtak fájdalmasak, súlyos esetben sok ízület érintett lehet. Nagyon fontos, hogy ezekkel a tünetekkel orvoshoz kell fordulni, ugyanis a gyulladás maradandó ízületi károsodást is okozhat.

7. Pustulózus pikkelysömör: Ez egy rendkívül ritka és súlyos fajtája a pikkelysömörnek. A betegség megjelenésekor hólyagok alakulnak ki, melyek gennyel teltek. Általában kisebb csoportokat alkotnak, például kezeken vagy lábakon, de gyakori, hogy a test nagy részét beborítja; ilyenkor generalizát pustulózus pikkelysömörről (GPP) beszélünk. Eltérő kórlefolyása miatt más betegségként is kezeljük, elkülönítjük a pikkelysömör többi fajtájától.

A GPP súlyos betegség, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A beteg lázat, hidegrázást, hányingert, izomgyengeséget és szapora szívverést tapasztalhat.

Megelőzés, kezelés

Bár a pikkelysömör kialakulása jelen tudásunk szerint nem megelőzhető, és a betegség véglegesen nem gyógyítható, de a mai modern terápiákkal a betegek túlnyomó többsége tünetmentessé tehető.

A kezelési tervet minden esetben orvos állítja fel, de van néhány dolog, melyekre odafigyelve egy kicsit megtámogathatjuk a kezelés sikerességét. A kísérő betegségek, melyek előfordulása gyakoribb a pikkelysömörös betegeknél (pl. cukorbetegség,) specifikus diétájának betartásával a pikkelysömör is jobban kordában tartható. Általánosan elmondható, hogy a teljes értékű tápanyagokat tartalmazó, kiegyensúlyozott étrend segít az egészségünk megőrzésében. Az is előnyös, ha megszabadulunk túlsúlyunktól, bizonyos esetekben pedig a vitamintabletták szedése is ajánlott.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.