Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szép és egészséges hasfal

Érdekességek2019. augusztus 26.

Fotó: 123rf.com

A hasfalunk egyike a legszembetűnőbb testrészünknek. Talán azt gondolhatnánk, csak bikiniben árulkodik edzettségünkről.

De valójában már testtartásunkból is következtetni lehet a minőségére. A lapos has nem csak esztétikai kérdés. A vetkőzés szabadságán túl egészségünket is alapvetően befolyásolja, hogy milyen az állapota. Az esetleges petyhüdt, tónustalan hasfal nem támasztja többé megfelelően törzsünk elülső részét. Ez pedig hát- és derékfájdalomhoz, különböző sérvekhez, gátizomproblémákhoz vezethet. A szüléstől függetlenül is kihívást jelenthet a lapos has kialakítása.

De a várandósság 9 hónapja alatt a hasfalunk elkerülhetetlen átalakuláson megy keresztül. Hogy épül fel hasfalunk anatómiailag? Hogy képes az izomzat és a bőr oly mértékben kitágulni, hogy egy kifejlett baba elférjen a hasüregben? Maradandó nyomot hagy a szülés a hasfalon? Mi a szép hasfal megteremtésének módja? Az alábbi cikkben erről esik szó.

Egy kis anatómia

Nem is gondolnánk, mennyi mindenért felelnek hasizmaink életünk minden percében. Azonkívül, hogy lehetővé teszik a törzs hajlítását és oldalra fordítását, megtámasztják és védik a hasűri szerveket. Fontos szerepet játszanak a gerinc és a medence rögzítésében. A hasizmok a hátizmok antagonistái, vagyis azokkal összhangban, velük ellentétes mozgást hoznak létre.


Mozgásszervi problémákhoz vezethet, ha a két izomcsoport ereje nem egyenlő, vagy esetleg mindkettő túl gyenge. Meglepő, de igaz, hogy sokszor a gyötrő derékfájás hátterében is a hasizmok és az alsó hátizmok edzetlensége áll. Élettani szempontokon túl, esztétikailag is mutatósabb a lapos has (nem feltétlenül a kockás). Egy szép hasizom azt is jelzi, hogy tulajdonosa a legjobb formájában van – edzett, és alacsony a testzsírszintje is. 

A hasfal izmainak több fajtájuk van: egyenes hasizom, külső és belső ferde hasizom, haránt hasizom. Együttes feladataik a törzs mozgatása, az állandó hasi nyomás biztosítása, a hasi légzés segítése és a hasprés. Ezenkívül segítenek a gerincet megfelelő helyzetben tartani. 

Szép has (nem) csak tornával 

A szép has részben szerencse kérdése. Alkatunk (szüléstől függetlenül) meghatározza hasunk minőségét. Vannak, akik hajlamosabbak a hízásra, és vannak, akiken a kalóriadús táplálkozás sem hagy nyomot. De a legszebb hasú hölgy bőre és izomzata is megereszkedhet, ha nem foglalkozik azok rendszeres edzésével. A hasunkat úgy tehetjük széppé, ha kitartóan dolgozunk 

• a zsírpárnák eltüntetésén, 
• az izomzat erősítésén, 
• a bőr feszességének javításán. A kérdés komplex, a három területre egyszerre szükséges hatni.

Hogyan?

1. Vitamindús diétával: ez nemcsak a zsírpárnák eltüntetése miatt fontos, hanem a bőr belső táplálása miatt is.
2. Rengeteg folyadék fogyasztásával: ez a bőr belső hidratálása és a fogyás miatt fontos.
3. Bőrfeszesítő krémekkel, váltott zuhannyal: a bőr külső feszességére hathatunk.

+1. Mozgással: általános keringésfokozással javítjuk az anyagcserét, égetjük a zsírt, célirányos erősítő gyakorlatokkal erősítjük az izomzatot.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.