Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szoptatás alatt szedhető fájdalom- és lázcsillapítók

Érdekességek2022. október 03.

A fájdalom- és lázcsillapító, illetve gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek a leggyakrabban alkalmazott patikaszerek közé tartoznak. Nincs ez másként szoptatás alatt sem, azonban a szoptatás miatt külön figyelmet kell fordítani az alkalmazható hatóanyagokra.

A fotó illusztráció: pixabay.comOlyan hatóanyagokat szabad és kell alkalmazni, amik a tejelválasztást nem csökkentik/gátolják, illetve nem okoznak problémát a szoptatott csecsemőnek. A kezelőorvos és a gyógyszerész tanácsaira támaszkodva a megfelelő készítmény megtalálható, a fájdalom, a láz és a különféle gyulladások szoptató anyukák esetében is eredményesen kezelhetők.

A legbiztonságosabb hatóanyag

Szoptatás alatt elsődlegesen választandó hatóanyag az ibuprofen. A hatóanyag fájdalomcsillapító, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Szoptató anyáknál különböző fájdalmak, pl. fejfájás, fogfájás, menstruációval együtt járó fájdalom kezelésére egyaránt alkalmazható.

Előírásszerű alkalmazása biztonságos, a szoptatást nem kell a szedése alatt felfüggeszteni, a csecsemő tovább szoptatható,- jelenlegi ismereteink szerint nem káros a csecsemőre. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy az ibuprofen a csecsemőknél is alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra – több, csecsemők- és kisgyermekek számára készült készítmény is forgalomban van.

Szoptató anyák számára különféle gyógyszerformákban, pl. filmtabletta, granulátum recept nélkül is megvásárolható. Egyszeri dózisa 200-600 mg, a napi dózisnál az 1600 mg-os mennyiséget nem ajánlott túllépni. A gyógyszert étkezés után kell bevenni. Mellékhatásként, főként gyakori alkalmazás eredményeként, gyomorirritáció, gyomorégés alakulhat ki. Azoknak a szoptató anyukáknak, akik fokozott gyomorsavtermeléstől szenvednek, reflux-betegségük van, az ibuprofen helyett másik hatóanyag választása javasolt.

Paracetamolt tartalmazó szerek használata

Amennyiben az ibuprofen nem alkalmazható, paracetamolt lehet választani. A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkezik, gyulladáscsökkentő hatása azonban nincs. Egyszeri dózisa 500 mg, napi dózisa nem szabad, hogy túllépje a 4000 mg-ot.

Azoknak a nőknek, akiknek vese- vagy májbetegségük van, a paracetamol alkalmazása nem javasolt. A paracetamol tartalmú patikaszerek gyakran több hatóanyagot tartalmazó, ún. kombinációs készítményként kerülnek forgalomba, amik a fő hatóanyag, a paracetamol mellett egyéb hatóanyagot vagy hatóanyagokat is tartalmaznak pl. koffeint, érösszehúzó hatású fenilefrint, allergiaellenes feniramint. Mivel az alkalmazott egyéb komponensek esetenként befolyásolhatják a tejtermelést (pl. a fenilefrin megszüntetheti a tejelválasztást), a monokomponensű, azaz csak paracetamolt tartalmazó szereket ajánlott a szoptató anyukáknak alkalmazniuk.

Diklofenak hatónayagú szer csak rövid ideig alkamazható

Szoptatás alatt a diklofenak hatóanyag rövid ideig történő, alkalomszerű használata megengedett; a rendszeres diklofenak-használat szoptatás mellett nem javasolt.


Az acetil-szaliclisav nem ajánlott!

A szoptatás ideje alatt az anyukák fájdalomcsillapítási, lázcsillapítási céllal történő acetil-szalicilsav szedése kerülendő, mivel az átjut az anyatejbe, és káros hatású lehet a csecsemőre. Az acetil-szalicilsavat a csecsemőknek, kisgyermekeknek és a 16 éves kor alatti gyerekeknek sem javasolt adni, mivel fennáll a nagyon ritka, de súlyos állapottal és életveszéllyel járó Reye-szindróma kialakulásának az esélye. Bár az acetil-szalicilsavat szedő anya tejével a csecsemőbe jutó acetil-szalicilsav mennyisége nagyon kevés, és a súlyos állapot kialakulásának az esélye nagyon alacsony, lehetőség szerint az egyéb, szoptatás alatt biztonsággal alkalmazható fájdalom-és lázcsillapítók közül kell választani.

Lényeges azonban, hogy a kisdózisú acetil-szalicilsav (a napi adag 100-300 mg/nap), azaz a fájdalomcsillapító adag mintegy tizede, alkalmazható szoptatás alatt is. Ez a dózis fájdalomcsillapító hatással nem rendelkezik, azonban eredményesen gátolja a vérlemezkék összecsapzódását, és többek között a szívinfarktus megelőzésére és különféle keringési zavarok kezelésére alkalmas.

Fotó: 123rf.com

Derék-és hátfájdalom

A derék- és hátfájdalmak, illetve ízületi fájdalmak kezelésében alkalmazott naproxen szoptatás alatti alkalmazása nem javasolt.

Alapszabály, hogy fájdalom, láz vagy gyulladásos panaszok esetén szoptató anyukáknak minél hamarabb az orvosukhoz, gyógyszerészükhöz kell fordulni, mivel az egyébként hasonló problémáikra szedett gyógyszereik nem biztos, hogy szoptatás alatt is biztonsággal alkalmazhatók.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.