Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szorongás csapdájában – tehetünk ellene

Érdekességek2020. december 20.

Fotó: 123rf.comSzorongás, ideges feszültség, aggodalom a jövő miatt… A rossz lelkiállapot sokunk problémájává vált napjaink világjárvánnyal sújtott időszakában. De mit tehetünk ellene? A nemkívánatos érzések hatásainak és előfordulásának csökkentésére segíthetnek pl. táplálkozási és életmódbeli változtatások. Íme 5 megoldási javaslat hozzá.

1. Kiegyensúlyozott vércukorszint a nyugodt lelkiállapotért 

A szorongás súlyosbodhat, azzel együtt nőhet a félelem, a nyugtalankodás, ha nem figyelünk táplálkozásunkra, és többek közt finomított élelmiszerekben bővelkedő étrendet követünk. Különösen rossz hatású lehet ebből a szempontból is a finomított szénhidrátok, pl. kekszek, sütemények, fehér lisztből készült termékek és üdítők gyakori fogyasztása. Ezek mind megterhelhetik a vércukorszintet szabályozó mechanizmusokat. 

Ez a fajta egyensúlyhiány azután befolyásolhatja a hangulatunkat, ami észrevehető pl. arról, hogy ilyenkor ingerültebbek, zaklatottabbak, feszültebbek vagyunk. Ugyanis a vércukorszint csökkenése nemcsak éhséget okozhat, hanem a stressz hormonok termelődését is elősegítheti, amitől szorongóbbnak érezhetjük magunkat, mint általában. (Ez akkor következik be, amikor a testünk inzulin felszabadításával küzd azért, hogy megvédje magát a túlzott mennyiségű cukor hatásaitól.)  

Állítsuk meg hát ezt a folyamatot ajánlottan teljes kiőrlésű, finomítatlan, egészséges zsírokat és fehérjéket tartalmazó élelmiszerek, pl. hüvelyesek, halak és tojás fogyasztásával, az egyenletesebb energiaellátás érdekében.

2. Juttassunk minél több táplálékot az agynak a szorongással kísért  aggodalom leküzdésére

A szorongás legyőzéséhez hasznos lehet az is, ha pl. növeljük halfogyasztásunkat, ezért  együnk minél több omega-3 olajban gazdag halat. Egyes felmérések szerint pl. a napi 2 gr omega 3 zsírsav-bevitelt biztosító személyeknél kevesebb szorongásos tünet tapasztalható, a halolaj jótékony hatásainak köszönhetően. Ez utóbbiak közé tartozik még a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonság, valamint az agy táplálása és az agyban a  jó véráramlás helyreállítása, támogatása.


Fotó: 123rf.com3. Próbáljuk meg elhagyni a koffeint

A koffein a kortizolt és az adrenalint az akut stressz során tapasztalt hormonszinthez hasonló mértékben emeli, ezáltal stresszes állapotot teremtve a szervezetben. Ezért törekedjünk minimális fogyasztására, vagy teljes elhagyására. Mindamellett az egyes emberek különböző érzékenységet mutatnak a koffeinnel szemben. Vannak szorongástól szenvedő személyek, akiknél a napi (több) csésze kávé, tea, kóla vagy energiaital teljesen átfordítja a tüneteket.

4. Jó alvásminőséggel csökkenthető a szorongást

A stressz okozta szorongást a túlzott fáradtság is kiváltja. Ahhoz, hogy kipihentek legyünk, törekedjünk jó, nyugtató alvási rutinra, lehetőleg azonos alvásminőséggel minden este. Természetesen mobilozás, computerezés nélkül az alvás előtti órában, és kapcsoljuk ki a készenléti állapotban lévő berendezéseket, az összes, egyéb WiFi forrással együtt. Egyébként az okostelefonok használatáról a lefekvés vagy közvetlenül az elalvás előtti időszakban számos kísérlet kimutatta, hogy a kék fény, az élesen megvilágított képernyő negatív hatással van a melatonin szint alakulására. (mely hormon az alvást szabályozza).

5.  Ismerjük fel a testedzés szorongásoldó hatásának jelentőségét

A jelen pillanatban élni remek orvosság a szorongás ellen. A testmozgás pedig bevezet minket a jelen pillanatába, és segít a stresszhormonok anyagcseréjében. Tanácsos tehát egy olyan fizikai aktivitást, sporttevékenységet keresnünk, amelyet kedvvel végzünk otthon is, akár a virtuális térben való irányítással. És amelybe belefeledkezhetünk úgy, hogy múlik a szorongás, és frissül az elme, erősödik a test…


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.