Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szuper-mediterrán DASH-diéta

Érdekességek2021. május 09.

Fotó: pixabay.com

A DASH diéta bizonyítottan segít megőrizni a szív, az artériák egészségét, csökkenteni a magas vérnyomást, a koleszterinszintet. de karcsúságunk is múlhat rajta. Végre egy tudományosan megtervezett diéta, amely valóban jót tehet mindnyájunknak! Az Egyesült Államokból indult évtizedekkel ezelőtt, és napjainkban már az egyik legegészségesebb étrendnek számít világszerte.  Miért olyan népszerű, és hogyan lehet a legjobban kihasználni az előnyeit?

Jótékony hatásai 

Az 1990-es években fejlesztették ki hipertóniás betegek számára a DASH étrendet, mely mozaikszó az angol Dietary Approches to Stop Hypertension (diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) elnevezés kezdőbetűiből áll össze. A DASH hamar túllépte kereteit: tanulmányok százai egyre gyakrabban bizonyították a vérnyomáson kívül a fogyásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas koleszterin- és inzulin-szintre vagy az alakunkra gyakorolt jótékony hatásait. Ez a józan ész táplálkozási programja, mely közel áll az elismert mediterrán diétához, de kevesebb benne a só. Új táplálkozási reflexekre alapozó, igazi, tartós eredményt hozó megközelítés az egészségben eltöltött, hosszú élet céljának megvalósításához.

Előnye többek közt, hogy kényezteti a bélflórát (táplálja a nagy mennyiségű, rostos élelmiszer tartalomnak köszönhetően), és felveszi a harcot az oxidatív stresszel ( a szabad gyököknek a szervezetünkben kifejtett káros hatásaival) szemben, a növényekben jelen lévő számos antioxidáns vegyület közreműködésével. A DASH diéta átalakítja táplálkozási szokásainkat, amelyekhez természetesen hosszú távon kell ragaszkodnunk, és mindenekelőtt több időt kell eltöltenünk a konyhában! 

A diéta előírásai ugyanakkor nem akadályozzák meg, hogy időnként meglepjük magunkat az ajánlásokban nem szereplő, de kedvelt ételeinkkel, a frusztráció elkerülése érdekében. A DASH tökéletes táplálkozási biztonságot garantál (ellentétben annyi divatos módszerrel), fenntartható élelmiszer-egyensúlyt és mindenekelőtt az egészség javulását, mindezt az orvosok egyetértésével.

Vizsgáljuk meg, hogyan is kezdjünk hozzá!

Mit részesítsünk előnyben, és mit ne?

A DASH étrendnek számos ütőkártyája van: nagymértékben összpontosít a zöldségfélékre, gyümölcsökre, és a teljes értékű gabonára, így sóban különösen szegény „szuper-mediterrán” diétának is nevezik. Amellett, hogy a só használatát erőteljesen csökkenti, a hozzáadott cukrokét és zsírokét is hasonlóképpen ítéli meg. 

De miből mennyit fogyasszunk?

E rezsim eredeti változata nagyon pontosan megszabja, mit fogyasszunk,  beleértve a az élelmiszerek mérését és a kalóriák számolását  (alkat és életmód szerint a napi kalóriafogyasztás 1600, 2000 vagy 2600 kcal lehet). Ezt ne érezzük kényszernek, hanem tartsuk fenn a következő módon: őrizzük meg a kiegyensúlyozott táplálkozás elvét, de maradjunk rugalmasak az adagokat illetően. Talán nincs is szükség mérlegre, ha „szemre” dolgozunk amikor megszabjuk a zöldségek, gabonafélék vagy keményítő tartalmú élelmiszerek, valamint az állati vagy növényi fehérjék mennyiségét. A cél az, hogy tartósan ne legyünk éhesek, és hosszú távon kövessük az étrendet.


Amiből többet fogyasszunk:

Teljes értékű gabonafélék
Minden étkezésnél fogyasztandó teljes kiőrlésű gabonaféléből készült kenyér vagy tészta, barna rizs, búzadara, zabpehely. Ezek lehetővé teszik, hogy feltöltődjünk energiával a vércukorszint hirtelen emelkedése nélkül (a jó cukrok és rostok miatt), és egyúttal elkerüljük a hasra hízás veszélyét az alacsony vagy mérsékelt glikémiás indexnek (GI) köszönhetően (GI az adott élelmiszer vércukor emelő képessége).

Ez a bölcs választás a jóllakottságot is elősegíti, nem frusztrál (pl. finom tésztáktól sem kell megfosztani magunkat), különösen, ha azokat rostdús zöldségek kísérik. Az utóbbiak még tovább csökkentik a GI-t, és a koleszterin-szintet, valamint bónuszként prekurzor (előfutár) aminosavakat biztosítanak a fehérjék számára, továbbá az ásványi anyag bevitelt is elősegítik. A megfelelő adagolás: 6-8 adag (1 adag = 3-4 leveses kanálnyi főtt cereálé) naponta. Reggelente fogyasszunk 2-3 szelet, szintén teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zabpelyhet vagy müzlit, de kerüljük pl. a cukros kukoricapelyhet. 

Fotó: 123rf.comZöldségek-gyümölcsök bőségesen

Bővelkednek laktató és a béltranzit számára hasznos rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban, valamint káliumban, így egészségünk és karcsúságunk szövetségesei, a DASH étrend nélkülözhetetlen összetevői. Fogyaszthatunk 2-3 nyers gyümölcsöt naponta (ez a diéta 4-5, 75 grammos adagot javasol, de a gyümölcsök többsége nagyobb súlyú), amellett 400-500 gr zöldséget – különösen ajánlottak a zöld leveleseket. Nagyfokú éhség esetén eléggé megnövelhetjük a mennyiséget, hogy jóllakjunk, mert a zöldségek kalóriatartalma nagyon alacsony. Egy tipp: keverjünk össze (lehetőleg szezonális) nyers és főtt zöldséget, variáljuk őket, legyen színes a tál!

Jól megválasztott állati fehérjék

Javasolt: sertés- vagy szárnyashús (hangsúlyt helyezve az alacsony zsírtartalmú húsokra, pl. fehér csirke, sovány sertésszelet vagy filé), több hal (pl. zsírszegény fehér húsú halak, vagy aminosavakban gazdag zsíros halak) ebédre és/vagy vacsorára, 100-150 gr naponta, étvágy szerint kissé növelve a mennyiséget. Inkább pároljuk a húsokat, vagy a zsírok csökkentése érdekében teflonban, zsír nélkül süssünk. Előny: ezek a proteinek nem hizlalnak, laktatóak, és hozzájárulnak az izomtömeg megőrzéséhez. 

Amiből mérsékeljük a fogyasztást:

Tejtermékek

A DASH diéta szerint 1-3 adagot fogyaszthatunk belőlük naponta, és mindig natúr (nem feltétlenül „light”változatban). Kerüljük a krémdesszerteket vagy a gyümölcsjoghurtokat. (1 adag =1 joghurt, 1 dl sovány tej vagy 100 gr fehér sajt).

– Olajos magvak

Engedélyezett 2 leveses kanálnyi (45 gr-os) adag mandula, dió, pisztácia, kesudió naponta, hetente 3-szor (vagy 1 leveses kanálnyi naponta), melyeknek a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása bizonyított (magas kálium tartalmuknak köszönhetően) Bónusz: jó zsírsavak és magnézium, melyek hatnak fáradtság és stressz ellen

– Hüvelyesek

Lencse, csicseriborsó, szárazbab… A hüvelyesek bővelkednek növényi fehérjékben és rostokban. Kerülendők konzerv formájában, mert többek közt magas a sótartalmuk (vagy öblítsük le róluk a sót). Általában beáztatás után főzzük vagy pároljuk ezeket a zöldségeket, melyekből 2 adag engedélyezett hetente (1 adag = 5 leveses kanálnyi főve).

Amiből fékezzük a fogyasztást: 

– Só
Fogyasszunk kevesebb asztali sót, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket (általában sósak és cukrosak). Hasonlóan a felvágottakhoz, melyek sótartalma magas, fölösleges zsírokat tartalmaznak, és a tápértékük alacsony. Zsíros, sós sajtok helyett együnk inkább sovány, joghurt típusú tejtermékeket, és mellőzzük a DASH diéta olyan sós „ellenségeit, mint a leveskockák, levesporok, ételízesítők, kész szószok stb. Egyébként egyes felmérések szerint túl sokat fogyasztunk belőlük.

– Cukor
Fogyasztása 5 adagra korlátozott hetente (1 adag = 1 kávéskanálnyi méz, cukor, dzsem vagy 1 kocka csokoládé). Mellőzzük az édességeket, süteményeket, de  a cukros italokat és tejtermékeket is. Ha mégis édes ízre vágyunk, válasszunk pl. szárított gyümölcsöt, kókuszcukrot (alacsony IG-jű), vagy természetes cukrot tartalmazó élelmiszert.

– Zsír
A zsírok fogyasztása erősen korlátozott: 2 leveses kanálnyi naponta (vagy a napi  kalóriabevitel 27%-a, az általában megadott 35% helyett). Azért megengedhetünk magunknak pl. egy kis friss vajat a reggeli pirítósra az A-vitamin miatt, és egy kevés, jó minőségű növényi olajat (olíva, dió vagy repce) a zöldségekre. Még (nagyon enyhén) növelhetjük is a zsíradagunkat bűntudat és a fogyás miatti aggódás nélkül. Többet ér, ha egy kis olívaolajat öntünk a salátánkra, mintha frusztrációt okoznánk magunknak. Viszont a felvágottak, hideg sült húsok, éppúgy, mint a desszertek, bonbonok, fánkok hiányoznak a táplálkozási programból!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Futás – Vigyázz, kész… csak aztán rajt

2025. október 27.

„A kezdők leggyakoribb hibája, hogy hirtelen nagy terhelésnek teszik ki magukat minden előkészület nélkül. Ilyen esetekben gyakran jelentkeznek túlterheléses kórképek, különböző gyulladások, mint például sarokfájás, térdproblémák vagy egyéb fájdalommal járó tünetek. Ez mind elkerülhető a megfelelő felkészüléssel, amelynek része a helyes futócipő kiválasztása, a bemelegítés és a fokozatos terhelésnövelés. Nem szabad megfeledkezni továbbá a pihenőnapok beiktatásáról sem. A sérülések elkerülése és a mozgásszervi problémák megelőzése érdekében azt javaslom, hogy a futás megkezdése előtt mindenki konzultáljon szakemberrel. Különösen akkor, ha elmúlt 40 éves és korábban nem sportolt. Az ortopédiai rendelésen alaposan felmérik a test fizikai állapotát, ha pedig valakinek konkrét egészségügyi problémája van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly), számára akár belgyógyászati vagy kardiológiai konzultáció is javasolt” – tanácsolja dr. Hidas Péter.

Töltődjünk fel

Az életmódunk jelentősen befolyásolja futási teljesítményünket, kezdve a megfelelő táplálkozással, amely az edzéshez szükséges energiát biztosítja és segíti a sportolást követő regenerációt. Üres hassal soha ne induljunk el futni. Még kora reggel is együnk egy könnyű reggelit (banánt, gabonaféléket, puffasztott rizst vagy egy marék aszalt gyümölcsöt), mielőtt nekikezdünk a mozgásnak. Délutáni vagy esti időpontban főétkezés után 2-3 órával érdemes belefognunk a futásba, hogy legyen időnk feldolgozni az elfogyasztott ételt. Ilyen esetben az ebéd, illetve vacsora tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. barna rizst, bulgurt, kölest) és minőségi fehérjéket (pl. szárnyasokat, halakat zsírszegényen elkészítve), amik hosszan biztosítanak energiát, tápanyagokat. Kerüljük azonban a nehéz, zsíros ételeket és a nagy mennyiségű rostot, melyek puffadást, szélgörcsöt, hasmenést okozhatnak. Edzés előtt 30-60 perccel gyorsabban felszívódó alapanyagokat válasszunk (pl. müzliszeletet vagy pár darab kekszet). Sportolás után fél-egy órán belül fogyasszunk fehérjét és szénhidrátot a glikogénraktárak feltöltése és az izomregeneráció támogatására (pl. zabkását, túrót, joghurtot, könnyű sajtot, teljes kiőrlésű kenyeret, quinoát zöldségekkel, tojást).

Van élet a diagnózis után: a személyre szabott orvoslás új korszakot hoz az emlőrák kezelésében

2025. október 27.

Korai diagnózis esetén akár 99%-nál is nagyobb lehet a túlélési esély

A mellrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a nők körében, minden 14. másodpercben születik egy ilyen diagnózis a világon, hazánkban pedig több mint 7500 új esetet fedeznek fel évente. A betegséget több mint 90%-ban korai stádiumban fedezik fel, ami döntő jelentőséggel bír, ugyanis a modern, személyre szabott terápia, valamint a pontos diagnosztika és szervezett betegút ma már képesek jelentősen javítani a hosszú távú túlélést. A szakértők a mellrák elleni küzdelem hónapjához közeledve különösen fontosnak tartják hangsúlyozni: a rendszeres szűrésen való részvétel, az időben történő kivizsgálás és az innovatív terápiákhoz való hozzáférés kulcsfontosságú a gyógyulásban és a kiújulás kockázatának mérséklésében is. Ugyanakkor az a tény, hogy egyre fiatalabb korosztályt érint az emlőrák, komoly figyelmeztetés arra, hogy az életmódbeli tényezők mind a megelőzés, mind a kezelés során kulcsszerepet játszanak.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, illetve a megelőzéssel és a lehetséges terápiákkal kapcsolatos tudnivalókra. Ennek apropóján szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol többek között az Országos Onkológiai Intézet és a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) szakorvosai, valamint érintett betegek osztották meg tapasztalataikat. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a korai diagnózis drámai különbséget jelenthet: az 5 éves túlélés lokalizált (korai) stádiumban több mint 99%, míg áttétes esetben körülbelül 32%. Ez szemléletesen mutatja, miért létfontosságú, hogy a gyanús tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz forduljunk, és lehetőleg minél fiatalabb életkortól rendszeresen részt vegyünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. Erre természetesen nem csupán októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában, hanem egész évben érdemes odafigyelni.

Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni húgyúti fertőzés esetén?

2025. október 26.

Ha magas láz, deréktáji (vesetáji) fájdalom, véres vizelet, terhesség melletti panasz, férfiaknál jelentkező húgyúti fertőzés vagy gyakori kiújulás áll fenn, ne kísérletezzünk házi módszerekkel, mielőbb forduljunk orvoshoz. A véres vizelet mindig kivizsgálást igényel, mert ritkán komolyabb ok – például húgyhólyagdaganat – is állhat a háttérben. Ilyen esetekben a saját diagnosztikai eszközök (tesztcsíkok) nem elegendők, célzott orvosi vizsgálatra és szükség esetén laborra vagy képalkotásra van szükség. Antibiotikum szedése kizárólag a szakorvos által előírva javasolt, amennyiben azt a leadott vizelettenyésztés indokolja.

„A gyors enyhülés csábító, de a félrekezelt húgyúti fertőzés könnyen »felkúszhat« a vesékhez. Ha a tünetek 24–48 órán belül nem javulnak, vagy romlanak, forduljunk orvoshoz. A magánklinikákon online, illetve mobilapplikáción keresztül is lehet időpontot foglalni, a vizsgálat pedig rövid és célzott. A legfontosabb, hogy a páciensek értsék, mi történik velük: a húgyúti fertőzés, a hólyaghurut és a hólyagfájdalom szindróma különböző állapotok, így eltérő megközelítést igényelnek. A célzott orvosi diagnózis és terápia gyorsabb gyógyulást és kevesebb visszatérő panaszt eredményez” – hívja fel a figyelmet dr. Póth Sándor.