Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A szuper-mediterrán DASH-diéta

Érdekességek2021. május 09.

Fotó: pixabay.com

A DASH diéta bizonyítottan segít megőrizni a szív, az artériák egészségét, csökkenteni a magas vérnyomást, a koleszterinszintet. de karcsúságunk is múlhat rajta. Végre egy tudományosan megtervezett diéta, amely valóban jót tehet mindnyájunknak! Az Egyesült Államokból indult évtizedekkel ezelőtt, és napjainkban már az egyik legegészségesebb étrendnek számít világszerte.  Miért olyan népszerű, és hogyan lehet a legjobban kihasználni az előnyeit?

Jótékony hatásai 

Az 1990-es években fejlesztették ki hipertóniás betegek számára a DASH étrendet, mely mozaikszó az angol Dietary Approches to Stop Hypertension (diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) elnevezés kezdőbetűiből áll össze. A DASH hamar túllépte kereteit: tanulmányok százai egyre gyakrabban bizonyították a vérnyomáson kívül a fogyásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas koleszterin- és inzulin-szintre vagy az alakunkra gyakorolt jótékony hatásait. Ez a józan ész táplálkozási programja, mely közel áll az elismert mediterrán diétához, de kevesebb benne a só. Új táplálkozási reflexekre alapozó, igazi, tartós eredményt hozó megközelítés az egészségben eltöltött, hosszú élet céljának megvalósításához.

Előnye többek közt, hogy kényezteti a bélflórát (táplálja a nagy mennyiségű, rostos élelmiszer tartalomnak köszönhetően), és felveszi a harcot az oxidatív stresszel ( a szabad gyököknek a szervezetünkben kifejtett káros hatásaival) szemben, a növényekben jelen lévő számos antioxidáns vegyület közreműködésével. A DASH diéta átalakítja táplálkozási szokásainkat, amelyekhez természetesen hosszú távon kell ragaszkodnunk, és mindenekelőtt több időt kell eltöltenünk a konyhában! 

A diéta előírásai ugyanakkor nem akadályozzák meg, hogy időnként meglepjük magunkat az ajánlásokban nem szereplő, de kedvelt ételeinkkel, a frusztráció elkerülése érdekében. A DASH tökéletes táplálkozási biztonságot garantál (ellentétben annyi divatos módszerrel), fenntartható élelmiszer-egyensúlyt és mindenekelőtt az egészség javulását, mindezt az orvosok egyetértésével.

Vizsgáljuk meg, hogyan is kezdjünk hozzá!

Mit részesítsünk előnyben, és mit ne?

A DASH étrendnek számos ütőkártyája van: nagymértékben összpontosít a zöldségfélékre, gyümölcsökre, és a teljes értékű gabonára, így sóban különösen szegény „szuper-mediterrán” diétának is nevezik. Amellett, hogy a só használatát erőteljesen csökkenti, a hozzáadott cukrokét és zsírokét is hasonlóképpen ítéli meg. 

De miből mennyit fogyasszunk?

E rezsim eredeti változata nagyon pontosan megszabja, mit fogyasszunk,  beleértve a az élelmiszerek mérését és a kalóriák számolását  (alkat és életmód szerint a napi kalóriafogyasztás 1600, 2000 vagy 2600 kcal lehet). Ezt ne érezzük kényszernek, hanem tartsuk fenn a következő módon: őrizzük meg a kiegyensúlyozott táplálkozás elvét, de maradjunk rugalmasak az adagokat illetően. Talán nincs is szükség mérlegre, ha „szemre” dolgozunk amikor megszabjuk a zöldségek, gabonafélék vagy keményítő tartalmú élelmiszerek, valamint az állati vagy növényi fehérjék mennyiségét. A cél az, hogy tartósan ne legyünk éhesek, és hosszú távon kövessük az étrendet.


Amiből többet fogyasszunk:

Teljes értékű gabonafélék
Minden étkezésnél fogyasztandó teljes kiőrlésű gabonaféléből készült kenyér vagy tészta, barna rizs, búzadara, zabpehely. Ezek lehetővé teszik, hogy feltöltődjünk energiával a vércukorszint hirtelen emelkedése nélkül (a jó cukrok és rostok miatt), és egyúttal elkerüljük a hasra hízás veszélyét az alacsony vagy mérsékelt glikémiás indexnek (GI) köszönhetően (GI az adott élelmiszer vércukor emelő képessége).

Ez a bölcs választás a jóllakottságot is elősegíti, nem frusztrál (pl. finom tésztáktól sem kell megfosztani magunkat), különösen, ha azokat rostdús zöldségek kísérik. Az utóbbiak még tovább csökkentik a GI-t, és a koleszterin-szintet, valamint bónuszként prekurzor (előfutár) aminosavakat biztosítanak a fehérjék számára, továbbá az ásványi anyag bevitelt is elősegítik. A megfelelő adagolás: 6-8 adag (1 adag = 3-4 leveses kanálnyi főtt cereálé) naponta. Reggelente fogyasszunk 2-3 szelet, szintén teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, zabpelyhet vagy müzlit, de kerüljük pl. a cukros kukoricapelyhet. 

Fotó: 123rf.comZöldségek-gyümölcsök bőségesen

Bővelkednek laktató és a béltranzit számára hasznos rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban, valamint káliumban, így egészségünk és karcsúságunk szövetségesei, a DASH étrend nélkülözhetetlen összetevői. Fogyaszthatunk 2-3 nyers gyümölcsöt naponta (ez a diéta 4-5, 75 grammos adagot javasol, de a gyümölcsök többsége nagyobb súlyú), amellett 400-500 gr zöldséget – különösen ajánlottak a zöld leveleseket. Nagyfokú éhség esetén eléggé megnövelhetjük a mennyiséget, hogy jóllakjunk, mert a zöldségek kalóriatartalma nagyon alacsony. Egy tipp: keverjünk össze (lehetőleg szezonális) nyers és főtt zöldséget, variáljuk őket, legyen színes a tál!

Jól megválasztott állati fehérjék

Javasolt: sertés- vagy szárnyashús (hangsúlyt helyezve az alacsony zsírtartalmú húsokra, pl. fehér csirke, sovány sertésszelet vagy filé), több hal (pl. zsírszegény fehér húsú halak, vagy aminosavakban gazdag zsíros halak) ebédre és/vagy vacsorára, 100-150 gr naponta, étvágy szerint kissé növelve a mennyiséget. Inkább pároljuk a húsokat, vagy a zsírok csökkentése érdekében teflonban, zsír nélkül süssünk. Előny: ezek a proteinek nem hizlalnak, laktatóak, és hozzájárulnak az izomtömeg megőrzéséhez. 

Amiből mérsékeljük a fogyasztást:

Tejtermékek

A DASH diéta szerint 1-3 adagot fogyaszthatunk belőlük naponta, és mindig natúr (nem feltétlenül „light”változatban). Kerüljük a krémdesszerteket vagy a gyümölcsjoghurtokat. (1 adag =1 joghurt, 1 dl sovány tej vagy 100 gr fehér sajt).

– Olajos magvak

Engedélyezett 2 leveses kanálnyi (45 gr-os) adag mandula, dió, pisztácia, kesudió naponta, hetente 3-szor (vagy 1 leveses kanálnyi naponta), melyeknek a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatása bizonyított (magas kálium tartalmuknak köszönhetően) Bónusz: jó zsírsavak és magnézium, melyek hatnak fáradtság és stressz ellen

– Hüvelyesek

Lencse, csicseriborsó, szárazbab… A hüvelyesek bővelkednek növényi fehérjékben és rostokban. Kerülendők konzerv formájában, mert többek közt magas a sótartalmuk (vagy öblítsük le róluk a sót). Általában beáztatás után főzzük vagy pároljuk ezeket a zöldségeket, melyekből 2 adag engedélyezett hetente (1 adag = 5 leveses kanálnyi főve).

Amiből fékezzük a fogyasztást: 

– Só
Fogyasszunk kevesebb asztali sót, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket (általában sósak és cukrosak). Hasonlóan a felvágottakhoz, melyek sótartalma magas, fölösleges zsírokat tartalmaznak, és a tápértékük alacsony. Zsíros, sós sajtok helyett együnk inkább sovány, joghurt típusú tejtermékeket, és mellőzzük a DASH diéta olyan sós „ellenségeit, mint a leveskockák, levesporok, ételízesítők, kész szószok stb. Egyébként egyes felmérések szerint túl sokat fogyasztunk belőlük.

– Cukor
Fogyasztása 5 adagra korlátozott hetente (1 adag = 1 kávéskanálnyi méz, cukor, dzsem vagy 1 kocka csokoládé). Mellőzzük az édességeket, süteményeket, de  a cukros italokat és tejtermékeket is. Ha mégis édes ízre vágyunk, válasszunk pl. szárított gyümölcsöt, kókuszcukrot (alacsony IG-jű), vagy természetes cukrot tartalmazó élelmiszert.

– Zsír
A zsírok fogyasztása erősen korlátozott: 2 leveses kanálnyi naponta (vagy a napi  kalóriabevitel 27%-a, az általában megadott 35% helyett). Azért megengedhetünk magunknak pl. egy kis friss vajat a reggeli pirítósra az A-vitamin miatt, és egy kevés, jó minőségű növényi olajat (olíva, dió vagy repce) a zöldségekre. Még (nagyon enyhén) növelhetjük is a zsíradagunkat bűntudat és a fogyás miatti aggódás nélkül. Többet ér, ha egy kis olívaolajat öntünk a salátánkra, mintha frusztrációt okoznánk magunknak. Viszont a felvágottak, hideg sült húsok, éppúgy, mint a desszertek, bonbonok, fánkok hiányoznak a táplálkozási programból!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

2025. június 30.

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
Az ökológiai lábnyom az az érték, amely azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék megsemmisítéséhez, feldolgozásához. A használt föld és halászati terület alapján az ökológiai lábnyom hat tényezőből tevődik össze: szén lábnyom, legelő lábnyom, erdő és halászati lábnyom, szántó és beépített területek lábnyoma.
Az ökológiai lábnyom-érték kiszámítható a legkülönfélébb dolgokra vetítve, például: országok, csoportok, egyének, vállalatok stb.
A táplálkozásra vonatkoztatva a következőképpen számolhatjuk ki az ökológiai lábnyomot:
ökológiai lábnyom (gha) = élelmiszer-mennyiség (kg) x ökológialábnyom-intenzitás (gha/kg) (1)

Az OKOSTÁNYÉR és az ökológiai lábnyom

Vetőné Mózner Zsófia és Szűcs Zsuzsanna kutatásukban összehasonlították a hazai táplálkozás ökológiai lábnyomát az OKOSTÁNYÉR®-ban ajánlott étrendi mintázat ökológiai lábnyomával. Látható, hogy a húsok, húskészítmények, a zsiradékok és a tejtermékek adják a „lábnyom” legnagyobb részét, közel 71%-t (1. ábra).

Milyen a megfelelő napolaj?

2025. június 30.



A modern kozmetikumok korában már nem az „olaj” a használatos a nap káros hatásainak kiszűrésére, hanem különböző összetételű egyéb termékek, melyek az ultraviola A és B sugárzás korlátozott átengedése mellett még mást is nyújtanak a bőrnek: biztosítják a bőrsejtek megfelelő nedvességtartalmát (azaz kellően hidratálnak). Nyilvánvaló, hogy a készítmény allergiamentes alapanyagokból kell, hogy összeálljon, emellett nem tömítheti el a bőr pórusait.

A termékeket különböző hangzatos nevekkel illetik (naptej, napbalzsam, napozókrém stb.). Soha ne higgye el azt az állítást, hogy egy termék 100%-ban kiszűri a sugarakat (ezeket „sunblocker” megnevezéssel dicsérik), hiszen minden készítmény kisebb-nagyobb mértékben átengedi az ultraviola sugarakat.

A napvédő készítmények nem azért vannak, hogy meghosszabbítsák a napon való tartózkodás idejét, hanem azért, hogy védelmet nyújtsanak a bőrnek a napon.

A fényvédő készítményeknél az UVB-sugárzást elnyelő képességet az SPF (az angol sun protection factor – nap ellen védő tényező rövidítése) számban, 2-100-ig terjedő tartományban adják meg. Ha egy készítmény SPF10 besorolást kap, az azt jelenti, hogy az UVB-sugárzás 90%-át elnyeli (legalábbis, míg nem szívódik fel a krém a bőrbe), tehát ennyivel csökken a sugárzás DNS-károsító hatása.

Az SPF20 felirat azt jelzi, hogy a készítmény a sugaraknak már a 95%-át kiszűri. A UVA-faktor a krém UVA-sugárzást elnyelő képességére vonatkozik, értéke 2-30-ig terjedhet. Értelemszerűen a magasabb számok a nagyobb fényvédő képességet jelzik. Tehát a jó napozókrém mindkétfajta sugárzás ellen véd, és a védelem faktorát mind a két értékre megadják.

Csak olyan készítményt vegyen, melyen a fenti értékek fel vannak tüntetve, minden más reklámszöveg mellékes! A napozást mindig a nagyobb, minimum SPF15/UVA12 faktorú fényvédő krémmel kell kezdeni. Érzékeny bőr esetén még erősebbel.

Magyar kutatók űrgeodéziai módszerekkel figyelik, hogyan mozognak a parajdi sóbánya sótömbjei

2025. június 29.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) kutatói több mint öt éve működtetnek nemzetközi együttműködés keretében egy korszerű űrgeodéziai megfigyelőrendszert (InSAR reflektort) a parajdi Sóháton és környékén, helyi szakértők közreműködésével. A gyűjtött adatokból nagy pontossággal lehet követni a felszíni mozgásokat, aminek köszönhetően jobban megérthetjük a mostani eseményeket.

Az elmúlt hetekben Parajdra figyel a térségünk. A turisztikailag is népszerű sóbányát be kellett zárni az áradások miatt, mivel május 29-én a turisták által látogatott 120 mélyen lévő szint is feltelt vízzel. Lezárták a sóbánya bejáratát, jelenleg fennáll a veszély, hogy a régi bányarész födémje beomlik. Miután süllyedést tapasztaltak a Dózsa-bánya fölött, elővigyázatosságból a parajdi sóbánya környéki lakosokat evakuálták. Először 10, majd 45 házból telepítették ki a lakókat, számolt be a maszol.ro.

A helyieknek a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) is segítséget ajánlott fel, valamint szakmai kérdésekkel is megkeresték őket. Kutatóintézetünk több mint öt éve vesz részt a nemzetközi Topo-Transylvania kutatási projektben, amelynek részeként egy korszerű műholdas megfigyelőrendszert telepítettek (InSAR reflektorokat) Parajd térségébe, a Sóhát és környéke felszínére is. A hálózat létrehozásának eredeti célja nem a napi rendszeres megfigyelés, hanem a sótömzs lassú mozgásának monitorozása volt. A mostani sajnálatos események rámutattak, hogy a hálózat új hasznosítási lehetőséggel is tud szolgálni és fontos szerepet kaphat az áradás utáni megfigyelőrendszerekben.

A rendszer űrgeodéziai módszereken alapul, amellyel rendkívül pontos méréseket végezhetnek a kutatók. A felszín alatti sótömbök mozgásait akár milliméteres pontossággal is észlelni tudják. A telepített reflektorok (a mellékelt fotókon) nem bocsátanak ki jelet, viszont kiválóan visszaverik a Sentinel-1 műholdak által kibocsátott mikrohullámú radarjeleit, amelyeket az Európai Unió Copernicus földmegfigyelő programja működtet. A műholdak 6-12 naponta repülnek el ugyanazon terület felett, ezért a változások napi szintű megfigyelésére nem alkalmasak. Ugyanakkor hosszabb távon, néhány hetes-hónapos időszakban megbízhatóan kimutatható, hogy a bányát ért vízbetörés előtt és után milyen felszíni mozgások történtek.