Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A tudatos táplálkozás öt kulcsa

Érdekességek2020. augusztus 31.

Fotó: gettyimages.com

Eredményesek lehetünk, ha a tudatosságot alkalmazzuk a táplálkozásunkban, és szeretnénk megszabadulni felesleges kilóinktól.

A tudatos evés valójában a táplálkozás normál módja, amikor teljes figyelmünket az evés folyamatára és a közben jelentkező érzeteinkre, az étkezés élvezetére fordítjuk. A probléma az, hogy ezt a „normális módot” nem eléggé gyakran alkalmazzuk.

Általában ahelyett, hogy testünk jelzéseire figyelnénk, étkezési megszorításokat alkalmazunk, amelyeknek sokszor több a káruk, mint a hasznuk. Az is gyakran előfordul, hogy az evésbe menekülünk a gondjaink elől, vagy érzelmeink megnyugtatására, a stressz elűzésére, egy nehéz helyzet „megoldására”…

Rossz válaszok ezek, amelyek már eltávolodtak valódi táplálkozási szükségleteinktől, és súlygyarapodáshoz vezetnek. De mit tehetünk ellenük?

Szoros kapcsolat a testünkkel
A megoldás bennünk van, és nem a kész módszerekben. A diéták/fogyókúrák sikertelensége rendszerint annak tudható be, hogy receptjeik nem veszik figyelembe egyéni éhség- és teltségérzetünket, és alkalmazásukkor nem hallgatunk testünk jelzéseire. Elengedhetetlenül fontos pl., hogy megkülönböztessük a valódi, fiziológia éhséget (az üres gyomorhoz kötődően) és az érzelmi éhséget (pl. stressz, düh hatására).

A tudatos táplálkozás, mely minden érzetünkre figyelemmel van, ezt lehetővé teszi. Lényege, hogy étkezéskor szoros kapcsolatban álljunk a testünkkel, koncentráljunk a jelen pillanataira étkezés közben, így felismerve a kétféle éhségérzetet is. Emellett értsük meg és fogadjuk el érzelmeinket anélkül, hogy elnyomnánk őket. Mindezek nyomán a jelentudatos táplálkozás a testsúly csökkentése szempontjából is eredményes lehet.

A tudatos táplálkozás folytán a jó alak elérése és megtartása sikerének 5 kulcsa a következő.


1. Evés közben ne foglalkozzunk mással
Sietős, társadalmi kapcsolatokkal zsúfolt világunkban nem szentelünk elég időt az étkezéseknek, amikor is gyakran mással is foglalkozunk. Ha pedig a tudatosság elvét kívánjuk követni, minden olyan eszközt távolítsunk el a közelünkből, amely elvonja a figyelmünket: ne szóljon pl. a tévé, rádió, telefon, ne működjön a laptop, míg eszünk, hiszen ezek elterelik gondolatainkat az étkezés jelen pillanatairól. Az is előfordul nap mint nap, hogy nem ülünk asztalhoz, hanem a munkahelyi íróasztalon, otthon a kanapén vagy máskor állva eszünk, pl. vásárlás, házimunka végzése közben.

Pedig a nyugodt helyen, egyenes háttal ülve történő étkezés nagyban elősegíti a jelentudatos evést. Ami azt jelenti, hogy nem öntudatlanul fogyasztjuk az ételt, hanem koncentrálunk rá, javítjuk a kapcsolatunkat vele – ami több okból a fogyás egyik előfeltétele.

Fotó: gettyimages.com2. Kellően rágjuk meg az ételt
Egy másik rossz tendencia:
az étel behabzsolása kellő ideig történő rágás nélkül. Ezzel csökkentjük a nyálképződést, nehezítjük az emésztést, és gyakran többet is eszünk.

Egy jó tanács: próbáljuk 20-szor megrágni az egyes falatokat, és minden falat között letenni a villánkat. Ily módon lehetővé válik annak tudatosítása, hogy mit eszünk, figyelni tudunk az étel jellemzőire, az evés pillanatainak megtapasztalására.

Ezzel megkönnyítjük az emésztést, és hagyunk időt a jóllakottságérzés megjelenésére. Igaz, pl. a feldolgozott, készen kapható, puha ételek (tésztafélék, lepények, sütemények, pudingok, pürék stb.) nem ösztönöznek a rágásra. Emiatt részesítsük előnyben a nyers gyümölcsöt/zöldséget vagy a keményebbre főzött tésztákat, az egyéb, jól megrágandó élelmiszereket.

3. Használjuk ki mind az öt érzékünket
Az étkezés kezdetekor figyeljük meg az étel formáját, színét, majd értékeljük az illatát. Amikor a falat a szánkban van, koncentráljunk az állagára és az ízére. Az öt íz (cukros, sós, savanyú, keserű és umami – japánul „ízletes” –, az ízek kombinációja) közül jöjjünk rá, melyek dominálnak, és hogyan olvadnak egybe. A hallásról se feledkezzünk meg, pl. amikor ropogtatunk egy élelmiszert, jobban tudatosul bennünk, mit eszünk. Így elkerülhető az egészségtelen nassolnivalók fogyasztása is.

Étkezéskor végigvenni mind az öt érzékünket tehát lehetővé teszi a jelentudatos evést, az ételek élvezetét, anélkül, hogy gondolataink elkalandoznának.

4. Jó érzéssel párosuló étkezési magatartás
A legtöbben táplálkozási korlátozásokat vezetnek be a fogyás elérése érdekében, és szemrehányást tesznek maguknak, illetve bűntudatot éreznek, amikor időnként nem tartják be őket. Ahelyett, hogy önmagunkat ostoroznánk, többet ér a jó érzéssel teli étkezési magatartásforma elsajátítása.

Amikor pl. almát eszünk, noha csokoládét szeretnénk majszolni, egyrészt nem vesszük el vele az édesség iránti vágyat, másrészt megfosztjuk magunkat az élvezetétől.

Azt tanácsoljuk, hogy alkalmanként fogyasszuk el a „tiltott” élelmiszert bűntudat nélkül, miközben legyünk tudatában ezzel kapcsolatos érzelmeinknek. A jó érzéssel párosuló, tudatos étkezési magatartás azt is jelenti, hogy bírálat nélkül fogadjuk el az érzelmeinket, nem küzdünk ellenük. Így nem zárkózunk be, jó érzéssel viszonyulunk az étkezéshez, ami táplálkozásunk helyes mennyiségi/ minőségi jellemzőiben is megnyilvánul.

5. Ismerjük fel a jóllakottság érzését
Amikor megtelik a gyomor, és a megrágott falat étel az emésztőrendszerbe jut, az idegrendszeren át üzenet kap az agy, hogy jelezze a jóllakottságot. Ne együnk sietősen, annak érdekében, hogy legyen ideje ennek az üzenetnek elérnie az agyba, és továbbítania a telítettségérzést. Ennek a folyamatnak része, hogy közben lassanként csökken az evés élvezete, fáradtság jelentkezik, ami jelzi az étkezés befejeződését. Akadályozza a kapcsolatunkat ezzel az értékes jellel pl. amikor csak azért étkezünk, mert „itt az ideje”, vagy mert elfogyasztjuk az ételt, ami a tányérunkon van, hogy ne pazaroljunk…

A tudatos táplálkozás elsajátításának a fentieken kívül még számos egyéb egészségügyi hatása van, elkerülhetők a különböző emésztési problémák, epepanaszok, általános rossz közérzet, stb. Tehát érdemes megszívlelni őket, és ezek mentén átalakítani az étkezési szokásokat.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Tartogatott vizelet és hüvelyszárazság is hajlamosíthat hólyaghurutra

2025. június 24.



Sokan úgy kapcsolják össze az úgynevezett felfázást a hideggel, hogy úgy vélik, a hideg vízben való tartózkodás vagy akár egy hideg kövön ülés okozza a kínzó tüneteiket. Holott a hólyaghurutot vagy cisztitiszt valójában baktériumok okozzák, bár ténylegesen van néhány hajlamosító tényező, amelyeket érdemes ismerni. Ezeket mutatta be dr. Bajor Gábor, az Urológiai Központ – Prima Medica urológusa.

Mi okozza valójában a hólyaghurutot?

A közkeletű, téves megnevezéssel felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak a vastagbélben, és szükség is van rájuk. Azonban, ha a húgyutakba kerülnek és elszaporodnak, ott már kórokozókká válhatnak és nagyon fájdalmas hólyaghurutot hozhatnak létre. Az egyik leggyakoribb ilyen kórokozó az Echerichia coli (E. coli.) baktérium. De miért juthat be egy alapvetően bélben tartózkodó baktérium a húgyutakba és miért fenyegeti ez a veszély erősebben a nőket?


Több hajlamosító tényező hozzájárulhat ahhoz, hogy a bélbaktériumok a húgyutakba juthassanak, és ott elszaporodva betegséget okozzanak. A nőknek alapvetően rövidebb a húgycsöve, ami azt jelenti, hogy a baktériumoknak kevesebbet kell utaznia, hogy elérjék a húgyhólyagot, valamint a húgycső alsó harmada folyamatosan ki van téve a hüvelyből és a végbélből származó kórokozókkal való találkozásnak – ismerteti Bajor doktor. – Ezen kívül sok nő úgy tapasztalhatja, hogy szexuális aktus után jelennek meg a tünetek, és ebből tévesen arra következtethetnek, hogy esetleg nemi betegségről van szó. Holott csak az történik, hogy a nemi élettel járó mechanikai behatás elősegítheti a kórokozók bejutását a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Vagyis bár az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre, azok önmagukban nem tartoznak az STD kategóriába.

Akár génszerkesztési technológiával is kezelhetnek egy ritka betegséget

2025. június 24.



A legújabb gyógyszerfejlesztéseknek köszönhetően az örökletes angioödéma, ez a nem egyszer életveszélyes állapottal járó ritka betegség akár már a közeljövőben génszerkesztési technológiával is kezelhetővé válik – mondja dr. Farkas Henriette, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászai és Hematológiai Klinika egyetemi tanára, az Országos Angioödéma Referencia és Kiválósági Központ vezetője.

Az örökletes angioödéma (Hereditary Angioedema – HAE/HANO) egy ritka betegség, ami olyan ödémás rohamokat képes okozni, amelyek életveszélyes állapotot is előidézhetnek. Az ödéma jelentkezhet kézen, lábon, arcon és a gégében, ez utóbbi fulladáshoz vezethet.

Milyen tünetekkel kell mindenképpen nőgyógyászhoz fordulni?

2025. június 23.



Egy nőnek nagyon fontos figyelnie a teste jelzéseit, és tudnia azt, mi az, ami szokásosnak, normálisnak tekinthető, és mi az, ami figyelmeztető jelnek számít, és amit mindenképpen látnia kell nőgyógyásznak is. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ – Prima Medica szülész-nőgyógyásza, a daganatos nőgyógyászati kórképek specialistája azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek akár (természetesen korántsem minden esetben) daganatos megbetegedésre utalhatnak, és amelyek ellenőrzése elengedhetetlenül fontos. 

A nőgyógyászati daganatok tünetei változatosak lehetnek

A nőgyógyászati jellegű daganatok – így a méhtest-, méhnyak-, petefészek-, hüvely-, szeméremtestrák – tünetei nem azonosak mindenkinél, hiszen részben az egyes típusok is különböző tüneteket adhatnak, részben pedig minden szervezet eltérően reagálhat. Mindazonáltal vannak olyan, a legtöbb esetben megjelenő panaszok, jelek, amelyek feltétlenül nőgyógyászati kivizsgálásra szorulnak. Ezek az alábbiak:  
– Rendellenes hüvelyi vérzés vagy folyás szinte minden nőgyógyászati daganat tünete lehet.
– Túl gyorsan kialakuló teltségérzet vagy étkezési nehézség, puffadás, alhasi- és/vagy derékfájdalom gyakori tünet petefészekrák esetén.
– Medencei fájdalom vagy nyomás szintén utalhat petefészek- és méhtestdaganatra.
– Gyakori, sürgető vizelési inger és/vagy szorulás jelezheti a petefészek- és hüvelyi daganat jelenlétét.
– Ha viszketés, égő érzés, fájdalom, érzékenység tapasztalható a szeméremtestben, vagy megváltozik a bőrszín vagy a bőrfelszín – sebek, hegek jelennek meg – az a szeméremtestrák tünete is lehet.