Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A túlképzettség buktatói

Érdekességek2024. augusztus 02.

Manapság nagyon gyakori, hogy sokan munkakereséskor „lebutítják” a szakmai önéletrajzukat, letagadva bizonyos végzettségeket és tapasztalatokat, hogy ne tűnjenek túlképzettnek, és ezért alkalmatlannak egy, a tényleges képességeikhez képest valóban alacsonyabb szintű munkakörre. Pedig az efféle trükközés hosszabb távon biztos nem jó ötlet, egyfelől, mert könnyű lelepleződni (mit is csinált az ember akkor az egyetemi évek alatt?), másfelől, mert a folytonos színlelés komoly pszichés feszültséget okozhat az embernek.

Fotó: 123RF.comTúlképzettségről akkor beszélünk, ha az egyén formális, bizonyítványokkal és oklevelekkel alátámasztható iskolai végzettsége magasabb, mint ami a betöltött vagy betölteni kívánt munkahelyhez szükséges. De ilyenkor sok szakértő szerint talán helyesebb alulfoglalkoztatásról beszélni, hisz az illető nem „túlképezte” magát, csak nem használja ki a környezete által elvárt mértékben a megszerzett tudását, tapasztalatait, képességeit. Ugyanakkor sokszor nehéz pontosan meghatározni, konkrétan milyen végzettségre is lenne szükség egy-egy munkakör betöltéséhez, minél összetettebb az adott munka, annál inkább, hisz annál komplexebb tudást igényelhet. Így az sem feltétlen egyértelmű minden esetben, hogy honnantól számít túlképzettnek valaki, bár konkrét esetekben ezt a legtöbben elég pontosan megítélhetőnek vélik.

A túlképzettség okai

Jogos a kérdés, hogy miért nem talál valaki a képzettségének megfelelő állást, ha papíron megfelel minden feltételnek, és kereslet is van a munkaerőpiacon a végzettségére? Ezzel kapcsolatban többféle szociológiai, pszichológiai, és persze szociálpszichológiai elképzelés is létezik.


De mi is a probléma?

A túlképzettség több területen és szinten is képes problémákat okozni. Gondot jelenthet az egyén (a munkavállaló), a munkahelyi közösség és a munkáltató (praktikusan a menedzsment) számára egyaránt.

Ellenérvek a munkavállaló szemszögéből

A fentebb vázolt lehetséges problémák megjelenése persze egyáltalán nem szükségszerű, az aggodalmakkal szemben is felhozhatók ellenérvek. A túlképzettnek számító egyénnek pl. egyáltalán nem kell azt éreznie, hogy átmeneti, bizonytalan a helyzete, különösen, mondjuk, a munkanélküliséggel összehasonlítva. Egy alacsonyabb fizetéssel járó alacsonyabb beosztás nyilván nem lehet teljes mértékben kielégítő a számára, de mégis rendszeres jövedelmet és egyfajta létbiztonságot jelent. A munkanélküliség nullaforintos rendszeres bevételéhez képest egy szerényebb fizetés is jelentősen csökkentheti a szorongását, hiszen van miből élelmiszert venni vagy épp villanyszámlát fizetni. És pont emiatt a munkáltatónak sem kell aggódnia a túlképzett (vagy, ugye, alulfoglalkoztatott) személy motiváltsága miatt, hisz a megélhetési kényszer épp elég motiváció ahhoz, hogy rendesen elvégezze a munkáját.

A közvetlen munkahelyi környezetében pedig akár motiváló erő is lehet a jelenléte, „húzhatja” magával a többieket, ötleteivel, sajátos nézőpontú meglátásaival pedig segíthet nekik könnyebben, jobb körülmények között, eredményesebben végezni a munkájukat. Amivel egyúttal hozzájárulhat a vele kapcsolatos esetleges előítéletek lebontásához is, hisz azokra a tényleges segítség és az együttműködés az egyik leghatásosabb ellenszer. Ráadásul a túlképzettnek tekintett kolléga jelenléte lehet egy olyan pozitív megerősítés a többiek számára, hogy lám, ha neki sem derogál rendesen elvégezni ezt a munkát, akkor másnak sem kell a száját húznia egy-egy nemszeretem feladattal találkozva.

Érdemes-e letagadni a túlképzettséget?

Az általános szabály szerint nem, több okból sem. Egyrészt, nem feltétlen baj, ha a munkáltató tisztában van a valódi tudásunkkal és az ehhez társítható képességeinkkel, mert ez alapja lehet egy későbbi, esetleges előléptetésnek is, másrészt pedig egyéni szinten sem okoz felesleges belső feszültséget a színlelés, hogy hazudtunk valami alapvető dologgal kapcsolatban. Itt is az a helyzet, hogy hosszabb távon mindig az őszinteség látszik kifizetődőbbnek, avagy jobb őszintének lenni, mint jónak, ami a konkrét helyzetre úgy fordítható le, hogy jobb őszintének lenni, mint minden szempontból megfelelőnek látszani.

És jó, ha tudatosítjuk magunkban (és adott esetben a potenciális munkaadónkban is), hogy igazából nem is lehet „túlképzettnek” lenni. Olyan egyszerűen nincs, hogy valamihez túl okosak és/vagy túl iskolázottak vagyunk, legfeljebb a többiekhez képest más, sajátosabb a nézőpontunk. Ráadásul sohasem lehet tudni, hogy egy-egy munkakör konkrét, előre nemigen látható helyzeteiben épp milyen, addig passzív tudás, képesség, korábbi tapasztalat fog jól jönni. Azaz szerencsés helyzet, ha valaki nem csak pont ahhoz és annyit ért, amennyi alaphelyzetben szükséges az állása betöltéséhez. A magasabb végzettség, és pláne a mellette betöltött eltérő/alacsonyabb munkakör kettőse eleve nagyobb alkalmazkodóképességet jelezhet, ami pedig bármely munkánál előnyös sajátosság.

Összegezve: a túlképzettség (alulfoglalkoztatottság), bár nem feltétlen a legkomfortosabb állapot, de nem is egy elemi csapás, hisz olyanfajta tudásbeli tartalékokat feltételez, amik bármikor jól jöhetnek, a legkülönfélébb helyzetekhez való alkalmazkodáshoz. És feltétlen jobb, mint az alulképzettség, épp ezért nem is érdemes rejtegetni, sőt vitás szituációkban ki lehet emelni a fentebb tárgyalt lehetséges előnyeit is.

Bácsván László
szociológus


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.