Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A vámpírkúra hatástalan az öregedés megállítására

Érdekességek2019. május 02.

Nem lehet megállítani az öregedést a fiatal donorok vérplazmájának infúziójával – figyelmeztet honlapján az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).

Fotó: 123rf.comAz alternatívnak mondott terápiát úgy reklámozzák, mint amely az öregedés mellett egy sor betegség, többek között az elbutulás, a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellen is felveszi a harcot.

“Aggasztó, hogy lelkiismeretlen emberek azzal csapnak be betegeket, hogy gyógymódként árulják fiatal donorok vérplazmáját. Nincs bizonyított gyógyhatása az olyan kórok ellen, amilyeneket a hirdetők emlegetnek, károkat azonban okozhat” – közölte Scott Gottlieb, az FDA munkatársa.

A hatósághoz eljutott jelentések alapján nagy mennyiségű plazma infúziójával járó kúrákat is hirdetnek, ami jelentős kockázatokat hordozhat, többek között fertőzések, allergiás reakciók, légzési, valamint szív- és érrendszeri zavarok veszélyét.

A szövetségi hatóság felhívása után nem sokkal a kaliforniai Monterey-ben egy Ambrosia Health nevű startup bejelentette, hogy nem ajánlja tovább senkinek a kúrát. A cég egy liter fiatal vérért 8 ezer dollárt (2,2 millió forint), két literért 12 ezret kért a vevőktől.

A “vámpírkúra” csak egyike annak a sokféle kezelésnek, amely a fiatalítást sokmilliárdos üzletággá tette. Vannak nem kifogásolható vagy minimális kockázatú kúrák, például a memória javítására szedett halolaj, mások veszélyesek lehetnek, de van olyan is, ami egyszerű kuruzslás.

Kathy Black, a Dél-floridai Egyetem öregedéskutatási és a szociálismunka-professzora elmondta, hogy az öregedésgátló kígyóolajjal az emberek szinte a történelem hajnala óta házalnak.


A jelenkor abban különbözik az ókori kísérletektől, hogy rengeteg pénzt fordítanak az újabb és újabb csodaszerekre, amelyek legalább hosszú életet, majdhogynem halhatatlanságot ígérnek.

Larry Ellison, az Oracle társalapítója vagyona nagy részét fordította a halál elleni harcra, Sergey Brin és Larry Page, a Google alapítói, valamint Jeff Bezos, az Amazon.com létrehozója szintén erősen érdekelt az öregedés ellenszerének kutatásában.

A Szilícium-völgy egyik befektetője, Peter Thiel egy 2016-os interjúban lelkesen beszélt a “parabiózisról”, amelyről kiderült, nem más, mint fiatalok vérének befecskendezése idősebbekbe, a “fiatalság biológiai forrása”.

Thiel novemberben egy befektetési konferencián kijelentette, hogy “nem vámpír”, sosem adott be magának “fiatal vért”. Hozzátette, hogy a vérplazma más, tehát egyelőre nem tudni, azzal élt-e.

Az öregedéskutatás professzora szerint az embereknek nem azt kellene kérdezniük, hogyan élhetnek ezer évig, hanem azt, hogy miként élhetik a legjobb minőségű életet a rendelkezésükre álló időben.

“A trükk nem a gyerekek vérének gyűjtésében áll, hanem abban, hogy maradjunk testileg, mentálisan és szociálisan aktívak” – mondta Kathy Black. (MTI/dpa)


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.