Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A zöld otthon csak egy újabb hóbort, vagy valóban hasznos váltanunk?

Érdekességek2022. június 20.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Manapság egyre több figyelmet kap a zöld életvitel. Mindennapi döntéseinkben is meghatároz minket: azt, hogy mit vásárolunk, mit használunk, hogy ezek zöldek, illetve fenntarthatóak-e. A természet kizsákmányolása olyan méreteket öltött, hogy csak tudatos életmóddal tudjuk fenntartani az erőforrásainkat és biztosítani a jövőt a felnövekvő generációk számára.  

A zöld életmód kialakításának szerves része otthonaink átalakítása is. Ennek azonban nemcsak a természet számára lehetnek előnyei, hanem a rezsiköltségeket is csökkenthetjük vele.

Mit jelent, hogy egy otthon zöld? 

Akár új házat építünk, akár meglévő házunkat vagy lakásunkat tennénk fenntarthatóbbá, nagyon sokféle háztípussal és megoldással találkozhatunk. A zöld otthonoknál elsődleges szempont a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

Készházak

Ha környezettudatos döntést szeretnénk hozni, amikor új házat építünk, akkor remek választás a készház. A készházakat nem a helyszínen építik fel, hanem előregyártott modulokból állítják össze őket. A legtöbb esetben személyre tudjuk szabni a részleteket, különböző stílusokban. A készház előállítása során nem keletkezik annyi hulladék, olcsóbbak és rövid idő alatt elkészülnek.

Napelemes házak

A napelemes rendszerrel kialakított házak tetőre vagy földre szerelt napelemek használatával termelnek energiát. Ezek a rendszerek a napelemek segítségével termelnek elektromos energiát, és ebből az áramból működik az épület hálózata. Ebben az esetben a ház teljesen le tud csatlakozni a közmű áramszolgáltatásáról. Vannak olyan hibrid megoldások is, ahol vegyesen használja az épület a napelemek energiáit és a közművek elektromos hálózatát. Hosszú távon nagyon sok megtakarítást hozhat mindkét megoldás.

Biofil házak

Ezek az otthonok nem a technológiai fejlesztésre helyezik a hangsúlyt, hanem a természetes környezettel kialakított kapcsolatra, harmóniára. Olyan megoldásokra gondolhatunk itt, mint a természetes fény használata az épületen belül, az épület közelsége vízforráshoz, beltérben nagy mennyiségű növényzet telepítése, illetve a természetes szellőzés kialakítása.

Passzívházak

A passzívházak modern technológiákkal, minimális energiafelhasználással, megújuló energiaforrások használatával elkészülő épületek. A nettó nulla kibocsátással működő épületek professzionális szigetelési rendszerre, nyílászárókra, fűtési és légkondicionáló rendszerekre támaszkodva érik el céljukat.

Miért hasznos zöld otthonra váltani?

Az ökoszisztémák védelme
Bolygónk természeti erőforrásai drasztikusan kimerültek, ami nagy aggodalomra ad okot világszerte. A környezetszennyezés és a klímaváltozás mára hatalmas méreteket öltött. A zöld otthonokkal nemcsak a bolygónkon segítünk, hanem egészségesebb otthonokat is teremthetünk a benne élők számára. A megújuló energiaforrások használata csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket és ezzel tisztább, fenntarthatóbb életmódot teremthetünk.
 
Szénlábnyom-csökkentés
Az épületek és az építőipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 38%-át tettéki ki 2019-ben, ami óriási felelősséget jelent. Ezért egyre több vállalkozás nyújt zöld és fenntartható megoldásokat, pozitív fenntartható cselekvésekre ösztönözve a társadalmakat. Reménykeltő, hogy egyre többen választják a zöld megoldásokat.
 
Csökkenő rezsiköltségek, megtérülő befektetés
A zöld épületek egyik legnagyobb előnye az alacsony rezsiköltségekben rejlik, mivel segítenek csökkenteni az energia- és vízfelhasználást. Bár a kezdeti befektetés összege elég magas lehet, mégis hosszú távon a költségek exponenciálisan megtérülnek.
 
A környezetbarát életért cserébe: egészség
Sok zöld épületben arra is figyelnek, hogy ne használjanak káros vegyületeket és mérgező anyagokat. A környezetbarát alapanyagok felhasználásával az épületben élők egészsége is sokkal nagyobb biztonságban van, elkerülhetőbbek ugyanis a légzőszervi betegségek vagy az asztmás megbetegedések. 
 
Víztakarékosság: csökkentés, újrafelhasználás, pótlás
A zöld épületekben használt vízhatékonysági rendszerek és takarékos háztartási berendezések csökkentik a közös vízkészletek terhelését. Ezzel elkerülhetővé válik az egyik létfontosságú természeti erőforrásunk: a víz pazarlása.
 
Hatékony és fenntartható anyagok
A modern építészeti megoldások során a fenntartható, zöld építészeti irodák már a stratégia során figyelembe veszik a fenntarthatóságot. A kivitelezési folyamat során felhasznált természeti erőforrások használatát optimalizálják és a hulladékok termelését csökkentik. 
 
Tartós épületek
A zöld otthonok tulajdonosai tudják: a fenntartható anyagok használata, a zöld megoldások alkalmazása otthonaikban hosszútávú előnyökkel szolgál. A zöld anyagok hosszú ideig tartanak, kevesebb karbantartást igényelnek.

Hogyan kezdjünk bele? 

Érdemes először az egyszerűbb dolgokkal kezdenünk otthonunk zöldítését. Vásároljunk energiatakarékos égőket, szereljünk fel a víztakarékos csapfejeket és zuhanyfejet! Ha új háztartási gépet vásárolunk, nézzük meg víz- és energiafogyasztását, és válasszuk a zöldebb termékeket. Közben pedig kezdjünk el gondolkodni az első nagy projektünkön! Ez lehet akár egy napelemes rendszer beépítése is. Tervezzük meg a költségeket, hogy hogyan gyüjtjük össze rá a szükséges összeget, vagy milyen hitelek állnak rendelkezése ehhez a hosszú távon sokszorosan megtérülő zöld befektetéshez. 
 
A zöld fenntartható otthonok nem csak egy divathullám, hanem egy olyan életmód kialakításának része, ami mindannyiunk érdeke. Nemcsak a bolygónk természeti erőforrásainak megóvása a cél, hanem saját magunk és családunk egészségének megőrzése és egyre növekvő rezsi költségeink optimalizálása is.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Útmutató férfiaknak parfümválasztáshoz

2022. június 19.Egy jó illat ugyanúgy a megjelenés fontos eleme, mint például a ruházat vagy az ahhoz választott kiegészítők. Ezt nemcsak a hölgyek, hanem a férfiak is pontosan tudják, így ők is gondosan választják ki az általuk hordott illatokat.  

A kérdés legfeljebb az, hogy a tökéletes férfi parfüm hogyan kerülhet a birtokukba? Elvégre olyan sokféle különböző illat közül lehet választani. Milyen szempontok szerint érdemes eldönteni, hogy végül melyik mellett tegye le a voksát?

Tény, hogy a döntés nem mindig egyszerű. Egyrészt a széles választék miatt, ami persze nyilvánvalóan előny, de a bőség zavara bizony nagyon is képes elbizonytalanítan. Másrészt pedig azért sem könnyű a parfümválasztás, mert nem biztos, hogy mindenki tisztában van az “illatízlésével”. 

 

Ezt a cikkünket azért készítettük, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható útmutatót adjunk a férfi parfümök kiválasztásához.

Hol érdemes keresni a férfi parfümöket? 

Parfümöt rengeteg helyen lehet venni, például a drogériákban, de a parfüm webshopokban is megtalálhatók a megfelelő illatok. Ugyanakkor tudni kell, hogy egyáltalán nem mindegy hol keresgél. Kizárólag olyan üzletekben érdemes nézelődni, ahol minőségi termékeket kínálnak. A minőség mellett pedig, az is rengeteget számít, hogy mekkora választékból és milyen árakon lehet vásárolni. Ez utóbbi tekintetében oda kell figyelni rá, hogy a kiválasztott parfüm eredeti vagy pedig utánzat. Egy eredeti illatnak ugyanis mindig drágább az ára, ami persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy az utánzattal nem lehet elégedett. Ez a saját igényektől, elvárásoktól függ.

Milyen stílusú illatok közül lehet választani?

Ami az illat típusokat illeti, sokféle kategóriába sorolhatjuk a parfümöket. A virágos, citrusos, florientális, orientális és gyümölcsös illatok is rendelkezésre állnak. Ez egy általános csoportosítás, ami azt jelenti, hogy a férfi-női illatokat is be tudjuk sorolni valamelyik kategóriába. Érdemes mindegyikből kipróbálni egyet, hogy el tudja dönteni melyik csoportba tartozó parfümök tetszenek a leginkább. Ajánlott azonban azt is figyelembe venni, hogy az illatok bőrre fújva és ott szagolva megváltozhatnak. Így a tesztelést ne papírcsíkon, hanem a csuklóján végezze el!

Cukor a bőrápoló termékekben: milyen előnyökkel jár?

2022. június 19.

A túlzott cukorfogyasztás egészségünkre, testsúlyunkra gyakorolt negatív hatásairól a legtöbben valószínűleg sokat tudunk. De arról bizonyára kevesebbet hallottunk, hogy a cukor összetevőnek számos erénye van, ha bőrápoló termékekben használjuk. Íme a magyarázat egyes cukortartalmú kozmetikumok bőrünkre gyakorolt pozitív hatásaira.

Táplálkozásunkkal több-kevesebb cukrot juttatunk a szervezetünkbe. Az étkezési cukor vagy szacharóz a gyümölcsökben és a zöldségekben található szénhidrát. A süteményekhez és más hasonló készítményekhez használt cukor a legtöbbször cukorrépából vagy cukornádból származik. 

A kozmetikában alkalmazott cukor-összetevők is növényi eredetűek, és az INCI listában (INCI International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – kozmetikai összetevők nemzetközi elnevezési rendszere) azonosíthatók, mivel nevükben -óz (pl. szacharóz, glükóz vagy –ol (pl. szorbitol, xilitol) végződést találunk. A bőrápoló termékekben ezek a cukrok azért használatosak, hogy hidratálják és simává tegyék a bőrt,  eltávolítsák az elhalt hámsejteket…

Cukorfajták a bőrápolásban

A nemzetközi lista szerinti elnevezések alapján tehát olyan különböző cukrokat alkalmaznak a kozmetikában, mint pl. a (gyakran faforgácsból származó) xilitol. Ez szuper nedvesítő erényekkel rendelkező természetes cukor, amely vízmegkötő, bőrjavító tulajdonságú. Ennélfogva növeli a különféle nappali krémek hidratáló erejét is. A ribóz pedig, amely többek között kukoricából származik, energiacukor. Ugyanis energiát visz a sejtekbe, serkenti az anyagcserét, és lassítja a bőröregedést. Ezen monoszacharidokkal szemben a bőrápolásban használt poliszacharidok (összetett cukrok) főként zabból származnak. Az ilyen tartalmú kozmetikai készítmények természetes hidratáló hatásúak, megszabadítanak az epidermisz legkülső rétegét képező, elhalt hámsejtektől, feszesebbé teszik a bőrt.

A hámlasztó tulajdonságokkal rendelkező cukor összetevő

A cukor gyakran megtalálható a testradírokban, mert dörzsölő szemcséi gyengéden hámlasztják a bőrt. Ezek a cukrok különböző (finom vagy durva) szemcseméreteik köevtjeztében kisebb-nagyobb intenzitású hámlasztást tesznek lehetővé.

Más növényi részecskékkel szemben (mint pl. az apróra vágott/zúzott sárgabarack vagy olívamag, melyekből otthon is készíthető bőrradír) a cukor előnye, hogy vízben oldódik, Így a hámlasztó készítmény leöblítéskor teljesen feloldódva nem hagy maradékot a zuhanytálban vagy a fürdőkádban. Emiatt a cukor környezetbarát összetevőnek tartandó. Megtalálható a kész bőrradírokban, de a bőrápoló házi receptek is egyszerűen elkészíthetők növényi olajjal (pl. kókuszolajjal) és 2-3 evőkanál cukorral.

Cukor az epiláláshoz szükséges masszában

A cukor, az egykori recept mintájára, az ún „keleti viasz” elkészítésének alapanyaga is. Az ősi, Közel-Keletől származó epilációs módszerhez a cukrot felmelegítve, vízzel, mézzel és citrommal keverve, karamellszerű masszát kapunk. Ez a keverék gyengéden szőrtelenít, finoman távolítja el a nem kívánatos szőrszálakat, anélkül, hogy agresszív hatást gyakorolna a bőrre. Természetes megoldás a vegyszerek és elektromos eszközök nélküli epiláláshoz.

Fröccs-lexikon- minden, amit a nagy melegben a borral tehetsz

2022. június 18.

A fröccsnek ezeregy válfaja létezik, fehér borral, rozéval, és igen egészséges dolog, ha ilyen nagy melegben megiszunk egy pohárkával. Mindenki ismeri hallomásból, de nem mindenki tudja mit jelent a kisfröccs, nagyfröccs, hosszúlépés, házmester, viceházmester, és a többi ... Most segítünk!  

Fröccsnek nem a minőségi borokat, inkább az úgynevezett főzőborokat használták, amiket "nem kár felvizezni". A homoki borok, rosszabb évjáratok a fröccsborok, ami nem jelenti azt, hogy fröccsöt csak rossz borból készítsünk sőt! A fröccshöz is használjunk elég jó bort! 

Milyen szódával? A buburékszám a kulcssszó! 

A szóda sem mindegy! A bolti ásványvízben túl kevés a buborék! A szikvízben, szódában van elegendő ahhoz, hogy egy fröccsöt tényleg fröccsnek is nevezhessünk, ha tehát csak ásványvízzel öntjük fel a borunkat, azt nem is nevezhetjük fröccsnek, csak vizes bornak. (Arról nem is beszélge, hogy a szóda sokkal környezettudatosabb, mint a palackos víz!)

Fröccsök fajtái - Mennyi bor, mennyi szóda? 

A klasszikus fröccs csak fehérborból készülhet! 

A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával

Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával "felspriccelve" (helyenként: rövidlépés, vagy fütty)

Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként "fordított" néven fut)

Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda

Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda

Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda

Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán "megvicceli" a bort.