Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Adni jó! 6 arany tanács jótékonykodóknak

Érdekességek2021. augusztus 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ma már boldog és boldogtalan adakozik, mert az most menő. Trendivé vált, mint a kristálybudi, csak éppen azt nem tudjuk hogyan is kell ezt jól csinálni. Gondolkodjunk csak! Szakadt ruhát foltozni, miközben eszi az ár a házadat?! - nem ésszerű. Azt a műszaki kütyüt, amit te magad sem javíttattál már meg, mert piszok drága, sőt a technikája is elavult, nos ezt elküldeni vajon mennyire ésszerű?  

Klassz dolog átélni, hogy végre én, a kis szegény is adhatok valamit. Ám nem mindegy hogyan, nem mindegy miket és az sem, hogy mit várunk érte cserébe! Igen – a legtöbb adományozó köszönetet várna. Ami persze nem mindig érkezik meg. Tudd: Ez a normális!

Az adakozás első szabálya: SOSE VÁRJ VISZONZÁST!

Akinek mindenét elvitte az ár, aki menti a vagyonát, aki menti a családját, attól ne várd, hogy köszöngessen, hogy gazsuláljon. TE tekintsd természetesnek, ha adsz!

Az adakozók néha egészen muris elképzeléssel vannak arról, hogyan is kéne adományt adni. Mivel jómagam nem ma kezdtem a karitatív közmunkát, így láttam már néhány dolgot. Figyelj! Ha már eldöntöd, hogy segítesz, akkor segíts jól! Megkérdeztem néhány adományokkal foglalkozó szervezet ismerős aktivistáját, a lista és a sztorik tőlük erednek.

Név nélkül, hiszen ez most az ő jótékony adományuk az adakozóknak!


  1. Végy olcsót, de még jót! Vegyél többet!

     „Volt rá példa, hogy a legdrágább luxus WC papírból kaptunk egy csomagot, melynek árából az adományozó vehetett volna akár 20 csomag egyszerűbb fajtát.”  Inkább válassz egyszerű tárgyakat, és a lehetőségeidhez mérten vásárolj belőle többet. Az olcsóbb mosópor, hypo, WC papír is éppen olyan hatásos, mint a drága. A kisebb boltokban pedig a tulajok akár kedvezményt is adhatnak, ha tudják, hogy jótékony céllal vásárolsz, nem egyszer kaptunk teljes rekesz gyümölcsöt, plusz karácsonyfát, mikor kiderült, hogy jótékonysági vásárlás. 
     
  2. Ne adj szakadt, foltos, ócskát!

    „Gyűlölöm, amikor azt hiszik, hogy aki rászoruló, azon látszódjon is a dolog! Beszórják az ócska, foltozásra váró, hovatovább piszkos ruhát az adomány zsákba. Évente tízezreket költünk miattuk szemét szállításra.”  Ami már lukas, selejt, vagy kivehetetlen folt van benne, azt ne add tovább. Amit pedig tovább adsz azt próbáld meg tisztán átadni. Pláne, ha árvíz károsultaknak, vagy súlyosan hátrányos helyzetű családoknak küldöd, hiszen nekik extra gond a mosás amúgy is! 

    Jó gyakorlat, hogy az adomány holmit nem átadják, hanem egy "jótékonysági turkálóban" (charity shop) eladják, így a befolyt összeg kerül a rászorulókhoz, vagy olyasmit vehetnek, ami jobban kell, mint a ruháza, egyúttal az ilyen vásáron sokan élvezik a vásárlást, hiszen környezettudatos és izgalmas leletekre bukkanhatunk. Különben is, ha olyan holmit adományoznánk, amit a rászoruló nem hord (öltöny, kosztüm, olyan holmik, amik az életmódjába nem passzolnak) ezeket jobb eladni és az árát olyan dolgokra fordítani, amikre az adott szervezetnek szüksége van. (Például amire sokan nem gondolnak, könyvelőre, iroda fenntartásra, telefonszámlára, net előfizetésre, autóra, benzinre, egyszóval a szervezet működési költségére stb... Ezek nélkül ugyanis nem tudnak segíteni!) 
     
  3. Gondolj a szállításra, raktározásra is!

    Nagyon sokan hívnak bennünket, hogy volna valamilyen nagyszerű adomány, amit fel is tudnánk használni – de nem tudjuk ide juttatni vagy raktározni a holmikat. Így aztán sok használható dolog a szeméttelepre kerül!” Sok raktár, vagy fuvaros cég egyszerűen nem is sejti, hogy a nála üresen tátongó helyek, üres fuvarok akár ideiglenes felajánlásával is rengeteget segíthetne a rászorulóknak. Ha van valamid, amit felajánlanál, mert nálad már csak lom, ami másnak még hasznos, esetleg tégy hozzá még pár telefont és a környéki fuvarosokat kérdezd meg arról, van-e kapacitásuk egy kis jótékonyságra! Lehet, hogy lesz! 
     
  4. Gondold át, miket adományozhatsz! 

     „Sokan nem is sejtik, hogy miféle dolgokra lehet szükségünk. Segítenék kicsit gondolkodni”  Bicikli – hiszen ezzel lehet legjobban járni a szétázott utakon! Gyógyszerek, vitaminok – nézzünk körül a gyógyszeres dobozban! A gyógyszerészek segíthetnek a kiosztásban.  (Szavatosság!) Sok kisautó, mesekönyv, kedvenc állatka odalesz egy kataszrófában, ott öröm a játék, de a nagyon szegény családoknál annyira kevés a hely, hogy túl sok játékot nem tudnak tárolni. Bizony a játékféle, a gyerek holmi is jól jön, de nem végtelen mennyiségben!

    A háztartásban hasznos mindenféle cikk hamar gazdára talál. Aki sok adományt kezel, azonak a hálós járóka, akár az adomány-ruhák tárolására is jó! Kellenek a háztartási gépek is – ezek szállításában érdemes segítséget kérni a területileg illetékes önkormányzatoktól!
    Jó, ha érkezik szúnyogriasztó, kézkrémek, intim betétek, vagy bármi ami „hétköznapi luxus”.  Ne adjunk bontott krémet, ha az „belenyúlós” fajta, de adhatunk bontottat, ha pl. nekünk nem vált be egy tubusos krém és még jó a szavatossága. Ügyeljünk a higiéniára! Ugyancsak a nekünk nem szimpi parfüm másnak még kifejezetten élmény lehet …  nem baj, ha pici hiányzik belőle.
     
  5. Szavatosság! 

    „A hasznos időt, amit az adomány osztásra fordíthatnénk, a szavatossági idők vizsgálatával tölteni nem túl értelmes dolog – hisz maga az adományozó is megtehetné ezt!” Bármilyen romlandó holmit adsz, ellenőrizd a szavatosságot! Ne adj semmit, ami lejár, mire odaérne! Ellenőrizd a gyógyszereket, az élelmiszereket.
     
  6. Gondolj az állatokra is! 

    „Sokan vannak, akik csak az emberekre gondolnak. Egy ócskább pléd egy átfázott, idős, kiszolgált kutyusnak kincs lehet, ha ember nem is használná örömmel. Egy jóféle edény, vagy némi táp, bolhairtó szer, esetleg féregtelenítő szer mindig nagy öröm a baj idején!” Az állatokra vigyázni nem úri huncutság! Az állatokat szeretjük, mellettünk élnek és egészségük feltétele a mi egészségünknek is. Viszont ami fontos: Csomagold külön az emberi adománytól. Jelezd, hogy adományod kutyusnak –cicusnak (esetleg más állatnak) szánod, vag még jobb, ha egyenesen állatvédő szervezethez viszed, egyeztetés után! 
 

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A jól szervezett adomány: Felcimkézve, rendszerezve!

Végül, de nem utolsó sorban tudd: Az adományozás nem csak selejtezésből áll.

Amikor adományt adsz, legyen az tárgyi, vagy pénzügyi, vagy mindkét formában, egyúttal elköltőződsz egy ÜGY mellett. Aki pedig elkötelezettséget érez a segítésre, nem csupán adományokat adhat – adományt is gyűjthet, vagy más módokon is segíthet:

A sort még hosszan folytathatnánk, de mi mást teszünk! Arra kérünk, hogy hozzászólásodban te folytasd.
Mondd el, Te hogy csinálod? Hová adsz? Kinek adományozol? Mire figyelsz oda? A saját személyes tapasztalat többet ér minden magazin jó tanácsnál!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.