Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Advent...

Érdekességek2017. december 15.

Minden évben eljön az az időszak, amikor a nappalok rövidek lesznek, az éjszakák hosszúak, alig látunk napot és alig lehet világosban programot szervezni a családnak. A gyerekek sötétben indulnak el iskolába, és szinte sötétben is érnek haza, még akkor is, ha nem járnak különórákra.  

 

A tél, bár idén a hideg igencsak kegyes velünk, belopózik nemcsak az időjárásba, a házunkba, a testünkbe hanem a lelkünkbe is. Eljön a befelé fordulás, a lelassulás ideje, amikor a nyári kitárulkozás beburkolózásba, hideg, megfagyott estékbe fordul át.

Nálunk van egy pár Advent körüli szokás, ami olyan mélyen megérint engem évről-évre, hogy nem tudom figyelmen kívül hagyni. És itt nem a vásárról szeretnék mesélni, bár az is nagyon izgalmas a sok-sok kézzel, szívvel készített apróság bőségében, ami felé most fordulnék, az maga az Advent üzenetének fogadása, a felkészülés a Fény befogadására. Van-e még igazi advent? Vagy megengedtük magunknak, hogy a vég nélküli bevásárlásokról és ideges rohangálásokról szóljon a Karácsony előtti pár hét...


Amint adventi időszakba lépünk az iskolák picit korábban, fél 8-ra toborozzák lelkes diákjaikat. Minden reggel összegyűl a diáksereg sok-sok szülővel és fél órán át a tornatermekben felcsendül a karácsonyi ének, az adventi koszorú fényében. Minden felszínes körítés nélkül, simán egymás mellett ülve, gyermekeink közösségében napról-napra ugyanazok a dalok szólnak. Olykor kissé hamisan, időnként dinamikusabban vagy harsányabban, de őszintén, szívből. A gyerekek szemében pedig ragyog a vágyakozás, a várakozás fénye, Jézus születésének napjáig tartó visszaszámlálás. Napról napra magabiztosabban szólnak a dalok, napról napra mélyebb rétegeket tisztít meg advent ereje. A szülők szemében pedig igen gyakran csillognak a könnyek, elengedett reményeink és elvárásaink, sikereink és kudarcaink listája, boldogságban eltöltött pillanatok és szenvedésben eltöltött órák emlékképei villannak be egy-egy ismerős dalfoszlány hallatán. Megyünk lépésről lépésre befelé, önmagunk felé, ki-ki saját tempójában, önmagához hűen.

Aztán a napéjegyenlőség körül, amikor a nap ugyanolyan hosszú, mint az éjszaka, megünnepeljük, hogy megszületik a fény és napról napra hosszabb lesz. Ilyenkor egy fenyő spirált raknak ki a terem földjére, aminek a közepén ég a fény, gyertya képében. Minden résztvevő kap egy almába fúrt gyertyát, amit a spirál közepén tud meggyújtani. Teljes sötétségben indul az ünnep, először egy, majd sok-sok gyertya gyullad, és az, aki megtette a szívében is az utat meg önmagában is, fényre lobban, és a világosság legyőzi a sötétséget. Énekszóval csempészünk örömet ebbe a sivár, rideg időbe, mert a feltétel nélküli, tiszta szeretet fénye előbb utóbb minden nehézségen, minden fagyon áthatol. Előbb utóbb a fény győz a sötétség felett.

Ez az ünnep engem mindig is a szülésre emlékeztet. Hiszen ott is megyünk befele vakon, félelmekkel, szorongással, őrülettel telve a sötétbe, az ismeretlenbe, önmagunk rejtett bugyraiba, majd egyszer csak valahogy fény támad, megszületik a fény és az eredmény feledtet minden küzdelmet, verejtékezést, sírást és szenvedést, zokogást és halálfélelmet. És, amikor megszületik az újszülött, a szeme fényében megolvad minden körülötte lévő jégszíve. Lehet, hogy nem jut mindenkinek aranytakaró vagy puccos szülőszoba, de, ahol szeretet van, az minden hiányosságot kompenzál. A nagy kérdés az, hogy tudjuk-e fogadni a szeretetet feltétel nélkül? És tudjuk-e vállalni a belső utat akkor is, ha nem tudjuk konkréten mikor és hogyan vagy kivel, csak egy bizonyosság van, a hit.. a remény .. és a szeretet...

Áldást mindenkinek nem csak adventre.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Veszélyes a hideg a magasvérnyomás betegekre?

2019. január 13.

Az eddig is közismert volt, hogy a hideg egyfajta rizikófaktornak minősül a magasvérnyomás betegeknél, ám egy új kutatás a lakás hőmérsékletét is górcső alá vette. 

A hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolata
Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a lakás hőmérséklete új rizikófaktornak minősülhet a magasvérnyomás betegség szempontjából. A University College London kutatói a Journal of Hypertension c. szaklapban publikálták új tanulmányukat, melynek fő tanulsága, hogy minél hidegebb van otthon, annál magasabbra szökhetnek a vérnyomásértékek – összegezte Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája az összefüggéseket és a teendőket.

Azzal már korábban is foglalkoztak tanulmányok, hogy a kinti hőmérséklet és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálják, de ez az első olyan kutatás, amely a benti hőmérséklet hatásait követte nyomon.

Az angol szakértők 4.659 személy adatait vették górcső alá, akik kitöltöttek egy kérdőívet, majd vállalták, hogy egy nővér ellátogat hozzájuk és megméri, hány fok van a nappalijukban, majd ellenőrzi a vérnyomásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy minden 1°C hőmérsékletcsökkenés 0,48 Hgmm-rel emelte a szisztolés értéket és 0,45 Hgmm-rel a diasztolést. A leghűvösebb lakásban élők vérnyomásainak átlaga 126,64 / 74,54 Hgmm volt, míg a legmelegebb lakásban élőké 121,12 / 70,51 Hgmm.  Az is fontos konklúzió, hogy a beltéri hőmérséklet és a vérnyomás közti kapcsolat erősebb volt azoknál, akik nem mozogtak rendszeresen.

Amazóniai étrend a szív-érrendszeri betegségek ellen

2019. január 13.

A szív- érrendszeri betegségek a fejlett társadalmakban szinte „járványszerűen” terjednek, ezért a kutatók rendkívül sokat foglalkoznak a visszaszorításuk lehetőségeivel. 

Globális méretű probléma

A szív-érrendszeri betegségek felelősek a 2016-os év halálozásainak 31 százalékáért világszerte – ahogyan az megtudható a WHO jelentéséből. Amerikában évente közel 610 ezer ember hal meg ugyanezen okok miatt – mondja a Centers for Disease Control and Prevention. Éppen ezért okozott nagy feltűnést, amikor kiderült, hogy van egy nép Bolíviában, az Amazon mentén, amelyet szinte teljesen elkerülnek a kardiovaszkuláris betegségek. A tudósok a „titok” vizsgálatakor abból indultak ki, hogy a leginkább megváltoztatható faktor, amely befolyásolja az egészségi állapotot, a táplálkozás. Nem véletlen, hogy az Amerikai Szív Társaság már régen megtette ajánlását a leginkább szívbarát étrendet illetően, amely főként zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra és olajos halakra épül. Az amazóniaikról azonban kiderült, hogy másképp táplálkoznak – Szarka Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa a legfrissebb étrendi javaslat, az amazóniai étrend alapjairól számolt be.

Mi az amazóniai étrend titka?

Erre a kérdésre kerestek választ a University of California kutatói, amikor tanulmányozták a Tsimane népcsoport életmódját. Róluk ugyanis kiderült, hogy alig fordul elő köztük a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a 2-es típusú diabétesz. A megfigyelések szerint ennek egyik fő oka, hogy népcsoport táplálékai elsősorban természetes forrásokból származnak, és csak nagyon kis hányadukat szerzik be üzletből. Nem így szomszédaik, a Moseten lakosság, akiknél sokkal erőteljesebb hatással van jelen a globalizáció, ezért – bár egy nyelvet beszélnek -, utóbbiaknál sokkal nagyobb arányban van jelen a metabolikus szindróma és a szív-érrendszeri betegségek.

Ezt támasztja alá a Tsimane és a Moseten népcsoport tagjainak kikérdezése és életmódjának tanulmányozása.

Spanyol paella

2019. január 12.

Igazi mediterrán finomság a spanyol tradíciók szerint készülő paella!  

Hozzávalók:
2 db csirkecomb
20 dkg sertéscomb
5 dkg vöröshagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
20 dkg rizs
ételízesítő
15 dkg gomba
2 dkg fokhagyma
5 dkg rák
15 dkg hal
1 dl olívaolaj
5 dkg olívabogyó
1 dl ketchup
só, őrölt bors