Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Advent...

Érdekességek2017. december 15.

Minden évben eljön az az időszak, amikor a nappalok rövidek lesznek, az éjszakák hosszúak, alig látunk napot és alig lehet világosban programot szervezni a családnak. A gyerekek sötétben indulnak el iskolába, és szinte sötétben is érnek haza, még akkor is, ha nem járnak különórákra.  

 

A tél, bár idén a hideg igencsak kegyes velünk, belopózik nemcsak az időjárásba, a házunkba, a testünkbe hanem a lelkünkbe is. Eljön a befelé fordulás, a lelassulás ideje, amikor a nyári kitárulkozás beburkolózásba, hideg, megfagyott estékbe fordul át.

Nálunk van egy pár Advent körüli szokás, ami olyan mélyen megérint engem évről-évre, hogy nem tudom figyelmen kívül hagyni. És itt nem a vásárról szeretnék mesélni, bár az is nagyon izgalmas a sok-sok kézzel, szívvel készített apróság bőségében, ami felé most fordulnék, az maga az Advent üzenetének fogadása, a felkészülés a Fény befogadására. Van-e még igazi advent? Vagy megengedtük magunknak, hogy a vég nélküli bevásárlásokról és ideges rohangálásokról szóljon a Karácsony előtti pár hét...


Amint adventi időszakba lépünk az iskolák picit korábban, fél 8-ra toborozzák lelkes diákjaikat. Minden reggel összegyűl a diáksereg sok-sok szülővel és fél órán át a tornatermekben felcsendül a karácsonyi ének, az adventi koszorú fényében. Minden felszínes körítés nélkül, simán egymás mellett ülve, gyermekeink közösségében napról-napra ugyanazok a dalok szólnak. Olykor kissé hamisan, időnként dinamikusabban vagy harsányabban, de őszintén, szívből. A gyerekek szemében pedig ragyog a vágyakozás, a várakozás fénye, Jézus születésének napjáig tartó visszaszámlálás. Napról napra magabiztosabban szólnak a dalok, napról napra mélyebb rétegeket tisztít meg advent ereje. A szülők szemében pedig igen gyakran csillognak a könnyek, elengedett reményeink és elvárásaink, sikereink és kudarcaink listája, boldogságban eltöltött pillanatok és szenvedésben eltöltött órák emlékképei villannak be egy-egy ismerős dalfoszlány hallatán. Megyünk lépésről lépésre befelé, önmagunk felé, ki-ki saját tempójában, önmagához hűen.

Aztán a napéjegyenlőség körül, amikor a nap ugyanolyan hosszú, mint az éjszaka, megünnepeljük, hogy megszületik a fény és napról napra hosszabb lesz. Ilyenkor egy fenyő spirált raknak ki a terem földjére, aminek a közepén ég a fény, gyertya képében. Minden résztvevő kap egy almába fúrt gyertyát, amit a spirál közepén tud meggyújtani. Teljes sötétségben indul az ünnep, először egy, majd sok-sok gyertya gyullad, és az, aki megtette a szívében is az utat meg önmagában is, fényre lobban, és a világosság legyőzi a sötétséget. Énekszóval csempészünk örömet ebbe a sivár, rideg időbe, mert a feltétel nélküli, tiszta szeretet fénye előbb utóbb minden nehézségen, minden fagyon áthatol. Előbb utóbb a fény győz a sötétség felett.

Ez az ünnep engem mindig is a szülésre emlékeztet. Hiszen ott is megyünk befele vakon, félelmekkel, szorongással, őrülettel telve a sötétbe, az ismeretlenbe, önmagunk rejtett bugyraiba, majd egyszer csak valahogy fény támad, megszületik a fény és az eredmény feledtet minden küzdelmet, verejtékezést, sírást és szenvedést, zokogást és halálfélelmet. És, amikor megszületik az újszülött, a szeme fényében megolvad minden körülötte lévő jégszíve. Lehet, hogy nem jut mindenkinek aranytakaró vagy puccos szülőszoba, de, ahol szeretet van, az minden hiányosságot kompenzál. A nagy kérdés az, hogy tudjuk-e fogadni a szeretetet feltétel nélkül? És tudjuk-e vállalni a belső utat akkor is, ha nem tudjuk konkréten mikor és hogyan vagy kivel, csak egy bizonyosság van, a hit.. a remény .. és a szeretet...

Áldást mindenkinek nem csak adventre.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Mandulaolaj, a bőrszépítő

2019. március 12.

A mandulaolaj értékes bőrápoló érzékeny, kiszáradt vagy reaktív bőrre, ugyanakkor minden bőrtípus esetében ajánlott. Bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban, hasznos zsírsavakban és antioxidánsokban – ily módon hidratálja, táplálja, lágyabbá teszi a bőrt.

Ha egy bőrápoló krém mandulaolajat tartalmaz, biztosak lehetünk benne, hogy bőrünkről gyengéden „gondoskodik”… A mandula Közép-Ázsiából származik, és  csonthéjas termését már az ókorban is használták bőrpuhító, hidratáló hatása miatt tej, olaj vaj vagy por formájában. Napjainkban is főként hidratáló készítmények, valamint bőrtápláló és kondicionáló balzsamok, lágy, dúsító samponok tartalmazzák.  A mandulaolajat összetétele bőrregeneráló tulajdonságokkal is felruházza.

Bőrnyugtató és fiatalító hatás

A mandulaolaj rendkívül jótékony hatású az érzékennyé vált, kiszáradt bőrre, de használata nem korlátozódik a száraz bőrtípusra. Akár normál, akár vegyes vagy zsíros a bőr, esetleg tele tökéletlenségekkel, bőrhibákkal, nyugtató hatású bőrápolóra van szüksége.

A mandulaolaj egyik fő tulajdonsága pedig ez… Amellett fehérje- és rostdús, lipidekben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag összetételének köszönhetően enyhíti a bőrgyulladást.  A többszörösen telítetlen omega 9 zsírsav tartalma hozzájárul a bőr felső, barrier (hidro-lipid) védőrétege megfelelő állapotának fenntartásához. Ami magas A-, B-. és E-vitamin tartalmát illeti, antioxidáns tulajdonságaik korlátozzák a külső, környezetből jövő agresszió káros hatásait, melyek a bőr korai öregedésének egyik fő okozói.

Vegetáriánus nyárs

2019. március 12.

Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a sütőben is kiválóan összeérnek az ízek.  

Hozzávalók:
2 vöröshagyma
1 nagy kígyóuborka
15 dkg laskagomba
1 piros színű paprika
1 csokor zsálya
5 evőkanál olaj
1 kiskanál mediterrán fűszersó

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és 8 cikkre vágjuk, az uborkát megmossuk, és vastagon felkarikázzuk. A megtisztított gombákat elfelezzük, a paprikát kétcentis kockákra daraboljuk. A zsálya levelét lecsipkedjük. Mindezeket váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a végekre hagyma kerüljön.

Az olajat a fűszersóval összekeverjük. A nyársakat már csak meg kell sütni: nyáron a szabadban, parázs felett az olajjal kenegetve, télen konyhai grillrácson, vagy ha az nincs, akkor sütőben, időnként átforgatva és olajjal meglocsolva.

A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

2019. március 11.

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.HPV

HPV, vagyis a humán papillómavírus szót sokan a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe- nem is alaptalanul, hiszen a súlyos probléma mögött gyakran HPV fertőzés húzódik meg, mely összefüggésben van a rendellenes sejtburjánzással.. Ám azt érdemes tudni, hogy ha valakinél elszaporodott a kórokozó, még nem jelenti azt, hogy rákos sejtek is jelen vannak.

Általában szexuális úton fertőződik meg a beteg, ám ez nem törvényszerű, egyéb módokon – pld. közös borotva használat – is létrejöhet a fertőzés. A HPV-nek több típusa is létezik, melyek közül vannak olyanok, amik magasabb és alacsonyabb daganatkeltő tulajdonsággal bírnak, jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok létrejöttét okozva. Megjelenési formái igen változatosak lehetnek, hiszen vannak esetek, amikor teljesen tünetmentes a fertőzés, de előfordulhat, hogy gyulladás, folyás, esetleg szemölcsök jelennek meg.

Ma már létezik HPV-elleni védőoltás, mely három injekciós kezelésből áll, és több HPV vírus ellen védi meg a szervezetet, így sok rosszindulatú daganat létrejöttét akadályozza meg. Bár egészséges esetben az immunrendszer sokszor legyőzi a fertőzést.  Súlyosabb esetben, ha a cytologiai vizsgálat kóros eredménye vagy a méhszáj képe alapján az orvos úgy ítéli meg, a méhszáj kúp alakú kimetszése és annak szövettani megítélése indokolt. Magas rizikójú HPV fertőzés esetén nagyon fontos a rendszeres nyomonkövetés!