Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Alma alkat, azaz a magnézium és a testsúly kapcsolata

Érdekességek2018. szeptember 17.

Alma-alkat, és el van intézve azzal, hogy "rossz a genetikám". Nyilvánvaló, hogy vannak olyanok, akik hasra híznak elsősorban, ami veszélyesebb, mint akik elsősorban a csípőn, és a combon raktároznak. Hozzáteszem, esztétikai okokból ez sem jobb, én már csak tudom. De a has falán lévő zsírréteg megnöveli a kockázatát egyes betegségnek, mint a cukorbetegségnek, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek.  

Ahogy most körbenézek a strandon, nem csak 40 felett, a változó korban jelenik meg az úszógumi,, hanem ha megnézem a szépségkirálynő választásokról készült képeket, akármilyen sovány minden versenyző, izom nincs, úszógumi van. Mégis elsősorban a változó korra koncentrálnék.

Úszógumi kialakulásának okai:

§ „Ugyanannyit, ugyanazt eszem, mint 20 éves koromban” csak nem számolsz azzal, hogy ugyanazon életvitel mellett az alapanyagcseréd elvileg csökken, illetve az izomzatodból veszítesz. Egységnyi idő alatt a zsírszövet 4 kcalt, az izomszövet pedig 9 kcal-t használ fel.
Tehát a csökkent izomzatnak hála kevesebb étel is elég a hízáshoz.

§ „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”
A másik lehetséges ok, ha foggal-körömmel ragaszkodsz a régi alakodhoz, de nem jó módszert választasz, és ilyenkor 2 eset fordul elő:

a./ koplalás szintű éhezés
b./ elkezded lassú, hosszú futásokra kényszeríteni magadat

§ . Nem megfelelő a vitamin-és ásványi anyag beviteled, nem fogyasztasz elég B-vitamint


BAJNOKOK TIPPJEI:

1. Ha a szénhidrát felemeli a vércukrot és az inzulinszintet, a plusz bevitt tápanyag raktározódik, és emiatt nő a testsúly. Ha viszont nem a szénhidrátból nyeri a szervezet az elégetni kívánt energiát, és nem emelkedik a vércukorszint, akkor a súly nem nő. Első lépésként vízvesztéssel kell számolnunk, mint minden diétában, mivel ha csökkentjük a szénhidrát bevitelt, akkor a test glikogént éget az energiaszükséglethez..

A szénhidrát, mint a tészta, kenyér, rizs, édességek teszik ki egy átlagember étkezését. Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van. Te mennyit eszel? A rostok a szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje. Az inzulin raktározó hormon, míg a növekedési hormon vele ellentétes. Használd ki a hormonok játékát! A szénhidrátcsökkentett táplálkozást javaslom, azaz lassú felszívódású ch-ból fedezd a CH szükségleteidet, zöldségekből, zabpehelyből, én a gyümölcsök ellen sem vagyok a magas rosttartalmuk miatt, fehérliszt, teljes kiőrlésű, cukor kilőve, ez a lényeg, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy a fehérje nagyon fontos, mivel izomépítő. Viszont a fehérje mellé kell egy minimális, nőknél 1200, férfiaknál 1600 kcal, amit megeszel, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd, ezt ne felejtsd el! 1 kg testzsír körülbelül 7000 kcal energiát tartalmaz. Ennek elégetéséhez 7000 kcal energia hiányt kell felállítani. Ezek átlag alap számok, hangsúlyozom, mielőtt még hozzászólnál- ezer más tényező is befolyásolja.

2. Azzal a meghaladott nézettel, miszerint hosszú, lassú edzések az ún. „zsírégető edzések”- aki kicsit is követi a tudomány állását, tisztába van vele, hogy nem, ennek élettani okait nem is fogom itt kifejteni, így nem foglalkozom vele, csak kezedbe nyomom a megoldást. Neked legyen elég annyi, hogy 2 féle módon tudsz az utóégetés / excess post-exercise oxygen consumption /miatt hatékonyan zsírt égetni? Lemeríted a szénhidrát raktáraidat, és ha szálkás izomzatot akarsz, akkor nem eszel 2 órán belül intervallum edzés után, mivel így tanítod meg azt a szervezetednek, hogy ne zsírt, hanem glikogént tároljon. Ennek mi lesz a hozadéka? Nőnek a raktáraid, és amit megeszel, nem a zsírraktárakba, hanem az izmokba glikogén formába fog tárolódni. És a súlyzós, erősítő edzések a másik. Ilyenkor tejsav keletkezik az izmokban, és az bizony fájdalmas. Mikor? Nagy intenzitású edzésekkel, pl. lépcsőzés, dombra futás vagy sprintek, tempófutás, vagy erősítő edzésekkel. Igen, lehet súlyzóval is fogyni, mivel a tejsav is egy méreganyag a szervezetünknek, el kell takarítania, ez is utóégetést okoz. A szervezet a mikrosérüléseket növekedési hormonnal gyógyítja.

3. A B-vitamin megfelelő hasznosulásához elengedhetetlen a magnézium. Ha nincs elég, akkor az inzulinszint emelkedik, tehát igenis, szedjél magnéziumot, hogy megelőzd az elhízást, magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a szívbetegséget is!

Remélem, ezzel a viszonylag komplex anyaggal segítettem neked. És ne felejtsd el, megfelelő, tudatos, tiszta táplálkozás és magas színvonalú edzések mellett jóval kiforrottabb izomzatot tudsz magadnak varázsolni, mint 20 évesen. „Mindenképp úgy fogok kinézni, mint 20 évesen”. Csak ennyit akarsz? Miért, amikor többet is elérhetsz?

Mindig azt mondom, hogy ésszel állj hozzá mindenhez, tanulmányozz át mindent alaposan, mielőtt tervezel, megvalósítasz, és az eredmény sem fog elmaradni.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.

A véradással és plazmaadással reményt adhatunk másoknak és életeket menthetünk

2025. július 05.

2004 óta minden év június 14-én tartott Világnap több nemzetközi egészségügyi szervezet, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére jött létre. A Világnap tudatosítja a vér- és a plazmaadás jelentőségét. Az idei jelmondat – „Adj vért, adj reményt: együtt életeket menthetünk!” – arra hívja fel a figyelmet, hogy a vér- és plazmaadásnak köszönhetően sokan kapják vissza a reményt a gyógyulásra, a teljes életre.

A vér és a plazma elengedhetetlen a modern orvoslásban. A vér kritikus fontosságú a műtétek és a traumatológia során, míg a plazmából származó gyógyszerek életmentőek hemofíliában, immunrendszeri rendellenességekben szenvedők, transzplantált betegek és súlyos égési sérültek számára. Ezek a kezelések nemcsak gyógyítanak, hanem új esélyt kínálnak egy teljes életre.

A vér és a plazma egyedüli forrását egyaránt az önkéntes donorok jelentik. Magyarországon naponta mintegy 1600–1800 véradóra van szükség a vérellátás biztosításához1. Folyamatosan nő a plazma iránti igény is, mivel egyre több betegség kezelésében alkalmazzák. Egy felnőtt hemofíliás beteg egy évi kezeléséhez például átlagosan 1200 plazmaadás szükséges.

„Vérplazmából készült gyógyszereket nemcsak ritka betegségek kezelésénél alkalmaznak” – mondja dr. Nyerges Judit, a Magyarországon 10 modern plazmagyűjtő központot üzemeltető BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. „Súlyos fertőzések, autoimmun kórképek, égési sérülések, szervátültetések vagy épp komplikált szülések során is létfontosságúak lehetnek. A plazmából nyert immunglobulinok és alvadási faktorok segítenek megállítani a vérzést vagy megelőzni az életveszélyes szövődményeket – segítve a betegeket, hogy visszatérhessenek a mindennapi életükhöz.”

A BioLife Europe, egy vérplazma gyűjtésére és feldolgozására szakosodott nemzetközi vállalat által 2025 elején, több mint 1800 ember bevonásával végzett felmérés kimutatta, hogy a donorok egyik legfőbb motivációja mások segítése.

A nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás szabályairól szóló 439/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében a rendszeres plazmaadóknak évente egyszer teljes körű véradáson is részt kell venniük. A plazmaközpontok ezt külön véradási napokkal támogatják, biztosítva a folyamatos és biztonságos országos vérellátást.

A BioLife felmérése azt is megállapította, hogy egyre több ember ismeri a vér- és plazmaadás közötti különbségeket, bár sokan még mindig nem tudják, hogy plazma sokkal gyakrabban adható.

„A plazmaadás hasonló a véradáshoz” – mondja Dr. Nyerges Judit. „De a véradással ellentétben, ahol minden összetevőt levesznek, és ezek újratermelődése körülbelül 56 napot vesz igénybe, a plazmaadás során egy modern és biztonságos eszköz elválasztja a plazmát a többi vérkomponenstől, majd ez utóbbit, köztük a vörös- és fehérvérsejteket visszajuttatja a donor szervezetébe. Ezt plazmaferezisnek nevezik. Mivel a szervezet könnyebben pótolja a plazma összetevőit, ezért plazma gyakrabban adható: legalább két donációmentes napnak kell eltelnie két plazmaadás között. Azok, akik rendszeresen részt vesznek mindkét típusú donációban, jól tájékozottak a vér- és plazmaadás közötti különbségekről” – magyarázza Dr. Nyerges Judit.