Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Általános szabályok a mosás optimalizálásához

Érdekességek2021. augusztus 05.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Mit tegyél, hogy kevesebb vízzel és energiával legyenek tiszták a ruháitok? Bizony, van néhány mosási szabály, amit ha nem tartasz be, akkor pazarolsz, kidobsz az ablakon jó néhány ezrest. Például belegondoltál már rá, hogy hány kiló ruhát mosol egy évben? Hány liter vizet használsz el és mennyi áramot? Szerinted nem lehetne ezt okosabban csinálni? Egy kis odafigyeléssel rengeteg energiát és vizet, és ami lényeg, pénzt tudsz megtakarítani. Olvass tovább, és maradjon meg a zsebedben több ezer forint, havi szinten.  

Rövid programok
Ha van a gépeden rövid (vagy gyors) program, azt használd. Az enyhén szennyezett ruhákat így, programtól függően 15-60 perccel rövidebb idő alatt ki tudod mosni. Pusztán megszokásból ne alkalmazz előmosást, különösen ha a ruha csak normál szennyezettségű, a szennyezettebb ruhát pedig inkább áztasd be mosószódába.

Alacsony hőmérséklet
A hosszú és energiaigényes főzőprogramra ne használd. Jó ha tudod, a mosógép a víz felfűtésére használja a legtöbb áramot!

Fordulatszám
A modern gépeken lehetőséged van kiválasztani mekkora fordulatszámmal centrifugáljon. Általában a magas fordulatszám nagyobb energiafogyasztást is jelent, és nem is feltétlenül szükséges.

Töltőtömeg
Kerüld a félig üres mosógéppel történő mosást. A használati utasításban megadott töltőtömeget a modern mosógépek hatékonyan tudják tisztítani, ugyanakkor megrakva sem fogyasztanak több energiát. Ha indokolt, válassz fél adagos programot. Kényelmes (de nem feltétlenül optimális), ha szenzoros mosógépünk maga állítja be a szükséges programot, forgási sebességet.

Foltok
Ha csak egy-egy ruhadarab foltos, kezeld a foltokat külön, és ne indíts el ezért egy magasabb hőfokú programot.
A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltakarításához.

Jó tanácsaim mosógépedhez, hogy ne hagyjon cserben
A mosógép hatalmas segítséged a háztartásodban. Gondolj bele! Szegény nagyanyáink még teknő fölött görnyedve mostak. De a forgótárcsás mosógép sem a legkényelmesebb megoldás a ruháink tisztítására. Azonban nem magától értetődő, hogy a mosógéped tökéletesen működjön. Törődni kell vele! Segítek, hogyan kezdj hozzá.


A mosógép karbantartása

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Tippek a karbantartásához
A szűrőt havonta érdemes tisztítani, eltávolítani a szennyeződést, a bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal. Tiszta folyóvízben ki kell öblíteni a szűrőt és ügyelni kell a szűrő pontos visszahelyezésére, hogy ne legyen szivárgás.
Ezen kívül a szűrőből el kell távolítani a bennakadt aprópénzt, gombokat, hajcsatokat… mindent. Ha ezt elmulasztod, a vízpumpa károsodhat. A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Én minden mosás alkalmával az ecetet vízzel kétszeresére hígítom, abba teszek természetes öblítőt, és az egész zutty, megy az öblítőrekeszbe. Nem lesz ecetszagú a ruha, az ecet remek fertőtlenítő, óvja a textíliák színét, ráadásul a vízkő ellen is hatékony, és ami lényeg, olcsó és környezetbarát. Amennyiben nem használsz minden mosáskor ecetet az öblítőrekeszbe, célszerű időnként ecetes átmosást végezni a mosógépeden, mivel a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószermaradványok kioldódhatnak, ami barnás foltot hagyhat a ruhákon.

Így végezd az ecetes átmosást: üres állapotban 60 (vagy 90) fokon egy kímélő programot kell indítanod.
1. Önts üres állapotban 2 liter 20%-os ecetet a gépbe
2. Indíts el egy kímélő programot 60 vagy 90 fokon
3. Amikor a gép felmelegítette a vizet, állítsd le a programot és hagyd állni egész éjszakára
4. Néha forgasd meg a dobot
5. Reggel melegítsd fel a vizet még egyszer, és hagyd végigfutni a mosóprogramot.
Az ecetes átmosást követően a megszokott módon folytathatod a mosást. Ezzel a módszerrel javíthatsz a mosógépben uralkodó állapotokon.
A ruhák, a szennyes mosógépbe rakásakor idegen testek ne kerüljenek a mosógépbe (pl. pénz érme, tű, szög stb.) illetve a ruhákon lévő zip-zárakat, gombokat kapcsold össze, mert ezek nem csak a ruhában, de a mosógépben is károkat tudnak okozni. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem maradt e a dobban, a dob/ajtó körüli gumitömítés mélyedéseiben gomb, pénzérme, kulcs vagy egyéb apró fémtárgy.

És mi a helyzet az öblítőtartállyal?

Tapasztaltad már, hogy az öblítők sok esetben beszáradnak az öblítő tartályába és ott gombásodni, penészesedni kezd?

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Éééés, valami hihetetlenül ragacsos, nyálkás valami rakódik le, nem beszélve a sokkolóan kellemetlen szagáról. Szerinted mitől lehet?

Ebben bizony a gyári öblítők a ludasak. Az öblítéshez használhatunk bátran ecetet, ami a vízkővel is elbánik. Az is jó megoldás lehet, hogyha az öblítő tatályt egy egész éjszakára citromsavas, vagy ecetes vízben áztatjuk, aztán a mosogatógépben az edényekkel együtt betesszük a szokásos eco programra, és elmosogatjuk. A legjobb megoldás pedig, hogy egyáltalán nem használunk gyári öblítőket, csak ecetet (Nem lesz ecetszagú a ruha tőle, és egy finom, természetes illóolajos - alkoholos permettel utólag lehet a ruhát illatosítani, ha arra igény van!)

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.