Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Amikor a pokol tüze éget: a reflux

Érdekességek2023. május 26.

Akinek volt már életében legalább egyszer refluxos tünete (még ha nem is tudta, hogy az), annak ez az érzés kínosan imerős lehet. De miért is éget a pokol tüze?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyelőcső és a gyomor között található egy záróizom, ha az valamilyen oknál fogva nem jól zár, a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A reflux szó is erre utal „visszaáramlás”.

A reflux önmagában nem kóros, ha viszont többször előfordul vagy panaszokat okoz, akkor betegségnek tekintjük. A refluxnak számos oka lehet, pl. túlsúlyosság, terhesség, gyógyszerek záróizomra gyakorolt hatása stb.

A gyomortartalom savas, ami marja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért érezzük az égető fájdalmat a gyomorszájnál, szegycsont mögött és a torkunkban. Előfordul, hogy a sav a szájba is feljön, savanyú, keserű szájízt okozva. A reflux tünete lehet továbbá a rekedtség, böfögés, köhögés, mellkasi fájdalom és súlyosabb esetben nyelőcsővérzés, fogyás.

Helyes táplálkozással és életmóddal a reflux ellen
Megfelelő táplálkozással és életmóddal a refluxos tünetek megszüntethetők vagy nagymértékben csökkenthetők. Érdemes tehát fokozatosan, apró lépésekben megváltoztatni eddigi táplálkozásunkat és életmódunkat. Ha úgy érzi ezen a téren segítségre van szüksége, keressen fel egy dietetikust.

Diéta elemei


Mit válasszunk?
Sütőipari termékek: A kenyér, kalács, péksütemények frissen gyakran panaszt okoznak, ezért érdemes másnaposan (ne mi legyünk másnaposak) vagy enyhén megpirítva fogyasztani. Fogyaszthatók továbbá a kekszek, kétszersültek, kásafélék, pudingok, pászka, ostya, piskóta, zsemlemorzsa, liszt, dara, keményítő, rizs, extrudált és puffasztott termékek, szójakészítmények, reggeliző pelyhek, tészták.
A friss kelt tészták és a zsírdús péksütemények panaszt okozhatnak.

Gyümölcsök, olajos magvak: Kis mennyiségben fogyasztható a dió, natúr mandula és mogyoró. Friss, érett gyümölcsök közül a legtöbb beteg jól tolerálja az almát, őszbarackot, sárgabarackot, körtét, banánt, birsalmát, puha szilvát, avokadót, cseresznyét, dinnyét, mangót, maracuját, nektarint, ringlót, ananászt, datolyát és az aszalt gyümölcsök egy része is jól beilleszthető a diétába pl. almaszirom, aszalt banán, aszalt barack és meggy.

Az apró magvas gyümölcsök, citrusfélék sokszor panaszt okoznak.

Zöldségek és főzelékfélék: Panaszt ritkán okoz a burgonya, articsóka, brokkoli, cékla, csicsóka, cukkini, kelbimbó, kínai kel, metélőhagyma, padlizsán, patisszon, csicseriborsó, fejessaláta, zsenge karalábé, karfiol, zeller, metélőhagyma, mangold, paraj, sóska, petrezselyemgyökér és –levél, zöldpaprika, sárgarépa, sütőtök, tök, zsenge zöldbab, zöldborsó (esetleg átpasszírozva). Érdemes kerülni a vöröshagyma és fokhagyma pirítását, inkább főzzük bele az ételbe. A legtöbb betegnél a káposztafélék, szárazhüvelyesek, retek, uborka panaszt okoz.

Tej, tejtermékek, tojás: A refluxosok általában jól tolerálják a következőket; krémsajtok, sajtok, tojás (főleg lágy tojásnak elkészítve), tej (2-4 dl/nap), tejszín kis mennyiségben, sovány tejpor, aludttej, natúr joghurt, kefir, házilag készített gyümölcsjoghurt, túrókrém, túró, túródesszertek. A sajtok közül az erjedt vagy csípős fajták okozhatnak panaszt.

Hús, húskészítmények: A sovány húsok és felvágottak jól beilleszthetők az étrendben pl. csirkehús, pulykahús, hal, nyúlhús, borjúhús, sonkafélék, párizsik, virslik, krinolin.

Folyadék: Javasolt a tej, tejeskávé, kakaó, tea (nem túl erősre főzve), gyümölcsturmixok, frissen készült gyümölcs és zöldség présnedvek (kevés vízzel hígítva) vagy 100 % készítmények. Enyhe limonádé, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz. Az alkohol, szénsavas üdítők, erős feketekávé, túl forró vagy túl hideg italok fogyasztása kerülendő.

Fűszerek, zsiradékok: Zsiradékok közül a növényi eredetűek javasoltak pl. margarin, olívaolaj, napraforgóolaj stb. Az ételkészítéshez kevés zsiradékot használjunk! Jó befektetés egy teflon serpenyő, amiben minimális olajjal süthetünk, főzhetőnk.

Fűszerekből a kímélők javasoltak pl. zöld-, fehér bors, szegfűszeg, fahéj, borsikafű, kapor, majoranna, köménymag, vasfű, snidling, petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű, piros paprika, enyhe sózás, babérlevél.

Figyelj magadra
A diéta függ az egyéni érzékenységtől is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha az ajánlott nyersanyagok közül bármelyik panaszt okoz, hagyjuk ki, ha pedig a kerülendők közül jól tolerálunk egyes ételeket, építsük be az étrendbe. Érdemes kísérletezni, mert csak így tartható meg az étrend változatossága.

Sokszor nem maga a nyersanyag okoz panaszt, hanem az elkészítési mód! Például a halhús értékes táplálékunk és panaszt sem okoz, ha mondjuk zöldséges párolt halat készítünk belőle, de amint füstölve vagy pácolva van a refluxos tüneteket kiváltja.

Sok sikert a diétához!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Futócipőt fel!

2025. október 10.

Bár sokan nyáron sem pihentek, az enyhébb időjárás beköszöntével hivatalosan is újraindul a futószezon. A futás népszerűsége hazánkban továbbra is töretlen, egyenesen a leggyakrabban választott szabadidősport, megelőzve a kondizást, az úszást és a focit is. A futók 44 százaléka alkalmi futónak vallja magát, míg minden harmadik újrakezdő[1]. Bár a sportág egyszerűnek tűnik és szinte bárhol űzhető, érdemes odafigyelni a megfelelő felkészülésre és kivitelezésre a sérülések elkerülése érdekében. A Budai Egészségközpont szakértői ezért hasznos tanácsokkal segítenek eligazodni a futás világában.

A futás az egyik legegyszerűbb mozgásforma, ráadásul alacsony költséggel jár. Szinte bármikor gyakorolható a saját tempónkhoz igazítva, és mindeközben a szabadban, friss levegőn lehetünk. A rendszeres futás erősíti az izomzatot, segít testsúlyunk fenntartásában vagy éppen a fogyásban, valamint fejleszti az erőnlétet és növeli az általános teljesítőképességet. Jótékony hatása nemcsak testi, hanem lelki téren is megmutatkozik, hiszen csökkenti a stresszt, javítja a kedélyállapotunkat, nem utolsó sorban pedig az immunrendszerünket is erősíti.

Őszi otthonfelkészítés kívül-belül

2025. október 10.

Az ősz nem csupán a természet lassú elcsendesedésének időszaka, hanem az otthon és a belső világ áthangolásának ideje is. A lehulló levelek, a korai sötétedés és a hűvös reggelek mind arra ösztönöznek bennünket, hogy visszavonuljunk, lelassuljunk és figyelmet fordítsunk arra, ami körülvesz minket. Ilyenkor nemcsak a lelkünk vágyik a melegségre és biztonságra, hanem a házunk is. Az ősz ideális időszak arra, hogy felkészüljünk a télre, hiszen ilyenkor még lehetőségünk van javítani, karbantartani, rendezkedni.

Sokan érzik ilyenkor a késztetést a rendrakásra, selejtezésre és arra, hogy egy kicsit újrateremtsék a belső közeget. Ennek oka részben az évszakváltás energetikai hatása, másrészt pedig a természetes emberi ösztön, hogy menedéket készítsen a hideg hónapokra. Az otthonunk állapota azonban gyakran tükrözi lelki világunkat is. Egy elhanyagolt ereszcsatorna vagy elöregedett tető nemcsak fizikailag veszélyeztetheti a lakók kényelmét, hanem szimbolikusan is jelezheti a figyelmetlenséget önmagunkkal szemben.

Külső védelem: amikor az otthonod falai is védelmet kérnek

A hideg idő beköszöntével elsőként az otthon külső részeit érik a kihívások. A szél, a csapadék és a fagy komoly károkat okozhatnak, ha nem készülsz fel időben. A tetőszerkezet, a csatornarendszer, valamint a lemezből készült burkolatok, kerítések vagy szegélyek mind olyan elemek, amelyeknek hibátlan állapotban kell lenniük ahhoz, hogy hosszú távon is biztonságos menedéket nyújtson az otthonod.

Ebben az időszakban érdemes átvizsgálni a tetőt, nincsenek-e meglazult cserepek, beázási pontok vagy eldugult ereszek. Ugyanez vonatkozik a lemezkerítésekre és egyéb fémes szerkezetekre is, amelyek megóvják a telkedet és házad környékét. Az ilyen jellegű karbantartás nem csupán praktikus szempontból lényeges, hanem energetikai oldalról is: egy gondosan karbantartott otthon nyugodtabb, harmonikusabb energiát áraszt.

Haspuffadás

2025. október 09.

Az emésztési problémák leggyakoribb tünete

Az emésztés során az élelmiszerekből természetes módon széndioxid, metán és más gázok keletkeznek, főként a vastagbélben. Az emésztőtraktusban lévő gázok egy része nem más, mint a lenyelt levegő. Normál esetben a gázokat a bélnyálkahártya felveszi, majd az később kilégzésre kerül. Egy kis mennyiség ebből székelés előtt vagy közben bélgáz formájában – problémamentesen – elillan. Ha túl nagy mennyiségű gáz képződik (meteorizmus), az ingerli a bélfalban lévő nociceptorokat, és fájdalomérzetet kelt. A has kidomborodik és feszes tapintású lesz. Ez a látszólag ártalmatlannak tűnő tünet a beteget nagyon megterheli: teltségérzet, korgó gyomor, akár görcsös fájdalom vagy angina pectoris-szerű (mellkasi fájdalom) szívprobléma (Roemheld-szindróma) is jelentkezhet.

A gázképződés több okra vezethető vissza


puffasztó ételek, mint pl. kelkáposzta, hüvelyesek és teljes kiőrlésű termékek fogyasztását követően fokozódik.
A túlzott szénhidrátbevitel a még fel nem szívódott szénhidrátok fokozott mikrobiológiai bomlása által erjedéses diszpepsziát okozhat.
A cukrot helyettesítő fruktóz, xilit vagy szorbit az arra érzékenyeknél ugyancsak puffadást okozhat.
Antibiotikum-kúrát követően a bélflóra zavara vagy az akarbózterápia is bélgázosságot okozhat.
laktózintolerancia is lehet.
IBS is lehet a háttérben.