Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit

Érdekességek2018. március 11.

Mások érdekeinek a Tied elé helyezése nem is kérdés, hiszen Te vállaltad a családot, ha a munkádban alulteljesítesz, honnan lesz bevételed, a háztartás megvár, a párod elvárja, hogy vele is töltsél időt, és igen, ezt normálisnak is érezheted. A feladatok ellátásába fektetett idő pedig annyi idődet veszi el, hogy saját magadra már szinte semmi nem jut.  

Ugyanilyen nyomasztó, amikor az ember feleslegesnek érzi magát, mert „csak” a babája szükségleteit kell kielégítenie, ami azért a nap nagy részét kitölti, de tedd a szívedre a kezedet! Nem 24 órát. És ezzel tisztában vagy Te is, ezredszerre takarítod a konyhát, a házat, majd holnap kezdesz elölről mindent. És akkor vagy amikor alszik délután a babád, vagy amikor hazaesel a munkából, remegő kézzel nyúlsz a csoki után. Muszáj megenned, nem tudsz parancsolni magadnak, lila ködben fel sem fogod, mit csinálsz. csak a fél tábla eltüntetése után kezd derengeni valami.

Joggal kérdezheted, honnan tudhatom én, aki egész életében sportolt, és kisujjában van a táplálkozás-és edzéselmélet. Onnan, hogy mindkettőt megéltem. Az ikreimmel voltam otthon, és bár én láttam el őket egyedül, férj nélkül, segítség nélkül, mégis feleslegesnek éreztem magamat, bár ők felváltva voltak ébren, úgyhogy semmit tevésre nem volt időm, de én is éreztem, hogy ez nem elég.


Most pedig az először felvázolt eset fordul elő velem elég gyakran, lévén, hogy elég maximalista vagyok minden téren. Egyedül megteremteni mindent a lányoknak, a bajnokaimnak a lehető legmagasabb színvonalú tudást nyújtani, mert mégiscsak rám bízzák magukat, nevelni a gyerekeket-bár ebben nagy segítségeimre vannak többen is szerencsére-, és a háztartás. Tényleg úgy érzem, hogy néha alig van egy percem. Hála Istennek, én nem a csoki után nyúlok, hanem edzek egyet, de az alapproblémát átérzem én is, amiből kiindul a csoki evés problematikája.

Lehet, hogy úgy érzed, ebből az ördögi körből nincs kitörési pont.

Akkor van neked egy jó hírem, mégiscsak van megoldás. Tudomásul kell venned, hogy vannak szükségleteid, amiket ha tartósan nem elégítesz ki, akkor támogatás nélkül csak ideig, óráig tudod tartani magadat. Milyen szükségleteid vannak, amiket ha nem elégítesz ki, az hiányként jelentkezhet?

Hiányként jelentkezik pl. a szeretet-, elismertség-, ingerhiány. Tudod, van egy kérdőív, amit a kezdő bajnokaimmal kitöltetetek, és abban szerepel egy kérdés, miszerint van-e feldolgozatlan lelki problémájuk.

A leggyakrabban megjelölt feldolgozatlan ok a párkapcsolat hiánya, vagy nem megfelelő minősége, a másik pedig, hogy otthon vannak gyerekekkel, takarítás, főzés, gondozás, nevelés napi mókuskerékébe, mindezt sikerélmény nélkül, és úgy érzik, semmibe veszik a munkájukat.
És akkor pár szó a párkapcsolatról: a programba jelentkezők kb. 40%-a válás közeli állapotban van, amihez bizonyos szinten közrejátszik a fogyni vágyó fél evéshez való viszonya is. A másik fél már megunta azt, hogy állandóan lelkesen támogatnia kel a partnerét, amikor bejelenti, hogy márpedig most tényleg le fog fogyni, különben óriási hiszti várható, végül pedig újabb kudarc esetén úgyis ő lesz a hibás, aki miatt a párja képtelen lefogyni. Ez ismét plusz feszültséghez vezet, ahová a falásrohamok elszenvedői az evésbe menekülnek.


Akkor mi a teendő?

§ El kell tudnod dönteni, hogy miért akarsz változtatni, egy mentális képet kell kialakítani, azaz az életmódváltás után hogyan fogsz kinézni, mivel és kikkel töltöd az idődet, hogy hat ki az életedre majd a későbbiekben az, hogy rendezted a testsúlyodat és az egészségedet.

§ Tudatosítanod kell előre magadban, hogy mi a teendő, amikor legközelebb tépnéd fel a hűtőt. Egyszerűen meg kell szakítanod azt a láncolatot, ami ilyenkor menetrendszerű- feszültség-csoki a kézben- lerogyunk a fotelbe.

§ Lehetőség szerint kiegyensúlyozott vércukorszintet tarts fenn, persze tudom, hogy ez nem megy mindig, nekem is előfordul, hogy este jut eszembe, hogy nem ettem még egész nap. Ilyen estek után dobozolok én is hetekig szép szorgalmasan. Neked is hasznodra válhat.

§ Mindig legyen kéznél pár olyan étel, amit bevethetsz vész esetére! Ilyen nálam a túró, amit összekeverhetek édesítővel, natúr kakaóporral, akár fehérjeporral, jobb, mint a túró rudi, vagy teszek hozzá paradicsomot, és akár fél kg-ot is megehetek belőle nyugodtan, vagy ilyenek a zabos sütik, amik legnagyobb előnye, hogy le lehet fagyasztani őket, aztán vész esetén csak előkapom, bedobom a mikroba, és már ehetem is. Ugyanez a helyzet a zabos zsemlével is. És a másik dolog, amire figyelek, hogy otthon nincs csoki-azaz nincs mit előkapni. A gyerekeknek sincs, ők játszótéren szoktak kapni hagyományos édességeket, mint jégkrém, csoki.

§ Adj meg minden tápanyagot a szervezetednek, mivel az éhséged egyik legfontosabb okozója a vér glukózszintje. Ilyenkor ha fogyókúrázol, ki kell tartani, ha nem kell fogynod, csak ezeket a falásrohamokat kell szinten tartanod, akkor egyszerű helyzetben vagy. Egyél, és helyreáll a vércukor szinted.

De azt tudnod kell, hogy ez az állapot nem csak a diétádnál léphet fel, hanem máskor is, amikor nagyobb mennyiségű szénhidrátot viszel be, például egy karácsonyi vendégségnél. Nőként a menstruációd előtt élheted át ugyanezeket a tüneteket, anélkül, hogy megszegnéd a diétádat, ennek az oka egyértelműen a hormonháztartásod működése. Ha stresszes időszakot élsz, vagy épp és szerelmi csalódás ér, nos, ezek is lehetnek az okai a farkasétvágynak. Az édességgel a boldogsághormon, a szerotonin szintedet emeled, hogy a hangulatod kicsit javítsad, ezt hívhatod bánatevésnek is, de ettől még a feneked nőni fog. És ezt kell tudatosítani magadban!

Ha csak puhatolózol, vágyakozol, és ha tényleg nem szeretnél kardinális változásokat az életedben, csak a „de jó lenne, ha megszűnne a falásroham” szinten állsz, akkor maradsz ugyanebben a csapdában. De ha most kidolgozod a stratégiádat, előkészítesz vész esetére ételeket, akkor már érdemes volt megírni ezt a cikket Neked.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Mikor kell kardiológushoz fordulni a mellkasi fájdalom miatt?

2025. augusztus 29.

A mellkasi fájdalom kapcsán nem feltétlenül tudjuk eldönteni, vajon milyen orvoshoz kellene fordulnunk. Pulmonológus az esetleg tüdő problémák miatt, esetleg gasztroenterológus, ha refluxra gyanakszunk, pszichiáter, pszichológus a szorongás kapcsán vagy kardiológus a szív- érrendszeri eredet miatt? Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa arra adott választ, milyen tényezők miatt lehet fontos a kardiológiai kivizsgálás.

Számos oka lehet a mellkasi fájdalomnak

Sokan terheléskor tapasztalják a szorító mellkasi fájdalmat, majd mivel pihenésre elmúlik a kényelmetlenség, nem foglalkoznak vele tovább. Holott ez a tünet akár szívkoszorúér szűkületre is utalhat, így mindenképpen érdemes utánajárni. Ha pedig valaki nyugalomban vagy a terhelés megszűnése után is tartós vagy fokozódó fájdalmat érez a szegycsont környékén, amelyet verejtékezés és más vegetatív tünetek (például hányinger, légszomj, gyors, szabálytalan pulzus) kísérnek, akkor mentőt kell hívni!
– A vizsgálatok során kiderülhet, valóban szívbetegségről van-e szó, vagy akár egy tüdő- vagy mellhártyagyulladás, esetleg pánikbetegség okozta-e a tüneteket. Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire határozott, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. A jelenség mögött szintén számos ok meghúzódhat, a refluxtól kezdve, az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont – Prima Medica szakorvosa.

Pisztáciamánia – hogyan lett a világ kedvence a zöld arany?

2025. augusztus 28.

Egy instakompatibilis gasztrotrend nyomában

A pisztácia valaha különleges keleti csemege volt, mára viszont a globális gasztronómia egyik legnagyobb sztárjává vált. Ezt a kicsi, smaragdzöld magot ma már nemcsak süteményekben, hanem lattékban, fagyikban, tésztákban, krémekben, sőt, dizájntárgyak és ruhadarabok divatszíneiben is viszontlátjuk. De hogyan vált a pisztácia világméretű trenddé, és miért beszél mindenki róla – Tokiótól Párizsig, Budapestig?

A pisztácia: ősi csemege, modern ikon

A pisztácia eredete a Közel-Keletre és Közép-Ázsiába nyúlik vissza: már időszámításunk előtt 7000-ben is fogyasztották. Az ókori Perzsiától kezdve a Római Birodalomig különleges státuszt élvezett, később a Mediterráneumban terjedt el, de igazán nagy hírnevet Szicília hozott neki. Bronte városa – az Etna lábánál – a világ egyik legismertebb pisztáciatermő vidéke, mondhatjuk, hogy a pisztáciatermesztés fővárosa, ahol a vulkáni talaj, a napsütés és a kézi feldolgozás különösen intenzív, aromás, smaragd színű termést ad. Innen származik a híres DOP-minősítésű „Pistacchio Verde di Bronte”, amely ma is prémium alapanyagként szerepel a gasztronómiában.

A pisztácia régen luxuscsemege volt, ma viszont világszerte az egyik legkeresettebb alapanyag a prémium gasztronómiában. Az olasz cukrászok és séfek annyira tisztelik ezt az alapanyagot, szinte aranyként tekintenek rá, hogy a pisztácia nemcsak édes krémként, hanem sós fogásokban is feltűnik: pesztók, mortadellák, sajtok és gourmet tészták ízesítőjeként is új életre kelt.

Pisztáciatrendek a világ körül

Az elmúlt évtizedben a pisztácia újra felfedezése zajlik. Az utóbbi években a pisztácia egyenesen popkulturális ikonná vált az éttermek, kávézók és cukrászdák, pékségek világában. A gasztrotrendekért rajongó közönség figyelmét először a pisztáciás fagyi és tiramisu hódította meg Olaszországban, majd futótűzként terjedt tovább. Párizstól Dubajon át Tokióig mindenhol sorban állnak minden pisztáciás édességért a desszertrajongók – a pisztáciás macaron, mochi, éclair és cheesecake már rég nem különlegesség, hanem must have, kötelező elem. Egy magára valamit is adó hely biztosan felvesz a repertoárba valami pisztáciás dolgot. A TikTok és az Instagram pedig csak ráerősített a trendre: a legnagyobb őrületet persze a dubai csoki hozta, de a pisztáciazöld szín mára nemcsak az édességekben, hanem latte artban, azaz a művészi kávékészítésben, sőt divatkiegészítőkben is megjelent.

Strandolás, kirándulás, piknikezés biztonságosan

2025. augusztus 28.

A szabadtéri étkezések különösen nagy figyelmet igényelnek élelmiszerbiztonsági szempontból, ezek közül a legfontosabbak:


Hidegen tartandó ételek maradjanak hűtve: tejtermékek, húsos szendvicsek, tojásos fogások kizárólag jól hűtött hűtőtáskában, jégakkuval együtt szállíthatók.
A hűtőtáskát minden használat után alaposan mossuk ki fertőtlenítőszerrel és hagyjuk teljesen kiszáradni.
Étkezés előtt mindig tisztítsuk meg a kezünk, ezért legyen nálunk kézfertőtlenítő vagy nedves törlőkendő.
Ne hagyjuk az ételt hosszabb ideig a napon. Két óránál (nagy melegben akár egy óránál) tovább ne maradjon hűtés nélkül semmilyen romlandó élelmiszer. Ha véletlenül mégis kint maradt, akkor se fogyasszuk el, ha nincs látható baja!
A megmaradt, felmelegedett étel ne kerüljön vissza a hűtőtáskába, mert a hő hatására elszaporodó baktériumok már veszélyt jelenthetnek. Ezeket az ételeket ne fogyasszuk el később sem, bármennyire is odafigyelünk az élelmiszerpazarlásra, ezeket bizony ki kell dobni!


A nyári hónapokban a kiegyensúlyozott, könnyű és friss alapanyagokra épülő táplálkozás tehát segíti a szervezet alkalmazkodását a meleghez, míg az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket akár nyaralás, akár a strandolás alatt. Vigyázzunk magunkra, mert a gondtalan nyár azon is múlik, hogy mi és hogyan kerül a tányérunkra!