Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Amikor semmi nem jön össze – túlélőtippek

Érdekességek2024. július 12.

Reggeli veszekedés, a mosógéphiba, a beteg gyerek és kimondhatatlanul rossz hangulat… Amikor csőstől jönnek a gondok, és még a munkahelyen sem lehet megúszósan csinálni. Egy nehéz napon pozitívan?

1. A problémák viszonylagosakNem érdemes túldramatizálni. Végül is egy rossz nap nem más, mint várhatóan kedvezőtlen kimenetelű, kisebb jelentőségű események sorozata. Vannak ennél sokkal nagyobb csapások, amik akár meg is történhettek volna, mégsem ütöttek be.

2. Egyszerre csak egyet lehet megoldaniHa mindent egyszerre kell megoldani, akkor az aktuális problémaegyüttes tutira betemet. Külön-külön viszont kezelhető kis csomagokká válnak. Innentől már csak a kezelés helyes sorrendjét kell kialakítani. Mennyire súlyos ez a gond? Ennyire sürgős? Hátha mégsem – hogyan tudnám megoldani?

3. Néhány lépéssel messzebbre menni a problémátólHa pár lépés távolságról szemlélik az adott problémát (nem azonnali felháborodással, hanem kissé mérsékeltebb érzelmekkel gondolkodva), könnyebben jön a megoldás. S ha megoldódott a probléma, akkor utána könnyebben lehet a jó feszültséglevezetőket is megtalálni.

4. Problémamegoldás szüneteltetése: néha segít, elvonjuk a figyelmetElvonhatja a folyton az adott problémákra irányuló figyelmet egy rövid séta a szabadban, némi egyéb testmozgás, telefonálás egy megértő baráttal, társsal, esetleg egy kellemes zeneszám meghallgatása. Ezek az apró momentumok segíthetnek elűzni a sötét gondolatokat, legalábbis egy rövid időre – de lehet, hogy épp eközben keletkeznek „mentő gondolatok”.


Egy másik egyszerű technika: csukjuk be a szemünket, és gondoljunk életünk egy kellemes pillanatára, eseményére, és koncentráljunk egy darabig arra. Ez a módszer azon felül, hogy nyugodt perceket szerez számunkra, és a lelki nyomás alól pillanatnyilag felszabadít, jobb közérzetet biztosít a későbbiekben is. A leggyakrabban lehetővé teszi, hogy ne érezzük magunkat beszorítva a negatív gondolatok által meghatározott lelkiállapotba.

5. Félig tele, félig üresA problémák megoldhatók, és sokat lehet tanulni megoldásából, még ha nagyobb erőfeszítést is igényel. Ennek szellemében érdemes ismételgetni, és meggyőzni az elmét arról, hogy „egy kis erőfeszítéssel túljutok rajta” vagy „nagyobb az esély, hogy sikerrel járok, ha teszek az ügy érdekében valamit, mintha csak folyton arra gondolok: nem fog menni, túl nehéz számomra megoldást találni”

6. Fel a fejjel! (A szó szoros és átvitt értelmében is)A testtartás és lelkiállapot nagy hatással van egymásra. A rossz testtartás nagyobb veszély a balszerencsés napokon, nyomott hangulatkor. Ám a testtartás megváltoztatásával befolyásolni lehet az érzelmeket. Egyenes hát, felszegett fel, nyílt tekintet és fürgébb mozdulatok megnövelik a hatékonyságot, és javítják a hangulatot. És nem szabad megfeledkezni a mosolyogásról sem, még ha a napi gondokkal van tele. Mosolyogva könnyebben jönnek a megoldások, könnyebben lehet segítséget kérni, ráadásul ugyanannyi jót teszünk vele magunknak, mint másoknak…


forrás: Bébik, kicsik és nagyok
hírek, aktualitások

Légzőgyakorlatokkal az álmatlanság ellen

2024. október 08.

Napjainkban sokaknak okoz mindennapi gondot az álmatlanság, a minőségi alvás hiánya, amennyiben mélyebben szeretne foglalkozni a pihentető alvás témakörével, illetve annak élettani és lelki hatásaival, akkor a Galenus Kiadó Magyar Alváskönyve  megfelelő válaszokat adhat kérdéseire.  

Mészáros Kriszti, jógaoktató elmondása szerint több légzőgyakorlat (pránajáma) létezik, azonban ezek között van három, amelyeket szinte bárki használhat és rendkívül pozitív élettani hatásokkal bírnak.

Első légzéstechnika- A teljes jógalégzés:

A gyakorlat elvégzéséhez helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán. Amennyiben ilyen nincs otthon, akkor tegyen egy plédet vagy bármilyen párnát a medencéje alá. A tapasztalatok alapján könnyebb úgy törökülésben ülni, hogy a medence meg van emelve, így kényelmesebb, és könnyebb befelé figyelni, illetve a légzőgyakorlatra koncentrálni. Mindez pedig mind a három légzéstípusra igaz.

Figyelje meg a légzését, ahogyan egy mély belégzést hosszú kilégzés követ. Majd mélyítse el a levegővételét. Ezt követően kezdje el vezetni a folyamatot. Először a tüdő alsó részébe, a hasadba lélegezzen, ilyenkor a mellkas nem mozdul, csak a hasfal emelkedik és süllyed. Akár ide is helyezheti a kezét, hogy érezze, ahogy ez a mozgás megtörténik. Így végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően engedje el ezt és lélegezzen a mellkasába. Ilyenkor figyelje meg, hogy a bordakosár emelkedik és süllyed. A has ilyenkor nem mozdul. Ha segít a gyakorlat követésében, tegye a mellkasára a kezét. Ebből is végezzen el 8-10 légzést. Ezt követően kösse össze a két légzéstípus gyakorlását. Lélegezzen először a hasadba, majd a mellkasba, úgymond lélegezze át az egész tüdőt.

A mély hasi légzés a legjobb “nyugtató”. Ha ideges vagy feszült, tudatosan kövesse ezt a légzési technikát, így hamar meg tud nyugodni.

Második légzéstechnika- Nádi Shódana – Váltott orrlyukas légzés:

Ehhez a gyakorlathoz helyezkedjen el kényelmes keresztezett lábú ülésben egy meditációs párnán. Figyelje meg a légzését, ahogy egy mély belégzést hosszú kilégzés követ, majd mélyítse el a légzését. Ezt követően tegye a jobb kéz mutató és a középső ujjait a két szemöldök közötti területre, majd fogja be a hüvelykujjal a jobb orrlyukat és lélegezzen be a bal orrlyukon. Ezt követően fogja be a gyűrűs- és kisujjal a bal orrlyukat és lélegezzen ki a jobb orrlyukon. Majd folytassa tovább a gyakorlatot: lélegezzen be a jobb orrlyukon, és lélegezzen ki a bal orrlyukon, lélegezzen be a bal orrlyukon, és lélegezzen ki a jobb orrlyukon… és ezt így folytassa tovább a saját légzésének ütemében. A feladat befejezéseként utoljára pedig a bal orrlyukon lélegezzen ki.

Ez a gyakorlat megnyugtatja az idegrendszert, kiegyensúlyozottá teszi. Továbbá jól alkalmazható nátha és felsőlégúti betegségek esetén, hiszen kiegyensúlyozza a testben lévő két energiaminőséget, ezzel egyensúlyt hoz testnek és léleknek.

Miről mesél a csók a nőknek?

2024. október 07.

"A csók csak egy csók" - "a kiss is just a kiss" - szól a dal a Casablancában, utalva arra, hogy Humphrey Bogart és Ingrid Bergman között a kapcsolatnak nem lesz folytatása. Úgy tűnik azonban, hogy a csók mégsem csak egy csók, főleg, ha az elsőről van szó, mert a nő számára fontos eszköz annak megállapítására, hogy összeillik-e potenciális partnerével.  

A "jó csók" segíti meggyőzni, hogy érdemes elmélyíteni vele a kapcsolatot, a kevésbé kielégítő pedig kioltja lelkesedését már a kezdeteknél. A nő hosszú távon is csókkal erősíti az összetartozást párjával, a csókból érzi meg, hogy szereti-e még, vagy mással csalja.

Az Evolutonary Psychology című brit szaklapban megjelent tanulmány szerint minden nő kap a csóktól olyan romantikus és kémiai jeleket, amelyek révén értékelni tudja "love story-ja" állapotát.

Az amerikai Albany egyetem kutatói több ezer teszttel jutottak el ehhez az eredményhez. Míg a férfiak sokkal kevésbé érzékenyek ezen a területen, a nők nagy figyelmet fordítanak a férfiak leheletének szagára, szája ízére, fogai állapotára. Nem fogadnak el szexuális kapcsolatot csókolózás előtt. És míg a férfiak egy hosszan tartó kapcsolatban elvesztik érdeklődésüket a csók iránt, a nők továbbra is szívesen adnak és fogadnak.

Javul a szívelégtelenség a fekete csokoládé hatására

2024. október 07.

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

Egyik csoport álcsokit, a másik 70 %-os csokoládét kapott

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes „álcsoki” szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.