Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Anti-aging étrend, avagy ezt (t)edd, a fiatalság megőrzéséért!

Érdekességek2024. november 24.

Az öregedés “ellenszerét” mindig is kutatta az emberiség, és ugyan csodaszer nem létezik, amelytől örök életűekké válunk, az öregedés folyamatán lassíthatunk, annak jeleit pedig csökkenthetjük. Az első és legfontosabb pillér talán az, hogy elfogadjuk, az öregedés az élet természetes velejárója és felismerjük azt, hogy mi magunk vagyunk azok, akik aktívan tehetünk a vitális és életteli mindennapokért. Az anti-aging lifestyle már-már világtrend, az ún. “longevity expertek” egyre népszerűbbek, a tudomány és a technológia pedig egyre fejlettebb módszereken keresztül vértez fel minket tudással arra vonatkozólag, hogy hogyan éljünk, aludjunk, sportoljunk, étkezzünk. Íme, a Fitein szakértőjének tippjei.

Mi az anti-aging étrend?

Az anti-aging étrend egy olyan tápanyagokban gazdag táplálkozási mód, amely teljes értékű ételeken alpszik. Az ideálisan kialakított anti-aging étrend támogatja az egészséges bőrt, javítja a kognitív funkciókat, és segít az életkorral összefüggő betegségek megelőzésében, mint például a szívbetegségek és a cukorbetegség. 

“Az anti-aging étkezés nem kifejezetten a  korlátozásokon alapszik – természetesen vannak nem javallott élelmiszerek – hanem inkább arra teszi a hangsúlyt, hogy azokat a természetes, magas rosttartalmú ételeket, sovány fehérjéket és antioxidánsokat, zsírsavakat megkapja a szervezet, amikre nagy szüksége van” – mondja Szijgyártó István, a Fitein termékfejlesztője.


Így kezdj neki az anti-aging étkezésnek az őszi időszakban

Az anti-aging étrend elkezdése nem igényel drasztikus változtatásokat az étkezési szokásokban, inkább arra ösztönöz, hogy többet együnk bizonyos dolgokból. Így még a pörgős őszi időszakban is nekiállhatsz, hiszen itt nem a lemondásoké a fő fókusz, hanem a vitalitásodat és produktivitásodat előrevivő, “okos cserékről”.  Íme néhány egyszerű tipp:

  1. Több gyümölcs és zöldség: Minden étkezésnél a tányér felét tegyük színessé különféle gyümölcsökkel és zöldségekkel. Antioxidánsokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök, a zöldségek küzdenek az oxidatív stressz ellen, amely az öregedés egyik fő tényezője. Ezek az ételek megvédik a bőrt és a sejteket a károsodástól, miközben elősegítik a rugalmasságot és a támogatják az agy kognitív funkcióit. Az őszi időszak egyik sztárja a sütőtök. Nem csupán ízletes, és számtalan finomság készíthető belőle, hanem magas a c-vitamin és a beta-carotin tartalma, amitől szuper anti-inflammatory hatású zöldség.
  2. Teljes kiőrlésű gabonák a finomítottak helyett: A fehér rizs és kenyér helyett válasszuk a quinoát és a barna rizst.
  3. Figyeljünk oda az Omega-3 zsírsavakra: Fogyasszunk zsíros halakat vagy növényi alapú omega-3-forrásokat, például olíva olaj, avókádó, lenmag. Az ősz beköszöntével a dió is előtérbe kerül, így Omega-3 beviteledet diós finomságokkal is növelheted. Például megszórhatod vele reggeli Fitein rostpudingodat, és már adtál is egy extra egészséglöketet a napnak!
  4. Nassoljunk okosan: Cseréljük le a feldolgozott nassolnivalókat diófélékre, magvakra vagy gyümölcsökre az egészségesebb választás érdekében vagy válasszunk hozzáadott cukortól mentes, egészséges alternatívát.
  5. Kerüljük a finomított cukrot és a feldolgozott ételeket: Csökkentsük a cukros nassolnivalókat és feldolgozott ételeket, mivel ezek fokozhatják a gyulladást és felgyorsíthatják az öregedési folyamatot, arról nem is beszélni, hogy szabotálják a szervezetedet a kollagén természetes termelődésében.
  6. Növeljük a rostfogyasztásodat bélflórád egészsége érdekében: Kutatások szerint a rostban gazdag ételek, mint a quinoa, a zab és a zöldségek létfontosságúak az emésztés, a vércukorszint szabályozása és a gyulladások csökkentése szempontjából. Az Otago-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy a magas rosttartalmú étrend hosszabb élettartammal és a krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával jár.
  7. Több víz(!!!): Sokat halljuk, igen, azonban kulcsfontosságú: A hidratálásnak komoly szerepe van a fiatalos megjelenés fenntartásában. A víz és az egészséges hidratáló alternatívák, mint például a gyógynövényteák, segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, így a bőr rugalmas és egészséges marad. Az őszi idényben erre fokozottan érdemes figyelni, hiszen ahogy lehűl a levegő, ösztönösen megfeledkezünk az ivásról, pedig ilyenkor is nagyon fontos.

Több, mint csupán a megjelenés

Az anti-aging étrend nemcsak a bőr egészségét javítja – erősíti a szívet, javítja az agyműködést és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát is. Az anti-aging étrend és életstílus nem csupán receptek és étrend-tervek sokasága, hanem egy szemléletmód, vagy nevezhetjük az önszeretet egyik formájának is, mi szerint odafigyelünk testünk igényeire, és megadjuk számára azokat a dolgokat, amikre szüksége van ahhoz, hogy minél élettelibb mindennapokat élhessünk. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 elterjedt fogyókúrás tévhit

2025. június 02.

Van, aki a szénhidrátmentes diétában bízik vakon, van, aki a biotermékekben látja egészségének és karcsúságának zálogát, és vannak, akik a diabetikus, vagy light termékeket nassolva próbálják elérni a vágyott kilókat. Vajon sikerülhet ezekkel a módszerekkel?
Tudatosság és aktivitás.

Nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, főként ha testsúlycsökkentésről, életmódváltásról van szó. Ha elkezdi, rengeteg kitartásra és akaraterőre lesz szüksége.

A tévhitek és hiedelmek száma szinte végtelen, ha fogyókúráról, diétáról van szó…

1. tévhit: Bizonyos élelmiszerek egészségtelenek, mások egészségesek.

Tény: Ez az egyik legalapvetőbb tévhit, mely miatt gyakran rosszul értelmezik a diéta fogalmát. Nincs egészségtelen élelmiszer, csak rosszul összeállított étrend, ahol minden az arányokon és mennyiségeken múlik. Ma a legális kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek egyikéről sem lehet azt állítani, hogy egészségtelen, vagy éppen szuperegészséges lenne. A táplálkozástudomány egyik legfontosabb tétele, hogy nincs olyan tápanyag, amely káros lenne az egészségre (kivétel az alkohol gyermekkorban), ha az mértékkel kerül a szervezetbe. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy túlzott felvételük esetén előbb-utóbb az egészség rovására mehet az egyoldalú vagy/és mértéktelen táplálkozás. Pl. a zsiradékok nem egészségtelenebbek a zöldségeknél, viszont más arányban kell a helyes étrendben előfordulniuk, de a szervezetnek mindegyikre szüksége van.

2. tévhit: A helyes étrendben kizárólag növényi olajok szerepelhetnek.

Tény: 100 g növényi eredetű olaj (napraforgó-, tökmag-, szójaolaj stb.) energiaértéke megegyezik 100 g állati eredetű zsír energiaértékével (3757 kJ, 898 kcal), azaz ugyanannyi kalóriát jelentenek, viszont a növényi zsiradékok zsírsavösszetétele kedvezőbb, különösen a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.

3. tévhit: Semmi szénhidrát!

Tény: Sokan úgy gondolják, hogy az a legjobb, ha a szénhidrátfogyasztásukat csökkentik le. Azonban a szénhidrátok között van az összetett szénhidrátok csoportja, amelynek kihagyása az étrendből nagy hiba! A megfigyelések szerint, a nagy cukortartalmú étrendet tartó személyeknek kisebb a zsírfelvételük. Az egészséges táplálkozás kapcsán – főként testtömegcsökkentés esetén – célszerű a cukorfogyasztást korlátozni, azonban önmagában ettől még nem lesz mindenben egészséges a táplálkozásuk. A cukrot sokan támadják, valójában a hozzáadott cukor mennyiségét érdemes minimalizálni, mert ennek az elfogyasztott mennyisége optimális testtömegűek esetében se haladja meg az összenergia 10%át (ami egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben legfeljebb napi 50 g cukrot jelent).

Milyen étrend kiegészítők lehetnek hasznosak reumatológiai betegségekben?

2025. június 01.

A reumatológiai betegségek egy életen át tartó gondozást igényelnek, így a betegek többnyire igyekeznek alaposan tájékozódni a tüneteiket csökkentő, a jó állapotot fenntartó lehetőségekről. Dr. Csengei Gábor PhD, a Fájdalomközpont reumatológusa arról számolt be, hogy sokan érdeklődnek az étrend kiegészítők felől is, amelyekkel kapcsolatban azonban nem árt a körültekintés.

A páciensek jelentős része vásárol étrend kiegészítőket

Amerikai felmérések szerint a reumatikus betegségekkel élők jelentős hányada próbálkozik étrend kiegészítőkkel. A fibromyalgiások 6-10%-a, a Sjörgen szindrómások 8-10%-a, a rheumatoid arthritis-es (RA) betegek 8-10%-a vásárolt már ilyen terméket. De vajon hatékonyak és biztonságosak-e ezek a készítmények? A legtöbb tanulmány az RA és az ostheoarthritis tekintetében készült, és az evidencia szintjük a legjobb esetben is közepesnek mondható.    
– Az étrend kiegészítők szedésével kapcsolatban ráadásul azt tapasztaljuk, hogy a betegek el is feledkeznek arról, hogy erről beszámoljanak az anamnézis felvételkor. Holott ezt nem azért szeretnénk tudni, hogy lebeszéljük őket bármiről, még ha sok esetben ez is lenne a szükséges, inkább arról van szó, hogy egyes anyagok kölcsönhatásba léphetnek a rendelt gyógyszerekkel és ezt számításba kell venni. Az egyetlen olyan tényező, amiről viszont mindenkit érdemes lebeszélni, az internetről, ellenőrizetlen helyről, esetleg megbízhatatlan forrásból ismeretlen táplálék kiegészítők rendelése és beszedése. A legkisebb rossz, ami ebből következhet, hogy sok pénzt ad valaki egy hatástalan szerért, a legrosszabb pedig, hogy olyasvalamit szed, amiről senki sem tudja, hogy pontosan mit tartalmaz – hangsúlyozza Csengei doktor.

Melyek az esszenciális tápanyagok?

A vitaminokról és ásványi anyagokról általánosságban elmondható, hogy a szedésük csak akkor szükséges, ha valaki valamely anyagból hiányt szenved. Az RA-betegekről pedig tényszerűen elmondható, hogy közel ötödük hiányt szenved. Ennek fő oka az, hogy a tünetek közé tartozó fájdalom, hányinger, kimerültség hatással vannak az étkezési szokásaikra, ami miatt egyszerűen nem visznek be elég vitamint a szervezetükbe. Ezért az alábbi étrend kiegészítők szedését érdemes megfontolni és erről egyeztetni a reumatológussal:

D-vitamin: ezt a hormon-szerű vitamint általában szükséges pótolni az rheumatoid arthritis, a lupus, a Sjörgen szindróma, a fibromyalgia, a szisztémás sclerosis, a Bechterew-kór esetén, már csak azért is, mert a kezelésben használt kortikoszteroidok szintén D-vitamin hiányhoz vezethetnek. A vitamin konkrét hatásairól, így például a fájdalomcsökkenésről még folynak a kutatások, de abban megegyeznek a vélemények, hogy ez az anyag segít a csontokat érintő betegségek megelőzésében. Ahhoz, hogy biztos lehessenek a beteg és az orvos is a D-vitamin szintjében, érdemes egy vérvizsgálattal ellenőrizni azt.

Egymillióból ötven embert fenyeget a pulmonális hipertónia, de melyik ötvenet?

2025. június 01.

A pulmonális hipertónia (PH) a tüdő ritka és súlyos, nehezen felismerhető betegsége. A fizikai terhelhetőséget jelentősen korlátozó állapot tünetei nem kirívóak, így nehéz megmondani, hogy kinél utalnak valóban erre a problémára. Az időben érkező orvosi segítség mellett arra is szükség van, hogy jobban odafigyeljünk a PH-ban szenvedőkre, tegyük elviselhetőbbé a rájuk és szeretteikre nehezedő nyomást. Május 5-e a PH világnapja, ami egyben alkalom és lehetőség is a segítségnyújtásra.

A pulmonális hipertónia (PH) a tüdő ereinek ritka, nehezen azonosítható, testi és lelki megpróbáltatásokkal járó betegsége. Magyarországon a becslések szerint egymillióból ötven embert érint, de rendkívül nehéz kiszűrni, hogy pontosan ki az az 50 beteg. A PH felismeréséhez idő és alapos kivizsgálás szükséges.  A diagnózis felállítása összetett feladat, mivel a tünetek – légszomj, fáradékonyság, mellkasi fájdalom, szédülés, levertség, lehangoltság – más egészségügyi problémáknál is megjelenhetnek, vagyis a tünetek alapján számos honfitársunk is gyanakodhatna. Éppen ezért javasolt, különösen, ha például tüdőembólia után még 3-6 hónappal is fennállnak hasonló tünetek, célzott szívultrahanggal ellenőrizni, hogy nem alakult-e ki a pulmonális hipertónia. A korai felismerés ennél a betegségnél is kulcskérdés. Szerencsére van segítség, ezért mindenképpen ajánlott mihamarabb feltárni az okokat. Ha a szívultrahangon fennáll a gyanú, a beteget a kardiológus és a tüdőgyógyász szakorvosok úgynevezett pulmonális hipertónia centrumokba irányítják további, speciális vizsgálatokra, melyek lerövidítik a megfelelő terápia megkezdéséhez vezető utat. Napjainkban főleg a gyógyszeres kezelés, esetleg különböző beavatkozások jöhetnek szóba, amikkel jelentősen javítani tudják a betegek életminőségét és a túlélési esélyeket. Magyarország jó helyzetben van, 5 speciális PH Centrum is működik, felkészült szakorvos csapatokkal.

„A diagnosztikai nehézségeket a nemzetközi betegszervezet a kampányaiban egy hasonlattal szemlélteti – mondja Csabuda Eszter, a Tüdőér Egylet elnöke. – Amikor paták dübörgését halljuk a távolból, a tapasztalatainkra hagyatkozva a legtöbben elsőre lovakra gondolunk. Néha azonban zebrák is közeledhetnek ugyanígy, és csak akkor derül ki, hogy tévedtünk, amikor eloszlik a por és láthatóvá válik a jellegzetes csíkozás az állatokon.”

A pulmonális hipertónia ritka betegség, a vele kapcsolatos ismeretek szűkösek, a félinformációk, tévhitek bőségesek.  A PH-ban szenvedők országos érdekképviseleti egyesülete, a 2008-ban alakult Tüdőér Egylet közhasznú szervezet ezért elsődleges feladatának tekinti a hiteles tájékoztatást, az ismeretterjesztést, valamint a betegek és családtagjaik, segítőik, szakmai, mentális és anyagi támogatását. Az utóbbira azért van különösen nagy szükség, mert az európai kutatások szerint a betegek és a gondozóik egyaránt a szorongást és a kimerültséget tartják az egyik legkomolyabb kihívásnak a mindennapokban, 20 százalékuk pedig a megértés, a figyelem hiányát nevezte meg jelentős problémaként. A betegek elsősorban támogatásért, közösségi élményekért, megfelelő tájékoztatásért fordulnak a képviseletüket ellátó szervezetekhez, a családoknak, gondozóknak viszont főleg mentális segítségre, szakmai tapasztalatcserére van szükségük. A Tüdőér Egylet fórumokkal, találkozók, programok szervezésével segíti az ismeretek átadását. A napokban tartották a PH betegek 13. Országos találkozóját, ahol sok hasznos előadást hallgathattak a résztvevők.