Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Anyagcserét élénkítő, zsírégető program – a könnyebb fogyásért

Érdekességek2019. június 03.

Fotó: 123rf.com

Egy grammot nem fogytunk annak ellenére, hogy úgy gondoltuk, mindent megtettünk a helyes táplálkozás érdekében? Fáradtak vagyunk, pedig eleget alszunk – viszont nem sportolunk? Talán lelassult az anyagcserénk, ami közvetlen kapcsolatban áll a hízással.  Tekintsük át a lassulás okait, és hogy mit tehetünk az anyagcsere gyorsítása érdekében.

Légzés, emésztés, állandó testhőmérséklet, mozgás, keringés, gondolkodás…. Az anyagcsere az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen folyamatok összessége. Ennek érdekében a szervezetünkbe bekerülő vagy raktározódó anyagokat átalakítja energiává. Azaz a kalória átalakul energiává, hogy működtesse az agyat, az izmokat, a különböző szerveket…

Az anyagcsere lassul az életkor előrehaladtával, az izomtömeg csökkenésével, vagy pl. egy alacsony kalóriatartalmú diéta, vagy proteinben túl szegény étrend követésekor. De okozhatja a nem megfelelő életvitel (stressz, alváshiány, mozgáshiány), vagy a bél-mikrobióta (a bélben élő mikroflóra) károsodása is.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya, szervezetünk többet raktároz, és kevesebb kalóriát éget el, és így szükségképpen hízunk. Létrejön egy ördögi kör, mivel az anyagcsere lelassulása energiahiányt von maga után, és fáradékonyság lép fel, ami miatt nincs kedvünk mozogni. Ezen változtatnunk kell!


„Vigasztalódás” és frusztráltság helyett céltudatosság

A hízás rendszerint együtt jár az egészséges táplálkozás elhanyagolásával, alakunk romlásával. „Rossz” ételeket eszünk (zsírosat, cukrosat, sósat…), hogy „vigasztalódjunk”, és jön a következmény pl a hasra lerakódó zsírpárnák formájában.  Vagy ellenkezőleg, frusztráltak vagyunk, bűntudatot érzünk, és emiatt megvonunk magunktól szinte mindent.

Válaszul az anyagcsere még inkább lassul, fokozva legnagyobb félelmünket, ami a kalóriahiány okozta gyötrő éhséget jelenti. Ideje kikerülni ebből a pokoli spirálból, és visszanyerni régi alakunkat, normális étvágyunkat, jókedvünket, életörömünket. Ezek a céljai az anyagcserét élénkítő diétának, melyhez megoldásokat kínálunk.

Az anyagcsere serkentése

Az anyagcsere meghatározza, mennyi kalóriát éget el a szervezetünk naponta. Márpedig, mint említettük, minél idősebbek vagyunk, annál inkább lassul az anyagcserénk. Az eredmény: könnyebben szedjük fel, és nehezebben adjuk le a felesleges kilókat. Jó hír, hogy számos módon lehet küzdeni e jelenség ellen.

Az anyagcsere magában foglalja az alapanyagcserét (BMR), amely közvetlenül köthető a nyugalmi anyagcseréhez (RMR), és a nyugalomban lévő ember minimális energia-fogyasztását jelenti az alapvető életfolyamatok fenntartása érdekében.

Hozzátartozik még az ételek termikus hatása (TEF), amely az elfogyasztott táplálékok emésztésére felhasznált energia. De az élelmiszerek „varázsütésre” nem alakulnak át energiává, a szervezetnek különböző műveleteket kell végrehajtania, amelyek energia-felhasználással járnak.

A rendszer reaktiválása

Maradt még a testedzés nélküli hőtermelési aktivitás (NEAT), pl. séta, házimunka, kertészkedés stb., továbbá, amelyik sportoláshoz van kötve. Lehet hatni e tényezők összességére is annak érdekében, hogy mozgassuk az anyagcsere-útvonalakat. Az anyagcsere az életkoron kívül függ a nemtől, izomtömegtől, génektől, az alvás minőségétől, a bélben élő mikroflórától… Vagy elég az is, ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akár évekig, és/vagy elhagyjuk a sportot – nem történik semmi javulás. Hiába eszünk keveset, úgy tűnik, az a kevés is lerakódik zsírpárna formájában..

Olyan ez, mintha „leblokkoltunk” volna, és sokszor arról ábrándozunk, bárcsak egy gombnyomásra újra lehetne indítani a rendszert. Márpedig létezik egy ilyen „újraindító gomb” – rajtunk áll, hogy működébe hozzuk. Tanácsos napi rutintevékenységeinken változtatni, hogy több kalóriát égessünk el, és gyorsítsuk anyagcserénket. Néhány tudnivaló és javaslat hozzá:

A bélben élő mikroflóra diverzifikálása

Amit tehetünk:

Tápláljuk a jó baktériumokat a bélflórában pl. erjesztett élelmiszerek útján (de ne legyenek cukrosak; így pl. ügyeljünk a kereskedelemben kapható, gyümölcs-joghurtokra). De hasznosak a pro- és prebiotikumok is (szuper-rostosak: körte, alma, banán, spárga, póréhagyma, articsóka stb.). Törekedjünk a bélflóra egyensúlyának fenntartására és diverzifikálására (sokféle baktérium-törzs legyen benne).

Ami tiltott:

Többek közt a cukor túlzásba vitele, vagy az aszpartám tartalmú, intenzív édesítőszerek alkalmazása. Illetve a zsíros vagy iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Ezek ugyanis táplálják a vastagbélben a ”hizlaló” baktériumokat.

A fotó illusztráció: pixabay.comTöbb protein és rostos élelmiszer fogyasztása

Az emésztés energiafelhasználással jár, aminek termikus hatása van. Ez az említett  TEF (az élelmiszerek emésztésére fordított energia), amely a napienergiafelhasználás kb. 10-25%-át teszi ki,  főképp aszerint, milyen ételt fogyasztunk.

Amit tehetünk:

Részesítsük előnyben a magas fehérjetartalmú és rostdús élelmiszereket, mert emésztésük során a szervezet több kalóriát éget el. Amellett a természetes és nyers élelmiszerekből álló étrend jobban serkenti az anyagcserét (+47%!), mint pl. a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

Amit érdemes tudni:

Az elhízottság szintén szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban. Így pl. a glucidokban (cukortartalmú tápanyagokban) gazdag élelmiszerek „hizlalóbbak” a hasi zsírréteggel rendelkező személyeknél. Ugyanez vonatkozik a zsíros ételekre is túlsúlyosság esetén. Ezzel szemben a vékony testalkatúaknak több kalóriát kell elégetniük a zsírok és glucidok asszimilációjához. A hízás közvetlen kapcsolatban áll tehát az anyagcserével.

A folyadékbevitel jelentősége

Ami tehetünk:

Igyunk naponta elegendő mennyiségű vizet: az anyagcsere attól függően reagál. Elég akár kis mértékű dehidratáció – ha gyakori – ahhoz, hogy az anyagcsere lelassuljon. Egy-egy csésze kávé vagy tea is kiegészítheti a vizet. A bennük lévő koffein serkenti az anyagcserét (fokozva a szívritmust). De ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat!

Ami tiltott:

A folyadékok közül minden édes, szánsavas üdítőital, de nem ajánlottak pl. az émelyítően édes likőrök, koktélok sem. Ugyanakkor figyeljünk az erősen cukrozott, illetőleg tartósítószerekben bővelkedő élelmiszerek elkerülésére is. Ezek egyszerre okoznak zavarokat a bélmikrobiótában és az anyagcserében.

Izomtömeg növelés, friss levegő

Az anyagcsere élénkítéséhez a táplálkozáson kívül egyes  szokásainkon is változtatni szükséges, többek közt a testmozgással, vagy a minket körülvevő levegő hőmérsékletének megválasztásával összefüggésben.

Amit tehetünk:

Sportolás: minél izmosabbak vagyunk, az anyagcsere során testünk annál több kalóriát éget el (még alvás közben is). Futás, evezés, erősítő edzések.. mind-mind növelik az izomtömeget.

Hőmérséklet beállítása: minél hűvösebb, frissebb a levegőnk, akár nappal, akár éjjel, anyagcserénknek annál több hőt kell termelnie. Így nyissunk ablakot éjjel is, ha nincs túl hideg kint, vagy más módon csökkentsük hálószobánk hőmérsékletét. Természetesen nappal is ügyeljünk a friss hőmérsékletre: a sokszor túlfűtött lakás vagy iroda belső hőmérsékletét állítsuk alacsonyabbra.. Reggel pedig a tusolást néhány másodpercig hideg víz permetezésével fejezzük be, ami jót tesz a vérkeringésnek és az anyagcserének is.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.