Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Ayurvédikus masszázs a testi-lelki egyensúlyért

Érdekességek2019. április 11.

Egy fárasztó, hosszú nap után mindenkinek jól esne egy kényeztető masszázs, amely nem csak a testet, de a lelket is felfrissíti, és szinte újjá varázsolja. A számos masszázstípus közül kedvünk szerint választhatunk frissítő fej- vagy talpmasszázst, de akár az egész testre kiterjedő, kozmetikai kezeléssel egybekötött vagy zsírégető masszázst is. Ha azonban ennél többre vágyunk, válasszuk az ayurvédikus kezelést, amely több mint egy egyszerű masszázs: egy csodálatos utazás, amelynek a vége a tökéletes egyensúlyi állapot.

„A relaxáló hatású, frissítő ayurvédikus kezelések megtisztítják a szervezetet a testben felhalmozódott, betegséget okozó méreganyagoktól. Beindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusát – lehetővé téve a hosszú távú regenerálódást – miközben természetes módon megteremtik és megőrzik a test egyensúlyi állapotát. Ez az ayurvédikus masszázs, amely egyedi élményt nyújt és tökéletesen ellazítja a vendégeket annak ellenére is, hogy a kezelés egy speciális faágyon, a drónin történik” – mondta Páger Árpád, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának masszázsterapeutája.

Mire jó az Abhyanga masszázs?

Az Abhyanga masszázst egyszerre két masszőr végzi a szabad bőrfelületen bő, meleg, jellegzetes illatú és összetételű gyógyolajjal, egymással tökéletes összhangban a test mindkét oldalán. Az alkalmazott mozdulatok lehetnek lágyak, harmonizálók vagy akár közepesen mély, határozott, stimuláló fogások is, amelyek képesek teljesen ellazítani, szinte meditatív állapotba juttatni, majd ezt követően felfrissíteni a vendégeket. A finom masszázs nyugtatja az idegrendszert, elűzi a feszültséget az izmokból, és erősíti azokat, táplálja a testet, valamint fokozza az állóképességet. Mindemellett elősegíti a nyugodt alvást, puhává, bársonyossá teszi a bőrt, késlelteti a ráncok kialakulását, és fokozza a bőr ellenálló képességét a bőrbetegségekkel szemben.


Az erőteljesebb Thalodal masszázs

Egész testre kiterjedő kényeztetést kínál a Thalodal masszázs is, amely erőteljesebb, határozottabb mozdulatok segítségével lazítja fel a feszült izmokat, annak érdekében, hogy az energiák jobban áramolhassanak a szervezetben. Ez, a marma pontok stimulálásával – amelyek különböző belső szervekkel vannak összeköttetésben – serkentőleg hat a belső szervekre, és megfelelő működésre ösztönzi a keringést.

A masszázs pozitív hatással van a nyirokrendszer működésére, segít eltávolítani a szövetekből a felgyülemlett nyirokfolyadékot. Növeli az ellenálló képességet a fizikai és mentális terheléssel, a szorongással, a levertséggel és a nyugtalansággal szemben. Rendszeres alkalmazásával csökkenthető a rutinszerű munka, a mentális stressz vagy a túlterhelés miatt fellépő kimerültség. Ha feszülten, nyugtalanul érkezünk is a masszázsra, garantált, hogy ennek a meleg, kellemes illatú gyógynövényekből készült olajokkal végzett szeánsznak a végére újult energiával, lendületesen fogunk felállni a masszázságyról.

Padabhyanga lábmasszázs

Léteznek olyan masszázsfajták is, amelyek csak a test egy adott területére koncentrálnak. A Padabhyanga például egy meleg ayurvédikus olajjal végzett indiai lábmasszázs, melynek során a lábszárat, a lábfejet és a talpat masszírozzák, valamint bizonyos marma pontokat kezelnek helyi nyomással, körkörös dörzsöléssel. Az itt található idegvégződések stimulálása révén képes a kezelés az egész testre pozitív hatást gyakorolni.

Ayurvédikus fejmasszázs

A felmelegített ayurvédikus gyógyolajjal végzett Ayurvédikus fejmasszázs a keringési és idegrendszerrel együttműködve segíti az oxigéndús vér eljutását a nyak, a fej, a váll felszíni és mélyen fekvő szöveteihez. A masszázshoz használt olaj beivódik a fejbőrbe, egészen a hajhagymákig, így táplálja és erősíti a hajat, a fejbőrt. Ennek köszönhetően hajunk ragyogó fényűvé válik, fejbőrünk egészsége helyreáll. A masszázs segít megelőzni és megállítani a hajhullást és a kopaszodást, sőt a korai őszülést is gátolja. A homlok- és szemöldökmasszázs javítja a látást és a koncentrálóképességet, de alkalmas a fejfájás kezelésére és megelőzésére is. A fej izom- és idegszálainak ellazításával javítja a keringést, amely egyaránt frissítőleg hat az elmére és az egész testre.

„Az ayurvédikus masszázs pozitívan hat többek között a bőrre, a bőr alatti szövetekre és a nyirokrendszerre. De ami legalább ennyire fontos, pozitív hatással van a lélekre is. Ez pedig segít abban, hogy egyensúlyba kerüljünk önmagunkkal” – tette hozzá Páger Árpád.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.