Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az 5 leggyakoribb és legveszélyesebb utazási betegség

Érdekességek2019. július 30.

Az alábbiakban a leggyakoribb és legsűrűbben előforduló utazási betegségeket mutatjuk be, amelyeket azért nevezünk utazási betegségeknek, mert Magyarországon nem, vagy csak alkalmanként fordulnak elő, viszont az utazók más országokban találkozhatnak velük, így az ő esetükben fennáll a fertőződés veszélye.  

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, illetve minden tízezer utazóból egy meghal egy külföldi nyaralás alatti megbetegedés miatt.

Sajnos Magyarországon is előfordulnak olyan járványok, amelyekben a fertőző forrás valószínűsíthetően egy utazó lehetett. Gondoljunk csak a hepatitis-A és -B fertőzésekre, amelyeket akár egy mediterrán nyaralás során is beszerezhetünk.

Hogy csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket említsük példaként, a világon évente többmillió hepatitises, maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai alapján. Utazás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt, és ennek tudatában dönteni a felkészülésről – írta az utazaselott.hu.

Az 5 legveszélyesebb fertőző betegség

A legveszélyesebb betegségekről mindenki azt gondolja, hogy elsősorban a fejlődő országok mérhetetlen szegénységben élő lakosait fenyegetik. A tények azonban azt támasztják alá, hogy a fertőző betegségek nem válogatnak: a gazdaságilag fejlett országok turistái, akik az egzotikum kedvéért akár a világ másik végére is elutaznak, szintén veszélyben lehetnek. 



Malária

A legismertebb betegség, ami egy egzotikus országokban történő pihenés kapcsán gyakran felmerül, a malária. Nem véletlenül ismerik oly sokan: 3,3 milliárd embert, vagyis a Föld lakosainak felét veszélyezteti a szúnyogok által terjesztett betegség.

Évente 250 millióan fertőződnek meg a kórokozó parazitával, és közel 1 millióan halnak bele a váltólázba. A leginkább veszélyeztetettek a fejlődő országok lakosai, illetve az ide látogató turisták. A leginkább érintett kontinens Afrika, ahol a gyermekhalálozások 20%-át a malária okozza. Az itt élő gyermekek évente legalább egyszer átesnek a betegségen, és a kis betegek közül félpercenként egy meg is hal a betegségben.

Nem minden malária egyforma. A megbetegedéseket okozó négy Plasmodium faj közül a Plasmodium falciparum a legelterjedtebb, és mind közül a legveszélyesebb is. Az aggasztó mégis inkább az, hogy egyre inkább terjednek a gyógyszer-rezisztens fajok. Ezek a paraziták már nem pusztíthatók el egyszerű kezeléssel, hiszen ellenállóak a különböző gyógyszerekre. A rezisztenciát Thaiföld-Kambodzsa határán figyelték meg.

Elsődleges cél a rezisztens fajok elterjedésének megakadályozása, illetve a csípés megelőzése. A turistáknak talán könnyebb dolguk van, mint a helybélieknek, hiszen ők antimaláriás tabletták szedésével megelőzhetik a betegséget. Ma már van olyan készítmény, amellyel napozni is lehet, illetve amely  megvédhet a maláriát okozó parazita több típusával szemben.

 

Dengue-láz

Egy másik, az elmúlt évtizedekben jelentős, elterjedőben levő betegség a Dengue-láz. Ma a Föld lakosainak 40%-át, vagyis 2,5 milliárd embert fenyeget a kór, mely elsősorban a trópusi és szubtrópusi területeken fordul elő. A maláriához hasonlóan ezt is szúnyogok terjesztik. Általában influenzaszerű tüneteket okoz, de súlyosabb esetben vérzéses láz alakulhat ki. A betegségért 4 közeli rokonságban álló vírus felelős. Ha valaki átesik a betegségen, esetleg védetté válhat az adott típussal szemben. Gyakori azonban, hogy az ismételt fertőzés már nagyon komoly klinikai kép formájában zajlik. 50 millió új fertőzöttet regisztrálnak évente, és hozzávetőlegesen 500 ezer beteg kerül kórházba vérzéses lázzal. A megfelelő kezelés hiányában minden ötödik beteg meghalna.

A korábbi járványok során megfigyelték, hogy azok körében, akik még nem találkoztak a kórokozóval, a fertőződési ráta akár 90%-os is lehet! A vírus mára már több mint 100 országban számít gyakorinak: Afrika és Amerika országaiban, a Kelet-Mediterráneumban, Dél-Kelet-Ázsiában és a Nyugat-Csendes-óceán térségében elterjedt. Sajnos a Dengue-láz ellen még nincs védőoltás, így ha valaki utazásáról hazatérve influenzaszerű tüneteket észlel, azonnal forduljon orvoshoz.



Hepatitisz

Van egy vírus, amely százszor fertőzőbb, mint a HIV, és amelyik 2 milliárd embert betegít meg évente. A HIV-hez hasonlóan terjed az emberi testnedvek közvetítésével, de ez a vírus az emberi szervezeten kívül is életképes maradhat, és akár 7 napig is fertőzhet. A hepatitis-B vírus rendkívül veszélyes! 350 millió krónikus beteg él közöttünk, akik vírusgazdaként folyamatosan megfertőzhetik egészséges társaikat. Becslések szerint minden évben 600 ezer ember hal meg a betegség következtében. A halál oka a májzsugor, illetve a vírushordozás talaján kialakuló rákos megbetegedés. Kínában és Ázsia egyes országaiban a legtöbben már gyermekkorban megfertőződnek. Ebben a kiemelt régióban minden tizedik felnőtt krónikus hepatitis-B hordozó. Egyes becslések szerint az Amazonas térségében, Kelet- és Közép-Európa déli területein, a Közel-Keleten és az Indiai-szubkontinensen a lakosság 5%-a hordozza krónikusan a vírust.

1982 óta rendelkezésünkre áll a hepatitis-B elleni vakcina, mely 95%-os hatékonysággal előzi meg a betegség kialakulását, és hosszútávú védelmet nyújthat a vírussal szemben. A hepatitis-B elleni vakcina Magyarországon 1999-ben került be a kötelező védőoltások közé, ami azt jelenti, hogy éppen a szexuálisan legaktívabb korosztályt (26 évnél idősebbek) még nem oltották be, így ők védtelenek a vírussal szemben.

Ugyanennek a víruscsaládnak tagja a hepatitis-A is. Potenciális veszélyessége abban rejlik, hogy fertőzött élelmiszerek fogyasztásával terjed, és nagyon elterjedt, ezért könnyű megfertőződni. Évente 1,4 millióan betegednek meg hepatitis-A vírusfertőzés miatt, és gyakran alakulnak ki robbanásszerűen terjedő járványok is. Az egyik legnagyobb az 1988-as sanghaji járvány volt, itt 300 ezer embert érintett a fertőzés.

A hepatitis-A fertőzés általában nem jár a hepatitis B-hez hasonló végzetes szövődményekkel, de a teljes felépülés ez esetben is hónapokig tarthat. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik olyan területen élnek, illetve olyan területre utaznak, ahol a higiénés viszonyok nem megfelelőek. A fejlődő országokban igen magas a fertőzöttségi arány, de a nagy járványok mégis azokon a területeken alakulnak ki, ahol a lakosság számára idegen a vírus. Ezért ott nagyon rövid idő alatt képes sok embert egyidőben megbetegíteni. Erre volt példa az istvándi járvány 2006-ban, amikor egy turista, vélhetően Olaszországból hozta haza a vírust, járványt okozva lakóhelyén. A hepatitis-A járvány előfordul Magyarországon is, a fertőzés esélye az árvizek és belvizek idején megnövekszik.

Az utazók és a veszélyeztetett területeken élők számára a leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás felvétele. Tíz nappal az immunizálás után gyakorlatilag mindenkinél kialakul a megfelelő immunvédelem. Létezik hepatitis-A és -B ellen is védelmet nyújtó kombinált oltás, a teljes oltási sor felvételével mindkét betegség ellen hosszú, évtizedekre szóló védelmet szerezhetünk.

Hastífusz

Szintén a fertőzött élelmiszerekkel, elsősorban szennyezett vízzel juthat a szervezetbe a hastífuszt okozó baktérium. Ázsia déli és délkeleti régióiban a legmagasabb a fertőzöttségi arány: 100 ezer emberből 274 biztosan beteg . Súlyos problémákat okoz a betegség a volt szovjet tagállamok területén, Afrikában és Dél-Amerikában is.

A jelenlegi adatok szerint évente akár 33 millióan is megfertőződnek, és átlagosan 216 ezren meghalnak a magas lázzal járó betegségben. A tífusz elsősorban az iskoláskorú gyermekekre és a fiatal felnőttekre veszélyes.

A legkomolyabb járvány a közelmúltból talán a 2004-2005-ös kongói járvány volt, ott összesen 42.564 tífuszos megbetegedést jelentettek. A tífusz ellen is létezik védőoltás, amely ajánlott az utazóknak.

Kolera

A másik igen veszélyes bakteriális eredetű bélfertőzés a kolera. A kór okozója a Vibrio cholerae, amely a szervezetbe jutva képes méreganyagot termelni. Ez súlyos, gyakran végzetes kiszáradáshoz vezető hasmenést okoz. Rendkívül fertőző, ez a betegek számában is tükröződik. Évente 5 millió új fertőzést sikerül diagnosztizálni. Gyakran túl későn kerül sor a diagnózisra. Évente 110.000 ember hal meg hastífusz következtében. Kedvez a betegség terjedésének az a tény, hogy a betegség 75%-ban tünetmentesen zajlik, azonban így is fertőzhet.

A kolera eredeti hazája a Gangesz deltája volt. Innen terjedt el a 19. században, és végigsöpört az összes kontinensen 6 hatalmas járványt, és több millió ember halálát okozva. A hetedik, napjainkban is tartó hullám még 1961-ben kezdődött Dél-Ázsiában, 10 évvel később elérte Afrikát, majd 1991-re átterjedt Amerikára is. Ma gyakorlatilag minden országban jelen van. A legkomolyabb járvány Haitit sújtja, ahol 171.304 lakos fertőződött meg, és több mint 3.600 esett áldozatul a kolerának . Innen terjedt át a kór Dominikára, ahol 154 bejelentett esetről van a hatóságoknak tudomása. A kolera az afrikai kontinenst sem kímélte a tavalyi évben: Kamerunból, Csádból, Nigerből és Nigériából együttesen 40.468 betegről adtak hírt, ebből 1.879 halállal végződött.

A kolera ellen védőoltással óvhatjuk magunkat, a betegség kezelése a tünetek mérséklésére irányul, mert egyéb megoldás nem létezik. Az utazóknak érdemes elkerülni a fertőzött területeket, vagy ha ez nem megoldható, akkor fontos betartani az élelmiszerekre vonatkozó szabályt: „Főzd meg, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!”


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Nyári élelmiszerbiztonsági kisokos

2025. szeptember 10.


Akár otthon főzünk, akár a kertben grillezünk, tartsuk külön a nyers élelmiszereket és a készételeket! A nyers húsokhoz, zöldségekhez és készételekhez mindig használjunk külön vágódeszkát és kést, hogy elkerüljük a keresztszennyeződéseket.
Alaposan mossunk kezet ételkészítés előtt, közben és utána, valamint a nyers hússal, tojással való érintkezést követően.
A kánikulában az asztalon hagyott étel akár egy óra alatt is kockázatossá válhat. Célszerű kisebb adagokban tálalni és a hűtőből mindig frissen elővenni a következő adagot. 
Nyáron legyen nálunk jégakku és hűtőtáska, ha hűtést igénylő, romlandó élelmiszereket szállítunk.


Mit érdemes készíteni hőségben?

A meleg megváltoztathatja az étvágyunkat, így tervezzünk ennek megfelelően. A szezonális, friss alapanyagok használata különösen előnyös: friss zöldségekből és gyümölcsökből pár perc alatt hűsítő krémleveseket és turmixokat készíthetünk. A különböző saláták is kiváló megoldásnak bizonyulnak. Érdemes ilyenkor gyorsan, akár sütés nélkül is elkészíthető fogásokat választani. Figyeljünk arra, hogy az elkészült ételeket minél hamarabb lehűtsük és a hűtőbe tegyük. Kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a krémes süteményeket és a tejszínes önteteket, mivel ezek különösen gyorsan romlanak.

Hogyan pótoljuk a vegán étrendben a fehérjebevitelt?

2025. szeptember 09.

Egyre többen keresik a növényi alapú megoldásokat táplálkozásukban. Adódik azonban ilyenkor a kérdés, vajon hogyan biztosítható a megfelelő fehérje- és minden más bevitel vegán étrend mellett? Fehérjére ugyanis szükség van, ez nem is kérdés!

A fehérje fontos szerepet játszik szervezetünk energiaellátásában, mivel az aminosavak, melyek a fehérjék építőelemei, alapvető fontossággal bírnak a sejtek működésében, a szövetek regenerációjában a meglévő izomzat és kötőszövetek fenntartásában, valamint az izomépítésben. Ha megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét fogyasztunk, az segíthet fenntartani energiaszintünket is, mivel pedig lassabban emésztődnek, mint a szénhidrátok, hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet és jobban támogathatják a fogyást. 

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük a növényi fehérjékről.

Miért jobb a növényi fehérje és mi hiányzik belőle?

„A növényi fehérjék esetében előnyként említhető a rost- és antioxidáns-tartalom, amelyek nemcsak a megfelelő emésztést támogatják, hanem hosszabb ideig tartó teltségérzetet is biztosíthatnak valamint az oxidatív stressz csökkentésében is közreműködhetnek. Bár gyakran hiányosak valamely esszenciális aminosavakban, megfelelő kombinációjukkal (például rizs-, borsó-, szója-, kender-, tömagfehérje) ez a hiány pótolható, így kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként ugyanolyan hatékonyak lehetnek a fogyásban. A növényi fehérjék alacsonyabb kalóriatartalma révén pedig a bevitt energiamennyiség is könnyebben kontrollálható.” – sorolja fel a növényi fehérjék előnyeit Goda Gábor.

Veszélyes a hőség a túlsúlyosokra, inzulinrezisztensekre

2025. szeptember 09.

A kánikula sokakat megviselhet, különösen, ha olyan krónikus állapotokkal élnek, mint például az elhízás és az inzulinrezisztencia, cukorbetegség. A nagy meleg kihívás elé állíthatja az érintetteket, ami nem csak a közérzetüket, a napi rutinjukat, de akár a gyógyszerelésüket is érinti. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont – Prima Medica endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista magyarázta el az összefüggéseket.

Miért lehet a nyár kritikus az elhízással, cukorbetegséggel élőknek?

Az elhízás és az inzulinrezisztencia szorosan összefügg, ugyanis a nagy mennyiségű testzsír, különösen a zsigeri zsír növeli az inzulinrezisztencia kockázatát. Vagyis a két állapot nagyon gyakran együttesen van jelen. A nyári meleg pedig nem csak kényelmetlen a túlsúllyal élőknek, de befolyásolhatja az inzulin felszívódását és hatékonyságát is az injekciós inzulint használóknál, ami gondos ellenőrzést és módosításokat igényelhet. Bár a melegnek lehet jótékony hatása a glükóz-anyagcserére, a szövődmények elkerülése érdekében kulcsfontosságú a cukorbetegség és az elhízás hatékony kezelése, ellenőrzése a nyári hónapokban.
– A hőség egyik kevésbé nyilvánvaló hatása, hogy megváltoztathatja az inzulin felszívódásának sebességét. Azoknál, akiknek inzulininjekcióra van szükségük, az inzulin megfelelő tárolása, hűtőbe helyezése elengedhetetlen, és bizonyos esetekben sürgős. A magas hőmérséklet ugyanis lebonthatja az inzulint, és csökkentheti annak hatékonyságát. Ne tegyük ki az inzulinadagoló tollakat vagy a vércukormérőket közvetlenül napfénynek, és ne hagyjuk azokat parkoló autóban – figyelmeztet Mutnéfalvy doktor. – Fontos azt is figyelembe venni, hogy nem csak a meleg, hanem a magas páratartalom is ingadozóvá teheti a szervezet glükóz szintjét. Ha a levegő túlzottan párás, az izzadság nem párolog el olyan jól, mint szárazabb körülmények között, ez pedig megnehezíti a test hűtését, így a vércukorszint megfelelő egyensúlyban tartását is. Ezenkívül a testmozgás vagy a kültéri hőség is okozhat hipoglikémiát, hacsak a kalóriabevitel nem kiegyensúlyozott. A cukorbetegség és az elhízás hatékony nyári kezelésében tehát a rendszeres hidratálás, a vércukorszint-ellenőrzések gyakoriságának növelése, valamint az inzulinadagok aktivitás és ételfogyasztás szerinti módosítása segíthet a jó állapot fenntartásában.