Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az egyik legjobb belföldi program: bringázni a Balatonnál

Érdekességek2019. május 19.

A kerékpározók körében egyre népszerűbbek a balatoni biciklis túrák. Jó hír, hogy a jövőben jelentős fejlesztések, új túraútvonalak várhatók. A kerékpáros szezon márciusban indult, és az időjárás egészen október végéig megfelelő a kisebb-nagyobb túrákhoz, melyeknek ideális kiindulási helyszíne lehet Siófok.  

A balatoni bringakörutat a 2000-es évek elején alakították ki. A teljes szakasznak mintegy harmadán épült igazi bicikliút, a bringakör többi részén kerékpáros barát, azaz kerékpárútnak kijelölt közúti szakaszok és járdák váltják egymást. A balatoni bringakört a gyakorlott kerékpárosok akár egy nap alatt is tudják teljesíteni, de ha szeretnénk nézelődni és minél többet kihozni a kirándulásból, érdemes több napot szánni rá.
 
Prohászka Attila, a Tour de Pelso országúti kerékpárverseny főszervezője szerint azért érdemes Siófokot választani kiindulópontként egy balatoni körúthoz, mert a városban minden adott ehhez. Számos különböző szállástípus közül választhatnak a kirándulók, ahol a kerékpáros turistákat is szívesen látják. Ráadásul a komp is közel van Siófokhoz, így könnyen át lehet jutni a túlpartra, és mivel ma már hajón is lehet kerékpárt szállítani, akár összeköthetjük a balatoni hajózást is a biciklitúrával.

Ha valaki Siófokon pihen, és a város környékét is szeretné felfedezni biciklivel, kifejezetten jó kirándulólehetőség a Sió csatorna mellett haladó kerékpárút. A túra a siófoki Fő térről, a Víztoronytól indul, majd a Sió vonalát követve Siójut – Ádánd – Ságvár útvonalon kerékpárúton és kis forgalmú közúton halad. A 28 km hosszú túra alatt szép kilátás nyílik a Sió menti tájra, egy rövid ádándi kitérővel pedig a falu határában álló XIII. századi templomromot is megtekinthetjük. Prohászka Attila elmondta, hogy a tervek között szerepel a kerékpárút meghosszabbítása egészen Szekszárdig.


Mivel a balatoni biciklis túrák és maga a sportág is egyre népszerűbb, a balatoni biciklisek közössége összefogott, és elérték, hogy 2020-tól jelentős kerékpáros fejlesztések legyenek az egész Balaton körül. Több mint 3 milliárd forintból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázati támogatásával újul meg és bővül ki a Balaton körüli kerékpárút, amely kezdeményezés a siófoki Balatonkör Sportegyesülettől indult ki. Ehhez számos kerékpáros szervezet, köztük a Tour De Pelso szervezői is csatlakoztak, valamint vendéglátóhelyek és önkormányzatok képviselői is.

A fejlesztés keretében a déli parton is új kerékpáros túraútvonalakat alakítanak ki pihenőhelyekkel és kerékpárkölcsönzőkkel, így a bringakörúton fekvő központi településekről akár több különböző túrát lehet majd tenni. A kerékpáros szervezetek szerint az ilyen fejlesztésekkel még tovább lehetne élénkíteni tavasszal és ősszel is a balatoni turizmust. A kerékpáros szezon ugyanis már márciusban megkezdődik és egészen októberig alkalmas az időjárás kisebb nagyobb túrákra. 


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Aceton a vizeletben mit jelezhet?

2024. március 18.



Az aceton a ketonok közé tartozó alternatív üzemanyag-forrás, amelyet akkor használ szervezetünk, ha nem áll rendelkezésére elegendő glükóz. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológus, terhességi cukorbetegség specialistája arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizelettel ürülő aceton a kezeletlen vagy rosszul beállított cukorbetegség jele is lehet, ezért mindenképpen további kivizsgálást igényel.

A ketonokról

-A ketonok a szervezet szerves vegyületei, a zsíranyagcsere melléktermékei, melyek a glukagon hatására képződnek, és alternatív energiaforrásként szolgálnak szervezetünk számára azokban az esetekben, amikor a sejtek nem képesek valamilyen okból hasznosítani a glükózt – magyarázza dr. Porochnavecz Marietta. A jellegzetesen édeskés, aromás illatú ketonok három komponensből állnak, ezek egyike az aceton. Elegendő táplálékot fogyasztó, egészséges ember vizeletében nincsenek ketonok, vagy csak időszakosan (pl. az éjszakai alvást követően), igen kevés mennyiségben találhatóak meg benne. 

Hogy kerülhet az aceton a vizeletbe?

-A szervezetnek állandó energiaellátásra van szüksége alapvető funkcióinak fenntartásához, amihez normális esetben a vérből származó glükózt (cukrot) használják fel. Elégtelen táplálkozáskor, éhezéses állapotokban (drasztikus fogyókúra, böjt során) azonban az energiatermelő folyamatokhoz szükséges glükózból nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A máj, hogy pótolja az energiát, ketontesteket állít elő, amelyek lebontása során aceton keletkezik, ami a vizelettel ürül – mondja Porochnavecz doktornő.

Majd hozzáteszi: szervezetünk akkor is éhezhet, ha a glükóz felhalmozódik a véráramban, ám a szükségesnél kevesebb inzulin miatt nem tud bejutni a sejtekbe. Az alternatív üzemanyagforrásaként szolgáló ketontestek ekkor is megjelenhetnek a vizeletben. Ha egy egészséges személy vizelete tartalmaz nagy mennyiségű acetont, mindenképpen további vizsgálatra lesz szüksége, mert ez cukorbetegség indulását is jelezheti. Amennyiben a vizeletben megjelenő aceton mellett magas vér- és vizeletcukor értékek is igazolódnak a kivizsgálás során, az súlyos anyagcsere felborulást jelez – figyelmeztet a doktornő.

A ketonúria (azaz, ha a vizeletben a ketontestek ürítése megnő) leginkább 1-es típusú diabétesz, illetve kezeletlen 2-es típusú diabétesz esetén fordul elő, de megfigyelhető tartós stressz, gyakori megerőltető testmozgás, hipertireózis, alkoholizmus és terhesség esetén is – ismerteti a szakember.

A gyógyszerészet szíve a gyógyszertárban dobog

2024. március 17.



A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egyike a 12 hivatásrendi köztestületnek, s mint ilyen, kötelessége, hogy a gyógyszerészi hivatás egészének szakmai, etikai, gazdasági és szociális érdekeit képviselje, és mindezt a közérdekkel összhangban, a társadalom – és kiemelten a betegek – jogos érdekeinek mentén érvényesítse.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara 10 pontban fektette le azokat az alapvetéseket, amelyek mentén kívánja kifejteni a tevékenységét. A betegekkel kapcsolatos többek között így szól:

„A­ gyógyszerészet ­egyszerre ­tartozik­ a­ gazdálkodó­ és ­a ­segítő­ hivatások ­közé;­ egyszerre vagyunk ­tagjai ­a ­gyógyszerpiaci­ ellátási és ­az egészségügyi ­értékláncnak. ­Gazdasági ­tevékenységünk ­során ­sem ­feledhetjük,­ hogy ­a ­legfőbb­ érték ­a­ beteg ­üdve, ­amit csak ­betegeink objektív­ érdekeinek­ figyelembevételével,­ megfelelő­ felkészültséggel ­és­ empátiával­ képviselhetünk ­hitelesen. ­A két ­értéklánc ­közötti egyensúly­ feltételeinek­ megteremtése ­és ­fenntartása ­közös ­feladata­ a ­közhatalom ­gyakorlóinak ­és­ a­ kamarának.”

A hideg lábfej és a járásra fokozódó fájdalom érszűkületet is jelezhet

2024. március 17.

Az érszűkület bármelyik érben kialakulhat a testben, és nagyon gyakori, hogy egyszerre több ér is érintett. A probléma nem csak lábfájdalommal járhat, akár stroke-ot, szívinfarktust is előidézhet! Hogy milyen tünetek jelezhetik az érszűkületet, ha az az alsó végtagokban alakul ki, arról dr. Kósa Évát, a Trombózis-és Hematológiai Központ angiológusát kérdeztük.

Az érszűkület (atherosclerosis) az az állapot, amikor verőerek, vagyis az artériák falában főként vérlemezkékből, koleszterinből álló lerakódások ún. plakkok keletkeznek, növekednek és szűkítik az ér lumenét. Az adott ér fala megvastagodik, merevebbé válik, megnövekszik a véráramlás sebessége. Ha a szűkület mértéke olyan fokot ér el, hogy blokkolja a vér áramlását, akkor károsodik a szervek tápagyag-és oxigénellátása. Az erek teljes elzáródása nagyos súlyos következményekkel, akár a szövetek elhalásával is járhat, emiatt már az érelmeszesedés korai szakaszában érdemes komolyan venni az állapotot!

Az érszűkület okai


Magas koleszterin- és trigliceridszint
Magas vérnyomás
Dohányzás
Cukorbetegség
Elhízás
Fizikai inaktivitás
Magas telített zsírtartalmú étrend
Családi előfordulás


Eleinte nem okoz tüneteket

Az alsóvégtagi érszűkületnek gyakran kezdetben nincsenek tünetei, ám ahogy a plakk fokozatosan növekszik az artériában, úgy jelentkeznek/romlanak a panaszok. A tünetek attól függenek, hogy melyik érterület érintett. A vádli és a comb területén levő szűkület a lábfejen és a vádliban, a lágyéktájon vagy kismedencében előforduló szűkület inkább a fartájon, combban okoz fájdalmat. Fontos tudni, hogy ha egy artéria elzáródik, akkor a tünetek nagyon súlyosak lehetnek és nemcsak a fájdalom nagyon erős, hanem fekély is kialakulhat a végtagon.