Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:30
Szombat: 7:30 - 12:00

Az életet könnyűnek tervezték

Érdekességek2020. március 15.

Mázsás súlyokkal haladunk az élet útján, azt gondolva, hogy ez így van rendjén, és mindenkinek megvan a maga terhe. Nem is kérdés - van feladatunk elég. Van feladatunk, mégpedig csak olyan, amit képesek vagyunk elvégezni, aminek a megoldását megtalálhatjuk, és megkönnyebbülve, a jól végzett munka örömével mehetünk tovább.  

A napi feladatainkon túl magunkra veszünk még néhány „kötelező” hiedelmet, bedőlünk a médiumok által gerjesztett félelem-kampányoknak, és egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy a létezés maga meghaladja az erőnket.

Úgy gondoljuk, hogy a kihívások túlzottak, az élet igazságtalan velünk, tehetetlenek vagyunk bizonyos dolgokkal szemben. Nos, a jó hír az, hogy soha nem kapunk annál nagyobb feladatot, mint amit képesek vagyunk elvégezni. Nincs olyan kihívás, amivel ne merhetnénk szembenézni. Az életet nem azért kaptuk, hogy bele kelljen rokkanni. Ki és miért akarna ilyet? Vegyük elő a józan eszünket, de még célravezetőbb, ha elővesszük a csöppet sem józan, de mindig tökéletes vezérlést nyújtó bölcsebb (felső) énünket.

A bölcsesség születésünknél fogva mindannyiunkban adott, csak elfelejtettük, hogy miként tarthatjuk fenn vele a kapcsolatot. Ehhez a bölcsességhez magasabb rezgésen vagyunk képesek kapcsolódni, amikor is el tudjuk az elménket csendesíteni, képesek vagyunk befelé fordulni, függetlenedni a külvilág zajától, és nem utolsó sorban, az ego folyamatos ellenállásától.

Lehet ez a félrevonulás meditáció, lehet általunk választott ingerszegényebb környezet, lehet tudatos hálaadás, például a Ho’oponopono eszközeivel – végül is mindegy, de valamit csinálnia kell mindannyiunknak, hogy végre lecsillapodjanak a kedélyek, és ha valakik pánikot keltenek, senki ne legyen vevője a rémhíreknek, a manipulatív és félelemkeltő képzelt veszedelmeknek.

A felső én bölcsessége elegendő ahhoz, hogy azokat az információkat megkapjuk, amire szükségünk van. Bízhatunk abban, hogy az Univerzum a segítségünkre van, ha végezzük a saját dolgunkat, ha a saját életünkért felelősséggel vagyunk, ha nem folyton másokat akarunk megváltoztatni, és dolgozunk saját magunkon. Mert ma már ez elkerülhetetlen. Ha tetszik, ha nem, a földi élet célja a lelki fejlődésünk, és nincs arra módunk, hogy ezen tétlenül átlépjünk.


Észre kell vennünk, hogy a tűzvész, a földrengés, a migrációs válság, a járvány híre azért jelenik meg az emberiség életében, mert mindannyiunknak, egyenként sok-sok feladata van, amit el kell végeznie. Kinek a tudatosságán való munkálkodás, kinek a környezete védelme, kinek a táplálkozásán való változtatás, kinek az emberi kapcsolatain való javítás – és csak Isten tudja, mi minden van még a lajstromban, mint az emberi nem kötelezően elvégzendő feladata.

Háríthatunk, tehetünk úgy, mintha az ezotéria az elvont és kicsit különös emberek birodalma lenne, de nem kell megvárnunk, hogy olyan mélységekbe jussunk, ahonnan aztán tényleg nincs más út, mint az esetleg fájdalmas ébredés, és a felső én tudatosságának kiaknázása.

Bármilyen félelmetesnek tűnjön is a jelen helyzet a Földön, nem az a célravezető, ha rettegünk, ha félünk, ha úgy érezzük, hogy most el vagyunk veszve. Nem. A képlet egyszerű: változzunk meg. Lehetőleg most azonnal. Fejezzük be az egymás elleni gyűlölködést, a háborút, az önpusztító anyagi habzsolást, a Föld esztelen kizsákmányolását, a saját testünkkel való őrült visszaélést – és igen, a rémhíreknek, a híriparnak, a hecckampányoknak való bedőlést.

Igen, van teher mostanában, amit cipelünk, de tudjunk róla, hogy minden esetben erősebbek vagyunk, mint a terhünk. Ne várjuk meg, amíg a teher akkorára nő, hogy ő vonszol minket. Naponta, pillanatról pillanatra dolgozzunk le valamennyit abból, amit akkor is meg kell oldanunk, ha nem szívesen veszünk tudomást a nekünk személyre szóló életfeladatról. Nem még több információra van szükségünk – tehetünk egy próbát, például úgy, hogy kihúzzuk a televíziót, és szőrén-szálán elillan a félelmünk.
Arra van szükségünk, hogy tudatosan éljünk, és ez nem az utcára szervezett nőnappal kezdődik, nem a szerveződjünk csoporttá, hogy valami „ellen” lépjünk fel, nem a „higgyük-e vagy sem” hírek levadászásával és megosztásával, hanem a belső munkával, a gyógyulással, az életcélunk felderítésével, a magunk és mások javára szolgáló önzetlenséggel, alázattal, szeretettel, békével.

Ha mindannyian magunkra vállaljuk a nekünk szóló feladatot, nem érezzük tehernek a napi munkát, még csak munkának sem azt, amit szeretettel végzünk, hanem kedvvel és hittel éljük az életünket, amit igenis, napról napra saját magunknak teremtünk.

Lehet az élet könnyű, ha nem engedünk a félelmeinknek, de elővesszük a saját bölcsességünket, ha nem adunk hitelt a manipulatív híreknek. Jön némi teher, persze, de megoldjuk őket, és nem engedjük, hogy a kezelhetetlenné dagadt terhek vonszoljanak minket.

Választhatjuk az élet legkönnyebb útját, adhatunk mindenért hálát, hiszen nem tudjuk, hogy mikor mit kerülünk el, mit előzünk meg. Az biztos, hogy a hálából baj nem lehet. Megmutatom a legkönnyebb utat, legközelebb Győrben, egy kétórás találkozó keretében. Tarts velem, kérlek. Tudom, hogy ez a két óra a tavaszi napforduló napján sorsokat változtathat meg!


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Vásárlási és étkezési tanácsok járvány idejére

2020. március 24.

Hogyan érdemes táplálkozás szempontjából előre tervezni, és milyen élelmiszereket ajánlatos beszerezni, ha járvány idején a vásárlási szokásaink átmenetileg megváltoznak, ritkábban járunk boltba, piacra és egyszerre nagyobb mennyiségű élelmiszert vásárolunk?

Ebben az időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, egészséges étrend követésére, mivel ez alapvető fontosságú az immunrendszerünk érdekében, a betegségek megelőzése és legyőzése szempontjából. A készleteket ésszerű mennyiségű, az egészséges étrendbe illeszkedő élelmiszerekkel töltsük fel.

Vásárlás előtt:

Mérjük fel a készleteinket!

     Ellenőrizzük le, hogy mekkora készlet áll rendelkezésünkre azokból az élelmiszerekből, amelyeket szeretnénk otthon tudni ebben az időszakban. Ha úgy ítéljük meg, hogy kb. két hétre elegendő mennyiség van az adott élelmiszerből, felesleges még többet vásárolnunk belőle, hiszen ez könnyen vezethet felesleges pénzkidobáshoz és élelmiszerpazarláshoz.

       Írjunk bevásárlólistát előre!

       A listán ne csak a megvásárolni kívánt termékek neve szerepeljen, hanem az is, hogy azokból mennyit szeretnénk vásárolni. Így biztos, hogy mindenből megfelelő mennyiség kerül a kosárba. Vásárlás ideje is jelentősen csökkenthető.

Mi és miért szerepelhet a bevásárlólistán?

Gabonafélék és száraz hüvelyesek, melyek hosszú ideig eltarthatók és sokoldalúan felhasználhatók. Fogyasszunk minden nap 3 adag gabonát (pl.: rizs, lisztből készült termékek, kenyérfélék, pékáruk, kekszek, müzliszeletek stb., amiből legalább 1 adag teljes értékű legyen (teljes kiőrlésű lisztből készült étel, barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, bulgur, kuszkusz, köles, hajdina, teljes kiőrlésű keksz, stb.). Fogyasszunk rendszeresen száraz hüvelyeseket (szárazbab, lencse, sárgaborsó stb.). Felbontás után, minőségük megőrzésének érdekében tároljuk ezeket légmentesen záródó edényben, valamint hűvös és száraz helyen.

Fagyasztott zöldség, gyümölcs amely fagyasztóban, mélyhűtőben sokáig eltartható. Ha friss zöldség, gyümölcs nem áll rendelkezésünkre, fagyasztottból is készülhet párolt zöldségköret, rakott zöldség, főzelék, zöldségleves (akár krémleves), a gyümölcsök belekeverhetők natúr joghurtba, túróba, de készülhet belőlük turmix is.

Az ibuprofen nem súlyosbítja a koronavírus tüneteit

2020. március 23.

Az EMA tudatában van a közösségi médiában megjelent híreknek, amelyek szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID), például az ibuprofen, súlyosbíthatják a koronavírus betegség (COVID-19) tüneteit.

Jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofen és a COVID-19 súlyosbodása között. Az EMA szorosan nyomon követi a helyzetet, és felülvizsgál minden új információt, amely a kérdés kapcsán a pandémiával összefüggésben tudomására jut.

Az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) 2019 májusában elkezdte a nem szteroid gyulladáscsökkentő ibuprofen és a ketoprofen felülvizsgálatát a francia gyógyszerhatóság (ANSM) tanulmányát követően, amely szerint ezek a gyógyszerek súlyosbíthatják a bárányhimlő (varicella) és egyes bakteriális fertőzések tüneteit. Számos NSAID készítmény kísérőirata már tartalmazza a figyelmeztetést, hogy gyulladáscsökkentő hatásuk elfedheti a súlyosbodó fertőzés tüneteit. A PRAC felülvizsgálja az összes rendelkezésre álló adatot, hogy megvizsgálja, vajon szükség van-e további intézkedésre.

A koronavírus betegség kezelésénél a láz- vagy fájdalomcsillapítás megkezdésekor a betegeknek és az egészségügyi szakembereknek mérlegelniük kell az összes rendelkezésre álló kezelési lehetőséget, beleértve a paracetamolt és a nem szteroid gyulladáscsökkentőket is. Minden gyógyszernek megvannak a maga előnyei és kockázatai, amelyek szerepelnek a kísérőirataikban is, és amelyeket figyelembe kell venni a nemzeti irányelvekkel együtt. Az Európai Unióban ezek többsége a paracetamolt ajánlja elsőként láz vagy fájdalom csillapítására.

A nemzeti klinikai irányelvekkel  összhangban a betegek és az egészségügyi szakemberek folytathatják az NSAID-ok (például az ibuprofen) alkalmazását a jóváhagyott kísérőiratoknak megfelelően. A jelenlegi ajánlás szerint ezek a gyógyszerek a lehető legrövidebb ideig a legkisebb hatékony adagban alkalmazhatók.

Ha bármilyen kérdése lenne, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. A fentebb leírtak alapján nincs semmi ok arra, hogy az ibuprofent szedő betegek megszakítsák kezelésüket. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akik krónikus betegségek kezelésére szednek ibuprofent vagy más NSAID gyógyszert.

Kaliforniai saláta

2020. március 23.

A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk és apró darabokra tépjük. A paradicsomot karikákra szeljük, a kaprot, a zöldpetrezselymet és a citromfüvet apróra vágjuk 

Hozzávalók:
fejes saláta 1 db
paradicsom 30 dkg
kapor 1 csomó
zöldpetrezselyem 1 cs.
citrom 1 db
Natúr Pannónia krémsajt 15 dkg
olívaolaj 5 cl
fokhagyma 2 gerezd
tejföl 2 dl
őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk és apró darabokra tépjük. A paradicsomot karikákra szeljük, a kaprot, a zöldpetrezselymet és a citromfüvet apróra vágjuk. Az egészet jól összekeverjük, megöntözzük citrom-lével és tálalásig a hűtőszekrényben hűtjük. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A Pannónia krémsajtot elkever-jük az olajjal, a lereszelt fok-hagymával, a finomra vágott vöröshagymával és a tejföllel. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Tálaláskor a krémsajtos dresszinget nem öntjük rá a salátára, hanem külön tálban kínáljuk.