Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az erős immunrendszer 5 meghatározó összetevője

Érdekességek2021. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A járványidőszak alatt még összetettebb és hatásosabb védelmet kell biztosítanunk immunrendszerünk számára. A jól bevált egészségmegőrző szokásainkról most sem szabad lemondanunk, de a megváltozott helyzethez kell igazítani őket. A legalapvetőbb immunerősító módszerekkel, mint a rendszeres táplálkozás, a folyadékbevitel, az otthoni mozgás, a pihenés és a kikapcsolódás most nemcsak a következő hetek vészelhetők át, hanem akár a tavaszi fáradtság is csökkenthető – tanácsolja a K&H gyógyvarázs program. 

Immunrendszerünk erősítése a vírushelyzet miatt most fokozottan szükséges, miközben a tavaszi fáradtság is a nyakunkon van. „Bár a mindennapjainkban hatalmas a változás, az egészséges életmód a jelenlegi körülmények között is fenntartható, sőt most kiemelten fontos. A rendszeres táplálkozásnak, a folyadékbevitelnek, a fittségi állapotunk fenntartásának legalább akkora szerepe van az immunerősítésben, mint a szórakozásnak és a közösségi élményeknek. Lemondások helyett olyan egészségmegőrző rutint kell kialakítanunk, amiben ezek az összetevők otthonunkban is megvalósíthatók” – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. 

Együnk jól, jót 

Otthon tudatosabban figyelhetünk a szervezetünk jelzéseire. A napi szintű ételrendelések vagy ingázás közbeni nassolások és készételek fogyasztása elkerülhető, hiszen otthon adalékanyagoktól mentes fogásokat készíthetünk, és azokat az új recepteket is kipróbálhatjuk, amiket eddig csak halogattunk. A megváltozott körülmények most új rendszert igényelnek: iktassunk be gyakoribb, de kisebb adagú étkezéseket. Otthon még a tápláló reggeli és vacsora is sokkal egyszerűbben megoldható: fogyasszunk minél több sovány húst, halat, hüvelyeseket, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, és akár minden étkezés során zöldséget vagy gyümölcsöt. A szezonális finomságokból pedig könnyedén készíthetünk mártogatósokat vagy a sütőben ropogós chipset is. Így nem kell lemondanunk az egészséges élvezetekről, és a hűtő közelsége sem jelent majd kihívást a stresszes napokon.

Egy jelzés – 2 l 

A folyadékbevitel a legegyszerűbb, de mégis legfontosabb lépése az egészségtudatos életmódnak. Feszült állapotban sokszor elfelejtünk inni, ami dehidratáltsághoz, szédüléshez, fejfájáshoz is vezethet. Érdemes előre meghatározni a napi folyadékbevitelt víz, gyümölcslevek vagy tea formájában, a rendszeres pótlásról pedig akár a népszerű emlékeztető-mobilapplikációkat is segítségül hívhatjuk.


Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

Bár a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségeink most erősen korlátozottak, kreativitással a nap bármely szakaszába beiktatható a rendszeres testmozgás. Ha a körülmények lehetővé teszik, használjuk ki a kert vagy a terasz adottságait, ahol akár egy egész maratont is lefuthatunk vagy rendezzünk akadályversenyeket az udvaron, amikbe még kiskedvenceinket is bevonhatjuk. A beltéri környezet is számos lehetőséget tartogat, elég csak a nappali egyik sarkát elkülöníteni, vagy az erkélyt, garázst berendezni edzőteremnek, a speciális sporteszközök pedig könnyen helyettesíthetők: használjunk székeket, kisebb asztalt, törölközőket vagy vizes palackokat a teljes átmozgatáshoz. A lényeg, hogy egy kis mozgást minden nap iktassunk be a napi programunkba. 

Fotó: gettyimages.com

Pihenés = boldogság és hatékonyság

Nemcsak a vírushelyzet okozta bezártság, hanem a tavaszi időszak miatt is sokkal gyengébbek és fáradékonyabbak lehetünk. A rossz alvás, a távmunka alatti kevés pihenés pedig jelentősen gyengítheti az immunrendszert, miközben negatív hatással lehet a fizikai és mentális teljesítményre is. Napi 8 óra alvással és a munkaidőn kívüli kikapcsolódási lehetőségekkel, mint az olvasás vagy zenehallgatás jelentősen csökkenhető a stresszfaktor, és a távmunka is hatékonyabban végezhető. 

Fotó. 123rf.com

Valódi barátok, online szórakozás 

Az eddigi szórakozási lehetőségeket most felváltják a digitális megoldások. A kapcsolattartásnak semmi sem szabhat határt, videóhívásokkal és csoportos beszélgetésekkel akár a virtuális térben is megteremthetők a vidám pillanatok. Legyen szó közös webes játékról vagy egyidejű sorozat-nézésről, esetleg egy online könyvklubról, a közösségi élményről most sem kell lemondanunk. 


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.