Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az immunrendszer erősítéséről

Érdekességek2021. november 09.

Az őszi–téli időszakban a nem megfelelő táplálkozáson, a mozgásszegény, túlhajszolt, stresszes életmódon kívül a hideg, szeles időjárás, átfázás is csökkenti az immunrendszer aktivitását és működőképességét. Mivel és hogyan tudnánk az immunrendszerünket erősíteni?

1. Együnk jót, jókor!

Első és legfontosabb a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás: A halakat, fehér húsokat kell előtérbe helyezni, javasolt az édességek fogyasztását minimalizálni és a mindennapos zöldség- és gyümölcsbevitelt megvalósítani. A téli időszakban számos vitamin, illetve ásványi anyag pótlása segíti az immunrendszer működését, idesorolható: A-, C-, D-, E-vitaminok, illetve a szelén és a cink, melyek természetes formában (zöldségek, gyümölcsök, méz, propolisz, méhpempő) a szervezetbe juttatva, jobban felszívódnak.

2. Alkalmazzuk a probiotikumokat!

Mivel az emberi immunrendszer mintegy 80%-a a bélrendszer nyálkahártyájában található, a szervezet legnagyobb kiterjedésű immunológiai szervének tekinthető. Probiotikumok – kedvező hatású bélbaktériumok – bevitelével fokozható az immunrendszer védekezőképessége, így hatékonyan megelőzhető, illetve enyhíthető a felső légúti betegségek lefolyása is.

3. Mozogjunk!

A szervezet védekezőképességének fokozására szolgál a rendszeres testmozgás is. Aerob jellegű mozgás javasolt heti 2-3 alkalommal 20-30 perc időtartamban. Minden mozgásforma optimális, különösen amit a szabadban végezhetünk nappali fénynél. A rendszeres mozgás nemcsak a testet, a lelket is felfrissíti. Az érzelmi egyensúly pedig nélkülözhetetlen a betegségek megelőzésében.

Ami még segíthet

Liofilizált légúti betegségeket okozó baktériumokat tartalmazó készítmények: a visszatérő alsó és felső légúti megbetegedések megelőzésére alkalmazhatók gyermekek, illetve felnőttek részére. Erősítik a szervezet természetes védekezőmechanizmusát és ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

Echinacea purpurea és angustifolia (Bíbor és keskenylevelű kasvirág) gyökerét vagy az egész növényt használják fel, melyekből alkoholos kivonatot készítenek. Gyermekek számára az alkoholmentes forma is kapható.

Grépfrút a magjában és gyümölcshúsában található bioflavonoidoknak köszönhetően természetes antibiotikumként, vírus- és gombaölő szerként tartják számon. Az alkalmazása – a gyógyszer-metabolizmusban leginkább érintett enzimrendszer gátlása miatt – számos gyógyszerrel (pl. bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel és koleszterinszint-csökkentőkkel) együtt kerülendő.

A növényi immunrendszer-serkentők hatékonyan alkalmazhatók a meghűlés első tüneteinek jelentkezésekor, illetve megelőzés céljából.


Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással, rendszeres testmozgással, elegendő alvással, gyógynövények és/vagy homeopátiás szerek segítségével, illetve a rizikócsoportba tartozók esetében a védőoltás felvételével fokozhatjuk a szervezet ellenálló képességét, így az őszi–téli időszakban gyakori megfázásos és felső légúti megbetegedések megelőzhetővé, illetve könnyebben kezelhetővé válnak.

Dr. Papp Anatt
szakgyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Támadó tengeri élőlények: A cápák

2025. szeptember 08.

A cápatámadás veszélye a harapással okozott sérülés. Ez iszonyú méretű csonkolásokat hagy maga után, még ha az áldozat túl is éli a támadást. Évente kb. 50 esetet említ a szakirodalom, ebből 5-10 halálos. A cápákat övező félelem nem enyhül attól, hogy a cápák nem az emberhúsért támadnak (hiszen az emberi csontok emészthetetlenek a cápa számára) hanem azért, mert a vízben úszó ember formája hasonlít a fókára, mely a cápa könnyű zsákmánya. A legtöbb cápatámadást az USA-ban és Ausztráliában jegyezték fel, ezért itt csak azokon a strandokon ajánlatos fürdeni, ahol cápaőrség van.

A cápaveszély elkerülésére olyan egyszerű szabályokat is be kell tartani, mint az éjszakai, vagy a zavaros vizekben, halraj közelében való fürdőzés. Továbbá provokálja a cápatámadást a vérző seb, vagy a menstruációs periódusban való fürdés. Mindenkor tartsa be a cápaőrség figyelmeztetéseit!

Utazás előtt és közben is tudatosan: Első az élelmiszerbiztonság!

2025. szeptember 08.

Az utazásokat jellemzően jó előre megtervezzük: készítünk költségtervet, megtervezzük a programokat és hogy milyen ételeket szeretnénk majd megkóstolni, de ritkábban gondolunk arra, hogy a konyhánkat és hűtőnket is felkészítsük a távollétre. Pedig ez az élelmiszerpazarlás és az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelten fontos.


„Vásároljunk” a hűtőnkből: Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint még az utazás előtt felhasználjuk a közeli lejárati idejű termékeket. Figyeljünk a gyorsabban romló, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekre (például joghurt, felvágottak, sonka). Ha nem sikerül időben felhasználnunk, akkor váljunk meg tőlük, hiszen ezek a termékek a lejárati idő után már kockázatosak lehetnek. (1)
Használjuk a fagyasztót: A maradék készételeket és közeli lejáratú élelmiszereket (például gyümölcs, pékáru, túró) érdemes lefagyasztani.
Hűtőszekrény-takarítás: Legalább havonta egyszer (vagy amint kifolyik valami, romlott étel kerül bele) meleg vízzel és semleges tisztítószerrel tisztítsuk ki a hűtőnket, a felső polcoktól lefelé haladva. Mielőtt visszapakolunk, töröljük szárazra a hűtő belsejét.

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.