Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az injekciós ráncfeltöltés veszélyei

Érdekességek2019. június 04.

A ránceltüntetés praktikái a női magazinok mindegyikének témát kínálnak. Nem véletlenül,- a bőr korral járó ráncosodása sokak számára zavaró. A probléma megoldására lehet próbálkozni hialuronsavas krémekkel vagy gélekkel, lehet kérni „Botox” kezelést, illetve injekciós ráncfeltöltést. Ez utóbbi egy esztétikai sebészeti beavatkozás, ami nem más, mint „töltőanyagoknak” a bőrbe való befecskendezése.

Fotó: 123.rf.comA ráncok injekciós feltöltéssel való megszüntetése azonban nem egy mellékhatások nélküli eljárás. Azoknak, akik az életkor apró jeleit ilyen módon szeretnék láthatatlanná tenni, nem árt, ha tudják, hogy mire vállalkoznak.

Az injekciós ráncfeltöltés potenciális veszélyeire az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága, az FDA, is felhívja a figyelmet.

Egy rossz mozdulat komoly bajokat szülhet

A ráncok alatti bőrterület feltöltésére alkalmazott anyagok akkor jelentenek veszélyt, ha azok a vérerekbe jutnak,- ami egy félreszúrás eredményeként megtörténhet. Ez ugyan meglehetősen ritkán történik meg, azonban egy rossz helyre szúrt feltöltő anyagos injekció után súlyos következményekkel lehet számolni.

A vérerekbe jutott töltőanyag, idegen szóval filler, egyrészt az alkalmazás helyén, azaz az arcban futó erekben okozhat eltömődést. Másrészt, a filler-szemcse a vérárammal tovasodródva a szervezet távoli helyeire is eljuthat, és az ottani ereket eltömve az adott régió véráramlásának a romlásához vagy megszűnéséhez, majd az érintett régió elhalásához vezethet.

A következmény, attól függően, hogy melyik ér érintett, az adott bőrterület elfehéredése, látászavar, stroke vagy szövetelhalás is lehet.


Ezek a legrizikósabb területek

Az FDA alapján az említett nem kívánatos hatások az arc bármely területének injekciós feltöltésekor bekövetkezhetnek, vannak azonban kiemelt régiók, amelyeken a ránceltüntető művelet gyakrabban járhat súlyos következménnyel: a szem környéki szarkalábak, az orr környéki régió, valamint a szemöldökök és az orr közötti rész feltöltése magasabb rizikóval jár.

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.