Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az olvadó kilókért... (1.)

Érdekességek2018. január 11.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt! 

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén... a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat... Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.


12 gyakori hiba táplálkozási szokásainkban

Számba vettük a rossz étkezési szokásokból eredő, főbb problémákat, melyek hízást eredményezhetnek. Ötletek a jó táplálkozási szokások elsajátításához, a hibák kiküszöböléséhez.

1. Nem elegendő protein fogyasztása

Sokba kerül, nem mindig jó minőségű, megterheli a gyomrot, nem környezetbarát...  A hús napjainkban kegyvesztett lett, és a vegetariánus ”lemez” egyre gyakrabban forog. De vajon ismerjük-e a proteinek előnyeit?  Pl. hogy nem raktározódnak, hosszabb ideig tart az emésztésük, így a jóllakottság-érzés is (így kevesebbet eszünk), élénkül az anyagcsere...

Ügyeljünk arra, hogy minden étkezésnél fogyasszunk valamilyen, jó minőségű protein-forrást: húst, halat, tojást, tejet, tejterméket..., Továbbá magas fehérjetartalmú zöldségeket: pld. lencsét, tönkölybúzából készült pékárut, quinoát (dél-amerikai gabonaféle), szóját, spenótot, brokkolit, karfiolt, spárgát.

2. Mind megenni, ami a tányérunkon van

Évente nagy mennyiségű élelmiszerhulladékot dobunk ki, ezért néhány éve beindultak a pazarlás elleni kampányok. Többek közt ez is oka lehet, hogy igyekszünk minden ételt megenni, amit kiszedtünk a tányérunkra. Még akkor is, ha már nem vagyunk éhesek...

Találjuk meg más módját az élelmiszer-pazarlás elkerülésének! Így pld. ne vásároljunk nagy mennyiséget friss termékekből, még ha akciósak is; minden élelmiszeren nézzük meg a lejárati időt. Ha mégis többet vásároltunk, fagyasszuk be a felesleget és a maradékot is!. És főképp ne érezzük „kötelezőnek”, hogy egy ételadagot az utolsó falatig elfogyasszunk. A maradékot hagyjuk meg későbbre, és határozzuk el, hogy legközelebb kevesebbet főzünk/vásárolunk.

3. Nassolás: olajos magvak, pl. mandula fogyasztása vég nélkül

A mandula rostdús, gazdag jóllakottság-érzést előidéző proteinekben, nyomelemekben (kalcium, magnézium, E-vitamin), és koleszterincsökkentő hatású is. Kétségtelenül jobb nassolnivaló, mint pld. a chipsek, édességek.  De mivel több, mint 50%-ban lipideket tartalmaz, csak korlátozott mértékben ajánlott a fogyasztása.

Sokkal egészségesebb snack, mint a sütemények és kekszek. De ha megbontunk egy mandula-csomagot, tegyünk egy tálkába 20-30 grammot belőle (120-180 Cal), ami a megfelelő adag kisebb éhség csillapítására.


4. Éttermi fogyasztás: csak salátát rendelünk

Úgy gondoljuk, hogy jót tesz az alakunknak, ha étteremben csak salátát rendelünk, semmint pizzát vagy akár frissen sültet – de ez nem ilyen egyszerű. A saláták nem laktatóak, és gyakran zsíros vagy kevés keményítő tartalmú összetevőkből állnak (szósz, sajt, olívabogyó, bacon szalonna stb.). Az eredmény: több kalóriát fogyasztunk, mint hinnénk, és kb. két óra múlva ismét éhesek leszünk

Ha nem túl gyakran fordulunk meg étteremben, rendelhetünk kedvünk szerint, és így kérjünk hozzá salátát. Ha viszont ragaszkodunk a salátához főételként, nézzük meg jól az összetevőit az étlapon, pld. nem zsíros szósz vagy sajt van-e hozzá, és kérjünk mellé teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Szülés természetesen?

2025. október 17.

Dr. Szuromi András szülész-nőgyógyász újonnan megjelent könyvével egy kiáltványt fogalmaz meg az anyák és a babák védelmében, a mesterséges oxitocinnal szemben. Szerinte a természetes szülés szinte eltűnőben van, és ennek legnagyobb vesztesei az anyák, a babák.

A szülész-nőgyógyász-homeopata úgy látja, a szülés ma már sokszor nem esemény, hanem beavatkozási protokoll. Az igazi probléma nem maga a fájás, hanem az, hogy elveszítettük a bizalmunkat a testünkben. A szülő nőkből kórházi páciensek lettek. Az emberiség nagy része már nem tud természetesen, a saját oxitocinjára hagyatkozva szülni, helyette az egészségügyben infúzióból adják annak egy szintetikus változatát.

A természetes oxitocint kis adagokban, szünetekkel adagolja a testünk, időt adva a regenerálódásra; míg a mesterséges oxitocin az infúzióból folyamatosan érkezik, erős fájásokat okozva és az oxitocinreceptorok érzékenységét is csökkentve. „Ha mesterségesen túladagoljuk az oxitocint, azzal a legszebb emberi folyamatot romboljuk le: a születést” – figyelmeztet a szakember. Ráadásul ma már tudományosan igazolt tény: a mesterséges oxitocin átjut a baba szervezetébe is, és hosszú távon befolyásolhatja az idegrendszeri fejlődést, a kötődést és a hormonális működést.

„Volt olyan kismamám, aki 51 évesen, teljesen természetes úton esett teherbe és hozta világra egészséges kisbabáját – homeopátiás és életmódbeli támogatással. Nem csoda történt: csak hagytuk, hogy a teste tegye a dolgát.”

Megváltoztathatja a napfény az anyajegyet?

2025. október 17.

A napsugárzás befolyásolhatja az anyajegyeket, amik sötétedhetnek, láthatóbbá válhatnak és akár növekedhet a bőrrák kockázata is. Mindenképpen fontos, hogy a nyári hónapokban óvintézkedéseket tegyenek azok, akiknek jelentős számú anyajegye, különösen pigmentált anyajegye, vagy ún. éranyajegye van. Dr. Karászi Viktória, az Anyajegyszűrő Központ – Prima Medica bőrgyógyásza, nemigyógyász szakorvos arról is beszélt, hogy nyáron vagy később, az őszi-téli hónapokban érdemes-e részt venni anyajegyszűrésen.

Hogyan hathat a napfény az anyajegyekre?


Besötétedhetnek: A pigmentált anyajegyek a napfénynek kitett testrészeken sötétebb színűvé, ezáltal feltűnőbbé válhatnak.
Irritálttá válhatnak: Az éranyajegyeknél fordulhat elő, hogy az erőteljes napsütés, a leégés fokozhatja a véráramlást a területen, ami akár gyulladáshoz is vezethet.
Fokozott bőrrák kockázatnak vannak kitéve: A túlzott napsugárzás és a leégés növelheti a bőrrák kockázatát, különösen az érzékeny, világos bőrűeknél, a sok anyajeggyel rendelkező személyeknél, és azoknál, akiknél már diagnosztizáltak bármilyen típusú bőrrákot. (Ugyanakkor a sötétebb bőrszín és a kevés számú anyajegy sem jelent védettséget.)
A bőr színét a melanocitáknak nevezett sejtek adják, amelyek a melanin nevű pigmentet termelik. A napfény fokozza a melanin termelődését ezekben a sejtekben, ami a vágyott barna bőrszínt eredményezi. Természetesen a fény hatására a pigmentált részek, vagyis azok a bőrterületek, amelyekben több a festékanyag, szintén sötétebbé válnak. Ez az oka annak, hogy a korábban világosbarna anyajegyek is sötétebb barna színűek lesznek. Ettől nem kell megijedni, ez normális változás, ugyanakkor mindent meg kell tenni a fényvédelem érdekében, ugyanis bizonyított tény, hogy az életünk során megélt fényterhelés összeadódik és megsokszorozza a bőrrák kialakulásának kockázatát – foglalja össze Karászi doktornő.

Mi történik egy szemvizsgálaton?

2025. október 16.

Egy átfogó szemvizsgálat során az optometrista több területet is átvizsgál. A látásélesség mérése mind távoli, mind közeli látásra kiterjedően segít feltárni az esetleges dioptriaváltozásokat.

A szemnyomás-mérés a glaukóma (zöldhályog) korai felismerését szolgálja, ami különösen fontos, hiszen ez gyakran tünetek nélkül károsítja a látást. A szemmozgás vizsgálata feltárja az izomműködési problémákat, míg a szemfenék vizsgálat során a retina állapotát ellenőrzik. Ez utóbbi különösen értékes, mivel így korán felismerhetők olyan betegségek, mint a szürkehályog, a makuladegeneráció vagy a diabéteszes retinopátia. „A 40 év feletti korosztály számára különösen fontos az évenkénti szemvizsgálat, hiszen a korai diagnózis sokszor megmentheti a látást. A szemvizsgálattal segítjük pácienseinket a megelőzésben.” – mondja Boros Mária, az Alensa optometristája. A rendszeres ellenőrzés nem csupán a problémák korai felismeréséről szól, hanem arról is, hogy időben módosíthassuk a szemüveg vagy kontaktlencse receptjét, és szakszerű tanácsot kapjunk a szemápolás legújabb módszereiről.