Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az olvadó kilókért... (2.)

Érdekességek2018. január 12.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.


6. Diétás termékek fogyasztása

0%-os joghurt és tejtermékek, „light” élelmiszerek... Lehet, hogy zsírmentesek, de gyakran nem kevés cukrot ill. tartósítószert tartalmaznak. „Jó lelkiismerettel” fogyasztjuk őket, és így hajlamosak vagyunk kétszer annyit enni belőlük, amíg elégnek tartjuk.

Ne zárjuk ki étrendünkből a zsírt mindenáron: hozzájárul a jó ízekhez és a jóllakottság-érzés kialakulásához. De természetesen ne vigyük túlzásba sem: pld. egy kevés vaj a reggeli pirítósra, kiskanálnyi olaj az esti salátára, pár csepp olaj a sovány hús alá sütéskor...

7. Ha folyton a reklámokra vagy másokra hallgatunk

Általában könnyen hagyjuk magunkat befolyásolni a hirdetések, barátaink jó tanácsai vagy az utolsó fogyókúra-divat által. De ami működik az egyik embernél, az nem feltétlenül funkcionál a másiknál!

Testünk tudja, hogyan értesse meg magát...Még ha ismételgetjük is, hogy ilyen vagy olyan fajta táplálkozási rend jótékony hatású, lehet, hogy mi nem vagyunk fogadóképesek rá. Ezért továbbra is hallgassunk az élelmiszer keltette érzeteinkre: az egyik „ajánlott” étrend felfúj minket, a másiktól pedig hamar eltelítődünk, és úgy érezzük, mintha híznánk stb. Ezért magunkhoz kell igazítani a táplálkozási „ajánlatokat”, és csak saját testünk üzenetére hallgassunk, ne másokra vagy a divatra!

8. Ünnepi étkezések „zsinórban”

Egyes ünnepek alkalmával – pl. december 24. és január 1. között – a (családi) ebéd- és vacsora-meghívások gyakran gyors iramban követik egymást. Márpedig, amikor többen körülüljük az ünnepi asztalt, nem mindig hallgatunk étvágyunk szavára, hanem hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az evést. És ha megsokszorozódnak az ilyen kiadós étkezések, a hízás biztosítva!

Tervezzünk szüneteket! Amikor csak lehetséges, mondjunk le meghívásokat, és könnyű étkezéseket iktassunk be az ünnepnapok között. 

9.  Sok „light” üdítő fogyasztása

Amikor édesítővel készült üdítőt iszunk, az agy regisztrálja az édes ízt. De mivel nem kerül cukor a vérbe, a mesterséges édesítő kiváltja a cukor iránti vágyat 1 órával később. Továbbá az ilyen italok fogyasztása folyamatosan fenntartja az édességek utáni sóvárgást, és egyes tanulmányok szerint még cukorbetegséget is okozhat.

Fokozatosan szoktassuk le magunkat az édes ízről, házilag (pld. mentával, citrommal) ízesített italokkal és gyógyteákkal. A cukros üdítőket tartogassuk ritka alkalmakra.

10. Az ebéd kihagyása bőséges vacsora reményében

Rossz ötlet, mert a kompenzálás veszélyével jár, azaz este többet eszünk, mint kellene.  Így természetesen nem helyes az előzetes koplalás.

Ha nagyobb vacsorának nézünk elébe, aznap fogyasszunk könnyű ebédet: pld. párolt zöldséget, sovány protein-forrást (halat, szárnyast) és egy  kevés keményítő tartalmú élelmiszert (babot, borsót, lencsét, burgonyát, rizst...). A desszertet mellőzzük.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Nem is olyan ártalmatlan jelenség a puffadás?

2025. január 10.

A rossz emésztésre elsősorban puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, fokozott gázképződés, korai teltségérzés hívja fel a figyelmet. A kontamináltvékonybél-szindróma, vagy mozaikszóval SIBO hosszabb fennállása esetén a nem kielégítő felszívódás miatt a B12 vitamin hiánya, vérszegénység, fogyás és csontritkulás is jelentkezhet.

A gyomor után kezdődő vékonybélben történik a tápanyagok legnagyobb részének emésztése és felszívódása. A vékonybél után következő vastagbélben emésztés már nem, csak felszívódás történik, fő feladata a víz, a különböző ionok és ásványi anyagok felszívása – magyarázza dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Eltérő funkciója miatt a két bélszakasz bélflóra összetétele sem azonos, a vékonybél bélflóráját más típusú baktériumok alkotják, és itt sokkal kevesebb baktérium is él, mint a vastagbélben. Ha az eltérő bélflóra valamilyen okból keveredik, és a vékonybélbe vastagbél-baktériumok kerülnek, az érintetteknél kellemetlen tünetek jelentkeznek.

Mi idézheti elő a vastagbél baktériumok bejutását a vékonybélbe?

A vékonybél és vastagbél határán helyezkedik el az ún. ileocoecalis billentyű, mely megakadályozza, hogy a vastagbél-baktériumok átjussanak a vékonybélbe, ezáltal mindkét bélszakasz megőrizheti saját bélflóráját. Különböző problémák   – például a billentyű elégtelen működése, vagy az egyes bélszakaszok között kialakuló sipolyok, bizonyos betegségek, mint pl. diabétesz vagy scleroderma – következtében, továbbá a vékonybél perisztaltikus mozgásának zavara, illetve a Crohn-betegséggel járó vékonybélszűkület vagy divertikulum (a vékonybél zsákszerű kiöblösödése) következtében fordulhat elő az az állapot, hogy a vékonybélben vastagbél típusú baktériumok szaporodnak el.

Mindezeken túl ez a probléma bizonyos gyomor- és bélrendszeri műtéteket követően is bekövetkezhet, továbbá előidézheti az emésztőnedvek mennyiségének csökkenése is, sőt, a kor előrehaladtával is egyre gyakoribbá válhat ez a betegség.

A vastagbél baktérium is lehet ártalmas, ha rossz helyre kerül

Ezt az állapotot kontamináltbél-szindrómának nevezik, de több néven is ismert: bakteriális túlnövekedés, vékonybél diszbakteriózis, diszbiózis, vaktasak-szindróma és SIBO. Ez utóbbi az angol small intestinal bacterial overgrowth szavak rövidítése, és már itthon iis elterjedt a használata.

A felsorolt elnevezések mögött egyetlen betegség áll, melynek lényege, hogy a vastagbél baktériumai elszaporodnak a vékonybél területén, azaz a vékonybél vastagbél-baktériumokkal szennyeződik, kontaminálódik. Így a vékonybélbe jutott baktériumok fermentálják a még emésztetlen szénhidrátokat, az erjedés során pedig részben gázok – hidrogén és metán – termelődnek, melyek puffadást, hasi fájdalmat okoznak, és, részben tejsav- és ecetsavképződéssel, a vastagbél nyálkahártyáját irritálva hasmenést válthatnak ki  – magyarázza Dr. Sárdi Krisztina.

Óvja ereit az öregedéstől – evéssel

2025. január 09.



Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz – számos, az életet korán veszélyeztető betegséghez – vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetőek. Az étrend öregedést lassító hatásáról beszélt dr. Babai László, a Trombózisközpont életmód orvosa.

Káros hatások

Az öregedés természetes élettani folyamat, melyet sorozatos apró sejtkárosodások kísérnek. A károsodások érintik a sejtek minden alkotóelemét: az örökítő anyagot, a sejtmembránt felépítő anyagokat, az energiatermelésben részt vevő fehérjéket. A sejtkárosodás legfontosabb kiváltója a szabadgyökök jelentette oxidatív stressz, mely amellett, hogy megtámadja a sejtek működésében alapvető fontosságú építő-anyagokat, rombolja ezek sérülésekeit javító mechanizmusokat is. A sorozatos károsodások érelmeszesedéshez, szív-érrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok kialakulásához, öregedéshez vezetnek.

Anti-aging diéta az ereknek

Ha képesek vagyunk csökkenteni az oxidatív stresszt, azzal jelentősen lassítani tudjuk az öregedést. Erre egy kiváló eszköz a mediterrán diéta, mely gazdag halakban, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban, míg szegény vörös húsokban, tejtermékekben. Orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a mediterrán diéta csökkenti az étkezést követő oxidatív stresszt jelző kémiai anyagok szintjét, mint a lipid-peroxidok, hidrogén peroxid, tumor nekrózis faktor, valamint növeli a szervezet saját antioxidáns rendszerének, a SOD-nak aktivitását,

Mozgás és étrend

A mediterrán diéta védő hatása elsősorban a gyümölcsökben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, teljes kiőrlésű gabonákban lévő antioxidánsoknak – polifenoloknak, rezveratrolnak, ómega-3 zsírsavnak köszönhető. A mediterrán étrend, különösen rendszeres mozgással kombinálva, fokozza az érfalvédő nitogén-monoxid mennyiséget.

A hosszú, teljes élet titka

Az étrend sejtvédő hatását mutatja az a megfigyelés is, mely szerint az így étkező emberek sejtjei hosszabb telomerrel bírnak. A telomer a DNS szálak végén lévő „farok”, mely hossza az életkorral fokozatosan csökken. Gyorsabb csökkenés gyorsabb öregedést jelent. A mediterrán diéta telomer-hosszt megtartó hatásában a többszörösen telítetlen zsírsavak – elsősorban a linolsav, a C- és E- vitamin, a béta-karotin játszanak szerepet.

A mediterrán diéta tehát csökkenti a sejtkárosodást, párhuzamosan támogatja a károsodásokat javító mechanizmusokat, lassítja a öregedést. Az erek védelmével pedig amellett, hogy segít megelőzni a szívinfarktust, agylágyulást, javítja – többek között a szexuális képesség fiatalon tartásával – az életminőséget.

Gyakran görcsöl a lábam…

2025. január 09.

Az izom akaratlan összehúzódása, az izomgörcs minden előjel nélkül jelentkezhet bármilyen fizikai aktivitás, vagy sokunknál alvás közben is. A kellemetlen jelenség megzavarja tevékenységeink elvégzését, álmunkban felébredünk rá…

A görcs valójában azért lép fel, mert az izomösszehúzódást nem követi az izmok ellazulása. A problémát általában a szokatlanul nagy terhelés vagy az elégtelen vérkeringés váltja ki, de más tényezők is előidézhetik. Az izomgörcs a testünkben bárhol előfordulhat, de a leggyakrabban a lábban (vádliban, combban) tapasztalható. Rendszerint erős fájdalmat okoz, és nagyon kellemetlen érzés, Így nem árt többet tudnunk arról, hogyan szabadulhatunk meg tőle. Jó tanácsok az izomgörcs elkerüléséhez és megelőzéséhez.

A begörcsölt izom nyújtása

Az első, amit tehetünk, a begörcsölt izom nyújtása, ami ellazítja az érintett zóna izmait. Amellett szinte azonnal enyhíti a fájdalmat azzal, hogy ellentétes mechanikus hatást gyakorol az izmokra. Izomgörcs tekintetében a leginkább érintettek az alsó végtagok – a leggyakrabban a vádli, a comb, lábfej… 

– A vádli görcsének enyhítéséhez nyújtsuk ki a lábunkat, és húzzuk a nagy nagylábujjunkat magunk felé. De ha testsúlyunkat a lábunkra helyezzük, miközben a térdünket enyhén behajlítjuk, az szintén segíthet.

– A comb első része begörcsölésekor hajlítsuk a lábunkat, feszítsük a bokánkat a fenék felé. A comb hátsó részének izomgörcse esetén nyújtsuk ki a lábat egy széken ülve, lábujjunkat magunk felé húzva, és a mellünkkel hajoljunk a combunkra.. 

– Ha a lábujjunk görcsöl, a fájdalom irányától függően nyújtsuk a lábujjakat magunk felé vagy kifelé.

A fájdalmas zónák masszírozása, gyúrása

Nyújtás után enyhe masszázst alkalmazhatunk, lágy, körkörös mozdulatokkal, az izomösszehúzódástól érintett zónán. A dörzsölés, mélyre ható gyúrás is segíthet, amely lazítja az izmokat, és javítja a vérkeringést (de csak addig alkalmazandó, amíg az izmok nem fájnak). Amennyiben otthon jelentkezik az izomgörcs, javasolt növényi olajok keverékének használata a masszázshoz. Görcsoldó, izomlazító éx keringésjavító hatású pl. a Wintergreen (kúszó fajdbogyó), a kámforos rozmaring, geránium, lavandin super vagy a tárkony esszenciális olaja (4-6 csepp elegendő belőlük egyszeri masszázshoz).