Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az optimizmus megtanulható

Érdekességek2022. szeptember 21.

Kellemes, jóindulatú, megértő emberekkel körülvéve élni a mindennapokat, ápolni pozitív hatású kapcsolatainkat, rövid és hosszú távra tervezgetni… Az ötletek nem hiányoznak ahhoz, hogy könnyebben meglássuk az élet jó oldalát. 5 jó tanács az optimista gondolkodás és életszemlélet elsajátításához.  

Fotó: 123rf.com„A pesszimista minden lehetőségben meglátja a nehézséget, az optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.” – Winston Churchill így összegezte a világ és az élet megértésének két ellentétes oldalát  képviselő emberek magatartását. Az első típus mindent sötéten lát, és általában a legrosszabbtól fél (így azt meg is előlegezi). Úgy érzi, hogy csak szaporodnak a problémái és a gondjai.

Gyakran szinte katasztrófát sejtet, ami megakadályozza, hogy profitáljon a jelen kedvező momentumaiból. A második alkat fordítva jár el: bizakodva ébred reggel, kellemes meglepetésekkel teli napot vár és jövőt képzel el a későbbiekben.

Miközben nem tépelődik a múlt kudarcain, számba veszi a vele történt események esetleges pozitív hatásait – még a rosszakét is. Pedig az ő élete sem könnyű, nem mentes bánattól, csalódástól, kudarcoktól, betegségtől, gyásztól… Csak éppen másként szemléli az élet dolgait.

Lehetséges változtatni

„Negatív üzemmódban” működve a pesszimizmus mindenekelőtt olyan gondolkodási mintát fed fel, amely azon az érzésen alapul, hogy hiányzik az élet és a külvilág feletti ellenőrzés. Lehetséges azonban javítani és változtatni ezen a perspektíván. Optimistának lenni ugyanis többek közt annyit tesz, mint életenergiával feltöltődni. Ha ez megtörténik, és az optimista hozzáállás önkéntes, aktív és intellektuális marad, ami nem a rossz tagadásából áll, hanem bizakodó magatartásból, a kívánt cél hamar megvalósulhat.

Így ne hagyjuk, hogy a hétköznapok kockázataitól és kudarcaitól való félelmek eluralkodjanak rajtunk, hanem emelkedjünk felül e szorongáson. Meg lehet tanulnunk az optimizmus „szabályait”, az életünkben bekövetkező események jellegétől függetlenül is.

Tippek az optimizmus „megtanulásához” 5 lépésben:

Távolodjunk el a negatív környezettől

Erőszak, háborúk, rossz hírek a világban, valamint közvetlen környezetünkben és a szociális hálón, a médiában…. Semmi nem kötelez arra, hogy fejest ugorjunk a negatív információk tömkelegébe. Éppen ellenkezőleg: a szükséges mértékig legyünk tájékozottak, és többet ér, ha távolságot tartunk a csak negatívumokat továbbító környezettől. Annak érdekében, hogy ne rontsuk tovább a hangulatunkat, ugyanez vonatkozik a rossz kisugárzású és szinte kiábrándító emberekre.

Tartsunk távolságot tőlük, amennyire lehet, akár a családban, akár a munkahelyen, vagy baráti köében állunk velük kapcsolatban. Amennyiben árasztják magukból a mogorvaságot, az életkedv hiányát, a negatív életszemléletet, minél kevesebbszer hallgassuk meg véleményüket, időlegesen vagy véglegesen kerüljük őket (a realitás hatásain belül). Így a velük való kapcsolat nem táplálhatja pesszimizmusunkat.  Helyette – a lehetőségekhez képest – vegyük körül magunkat derűs, megértő, pozitív kisugárzású emberekkel, akik a miénknél reményteljesebb, bizakodóbb és bátorítóbb látásmóddal rendelkeznek.


Fotó: pixabay.com

Kezdjük el „gyűjteni” a mindennapok apró örömeit

Még pl. egy tőlünk idegen helyen tett, monoton utazás is lehet kellemes, tele apró örömökkel. Egy ottani ember kedves mosolya vagy kedvessége, egy finom kávé íze, vagy akár a szivárvány az égen, a természet egyéb csodái… elég, ha ajándékként fogjuk fel őket. Ami pedig a mindennapok apró, pozitív történéseit illeti, fogadjunk meg egy jó tanácsot: jegyezzük fel minden este az eltelt nap akár jelentéktelennek tűnő örömeit, ami lehetővé teszi, hogy jobban figyeljünk rájuk a továbbiakban. Arra is alkalmas, hogy amikor rágódni kezdünk valamin, újraolvassuk ezt a jegyzetet, és szűnjön tőle a szorongásunk.

Egyszerű módszer, melyért fokozatosan hálásak leszünk, mert segít jobban feltárni és ápolni pozitív érzelmeinket. Ez annál is inkább fontos, mivel agyunk „hajlamos” arra, hogy a negatív események jobban befolyásolják gondolatvilágunkat.

Maradjunk realisták, és tudjuk kezelni a negatív hatásokat

Az optimizmusnak magában kell foglalnia azt is, hogy kerüljük el a naivitás, gyanútlanság buktatóit. Pl. az olyan jellegűeket, mint: „szerencsés vagyok, meg merek csinálni mindent” – óvatosság nélkül, esetleg veszélybe sodorva magunkat, sőt másokat is. Az a fajta túlzott derűlátás is helytelen, mely az empátia hiányát jelzi mások problémáival szemben. Az optimizmus nem lehet akadálya a figyelemnek, jóindulatnak, a háttérben maradásnak és a visszafogottságnak, vagy a szerénységnek.

Természetesen a meggondolatlan optimizmus is kerülendő: képesnek kell lenni a negatív események elfogadására is, bűntudat nélkül. De közben meg kell tanulnunk, hogyan kezeljük őket annak érdekében, hogy ne uralkodjanak el rajtunk, azaz ne mérgezzék mindennapjainkat. Egy jó tanács: próbáljuk meglátni a dolgok kedvező oldalát akkor is, amikor egy bosszantó/zavaró (de nem drámai) esemény történik velünk. Pl. úgy, hogy tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, mint: milyen pozitív dolgot eredményezhet ez a történés nekünk. Illetve a családunk, vagy mások számára? Mit tanultunk belőle? Esetleg miben lehet segítségünkre a továbbiakban?

A fotó illusztráció: pixabay.com

Nyilatkozzunk meg pozitívan

Ehhez szókészletünkön is változtatni kell: kezdetben töröljük belőle a negatív kifejezéseket, és fogalmazzuk át megnyilatkozásainkat, formáljuk át beszédmódunkat. Pl. a „nem szabad kihagynom ezt a lehetőséget, noha biztos elrontom” helyett „mindent meg fogok tenni a siker érdekében“. Ha az agyunkba nem vésődik bele a tagadás, az mindent megváltoztat: jobban hiszünk a sikerben, ami erősíti az önbizalmat (és növeli esélyeinket), anélkül, hogy már előre vesztesnek éreznénk magunkat.

Haladjunk fokozatosan az optimizmushoz vezető úton

Megismerni igényeinket, azonosítani, ami javunkra válik, és megtenni mindent annak elérése érdekében; rövid és hosszú távú terveket készíteni, azokat leírni, a végrehajtás akadályait célzó gondolatainkat elhessegetni, mentális gátjainkat felszabadítani (mint pl. „soha nem fog sikerülni”) – min-mind konstruktív lépések lehetnek az optimizmus felé vezető úton. Ehhez a köztes fejlődési szakaszokat reálisan szükséges meghatározni (ami elégedettséget okoz), továbbá számba kell venni a rendelkezésre álló támogatásokat az induláshoz.  

A fotó illusztráció: pixabay.com

Az elérési út még fontosabb is, mint az eredményes végkifejlet, mert az jótékony kölcsönhatásokat és ismereteket generál, melyekből tanulni lehet. Minden siker, még a legkisebb is, erősíti az önbizalmat és az optimista szemléletet. Vágjunk neki az útnak!


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.