Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az ünnepekben számomra a zselés szaloncukor a legcsábítóbb

Érdekességek2020. december 28.

Fotó: Komáromi Annamária

Kislányként Marton Adrienn mindig nagyon várta a karácsonyt, ami az év legcsodásabb ünnepét jelentette a számára.

 „Nem voltunk egy jómódú család, egyik napról a másikra éltünk. A karácsony azért is volt olyan különleges és fontos nekem, mert ilyenkor kaptam meg azt, amit szerettem volna. – emlékezett vissza mosolyogva az Adri’s Kitchen háziasszonya. – Hét éves lehettem, amikor láttam egy olyan játékbabát, aminek a hajára flittereket lehetett tenni. Annyira vágytam rá, hogy el nem tudom mondani. Amikor megtaláltam a fa alatt, a világ legboldogabb gyerekének éreztem magamat! Az volt a legszebb karácsonyom.”

Adri arról is mesélt, hogy a Jézuska hozta meg a fenyőt, amit a családdal közösen díszítettek fel, szenteste délutánján pedig már az ajándékok is ott voltak a fa alatt. „Ezt a hagyományt tovább vittem, a férjemmel és a fiainkkal is így csináljuk.” Ugyan a kétgyermekes anyuka nem édesszájú, van valami, aminek karácsonykor egyszerűen nem tud ellenállni. Ez pedig nem más, mint a szaloncukor, méghozzá annak is a zselés változata. „Előfordul, hogy hazafele veszek harminc darabot belőle és mire megérkezem, azt veszem észre, hogy megettem az egészet” – nevetett fel Adri, majd hozzátette, számára ez a legcsábítóbb finomság az ünnepek alatt.

A gyönyörű gasztroműsorvezető karácsonykor természetesen mindenféle finomsággal meglepi szeretteit, de azt mondja, nem kezd el hetekkel korábban készülődni, mert nem akar idegroncs anyuka lenni. „Mindig csak aznap sütök-főzök, könnyen és egymással párhuzamosan elkészíthető ételeket.”

Adri most három izgalmas receptet is elárul, amik nem csak, hogy nagyon finomak, hanem a karácsonyi asztal díszei is lehetnek.

Panettone

A Panettone egy szuper jó karácsonyi desszert. Nem csak finom, hanem teljesen lenyűgözhetjük vele az asztaltársaságot. Akár ehető ajándékként is adhatjuk a szeretteinknek, barátainknak. Az elkészítése pici gyakorlást igényel, de mindenképpen megéri a belé fektetett munka és idő.

Cukormentes isler

Ha valaki bűntudat nélkül szeretne karácsonykor valamilyen édességet enni, akkor a cukormentes linzer tökéletes választás a számára. Az íze pedig pont olyan, mint a hagyományos süteménynek.

Málnazselés szaloncukor

A klasszikus ízvilág rajongóinak jó szívvel ajánlom, mert felidézi az emlékeket, ugyanakkor könnyen és gyorsan elkészíthető otthon is, nincs szükség komoly előkészületekre. Összecsomagolása valódi közösségépítő program lehet, ami valljuk be, újabb alkalom a szaloncukor ízlelésére.


Receptek:

Panettone
Hozzávalók:

Tetejére:

Fotó: Komáromi Annamária

Elkészítés:
1. Először a mazsolát beáztatjuk a rumba majd, amikor sor kerül rá leszűrjük.
2. Tejet langyosítunk és egy csipet cukrot teszünk bele, majd belemorzsoljuk az élesztőt, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
3. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a cukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília őrleménnyel összekeverjük.
4. Hozzáadjuk a tejes élesztőt, a tojások sárgáját és a puha vajat, majd dagasztani kezdjük.
5. Beleöntjük a rumot majd, ha még szükséges apránként adjunk hozzá langyos tejet, annyit amennyit felvesz még a tészta.
6. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
7. Ezután lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben beledagasztjuk a mazsolát és az apróra vágott aszalt szilvát.
8. Egy 22-25 centiméter magas panettone sütőformát vastagon kivajazunk, majd a tésztát beletesszük és letakarva meleg helyen kb. 40 perc alatt újrakelesztjük.
9. Légkeverésen 160 fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson, 40 perc alatt készre sütjük.

Tálalás: A tetejéhez megolvasztjuk a vajat összekeverjük a porcukorral és gazdagon megkenjük vele és kb. 5-10 percre visszatoljuk a sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük.

Cukormentes isler

Hozzávalók
Isler:

Bevonat:

Egyéni hozzávalók:

Fotó: Komáromi Annamária

Elkészítés:
1. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékokat és az összes hozzávalóval egybegyúrjuk.
2. Folpackba csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Ezután kinyújtjuk lisztezett deszkán és kiszaggatjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük 190 fokon 10- 15 perc alatt kisütjük.
5. Hagyjuk kihűlni és a dzsemmel összeragasztjuk, rácsra helyezzük.
6. A csokit a kókuszzsírral megolvasztjuk és a kekszekre csorgatjuk.
7. Megszórjuk a darabolt mandulával, és hűtőbe tesszük, hogy a csoki rádermedjen.

Málnazselés szaloncukor

Hozzávalók

Szaloncukor:

Bevonat:

Fotó: Komáromi Annamária

Elkészítés:
1. A málnát a cukorral, a citromhéjával és levével, a szörppel, és az almalével felfőzzük, majd átszűrjük.
2. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a lapzselatint és kb. 1 percig főzzük.
3. Szilikon jégkockatartóba vagy kisebb tepsibe öntjük és min. 3 órára hűtőbe tesszük.4. A csokit a kókuszzsírral megolvasztjuk, belemártjuk a zselékockákat és visszatesszük a hűtőbe dermedni.


forrás: Bébik.hu
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.